Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2345 / 4005
(#) 20sz Jófiú válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Célszerű elektronikával megoldani a dolgot. A mellékelt kapcsolásban a FET típusa IRF740 lehet. A potikkal a frekvenciát és a kitöltési tényezőt tudod szabályozni.
(#) Peet19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Ez nagyon jó köszi. Látom hogy a Drain és a Source közé záróirányba vannak a zenerek. Valami ilyesmire gondoltam én is, ezek szerinte jó volt az elgondolásom : ). Azt viszont nem értem hogy akkor miért kell még a 220nF -os kondi?
A manuális kapcsolást én is valami 555-ös megoldással akartam átalakítani.

proli007: köszi jó ötlet, már nézegettem is egy párat, de saját magam akarok tervezni egy ilyen áramkört, és meg is akarom érteni a működését. De még keresgélek.
(#) 20sz Jófiú válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

A 220nF-os kondi javítja a hatásfokot mivel a gyújtótrafóval egy rezgőkört alkot. Tehát ha állítod a frekvenciát lesz egy pont ahol a gyújtótrafó kifejezetten nagy szikrákat produkál. Ekkor a legjobb a hatásfoka. Ezt a kondit egyébként nem muszáj beépíteni nélküle is működik az áramkör.
A zéner diódákat úgy kell méretezni, hogy a feszültségük összege alatta legyen a FET DS feszültségének. A rajzon az IRF740 max. DS feszültsége 400V ezért van a rajzon két, összességében 380V-os zéner. Más típusú FET-et is nyugodtan használhatsz.
Ha megépíted légy nagyon óvatos, mert a nagyfeszültség veszélyes!
(#) Peet19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Értem, persze vigyázok és köszi minden segítséget!
(#) Sick-Bastard hozzászólása Júl 12, 2014 /

qvasz2: Köszönöm a választ!
Kicsi schottkym nincs csak nagy 16A-es... Ágyúval verébre.

Közben megpróbáltam építeni egy nagyobb teljesítményű step-down konvertert.
A feszültséggel úgy néz ki, hogy nincs gond. A kimeneten rendesen megjelent az 5V. Ami viszont baj, hogy a MOSFET (IRF1405) nagyon melegszik.
A tavir.hu-n talált cikkben leírt képlet szerint a MOSFET esetében a teljesítmény (amit elfüstöl) az P=I2*RDS(on)
A számoláshoz 1,5A-t használva is csak 12mW jönne ki(RDS(on)=5,3mOhm), amitől nem lenne szabad melegednie (ennyire).
Mitől melegedhet?

SB

step_down.jpg

(#) Peet19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Az jutott eszembe, hogy ha a primer tekercs önindukciója eléri a 400V -ot, akkor a kollektor emitter közötti zénerek kinyitnak és a GND -n keresztül zárják az áramkört. Ez a nagy feszültség nem fogja bántalmazni az akkumulátort (mint feszültségforrást) ?
Esetleg ha úgy csinálnám hogy a tekercs elé párhuzamosan bekötném a zénereket és amikor kinyitnak akkor magába a tekercsbe vezetik vissza az áramot rövidre zárva?
Így is megvédi a nagy tranyót, nem?
(#) 20sz Jófiú válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Az induktív feszültséglökés ami a FET lezárásakor keletkezik nagyon kis energiájú és rövid ideig tart így semmilyen veszély nem fenyegeti az áramkör alkatrészeit és az akkumulátort sem. Gyakorlatilag elnyelik a környező alkatrészek.
Az 555-el felépített rajzrészlethez itt a HE-n van egy nagyon jó kis segédprogram amit érdemes megnézni. Segédprogram 555-höz
(#) empeti hozzászólása Júl 13, 2014 /

Sziasztok!

Egy geiger-müller számlálót építek, a számláló részét mikrokontroller nélkül csak 4000 ic-ből és 4db 7 szegmenses led kijelzővel szeretném megépíteni. Úgy terveztem hogy 2 sorba kötött 4518 végezné a számlálást ennek a kimenetei rá lenne rakva 4db 4511-re ami a egyben a latch és a dekódoló ic. Egy 1 hz-s oszcillátorról kapná a jelet hogy az eddig leszámolt értéket tárolja be a 4db 4511-be és a 4518-askokat resetelje. A kérdésem az lenne hogy az 1 hz-s jelet ráköthetem-e simán egyszerre a latc-re és a számlálok reset-jére vagy pedig kéne valami pár mikroszekundumos késleltető a számlálók reset-je elé hogy nehogy az történjen hogy előbb nullázódik a számláló mintsem hogy a 4511 be tudná tárolni az eddig leszámolt értéket ?
(#) proli007 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Hello! Amit a TAVIR ír az csak egyenáramú alkalmazásnál igaz és amennyiben a Fet teljesen ki van nyitva. Kapcsolóüzemnél, még ehhez hozzá jön az átkapcsoláskori veszteség. De itt azért sokkal nagyobb a baj.
Te forráskövető kapcsolásban használod a Fet-et. Ha a Gate a tápfeszen van is, a forrás a minimum a GS küszöbfeszültséggel alacsonyabb szinten van. Vagy is a Fet itt nincs teljesen kinyitva A DS feszültsége tetemes, 2..3V. Akkor meg kicsit más teljesítmény jön ki. Egyébként ez a kapcsolás igen csak messze van a kapcsolóüzemű táptól. Mert itt a kapcsolási frekvenciát a "véletlenek határozzák meg". A Gate meghajtással is gondok vannak. 3kohm-al nem lehezt kinyitni egy Fet-et, mert a GS kapacitás töltése lassú lesz, így a Fet nyitása is.
De nem is ragozom tovább.. "Véletlen ötletektől vezérelve", nem lehet kapcsolóüzemű tápot építeni. Mert ez inkább egy analóg disszipatív táp ami gerjed, mint egy step-down konverter. De miért a kezdők kérdései között tetted fel ezt a kérdést és rajzot? A "kezdők" nem a kérdezőre vonatkozik, hanem a témára. Az pedig a DC-DC konverterek topikjába való, ahol a szakértők is tartózkodnak. Na, ott kel feltenni a kérdést..
(#) proli007 válasza empeti hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Hello! Nyilván nem lehet egyszerre működtetni. Előbb át kell másolni a számlált értéket,és aztán törölni a számlálót. De miért nem nézel meg egy frekimérő rajzot, hogy oldják ott meg. Mert ugye ez eddig nem más mint az..
(#) szucsip válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

A poén az, hogy ugyan ennyi alkatrészből lehetett volna (nem stabilizált, DE) működő konvertert is készíteni
(#) marone hozzászólása Júl 13, 2014 /

Sziasztok!
Jól gondolom hogyha van egy tranzisztorom és az adatlapján az van hogy " 60V - 5A ", akkor ha 60V -ot kötök rá akkor minimum 5 A fog folyni rajta, de inkább több ?
Esetleg már 40V -on is, pl. ?
(#) reloop válasza marone hozzászólására (») Júl 13, 2014 / 1

Ezek határértékek, amin belül célszerű maradni. A kollektoráramot első sorban a bázisáram határozza meg. A maximális kollektor áram behatárolt feszültségen és hőmérsékleten vehető igénybe, lásd S.O.A., Power-derating diagram.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
(#) SKY válasza empeti hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Szia! Én mindenképp tennék be egy kis késleltetést, néhány nand kapuval és kondenzátorral megoldható az élekre történő impulzusadás, nemrég terveztem egy hasonló kapcsolást sebességmérőhöz.
(#) pont válasza empeti hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Én ezt a TTL-es frekvenciamérőmnél úgy oldottam meg, hogy a 8M quartz oszcillátor jelét leosztottam 4040-esekkel először 2500-al utána 3200-al kapva az 1Hz-et. ekkor load, 3264-nél meg reset. Így ugyan a kijelzés nem 1s hanem 1s+0,000008s de a mintavételezés 1s...
(#) Stynson hozzászólása Júl 14, 2014 /

Sziasztok!

Tudnátok valamilyen gazdaságos megoldást javasolni arra, hogy
Adott sok vezeték, és egy picel döntöm el, hogy nekem ebből melyikeket kösse össze.
Keresgéltem rá megoldást, meg gondolom vannak ilyen ic-k is, de nekem digitális vezérlésű kéne és legalább 60 vezetékről lenne szó.
(#) szucsip válasza Stynson hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Ejjha!
Analóg multiplexerre szavazok.
(#) vicsys válasza Stynson hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Csak a 2 véget kell összekeresni? Nincs rajta feszültség és/vagy áramkör? Ha igen, akkor csak egy ledsor, egy ellenállás és egy kis elem kell...
(#) bertusferenc hozzászólása Júl 14, 2014 /

sziasztok lenne egy kérdésem !!! van az etetőhajómhoz egy SPEKTRUM DX6i táviránytóm kint maradt az esőben beázott és a kijelző sem jelez semmit érdemes valahol megjavittatni és hol?
(#) pont válasza Stynson hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

A "valamilyen gazdaságos megoldás"-hoz tudni kellene Pl.
-mekkora áramok folyhatnak a vezetékeken
-mindig ugyan azt a két vezetéket kell-e összekötni vagy bármelyiket bármelyikkel a 60 közül stb...
(#) Szebence hozzászólása Júl 14, 2014 /

Sziasztok!

Úgy általánosságban a TV távirányítókba (mondjuk Samsung) milyen hullámhosszon működnek a LED-ek? 980nm?
(#) eSDi válasza Szebence hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Üdv!

Nagy valószínűséggel 950nm, de szerintem valamekkora eltérés még belefér. A HEStore-ban láttam 940 és 980nm-es LED-et is. Gondolom azokkal még vígan működik. A 880nm-esel már biztosan nem.
(#) enree hozzászólása Júl 14, 2014 /

Sziasztok!
Szerintetek hány mA-es lehet körülbelül egy átlagos 9V-os tartós elem? 200tól 500ig mindent olvastam a neten...
(#) eSDi válasza enree hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Üdv!

A Wiki szerint az Alkáli 565mAh, a Szén-Cink 400mAh kapacitású. A Lítium pedig 1200mAh, de az 9.6V-os. Persze a kinai "márkák" nagy valószínűséggel kevesebbek.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
(#) enree válasza eSDi hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Lassan előlépsz házi segítőmanónak. Akkor elméletben 500at legalább kell tudnia egy jó minőségű Duracellnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
(#) eSDi válasza enree hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Idézet:
„Lassan előlépsz házi segítőmanónak.”

Nem is figyeltem kinek írok.

Elméletben igen, gyakorlatilag csak méréssel derülne ki.
(#) enree válasza eSDi hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Egy ilyen mikrofont kell ellátnia, sorba kötöttem két 9V-ost, tökéletesen működik vele, ugyan 48V a standard fantomtáp, de a legtöbb elindul már 12Vtól. Így 18Vról kerek 1mA-t eszik, akkor ezzel elmegy egy pár órát
(#) vladcepes hozzászólása Júl 14, 2014 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy van egy felfelbujthatós Jett-Ski 12V-os, egyenáramú motorral felszerelve,8 db LR20/D típusú góliát elemmel működik,kb. 1 órát.
maximális sebessége: 1,5 km/h

Van rá valamilyen mód hogy a sebességét meg lehessen növelni kb 5 km/h -ra?,mert ez a 1,5 km/h ez nagyon lassú.
Gondolom ha gyorsabban pörögne a motor,gyorsabban is menne.
Az elemeket kiváltanám valamilyen tölthetős akkumulátorokra.
Ha van rá valami megoldás,választ megköszönném.

Üdv!
(#) pont válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Ha magasabb feszültséget adsz neki könnyen leéghet a motor, valószínűleg nincs túlméretezve. De egyébként sem könnyű ezeket gyorsítani, próbáld kézzel tolni és láthatod, hogy egy sebesség felett "tapad" a vízhez...
(#) vladcepes válasza pont hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Értem, csak akkor van e rá esetleg valami más mód? Egy másik 12V.os motor cserével, aminek nagyobb a fordulatszáma?
Következő: »»   2345 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem