Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2265 / 3996
(#) kadarist válasza Spumifater hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Ez egy hibásan szerkesztett, fordított adatlap, mert például a 40 kHz-et is 40 Hz-nek írja. Az többiről nem is beszélve. Bővebben: Link
(#) Spumifater válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

A gondom csak ott van, hogy a gugli adott válaszokat, azonban nem arra, amit kerestem. És igen, ultrahanggal kapcsolatosan. Viszont nem értem mi ez. A PWM-ről vannak fogalmaim, és persze utána is lestem. A gugli azonban több oldalt is adott. Annak ellenére, hogy javasolta a PWM-re keresést.
(#) Spumifater hozzászólása Márc 17, 2014 /

Tudom a gugli a barát de arra ami kellene nekem, arra nem találok szinte semmit sem. Azt gondoltam, talán itt a megfejtés. Igazából olyan valamit keresek, mint az ultrahangos távolságmérő. De nem ez kell nekem. Szóval olyat keresek, ami nem a legközelebbi tárgy távolságát méri, hanem időnként méri azt hogy honnan jön vissza jel. És én akarom megmondani az időt is. Ez miatt kerestem.Mivel nem értettem ezt a jelzést, ezért gondoltam, hogy talán itt megoldásra lelelk.

Nem hinném, hogy hibásan fordított, külföldi oldalakon is láttam már. Most is csak azért kérdezek itt, mert már ötletem sincs. A PWM a pulse width modulation rövidítése. Már meg is találtam, és talán még értem is. Pont ez miatt gond ez a jelzés.
(#) proli007 válasza Spumifater hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Hello! Akkor talán olvasgathatnál legalább itt, hogy legyen fogalmad a dolgokról. De nagyon titokzatos vagy.. "időnként méri azt hogy honnan jön vissza jel" Ezt talán logikusan értelmezned kellene, hogy majdan le tudd programozni is. üdv!

Köszi!

Ezzel már találkoztam. Nem ez kell nekem. Elmondom mi is amit keresek. ÉS már nem tegnap óta. Szóval arra van szükségem, hogy a kiadott ultrahang visszaverődését mérném. De nem úgy, ahogyan ez közismert. Nem az első visszajövőre van szükségem, hanem arra, hogy adott időben (amit én határozok meg) A visszaverődő hullám ideje és amplitúdója mekkora. Ez miatt keresgélek már vagy 2 hete. És még mindig nem találtam a megfejtést. Ha teljességében érdekel az, hogy mit is keresek, akkor javaslatként a gugliba "side scan sonar". Beírod, és megérted mit is keresek. De azért köszi a választ.
(#) Spumifater válasza Spumifater hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Tisztára úgy tűnik, mintha egy "cosmic top secret" lenne. De nem hiszem azt, hogy itt, esetleg nem ebben a topicban, hogy nincs senki, aki érdemleges választ adni tudna. Tuti, hogy van. Csak lehet az, hogy rossz helyen keresem.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) efraim válasza Spumifater hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Viszont, ha azt írod be a keresőbe, hogy "side scan sonar schematic" akkor máris lesz értelmes találatod a képeknél.
(#) Spumifater válasza efraim hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Rengeteg ilyet találtam. Azonban a lényegi része olyan, mintha titok lenne. Nem találtam például olyat, aki megépített ilyet. Olyat sem, hogy hogyan is kellene. Ezért mondtam azt, amit. Azért írtam ide mert már fogalmam sincs hogy hol vagy hogyan keressen a lényegi infót. Vagyis az már nagyjából megvan, csak kellene nekem egy ötlet a kapcsoláshoz. Vagyis ahhoz, hogy adott idő alatt a beérkező visszhangot detektáljam. És fontos az idő. Ezért keresgéltem olyan nagyon. Tehát ezek a modulok nem megfelelőek. Vagy lehet hogy mégis? Nem tudom. Azért lett volna fontos megtudnom, hogy a PWL mit is jelent. Talán most világos a dolog. Már csak azt keresem, hogy hogyan is kellene megépíteni. Igaziból nem modult kerestem, de ha van olyan akkor az tök jó. Ezért fontos a korábbi infó.
(#) usane hozzászólása Márc 17, 2014 /

Hello!

Step-down konvertert keresek, 24V-ról 5-6V-ra. LED-eket hajtana (egyszerre max. 5-t), meg talán 1-2 IC-t. szóval 100mA maximum terheléssel számolok. Tudtok valamit ajánlani? Nem szeretnék emiatt egy mini SMPS-t beépíteni.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Bővebben: Link :Erről van valami tapasztalat?
Olcsó hús, vagy megteszi?
Esetleg egy MCP16301T, vagy valami LM széria?
(#) morgo válasza usane hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Szia! Az MC34063 egy filléres IC.
Bővebben: Link
(#) mikrokapcsolo válasza usane hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Egy egyszerű 7805 nem jó? Van SMD-ben is, és filléres, és stabil.
(#) kendre256 válasza usane hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Ezek mennek 24V-ról is.
5-600 Ft-ért készen van, csak le kell bontani róla a felesleget.
(#) morgo válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Találkoztam már ilyen szivargyós adapterrel amire 1,5A volt írva. A belsejében meg egy 78L05 csücsült egy negyed wattos ellenállás kíséretében...
Amik meg használhatók, azok 34063-mal vannak megépítve.
(#) usane válasza morgo hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Nos igen. A szivargyujtós alapból nem jó mert rá kell raknom egy nyákra.
Másodsorban a 7805 24V-ról olyan lesz mint a vasaló bekapcsolva szintén nem túl szerencsés.
Az MC34063 jónak tűnik bár a 220uH még smd-ben is nagyobb 1 cm-nél, bár közben megnéztem a 22uH-s sem kisebb ami az MCP-hez kellene.
Ez jó lesz, köszönöm.
(#) kendre256 válasza morgo hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Természetesen mindent hamisítanak ma már, az ilyeneket is. Én eddig csak rendes kapcsolóüzemű ic-s belsejűt láttam. Lehet, hogy nem a legolcsóbbat kellene megvenni, de a kicsit drágább esetén sincs biztos garancia...
(#) exabit hozzászólása Márc 17, 2014 /

Valakinek esetleg ötlete erre?
(#) proli007 válasza exabit hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Hello! Szerinted ki fogja tudni, szerencséd lesz-e 50 diódával vagy sem?.. üdv!
(#) Csupasz válasza exabit hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Mekkora pontosságra tartasz igényt? Ha megelégszel +/- 1 fokkal, biztos találsz párt.
(#) exabit válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Igen, elég a +-1 fokos pontosság, köszönöm.
#proli007: Itt annyi mindenre választ kap az ember, akár tudhatjátok is milyen szórással készülnek ezek a diódák. Tudom semmi se 100%, engem az érdekelt hogy reális esélyem lesz-e ekkora darabszámnál.
(#) Mircsof hozzászólása Márc 18, 2014 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ezt lehet-e ezzel helyettesíteni?
Előre is köszi!
(#) eyess válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Nem lehet típusban sem egyezik , és feszültségben sem.
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Úgy néz ki, hogy lehet, mert nincs nagy különbség a két típus között.
(#) sastas01 válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Az előző két választ összefoglalva: Helyettesíteni lehet, bár nem ajánlott. Az szép, hogy az amivel helyettesíteni akarsz "többet bír", viszont az első az egy schottky dióda, aminek előnyösebbek a tulajdonságai(gyorsabban kapcsol, kevesebb feszültséget ejt), míg a második egy normál dióda, ami nagyobb terhelést visel el, de az előzőekben felsoroltban hátrányt szenved. Bővebben: Link Itt tudsz róla 2-3 mondattal többet olvasni annál amit leírtam.
(#) kadarist válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Szia!
Az UF4001 nem normál dióda, hanem gyors dióda és ha nem követelmény a kisebb nyitófeszültség, akkor jól használható Schottky helyett.
(#) Mircsof válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Köszönöm mindannyitoknak!
(#) Mircsof válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Bővebben: Link Ehhez a kapcsoláshoz gondoltam használni.
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Ha nem akarsz nagyon kis kitöltési tényezőt beállítani, akkor nem kell Schottky-dióda, hanem egy egyszerű gyors dióda is megfelel, például az 1N4148.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 18, 2014 /

Sziasztok! Van(volt egy ilyen USB hangkártyám) mint a képen. Fülhallgatóval működött.
Gondoltam építek egy kis 1W-os sztereó erősítőt. Meg is építettem ami a rajzon látható. Nem volt zárlatos. A hangkártyát bedugtam az egyik USB-be mint máskor is. Az erősítőnek gondoltam használok egy másik USB csatlakozót (5V-ot). Összedugtam egy fél percig ment is( de nagyon torzítva),és mire próbáltam volna beállítani a trimereket, elment a hang. Aztán most már a hangkártya sem működik fülessel. Mitől lehet ez? Külsőleg kellett volna kapjon feszültséget?
A választ előre is köszönöm!

USB hang.JPG

Következő: »»   2265 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem