Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi a választ, igazad is van, node...lineáris frekvenciamenet ide vagy oda, elég kellemetlen hangja lehet így egy ilyen erősítőnek.
danydosster: Próbálj meg "lágyindítást", például úgy, hogy 5V-on felgyorsítod és aztán teszed rá a 12V-ot. Én egy izzót így működtettem, annál is letérdelt a táp a hidegellenállása miatt.
Sziasztok!
Ha tegyük fel, kísérleti jelleggel elkezdek visszatáplálni a hálózatra, pl. egy aszinkron motor benzinmotoros hajtásával, akkor mi történik? (Csak pár percről lenne szó, majd otthon Magyarországon) Az odáig OK, hogy az energia elindul visszafelé, de mi a helyzet a villanyórával? Elkezd visszafelé forogni, (ami egy kis vízerőmű esetén nem is rossz dolog) vagy ugyan úgy forog, mintha "ide" folyna az áram?
Tegyél próbaként egy izzót a 12V-os ágra. Én egy 35W-os 12V-os halogént szoktam, de bármilyen megfelel.
Az egy pár Ohm os ellenállás mit jelent? Mert tettem elé egy 10k, aztán egy 1k ellenállást és el sem indul.
Nem csoda, hogy nem indul el, mert 10k az 10 000 Ohm. A k az a Kilo Ohm-ot jelenti. (Így egyszerűbb jelölni, a sok nulla nem férne el a cuccon. )
Próbáld meg egy pár Ohmossal.
100 Ohm ossal sem megy, még ennél is kisebb kell rá?
Az is sok, tegyél 1 Ohm-osat, de teljesítmény ellenállást. Ha van halott hajszárítód, annak az ellenálláshuzalából 2cm ráraksz, és azzal valószínű menni fog.
Megpróbálhatja egy 10 Ohm 10 W-os ellenállattal, bár az is sütő lesz. De legalább látja, hogy elindul-e a fúró.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
4,7 Ohm alattiakkal próbálkozz(van még 3,3; 2.2; 1,5; 1,4; 1,3; 1,2; 1,1; 1 ohmos). Ha nem megy, akkor lehet még 0.47-es is.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
Alacsony fordulatszámon szépen elindul, de ha egyből nagy fordulatra kapcsolom akkor lekapcsol a táp
Semmit sem fog visszatáplálni, mert az aszinkron motor nem alkalmas generátor üzemmódra (nem kaphat gerjesztést), de ettől függetlenül is pontos 50 Hz-re kell (-ene) szinkronizálni. Sőt, még így is fogyasztani fog (üzemanyagot is).
Akkor lehet, valami baja van a tápnak.
Ne idegenkedjetek a kérdésemtől, nem fontos kijelzott hajtson , elég egy ledsort vagy ledmatrixot uzemeltesen , a lényeg hogy megértsem a meghajtó bemenetekre mijel jelt kell kosek.
Hello! Röviden leírom, NEM! Ennek két oka is van. Részben mert ez a földelt emitteres kapcsolás (Vagy közös emitteres), ha pedig a lineáris "erősítő üzemmódra" gondoltál, arról számtalan leírás van.
Amúgy ismered, azt, hogy?.. A pacák bemegy a benzinkúthoz és kérdezi.. - Mennyibe kerül egy liter benzin? - 400Ft. És egy csepp? - Az ingyen van. Akkor legyen oly kedves csepegtesse tele a tankomat!.. üdv!
A PC táp az 5V-ot figyeli. Terheld le valamennyire az 5V-os részt másképp nem terhelheted a 12V-ot. Kapcsolj az 5V-os részre egy izzót.
Sziasztok! Egy olyan szemléltető kapcsolást szeretnék csinálni, mellyel egy kondenzátor töltését és kisütését jelzem ki egy LM3914-el. Egy 10V 2200µF kondenzátort töltenék egy nagy értékű ellenálláson keresztül egy nyomógombbal, majd a kondiról közvetlen mérni a feszt és kijelezni, majd egy másik gomb megnyomásával egy másik ellenálláson kisütni. A kérdéses rész a 3914 körüli rész elkészítése, nem tudom mekkora osztó kell a bemenetre, ha kell egyáltalán valami.
A segítséget előre is köszönöm.
Sziasztok.
Ha valaki tud legyenszives linkeljen már egy videót ahol lakatfogóval aszinkron motot (A) áramfelvételét mérik. Köszönöm előre is.
Köszönöm, de ezt már néztem, és csak egy kapcsolás van ilyen ic-vel, az sem 0V-tól indul, pont ez amit nem tudok, hogy hogy kell ezt kiszámolni.
Videót nem tudok, helyette "elmondok" egy történetet. Van egy piaci gagyi AC lakatfogóm... Kölcsönkérték tőlem, egy aszinkron motor áramfelvételét szerették volna mérni. A mérés nem sikerült, az illető morcosan hozta vissza a cuccot, mondván csak nullát mutat a kijelző...
Kérdeztem a mérés mikéntjét, válasz:hát rátettem a kábelra. Így természetesen nem sikerülhet eredményesen mérni. A motor tápkábel egyik erét (akár a fázis, akár a nulla) kell csak a mérőpofákkal körülölelni, különben a kettő ér egyidejű mérése kioltja az ellentkező irányú áramok miatt a keletkező mágneses teret.
Köszi szépen válaszod,ez hasznos dolog,akkor igy fogok vele mérni.
Üdv!
A bootstrap kondenzátorok szükségessége és funkciója után érdeklődnék. A neten már utánanéztem de azért nem árt egy kis megerősítés.
Szia!
Milyen kapcsolásban lennének ezek a feszültség-utánhúzó kondenzátorok?
Egy 3 fázisú motorvezérlő kapcsolásban. A kimeneti félhidaknál (N-es MOSFET) található. Fázisonként egy ilyen kondenzátor.
Mint ha azt olvastam volna valahol, hogy a kimeneti linearitást segíti. (?) A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
Vezérlő
A háromból csak egy fázis van ábrázolva. (gondolom az egyszerűség kedvéért) A BST A kondenzátorra gondolok. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
A felső oldali FET számára biztosít feszültséget a kapcsolási időkben. Akkumulátoros tápláls estén jól jön az, ha a FET bekapcsolásakor létrejövö feszültségcsökkenés nem hat a meghajtóra és a gate-feszültség így folyamatosan fenntartható lesz.
Bővebben: Link
Igazából csak annyi kellett volna nekem a közös emitteres kapcsolásról hogy milyen adatokat kell kiírni a tranzisztor katalógusból ahhoz hogy én már tudjak számolni. A képleteket meg mindent már kimazsoláztam a netről csak nem igazán tudom azt hogy a sok adat közül melyikkel számoljak.Egyébként megértelek hogy nem akarsz regényt írni
sziasztok!
Remélem zavarhatlak egy primitív kérdéssel: Hogyan kössem be ezt a kapcsolót, ha azt akarom, hogy a motor amit kapcsolok vele egyszer az egyik, másszor a másik irányba forogjon?
Rossz a link.
Sziasztok
Van egy hibás ferrites szüröm és ötlete keresek hogy hogy tudnám megkeresni a szakadást bene. A szürő egy dupla tekercses. |
Bejelentkezés
Hirdetés |