Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2739 / 3997
(#) nedudgi válasza world-s hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

MC34063 alapon lehet feszültségnövelő áramkört (=Step up, vagy Boost) építeni pár alkatrészből. A 10 LED még beleférhet a működési tartományba.
(#) world-s válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Tehát egy ilyenel kb. 10 led meghajtható...?
Akár sorba is? Úgy nézem 31-32v-tól elég neki sorba...
Vagy azért azt ne,mert esetleg az nem jó hatassal lenne az üzemidőre? (Vagy más hátrány..)
Rajzot tudnál küldeni, mert bár megépíteni tudok ilyet de tervezni nem (azok az alapok nincsenek meg)?
Vagy neten látom lehet kész kis modulokat is rendelni. Még kevesebb gond lenne. Egyenlőre sajna hazai oldalt még nem találta...
(#) kadarist válasza h3ll hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Aliexpress, E-bay. A gyakori, szervizelésnél előfurduló típusokból szoktam készletet tartani.

Ilyennel is meg lehet oldani a dolgot.

Melyikre gondolsz,mert nekem az oldal minden féle terméket kiadott vegyesen.
Gondolom a te gépeden más latszik mint itt nálam... Köszi

MT608 DC-DC átalakítóra gondoltam.

Ja látom. Telefonon teljesen mást adott be mint gépen.
Ilyet idehaza lehet venni,hogy ne kelljen várni? Persze nem horribilis áron.
Vagy ha nem,akkor egy összedobása,hogy tudjam a ledeket hogy kössem,mert lasan a szőrt kéne felrakni.
Néztem több kapcsolást,de nem tudtam eldönteni melyik lenne a jó.
Ha jól nézten kész megépítetnél 5v esetén a 12v-ot tudnam megcélozni.
Bár ha lenne 12v akkar valami nagyon sűrű ledes szalag (ha van ilyen) is szoba jöhetne a csáp végére...
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
(#) world-s válasza world-s hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Egy ilyet találtam közbe idehaza:
Bővebben: Link

Azt írják rá:
Bemeneti feszültség Kimeneti feszültség Kimeneti áram Kimeneti teljesítmény
3,0V 12,0V 0,4A 4,8W
5,0V 12,0V 0,8A 9,6W

Ez is csak 10 ledet bírna el? (Hogy lehet kiszámolni 12V-ra meg 5V-ra a teljesítményt? Azon kívül, hogy 3V*20mA=60mW )
Visszaszámolva a 9.6W-ból ennél az átalakítónál 1.92A jön ki 5V-ra.
Ezt a bank hogy tolerálja?
Mert ha 10 ledre kell ekkora akkor van 4 legalább kéne csak a ledekre.

Bár sejtem, hogy teljesen hibásan számolok, mert alapban nem ilyenekkel foglalkozom...

Hogy tudnám kiszámolni, átalakítóval, vagy nélküle egy mondjuk átlagos 5-10.000mAh bakkal mennyi üzemidőt lehetne kihozni?
Most olyan 40-50 lednél tartok már + ehhez jön majd hozzá 1-2db kis ventilátor, hogy levegőt is lehessen kapni.

Tényleg minden segítséget köszönök előre is.
(#) lacipapi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

szia ott nem ir senki
(#) kadarist válasza lacipapi hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

De itt se. Ott írd le, hogy mit mértél ki, a tápfeszültségek értékeit írd le és a pontos típust is oszd meg. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű információt osztasz meg, akkor el lehet indulni a segítségadással.

Ez megfelelhet a célnak. Ha 12V kimenő feszültséget állítasz be, akkor 3-4 LEDenként kell egy ellenállás, és a ventillátoroknak is jut tápfeszültség (gondolom 12V kell nekik).

Köszönöm.
A 3-4 led az már fog menni. Kiszámoltatom itt az oldalon levő segédeszközzel. Azt hogy határozom meg mennyi ilyen kört bír el? Tehát mennyi modul kellhet az egészhez? Illetve a bemeneti oldalról mennyi teljesítményt jelentene táplálás szempontjaból.
Köszi.
(#) Kovidivi válasza world-s hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Ne a powerbank 5V-jára kösd a feszültség növelőt, hanem közvetlenül a Lithium ion cellákra (fesz. növelő után még egyet bekötni hatásfokromlást eredményez). Vagy vedd ki a cellákat, gondolom van benne több db, azokat kösd sorba, és sima ellenállással korlátozd az áramot. Töltésnél pedig rakd vissza a power bank-ba, majd az feltölti neked. Feleslegesen ne bonyolítsd túl szerintem.

10-15 mA már elég egy LED megfelelő fényerejéhez.
HA 10mA folyik 12V oldalon, az a hatásfokot figyelembe véve legfeljebb 30mA a bemeneten. Egy ilyen modul elég lehet a teljes projekthez.
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

A powerbank megbontása nem jó megoldás. Valószínűsíthető, hogy ponthegesztett/forrasztott kötéssel vannak beépítve a cellák.
(#) world-s válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Nincs még meg a Power Bank. Ezért is kérdezgetem nagyon, hogy nehogy a végeredmény olyan legyen amit nem tudok meghajtani csak mondjuk 1-2 percig (nekem órák kellenek).

Nem szernék feltétlen szét Power Bankot meg vissza.
Ez egy jelmez amit több órán keresztül aktív mozgás mellett kéne használni rendszeresen.
Tehát az a jó minél kevesebb a hibaforrás, és minél kevésbé darabokból áll, mert mindez vélhetően a fejbe kell beépíteni, amiben így is jó meleg lesz, és hely sem sok van.

Ha azt mondjátok, hogy mégis hatékonyabb (úgy hogy ez az esetemben számít: tehát nem az, hogy 4 nap helyett csak 3 napig enni töltés nélkül), akkor hajlandó vagyok valahogy megoldani, hogy ledenként leellenállásozzam.

Bár lehet akkor meg hatékonyabb egy olyan áramkör, ami pl. 3V-ra redukál, és onnan mondjuk direktbe mehet egyesével... (bár ez így meg nagyon párhuzamos táplálás feeling)

Már csak azt kellene tudni, miről van szó! Lehet, hogy egy 12V/7Ah akku jobb lenne? Mindenesetre egyszerűbb, az biztos.

Kötheted párhuzamosan a LED-eket, ha nem okoz gondot, hogy tönkremennek! Kell a soros ellenállás LED-enként, vagy LED csoportonként.
Nekem olyan power bankom van, aminek foglalatos az elemtartó része, így akár 1 cellával is használható. De lehet jobban járnál Nedudgi javaslatára egy 12V-os akksival. Vagy egy 6V-os is elég lenne bőven, az egész kicsi. Arról még talán elforog a venti, vagy veszel 5V-osat belőle.

Most ilyenre gondoltok?
Ez több kiló.
Ezt tuti nem lehetne cipelni, és rohangálni vele, úgy hogy az emberem alapban már több kiló műszőr is van.

Amúgy ilyen project-ről van szó:
(#) h3ll válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Köszönöm a választ és mindenes-nek is!

A 6V-os fele akkora. A súlya több, mint egy 4 cellás powerbank, de cserébe elég csak ellenállás a LED-ek elé, kapacitása is nagyobb. Vagy használd a powerbank 5V-ját, LED-enként 10mA-rel, és kész. 50 LED-nél 500mA nem sok a banknak.1A-ig simán bírnia kell. Én még beraknék egy PWM-es fényerőszabályzást, sötétben felesleges max fényerő -> hosszabb üzemidő.
(#) lacipapi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

ertem koszi a segitséget
(#) SPORE válasza world-s hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Szia! Szerintem nem kell egy fursuit megvilágításához 50 led... Egyébként melyik részét szeretnéd vele megvilágítani? Szerintem maradj a lithium-nál, lapos telefonakksikat rakhatsz a suit orrába is (ha van/lesz neki). 50 led rengeteg hőt is fog neked termelni! Ha valamilyen hajlíthatő, diffúz csövet (mint a ragasztópisztoly "töltete") megvilágítassz LED-del, egyenletes, fénycsőszerű világítást kapsz, nem lesz pöttyös. Mennyire tudsz forrasztani?
Ötlet: Ha a fejedben van az akksi és egy 5V-os ventillátor, akkor érdemes oda rakni egy egycellás powerbank DC-DC konverterét (1A kimenetesek általában). Ezzel hűtve van a fejed és az elektronika is. Marad kb. 800mA-ed 5V-al. Ha nem a fejen van a megvilágítandó terület, akkor egy egyszerű 2 pin-es csatin keresztül leküldenéd az áramot a testbe. 800mA-ről még sok led világíthat. Erre még mehet a PWM-es fényerőszabályzó. Ha 2200mAh-s akksiról hajtod, akkor is elmenne kb. egy órát mindennel együtt. (szerintem)
Mi a fursonád?
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Feb 21, 2016 /

Üdv. Most hallottam még először azt, hogy Torus toroid. Ez miben jobb rosszabb másabb, előnye hátránya a sima Feltekert szalagú toroidnál ? Ha van még egyéb érdekes trafó és tudok olvasgatni magyarul linket is szívesen fogadok. köszönöm.
(#) world-s válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Köszi. Ez azt jelenti,hogy a számításnál 20mA helyett 10mA- ítok be a lednek?
A fényerőszabályzó tetszik.
Eddig csak arra gondoltam, hogy egy érzékelő lenne ami nagy fényesség esetén lekapcsol,mert pl. már úgy sem látszana a világítás.
Megpróbálok ennek a PWM-nek utánnanézni.
(#) world-s válasza SPORE hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Szia!
A fursonám még megrajzolás alatt van (mivel rajztudás híjján még csak a koncepció van meg egy vonalrajzon).
Egy farkas aki az Avatarv filmből lévő csápokjal is rendelkezik.
A farok már meg van,és most a csápot építem mielött a fejnek nekiállnék.
A két csáp most 9-9 kék ledet tartalmaz. Ezzel biztosítva a pontokat.
Magánál a csáp öblös részénél akadtam el. Ott kívül pötty nélküli világítást szeretnék,belül egy egyik végéről derengöt, és a belsejéből pár fiber szál lógna ki. És eddig ez a kis külső rész fogott ki,mert több ledet enne mint maga a csáp.
Ezen kívül a gyanta szemek kapnának ledet, illetve ott ahol a csápok a fejhez csatlakoznak.
Egyenlőre más most még nincs tervben világítás terén,de ez még változhat.
Ennek a diffúz csőnek utánnanézek,mert valami olyasmit keresgéltem amit te írsz (1-2 leddel megnyomva az egész felület világítana),csak nevét sem tudtam.

Ha vannak ötleteid,és tapasztalatod fursuit terén még azokat szívesen venném valahol privátban.

Zoli
(#) gothic20 hozzászólása Feb 22, 2016 /

Sziasztok

Szeretnék építeni egy fej hallgató erősítőt. A kapcsolási rajzon 18v-0v-18v szerepel a trafónál. Szóval középleágazásos van a rajzon. Nekem itthon meg csak 2x18v-os van (4 kábel).
A kérdésem az lenne, hogy nem lehetne valahogyan használni azt ami van, vagy mindenképpen kellene szereznem egy 3 kivezetésest?
(#) mikrokapcsolo válasza gothic20 hozzászólására (») Feb 22, 2016 /

Helló! A a te két tekercsesedet simán sorbakötöd, és a közepét kinevezed 0-nak.
(#) gothic20 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 22, 2016 /

köszi
(#) Kovidivi válasza world-s hozzászólására (») Feb 22, 2016 /

Igen. 10-15mA bőven elég egy LED-nek. Sőt, észre fogod venni, hogy ha készen van a PWM szabályzó, már pár százalékon szépen fog világítani az összes LED, ilyenkor nagyon keveset fogyasztanak.
Következő: »»   2739 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem