Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Semmi se kötelező, de így lesz egyszerű, olcsó és biztonságos.
Zadam009-nek volt fontos, hogy mennyi a stab. IC áramfelvétele terhelés nélkül. A 7805-nél ez 5-10mA, míg az R1154H05B-nél kb. 5 mikroamper.
Sziasztok!
Az AD724 nevű IC adatlapjában található kapcsolást szeretném megépíteni.( Link ) Ez a 10. oldalon található. A VGA csatlakozó 6-os lába: piros szín föld, 7-es: zöld szín föld, 8-as: kék szín föld. A kapcsolási rajzban a 6-os és 8-as lábak a földhöz vannak kötve, de a 7-es nem. Miért? Köszönöm a segítséget!
Szia!
Én nem látok földhöz kötött lábakat. Mutasd meg, hogy mire gondolsz.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
A pénz nem fontos, mivel a telefonom akarom tölteni egy usb-n keresztül egy 6V-os akkuról, szóval meg lesz a dióda és egy kapcsoló is hogy ha nem töltök valamit akkor ne szívja semmi a az aksit... ![]()
Lehet, hogy rajzhiba, amit ugyan kétlek, de lehet földhurok miatt, azt megelőzendő. Mindenesetre kösd be, és ha tényleg problémás, még mindíg elvághatod.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
Rendben, megpróbálom. Köszönöm a választ.
Látom már. Ezen nem kell fennakadni. Az összes VGA-s testet össze kell kötni egy közös GND-be. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
Ez esetben elég 2 db dióda, sorba kötve az akkuval. Így kb 1,4 V-al kisebb lesz a 6 V.
5V-os stab. kocka 7V bemenet alatt nem ad ki feszültséget. Az áram pedig akár 0,5 A is lehet.
Sziasztok! Van egy labortapom amit 2 eve epitettem. A trafojat sorba kotottem egy kapcsoloval, es igy kapcsolom be ha epp hasznalom. Amikor bekapcsolom es ki, a laptophoz csatlakoztatott billentyuzeten a LED, es a forrasztoalloson levo LED is felvillan. Az eszkozok ugyanabban a halozati csatlakoztatoba vannak.Az ilyen szurok ennek megakadaliozasara vannak kitalalva? Ha nem akkor pontosan mire jok? Es ha a szuro nem jo, akkor hogyan tudom megszuntetni ezt?
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy a komparátor (pl LM324) mekkora fogyasztót bír el?Pl. ha rákapcsolok egy kis égőt 300mA fogyasztással,akkor bírni fogja,vagy FET-en keresztül muszáj megoldani?Kisérletezgetni szeretnék a komparátorokkal,billenő áramkörökkel.Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Szia!
Ez nem kifejezetten komparátor, de lehet annak is kötni. Nézd meg az adatlap 6-ik oldalán lévő "Io output current" rubrikát, ott megtalálod a kérdéses adatot.
Arra figyelj, hogy az izzólámpák bekapcsoláskori árama közel tízszerese az üzemi áramnak. Érdemesebb LED plusz ellenállás kombinációt használni kijelzésre.
Hello!
Nagyon hülye kérdés ![]() Nagyanyám házát feltörték, mondjuk semmi lényegeset nem vittek el (nem is nagyon volt mit ![]() Ez egy 9V-os elemről úgy 40 órát menne, ami elég kevés... Van valakinek tuti tippje, hogy hogyan lehetne lejjebb vinni a fogyasztását, ha egyáltalán lehet? Azon kívül, hogy a LED áramát csökkentem... Illetve, ha más nincs, 9V-os elem helyett miről lenne érdemes járatni? A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Villogó LED a megoldás. Használd 4,5V laposelemről, az előtét ellenállást válaszd olyan nagyra, hogy a fényerő még éppen kielégítő legyen.
Mennyi idő lenne az elfogadható?
A 9V elem a legrosszabb választás. 4.5V laposelem, góliát elemek, esetleg egy 6V zselés akku?
4,5v-osról kb. mennyit menne el szerintetek? A zselés akku drága, lehetőleg az otthon található alkatrészeimből kéne megoldani
![]() Villogó ledet vagy kapok, vagy nem...
Nehéz megsaccolni, ex has mondom, hogy öt-tízszer annyi ideig, mint egy 9V elem.
Az elemek árával nem vagyok tisztában, de 1500-2000 Ft egy 6V zselés akkumulátor, 4-7 Ah kapacitással. Ez pedig 2-3 4.5V elemnek felel meg. Az anyagi részt nézve, ez egy közepes lakat ára, a helyreállítás egyéb költségeiről nem is beszélve. A legjobb lenne góliát elemből 2-3 darab, az már elég sokáig bírná. A LED oldaláról nézve: a kék LED kisebb áram mellett is jelentős fényt produkál, de pirosból is lehet erős fényűt kapni, ezek 5 mA környékén is jelentős fényt produkálnak. A legbiztosabb lenne egy akkumulátoros sziréna, amit jól látható helyen, elérhetetlen magasságban helyeztek el. (Akár még rossz is lehet.)
Ez már jobb... Góliátelemből még meg is tudnám oldani a cserélhetőséget. De lehet sima tápegységes lesz, amúgy is akartam kamu kábelt bevezetni a házba.
Ledből nagy fényerejű pirosat tettem be, megnézem 5mA-n is, az jó dolog lenne. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Sziasztok!
Ha 2db 10μF-os elkót sorba kötök, úgy, hogy a két - kivezetés áll egymással szembe, akkor úgy fog viselkedni, mint egy bipoláris elkó? Váltóáramot kapna.
Köszi!
Egyébként arra kell, hogy egy villanybojler üzemét jelezzem egy 12V-os, 1W körüli izzóval. Kapacitív ellenállást használnék előtétként. A zsebizzó üzemi árama Ohm törvénye alapján 0,04A. Ezt állítanám elő neki kondenzátorokkal. Ha jól számoltam, akkor kb. 5μF kell ahhoz, hogy 240V esetén 0,04A folyjon. (Az izzó biztonsága érdekében számoltam 240V-ot, általában 220V van itthon, ritkábban 230) Egy dolgot nem értek az egészben: Mi történik a 0,04A árammal? Ez 220V-tal szorozva 8,8W ezzel mi történik?
Rosszul számoltál!
*Egy felkiáltójel is ugyanazt jelenti, mint egyszáz. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Egyszerűbben kijössz egy elenállás + Glimm lámpával.
Valószínüleg Glimm lesz a megoldás, de ettől függetlenül ki szeretném próbálni az izzó + kondi megoldást.
Itt találsz olvasnivalót. LED, helyett izzó is lehet. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Napelem? Kerti lámpából átalakított kamu riasztó....
![]()
Nem lenne rossz, csak nem akarok vele sokat szórakozni + venni hozzá elemen kívül semmit. Doboz, LED, kábel, multivibrátor, ezekhez minden volt otthon.
Aztán lehet később alkotok valami macerásabbat, pl. Arduino, watchdog segítségével altatva, annak nem lenne gond a fogyasztásával, mert pl. 1/4s -ig világítaná a LED-et, többiben alszik. Na meg esetleg egy kapcsoló az ajtóra + hangszóró segítségével már tudna kellemetlen perceket is szerezni ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |