Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2228 / 3980
(#) steve25 válasza steve25 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Ami ellenálás kiéget az 4k7 és 270K2W az utóbbi jóval nagyobb a többitől. kondenzátor pedig 220µF 25V ami tönkre ment.
(#) proli007 válasza steve25 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Hello! Az nem 270k, hanem 270 ohm. És ha az megpusztult, akkor a TAA is megbénult.. üdv!
(#) steve25 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Igaz félre olvastam. de olyat TAA865A nem találok. mármint hestorban
(#) gaspar_zsolt válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Szia Gábor,

ránéznél erre a kapcsolásra. Egy ötletem volt még korábbról és itthon van hozzá minden alkatrész.
A TINA szerinti áramok és feszültségek a helyükön vannak, de benned jobban bízom, mert gyakorlottabb vagy. Hátha valamit nem vettem figyelembe.
Pdf-ben a nyitott és zárt esetben az értékek, mellékeltem még a forrást is.
Köszi szépen!
Zsolt
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
(#) pellesmartin hozzászólása Jan 26, 2014 /

Hello.
A hangszóró kimenetre rákötöttem egy 12V-os izzót,de mikor halkan hallgatom a zenét akkor kicsit világít,és mikor feladom a hangot akkor világít jól.
Hogy lehet megoldani hogy kevés hangon is jól világítson?
(#) enree hozzászólása Jan 26, 2014 /

Sziasztok!
Ugyan nem válaszolt senki, de nekifogtam kísérletezni, monokrom képem már van. Találtam egy s-video jelforrást is a kamerán, azzal már mindenféle színű képet elő tudok csalni a monitoron, de normális színes képet nem... Valaki tudna segíteni?
(#) Zoltan.ms hozzászólása Jan 26, 2014 /

Üdv azt szeretném kérdezni, hogy két egyforma lithium ion akkut (DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉPBEN VOLTAK RÉGEN 3.7v-OSAK 1100mAh) ÖSSZE LEHET-E KÖTNI PÁRHUZAMOSAN?
HA IGEN AKKOR HOGYAN?-MINDHÁROM LÁBAT ÖSSZEKÖSSEM PÁRHUZAMOSAN?
EGYÁLTALÁN A HARMADIK LÁB MIRE VALÓ?
ÉS LEHET PÁRHUZAMBA KÖTVE IS TÖLTENI ŐKET???
köszi
(#) granpa válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Javítsd a shift billentyűt, mert beakadt; mi meg azt hisszük, kiabálsz.
(#) Csupasz hozzászólása Jan 26, 2014 /

Sziasztok
Van egy hangfrekis erősítő, amelyre kivezérlésjelzőt kellene tennem. A proli+Alkotó féle műszerre gondoltam.A problémám az, hogy annyit tudok, hogy az erősítő 20W-ot ad le 8 ohm impedancián, a táp 12VDC.A műszernek 5W-nál, és 15W-nál kellene 0db-t jeleznie.Hogy tudnám kiszámolni, hogy hitelesítéskor mennyire állítsam a kivezérlésjelzőt.Illetve bolondbiztos legyen, hogy ha 5W állásban ráhúzzák a volume-t, váltson méréshatárt.Ja, és a kimenetre kell kötnöm.
Honnan tudok elindulni, illetve ha lenne valakinek konkrét javaslata, nagyon megköszönném.
(#) nedudgi válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

A harmadik láb akármi is lehet, képek, típusszám nélkül nem tudhatjuk. Ha akkucellát kötsz párhuzamosan, jó, ha szem előtt tartod, hogy csak azonos állapotban levő cellát szabad párhuzamosan kötni, a kiegyenlítő áramot gyakorlatilag semmi nem korlátozza, a lítium pedig magas hőmérsékleten, szinte elolthatatlanul ég. A legjobb, ha ideiglenesen egy ellenálláson keresztül kötöd össze őket.
(#) Allen Collins hozzászólása Jan 26, 2014 /

Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket, kérni, hogy szeretnék egy apx 100-ra két darab BEAG Tk 202-vel 1-1 videoton dc 2550-et kötni. Tudna valamelyikőtök segíteni abban, hogy melyik helyre mit kell kötni?
Az a és c jelölésű lenne a bemenetel, a színeknek megfelelően, pedig a másik oldalon a kimenetel, a kék a negatív, a zöld a pozitív?
Köszönöm szépen!
(#) proli007 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Hello! Így is jó lehet, bár a diódákra célszerű valami ellenállást tenni, hogy az árammentes állapotban a tranyó bázisa ne "lógjon a levegőben". Mert ha jól értem, itt váltóáram van, és a kapacitásokon (akár a szerelési) keresztül folyhat akkora áram amire a tranyó megszólal. Persze ez frekifüggő is. üdv!
(#) proli007 válasza enree hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Hello! Gyanítom nem is fogsz segítséget kapni. Mert ami bemeneteket felsoroltál, azok külön-külön kérik a színjeleket Ahogy az RGB nevek is mutatják. Az S-video ad egy Y világossági jelet, melyet akár fakete-fehér jelnek is felfogható, de C (color) vezetéke modullálva tartalmazza a színjeleket. Vagy is a színjelekhez csak dekódolás útján lehet hozzájutni. Itt olvashatod. üdv!
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Hello!
- Elsőként a feszültség kiszámításáról kell gondolkodnod. P=U^2/R alapján kiszámolható.
- Másodsorban nem tudom van-e értelem a méréshatár váltásnak. Mert a kijelző nem teljesítményt, hanem feszültséget mér/mutat. Ráadásul logaritmikus skálán. Két Led jelzése között -3dB különbség van. Az teljesítményben a felét jelenti. Vagy is ha a legutolsó Led "25W-ra van állítva", akkor az ez előtti 12,5W-on, míg az azt megelőző Led 6,25W-on fog jelezni. ezen kívül még van "alatta" még 7 Led. Én nem bonyolítanám ezzel a kijelzést.
- Arról nem is beszélve, hogy a zene nem szinuszhullám, hanem egy "lüktető zaj". Szinte biztos, hogy amire Te beállítod, az a felhasználónak nem lesz megfelelő. Mert ezek szerint nem kijelezésre, hanem "kalimpálásra" szeretné használni. Amúgy mi van, ha tudod hány watt megy ki. A hallás is logaritmikus. És dinamika is van a világon.
Természetesen nem akarlak lebeszélni semmiről. Azt hogy mit szeretnél és mit milyen súllyal értékelsz, az a Te egyéni döntésedtől függ.. üdv!
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Köszönöm a válaszod, Gábor, én is kb. ezt mondtam, de ez kellene a kedves felhasználónak...
Tehát a ledsor végkitérése egyszer 5W-nál legyen, ha ezt átlápi, 15W-nál.
Igazad van, ez kalimpálás csak, "fényjáték".
Mit javasolsz?

Hogy mutasd meg neki az eredeti kapcsolást, mert amit szeretnél ahhoz külön áramkört kell pluszba építeni. Meg ki is kell jelezni, mert honnan tudod, hogy éppen hány watt éppen a végkitérés.
(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Nem akarok a tudásoddal ellenkezni, csak az a bajom, hogy ez a barátom 13 éves fia, és már a második hülyeségével eszi az agyam, és nem érti.....
Tehát be tudom állítani azt, hogy a műszer kb.5W teljesítménynél menjen végkitérésbe.
ha külön bontom, akkor azt is be tudom állítani, hogy ez a végkitérés kb.15W-nál történjen meg.Tehát ezt a ketttőt kellene valahogy összehozni, hogy váltsa át a kijelzést.
Azt nem kell tudni, milyen állásban van, fényjáték.
Relével cserélni a hitelesítő potikat, vagy csak a nagyobb teljesítménynél egy nagyobb értékű ellenállást a bemenetre?De mitől lesz automata?

reloop: Neked mi lenne a javaslatod? AVR progival?
(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

A képen a hosszabbik LED sor 18 elemű, 3x6-os. Két egymásba ágyazott (3 és 6) ciklussal végigsöprök rajtuk. Egy 18-as tömbben definiáltam a kapcsolási szinteket, a ciklusmag összehasonlítást végez, és az eredménynek megfelelően ki, vagy bekapcsolja az aktuális LED-et.
Nálad annyiban változna, hogy az 5W-nak megfelelő szintnél két eljárás között kéne választani.
Biztos megy PIC-kel is, csak olyat még nem programoztam. (Az AVR tudásom már két hetes )
(#) gaspar_zsolt válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Szia,
köszönöm szépen. Egyenlőre breadboardon összeraktam és kipróbáltam. Szimpatikus volt, hogy már 50k-tól megszólalt a 3mm-es LED, amit betettem.
Ha jól értem földre kellene húznom a tranzisztor bázist?
Mekkora ellenállást tegyek rá szerinted?
Esetleg hasznosabb lehet az sima dióda helyett Schottky?

Egyébként 8kHz-es négyszög jel fut a rendszeren.
(#) Csupasz válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Azt hiszem át kell ezt még gondolni, és talán holnapra valakinek lesz valami jó ötlete.
Köszönöm a segítséget.
Jó éjt! Zoli

Én várhatóan valami "susztermattal" élnék. Mondjuk egy 555-el figyelném (késleltetve) a csúcsegyenirányító kimenti feszültségét, és ha az eléri a Th feszültségét, akkor átváltanám a kijelző referencia feszültségét egy tranyóval. Az 555 Cv feszültségével meg a Th megszólalási szintet állítanám be. Igaz, hogy a Tr visszabillentést nem lehet megváltoztatni, de az a mindig a Th fele. Fele feszültség, az negyed teljesítmény. Ha tartósan az alá megy a feszültség visszaváltanám. Valahogy így. (A műveleti erősítő, meg az 1,2V-os forrás, csak szimulálja az LM3915 referencia fokozatát. Az nem kell, csak a három ellenállás.)

VU-Switch.png

(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

(#) Hujikolp válasza hummer hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Igen! Egyikkel példáúl teljesen kapcsolod, másikkal meg csak fele erővel. Próbáld ki két potival, meg LED-del, ellenállással
(#) enree válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Szia!
Értem, csak valahol azt olvastam, hogy "egyszerű összeadás - kivonás után hozzájuthatunk a színekhez". Így arra gondoltam, hogy mint már írtam, mindenféle színű kép megjelenik így ha "össze-vissza" kötöm rá a VGA RGB meleg ereire az S-video meleg ereit, akkor valahogy mégis megoldható a dolog. Mindent elolvastam, amit csak találtam a dologról, mindenhol azt írták, hogy esély sincs rá, hogy akármilyen kép megjelenjen... ehhez képest tű éles monokróm kép van rajta.
(#) eSDi válasza enree hozzászólására (») Jan 27, 2014 / 1

Üdv!
Ilyen S-video<->RGB/VGA konverterekkel foglalkozni nem érdemes, ha nagy szükség van rá, akkor meg kell venni. Túl bonyolultak Bővebben: Link
Másrészről, lassacskán már olyan alkatrészeket tartalmaznak, amiket rég nem gyártanak és/vagy nehezen beszerezhetőek, amiatt, mert a mostani készülékekben mindent a CPU-ba/DSP-be integrálnak. Ezeket úgyszintén nagyon nehéz otthoni körülmények között felhasználni.
(#) proli007 válasza enree hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

"Értem, csak valahol azt olvastam.." Tekintve, hogy nem ismered a színes TV-k NTSC PAL SECAM normarendszereit kódolását-dekódolását, nem tudod mi miért van. Így értelmezni sem tudod amit olvasol.. Az hogy fekete-fehér kép van, nem csoda, mert írtam, hogy a S-videó tartalmazza az Y jelet ami ugyebár pont ez. A Színeket pedig kódolva tartalmazza. Azt dekódolni kell, aztán jön az összeadás kivonás. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
(#) enree válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Értem, köszönöm a felvilágosítást. Neked is eSDi.
(#) Prome válasza usane hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Sikerült megmérni a frekvenciát de (nekem legalábbis) furát tapasztaltam.
Elösször is: 3 milliSecundumonként volt megszaggatva.
De a négyszögjel majdnem teljesen végig ért a megszaggatás 2-3 % lehetett vagy annyi se.
tehát 97 vagy több % a kitöltés.
Ellenben a fordulatszámot változtatgatva a feszültség emelkedett illetve csökkent.
(Oszcilloscopon lett mérve.
nem szabályos négyszög volt hanem amikor leesett volna a feszültség, fent folytatódott, egy másik vonal is volt.
És fb. félgőznél szabályos egyenes volt a felső vonal, maximális gázon azonban erősen hullámos volt, sinusféle, de csak a magasabb érték. viszont a sinus nagyon kicsi volt, az egész feszültség kb. 5-10%-ányi volt a hullámzás.
Szóval a kérdés az, ez vajon mi?
A fontosabb kérdés:
Ezt a FET vezérlő és a FET le tudja másolni nagyban? Mondjuk 12 vagy 18 Voltos motornak?
És ha igen akkor melyik FET és FET vezérlő alkalmas erre?
Köszönöm
(#) viaplan hozzászólása Jan 27, 2014 /

Sziasztok!

Kérdésem van, szeretnék egy olyan kapcsolást, amely a meghúz egy relét 1-10 másodpercre 5-150 másodpercenként. Próbáltam 555 kapcsolások között keresni, az astabil segédprogramokkal azonban nem sikerült ilyen kitöltést találnom. Lehet hogy elnéztem valamit?!?!
Köszönöm a segítséget
Zs
Következő: »»   2228 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem