Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2260 / 3993
(#) ZorK_D hozzászólása Márc 8, 2014 /

Sziasztok!
Ha két trafót használok egy kapcsolásban, pl egy 12 és egy 24 V-os szekunderű 230-as trafót, akkor elég ha a 0 pontokat közösítem a szekunder oldalon (Ez gondolom mindegy, hogy melyik szál a kettőből) és adom a megfelelő helyre a 12 és a 24 V-ot, vagy van valami egyéb tudnivaló ezzel kapcsolatban? A 230V-ot lepárhuzamosítanám a két trafóra és a fázist a párhuzamosítás előtt kötném a kapcsolóra.
(#) reloop válasza ZorK_D hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Szia! Attól függően, hogy mely szálakat kötöd össze, a szabad végeken megjelenhet a 12 és a 24V összege, vagy különbsége. Ez lehet hogy számít, lehet, hogy nem.
Egy rajz, vagy egy ismertető tükrében lehetne érdemi választ adni.
(#) ZorK_D válasza reloop hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Szia, köszönöm a gyors válaszod! Nos, sajnos kapcsolási rajzom nincs, az interneten nem találtam (PUD 151 forrasztóállomás) viszont képet tudnék a vezérlőelektronikáról csinálni.
(#) ZorK_D hozzászólása Márc 9, 2014 /

Mondjuk ahogy írtad, vannak alternatívák, így gondolom a biztos az, ha kiméregetem, és ha megvan a 12 és a 24 a megfelelő oldalakon, akkor jó.
(#) reloop válasza ZorK_D hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

A Weller forrasztó-állomásban szerintem teljesen függetlenek lesznek, egyik fűtés, másik elektronika.
(#) nagym6 válasza amitech hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Akkor valószinűleg kicsi a bázisáram a BC337 -nél. Növeld, a bázisellenállás csökkentésével, tehát ami a tranzisztor bázisára megy. Gondolom a 741 ic. kimenetéről.
A tranzisztor bázis kollektor feszültséget megszorzod a bázis kollektor árammal, megkapod az elmelegítendő teljesítményt. Ez 0.6W lehet, addig jó a BC337 típus.
(#) amitech válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

A bázison két ellenállás is van, egy a föld felől, egy pedig a komparátor kimenetéről (csatoltam képet). Melyiket cseréljem, illetve mekkora feszültség lenne ideális a E-C között, járó ventinél?
(#) nedudgi válasza amitech hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

A BC337 CEsat feszültsége 500mA áramnál körülbelül 0,7V, ehhez 1,2V BE feszültség kell, amit körülbelül 50mA bázisárammal lehetne elérni. Ezt az áramot a 741 nem nagyon tudja, de törekedni lehet rá.
A CEsat az a feszültség, amit a teljesen kinyitott tranzisztoron mérhetsz az adott áramnál. Hogy a tranzisztor minél kevesebb hőt disszipáljon, ezt a feszültséget kell a lehető legjobban megközelíteni. A bázisáramot a 741 kimenete, és a BC337 bázisa közötti ellenállás korlátozza.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
(#) Travolta válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Itt olvashatsz róla.
(#) amitech válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Szia! Köszönöm a segítséget! Sajnos ez már kicsit meghaladta a képességeimet, egészen pontosan mit kellene cserélnem/tennem, hogy legjobban közelítsem az ideális működést? Műveleti erősítőből akad itthon jópár féle, ha a csere segíthet (igaz, főként audio célra szántak dual-ok vannak), vagy inkább az ellenállást hagyjam el a komparátor kimenete és a bázis között?

Az ellenállást ne hagyd el, de érdemes csökkenteni az értékét.

Mondjuk 22k helyett 10k megfelelne?

Igen. De lemehetsz 1K-ig.

Egy 1k-sat forrasztottam a 22k-ra, ez ha jól számolom 0,956k lett, így viszont folyamatosan megy a ventilátor, nem kapcsol ki, hiába tekerem a potmétert. Az E-C között 0,88V-ot mértem így. Lehet, hogy túl kevés lett az ellenállás, vagy máshol is cserélnem kellene?

Ezt Neked kell bejátszani. Akkor túl sok lett. Nem nagyon ismerem ki magam ezen a beültetési rajzon... A 22K-val párhuzamos ellenállást próbálgasd.
(#) havranarpi hozzászólása Márc 9, 2014 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy egy 4,1K-s 5W-os ellenállás helyettesíthető-e 3,3K 10W-os ellenállással ? Egy futópadban van ,Ez az áramköri rész vezérli a motort.Nagyon nagy a külömbség?

Én a 22k-t csökkentettem Feltöltök egy leírást, ezt a kapcsolást készítettem el, annyi különbséggel, hogy a relét és a tekercsén lévő diódát elhagytam, a kollektor és a föld közé pedig egy 27k-s ellenállást tettem, hogy a ventilátor folyamatosan üzemeljen alacsony fordulaton, majd a borda túlmelegedésekor teljes fordulatra kapcsoljon.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

amitech
Idézet:
„A tranzisztor bázis kollektor feszültséget megszorzod a bázis kollektor árammal”

Eltévesztettem, helyesen: A tranzisztor emitter kollektor feszültséget megszorzod a emitter kollektor árammall, megkapod az elmelegítendő teljesítményt. Ez 0.6W lehet, addig jó a BC337 típus.
Az is lehet, hogy a 741 ic. kimenete nem megy olyan alacsony szintre, hogy a tranzisztor lezárjon. Mérd meg a 741 kimenetén kikapcsolt állapotban a feszültséget.
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Hello!
Bocs, ha kissé hosszú, csak azért írtam le, hogy tudd mit teszel..
A probléma az, hogy ahhoz hogy a tranyó kinyisson, 400mA kollemtoráramnál már jelentősen növelni kell a bázisáramot a 22k csökkentésével. Viszont amikor az IC kimenete alacsony szintű, nem megy le nullára, csal 1..2V-ra. Ebből viszont a kisebb bázisellenállással a tranyó, már nyitva marad.
Az eredeti kapcsolásban a tranyónak csak a tizede áramot kellett kapcsolnia. A tranyó, akkor nyit ki, mikor a bázis-emitter feszültsége meghaladja a 600mV-ot. (Mert csal ez után tud áram folyni a bázsiba befelé.) Vagy is az az áram, ami az eredeti 5,6kohm-on 600mV-ot ad, az I=0,6V/5,6k=0,11mA. Ez az áram a 22kohm-on U=22k*0,11mA=2,3V feszültség esését ad. A kettő összege, 2,3V+0,6V=2,9V. Vagy is ha az IC kimenti feszültsége 2,9V alatt marad, akkor a tranyó zárva lesz.
Ha csökkented az 22k ellenállást, hogy nőjön a bázisáram, akkor azon eső feszültség is csökken U=1k*0,11mA=0,11V-ra. A kettő összege 0,71V. Vagy is mivel az IC kimeneti feszültsége ennél magasabb, a tranyó nem tud lezárni.
Vagy is ha csökkented a 22kohm-ot, akkor csökkentened kell az 5,6kohm-ot is. Viszont van egy hátránya is a dolognak, hogy ezzel a bázisáramot is csökkentetted, hiszen a bázis-emitter ellenálláson is el fog folyni az 1k által szolgáltatott bázisáram egy része. De ha az 5,6kohm-ot 330ohm-ra csökkented, akkor kb. mind két feltétel is teljesülni fog.
Lehet úgy is trükközni, hogy az 1kohm-al sorba kötsz egy zöld Led-et, és az kb. 2V-feszültségesésével, már nem tudja kinyitni a tranyót, mikor az IC kimenete alacsony szintű. Bár ez a megoldás is csökkenti a bázisáramot, hiszen az IC magas kimenti feszültségéből is levonja a kb. 2V-ot. De az 5,6k-t ekkor is érdemes csökkenteni.
üdv!
(#) richt3r hozzászólása Márc 9, 2014 /

Üdv! Tudtok esetleg olyan programot, ami "kusza" kapcsolási rajzokból rajzol egyszerűbbet?
(#) ZorK_D válasza reloop hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Igen, valóban, illetőleg ki is mértem, úgy néz ki ezzel a bekötéssel megfelelő lesz! Köszönöm!
(#) Bakman válasza richt3r hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Ezt hogy érted? Kidobál belőle alkatrészeket? Mit értesz kusza alatt? Mutass egy példát.
(#) efraim válasza richt3r hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Úgy érted, hogy helyetted gondolkodik és megcsinál mindent?
(#) kérdező hozzászólása Márc 9, 2014 /

Sziasztok!
Ha egy erősítő hangszínszabályozó fokozatába 280nF helyett 390nF-ot rakok, az mennyit változtat a hangon?
(#) titi11 hozzászólása Márc 9, 2014 /

Sziasztok tudna nekem valaki segíteni szükségem lenne egy mpx-1 crossfader re ha tudna valaki egy ilyet rendelni nekem kifizetek mindent csak segítsetek köszönöm!!
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Hello! Köszönöm szépen a részletes választ! Úgy tűnik, hogy a BC337 tényleg nem nyit rendesen, mert ha csökkentem a 22k-s ellenállást, gyorsul a ventilátor, tehát nő a feszültség. 1k-val már teljesen jó, nem melegszik abnormálisan, viszont ahogy csökkentem az ellenállást, egyre inkább "szivárog" zárt helyzetben, hiába csökkentem az 5,6k-s ellenállást is. Utóbbival egészen 255ohm-ig lementem, de semmit sem segített, a tranzisztor már egyáltalán nem tud zárni. Viszont, mivel egyébként is az lenne a célom, hogy a ventilátor alacsony fordulaton mindig járjon és csak a borda túlmelegedésekor kapcsoljon teljes fordulatra, a hasznomra is fordíthatnám a tranzisztor "szivárgását", a kérdés, hogy ez mennyire tekinthető üzemszerű működésnek? Ha ez így használható, akkor egy potméterrel akár szabályozhatóvá is lehetne tenni a nyugalmi fordulatszámot.
(#) tomi324 válasza kérdező hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Tedd oda és kiderül. Az ilyen módosítások a legritkább esetben sem szoktak az áramkörben kárt okozni. Ha tetszik hagyd benne, ha nem tedd vissza az eredeti kondit. Minek akarod egyáltalán kicserélni?
Vagy tegyél oda kivezetéseket, és kísérletezgess hogy szól a legjobban. Kell pár kondi, és azokból egész sokféle értéket ki lehet hozni (soros-párhuzamos kapcsolások..). De ha stereo ersítőd van akkor ne feledkezz meg a másik oldalról sem.
(#) reloop válasza amitech hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Az 1k ellenállást még csökkentheted egy kicsit, csak köss vele sorba egy-két nyitó irányban kötött 1N4148-ast, vagy egy LED-et!
(#) Patesz24 hozzászólása Márc 10, 2014 /

Hello!Építettem egy ledes indexekhez való villogtató relét a motoromhoz ami a motor akksijáról megy.Szerintetek mekkora biztosítékot rakjak be elé?Köszi
Következő: »»   2260 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem