Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok
Először is nagy hála ezen site készítőinek, mert bár sok szaki található itt azt gondolom, ezt az oldalt elsősorban az olyanoknak nyitották mint amilyen én is vagyok. Szuperkezdő Na de volna egy talán nagyon bárgyú, és pitiáner, de nekem mégis nagy problémám. Fejembe vettem, hogy mikrovezérlőkkel fogok foglalkozni, PIC AVR teljesen mindegy, el is olvasok, olvastam e témában mindent, az alapokkal is el boldogulok, gondolok itt a led előtét ellenállásának számítása, elsősorban a mikrovezérlőkkel kapcsolatos alapoknál tartok, de a problémám a következő. A 7szegmenses Ledkijelzők, pontosabban azok kivezetései. Hogyan tudom megállapítani, hogy melyik melyik? Egy képet is töltök fel, azokról amelyek rendelkezésemre állnak. Ki lehet valahogy mérni, vagy egy elemmel egyszerűen nézzem végig? Köszönöm a segítséget
Ha van rajtuk tipus netről jó esetben letölthető az adatlap.
Ha nem mérni kell. Két fajtája van: közös anódos ill. közös katódos. Ez azt jelenti hogy belül valamelyik elektródája a ledeknek össze van kötve. Kimérni úgy tudod őket, hogy egy 5Vos táppal sorba kötsz egy kb 680 ohmos ellenállást, és el kezded végig nézni a lábakat. Ahol egy szegmens kigyullad azt felírod.
Köszi, ezt megnézem és kipróbálom.
Sziasztok.
Fülhallgatót építek, csak nem tudom, hogy keressek hozzá hangszórókat. (Ha jól tudom, ezek nem átlagosak.) Ugyanis kiszedtem egy párat egy régi fülhallgatóból, de túl sok bennük a mély. (PC speakernek néznek ki.) Passzív szűrő is szóbajöhet, de ha jól sejtem, ahhoz jó nagy kondi kell. Tudtok valamit ajánlani? Véletlenül nem szélessávú hangszóró kell nekem? Köszi!
Hello!
A fejhallgató is hangszóró, de azért mégsem, inkább a mikrofon betétekhez áll közelebb. Szerintem nem érdemes ezzel kísérletezni. Sem jobb, sem gazdaságosabb nem lesz. Profi hangzású hallgatók, meg méregdrágák. Nehéz lesz, a párnázást sem tudod normálisan elkészíteni és semmivel nem jobb hangzású, mint az ócó kis kínai. Nevesebb készülékekhez, már jobb füles jár, célszerűbb azok között válogatni. üdv! proli007
Üdv!
Mit jelentenek a kondenzátoroknál a c2332, c2333, c2335 jelzések?
Hello!
Ha jól emlékszem Philips "szeletelt" kondik típusjelzése. üdv! proli007
Köszi! Én Siemens-be láttam egy árlistán.
Hello!
Olyan kérésem lenne h elmagyaráznátok ezt a kapcsolást: Bővebben: Link Honnan jött az a 4,5V-1,6V ?? Mi az a 1,6V? Valamint az a R220-s ellenállás hogyan korlátozza az áramot? Sorosan van kapcsolva az ellenállás és a Led-is így nincs elágazás,a csomóponti törvény értelmében mind2 elemen ugyanakkora áram folyik. Kösz előre is!!
A 4.5V az elem feszultsege, az 1.6 a LED nyitofesze, annyi esik rajta.
Az aram a feszultseg es az ellenallas hanyadosa. A feszultseget kepzeld el fix halozati viznyomaskent, az ellenallast meg elszoritott csokent. Az aram a kifolyt viz mennyisege egysegnyi ido alatt. Minel jobban elszoritod a csovet, annal kevesebb viz folyik at.
Szia!
A LED-nek nagyon kicsi a belső ellenállása(dióda nyitó irányú karakterisztika!). Az áramkörben beálló áramot emiatt az ellenállás határozza meg! I=(Ut-Udny)/R
Sziasztok!
Egy nagyon érdekes kérdésem lenne hozzátok, mégpedig a következő helyzet állt elő: Van egy sávszűrőm, amihez tartozik egy kivezérlésjelző, 12 leddel, uaa180 ic-vel 50k potival és egy 100k-os ellenállással. A sávszűrűvel lenne problémám... ott is van egy 50K-s potméter. Az a lényeg hogy valahogy a kimeneten (a jelen, ami menne a kivezérlésjelzőbe) 9V megy... de nekem max 2 és 4,5V közötti kellene, ahogyan a többi panelnél is... Ezt hogya tudom megoldani? Olyan érdekes probléma lépett fel, hogy feszültséget mérek a sávszűrő potméterén: 9V. Elkezdem lefelé tekerni, elkezd esni a feszültség, de abban a pillaatban ahogy megállítom a tekerést a fesz visszamegy 9V-ra, illetve van mikor akárhogy tekerem 9V marad. A poti nem lehet rossz, már a 4. van benne... Másik érdekes dolog, hogy a jel kimenete és a ledes kivezérlésjelző közé kötöttem ellenálálst hátha csökkent valamennyit... 65K ohm volt a legtöbb amit sorba kötöttem, de nem történt semmi. Erre mi a magyarázat és a megoldás? Már több napja ezen tépem magam és nem tudok rájönni! Amúgy erről a kapcsolásról lenne szó: Bővebben: Link Amúgy az egyik 16KHz-es sávval van a probléma. Tehát ha nincs egyátalán zene, csak bekapcsolom a spektrum analizátort, akkor is világít a 12 led... akár hogy tekergetem a potit...
Hello!
Hát ez így rajz nélkül elég ehetetlen. A poti lehet azért viselkedik így, mert míg tekered töltődik valami kondi, majd mikor megállsz, visszamegy azaz kisül. De ez rajz alapján csak spekuláció. Közben látom meg van a rajz. - Meg kellene nézni, hogy az IC kimenetén a feszültség vezérlés nélkül nulla-e? - Majd letekerve a potit nullára, mérni a poti tetején a feszt. Annak is nullának kellene lenni. - Majd vezérléssel megnézni, hogy a poti tetején változik-e a fesz. Gyanús, hogy az IC tápja nem kap negatív feszt. üdv! proli007
Ott van a rajz a weblapon, amit linkeltem. 20 perc és jövök! Addig is várok mindenféle tanácsokat!
Még azt leírom, hogy tegnap kötöttem be az utolsó panelt (16KHz) ami most nem jó és nem figyeltem oda és a kivezérlésjelző paneljén nem volt bekötve a 100K-s ellenállás. Ráadtam az egészre a tápot, majd a sávszűrőn a potit elkezdtem állítani, mire az füst kíséretében meghalt :S Oké, mondom nem történt semmi baj, kicseréltem... sőt... biztonság kedvéért kicseréltem a kivezérlésjelő panelen is... Így sem működött... Ekkor kicseréltem az UAA180-at egy máikra, annak nem volt baja. Majd kicseréltem a sávszűrőn az IC-t amiből 4+1db van a panelen, annak sem lett semmi baja... A másik 16KHz-es freki az működik... Így beforrasztva rámértem az ellenállásokra és ugyan azt az értéket mutatja a "meghalt frekinél" mint az épnél, tehát ugyan azon az ellenálláson ugyan akkora ellenállást mérek... A didóda működk... Már csak a kondik lehetnének a ludasak, de azokon meg nem látok semmi fizikai nyomot... A kivezérlésjelző tutira működik, mert más frekire kötöttem és ott működött. Ebből következtetek, hogy csak a sávszűrőn lehet a baj... Méregettem: a GND és a jel között, ami megy ki a kivez.jelző panelre, olyan 0 és 4V közötti értékek vannak kivétel ennél az elromlott 16KHz-es panelnél, ahol 9-10V megy ki...
Visszajöttem! Senki többet egyelőre?
Szia!
Két esetet tudok elképzeli: R3 szakadt, vagy gerjed az áramköröd! Mérj a dióda két kivezetésén egyenfeszt!
Amikor még nem égett le a poti, akkor működött, így, hogy kicseréltem a potikat így lehet valami zavar benne?
Nem hiszem, hogy ellenállá megszakadt volna, mert összeset lemértem és a kellő értéket mutatta. A diódát néztem, csak az egyik irányba vezet, tehát ez is jó... Egyszerűen nem értem... már több napja ezzel szerencsétlenkedem
Szia a mérést azért írtam, mert ha a műveleti erősítő kimenetén és a dióda másik végén is kb. 9V van akkor az egyenáramú beállítás rossz vagy a műveleti errősítő, ha csak a dióda kondi felőli végén van a 9V akkor gerjed!
Hogy érted azt, hogy a mikrofon betétekhez áll közelebb? A párnázás amúgy meg van oldva. (Amennyiben a fejem és a cucc közti párnázásra gondolsz.) Egy zajvédelmi fültokot alakítottam át. Már "csak" annyi baja van, hogy a PC speakernek kinéző hangszórók frekvenciamenete nem jó. Ezért kéne helyettük olyan, amiket erre készítettek. Vagy van arra valami trükk, hogy visszafogjam a mélyet aktív szűrő nélkül?
Nem teljesen világos most, hogy mit mérjek, ha hazajövök suliból, akkor megpróbálkozom a méréssel. Csak egy kicsit részletesebben leírnád, hogy mit mérjek?
Hello!
Elég nehéz lesz részletesebben leírni, mert elég egyszerű ez. (A feszültségeket a GND-hez, azaz a sávszűrő 10µF-os kondi negatív feléhez képest méred, DC állásban.) - Nem adsz a bemenetre hangfrekis jelet, a "C" pontot leveszed a kivezérlésjelzőről. - Megméred az IC kimeneti feszültségét (dióda anód). Ott hibátlan esetben nulla voltot mérsz. Akkor jó az IC munkapontja. - Megméred a 10µF-os kondin a feszültséget. Ha minden rendben van, akkor itt is nulla a feszültség. Hibák: - IC kimenetén nulla közeli jel van, de a kondin mérsz feszültséget. Akkor gerjed az IC-s fokozat. - IC kimenetén van feszültség, kondinál ennél kb. 0,7V-al alacsonyabb. Rossz az IC minkapontja, vagy tápfeszültsége, esetleg + bemenete nincs a GND-n. - IC kimenetén és a kondin azonos nagyságú feszültség van. Rossz az iC (vagy előző hibák állnak fenn) és zárlatos a dióda. - IC kimenetén nulla volt van, de a kondin feszültséget mérsz. Valahonnan ide kerül a tápfesz (átvezetés zárlat- szakadt poti) Egyébként a poti nem éghetett volna le, csak abban az esetben, ha a csúszkára közvetlen tápfesz kerül és közben Te nullára tekerted. Ha ez a kivezérlésmérő felől jött, akkor az UAA is meghibásodott. Csak akkor lépj tovább, ha mindent rendben találsz. Ha igen, adhatsz hangfrekis jelet a bemenetre, és a kondin a bemeneti lellel arányos feszültséget kell mérned. (Persze amikor már a dióda kinyitott) üdv! proli007
Sziasztok.
Szeretnék építeni egy hangra ugráló ledes fénysort.(fényorgona vagy nemtom mi a neve) min 12ledből szeretném. Vagy hangérzékelőst amit a hangfal mellé tehetek vagy amit jackelosztóval bedughatok a pc hankártyába.Minden érdekes kapcsolási rajzot várok(+ha van neked ilyen akkor képet is róla) Előre is köszönöm a segítségeteket.
Köszönöm a választ, nemsoká hozzákezdek a leírtakhoz és beszámolok a fejleményekről.
Megmértem, jó az IC munkapontja, 0-át mértem rajta.
A kondin sem volt semmilyen feszültség. Amikor már adtam hangfrekit, akkor a kondin durván 9V-ot mértem, ami megegyzeik a kimeneti jellel is, ami nekem sok. Az összes többi frekinél a kimeneti jel 0 és 5V között mozog, még a másik 16KHz-es sávszűrőé is... "Egyébként a poti nem éghetett volna le, csak abban az esetben, ha a csúszkára közvetlen tápfesz kerül és közben Te nullára tekerted. Ha ez a kivezérlésmérő felől jött, akkor az UAA is meghibásodott." Igen, utólag kiderült, hogy 12V jött vissza a kivezérlésjelző panelről mert a jel vezetősávja összeért a 12V-os sávval ahol az IC-be megy, így visszafelé jött a 12V és valóban akkor égett a poti, amikor 0-ra állítottam. Az UAA180-nak nem lett semmi baja, mert kicseréltem egy működő panelen lévővel és ugyanúgy működött azzal is és amit kiszedtem a "jó" panelből, azzal sem működik most ez a 16KHz-es sáv. Annyit csináltam, hogy a kivezérlésjelző panelén lévő 50K-s potit is cseréltem (biztos ami biztos alapon) de oda csak 100K-sat tudtam berakni, mert ilyen volt. Gondolom ez nem baj,csak nehezebb a "finomhangolása" Ha ez így mind jó, akkor hol lehet a hiba?
ÜDV
Azt szeretném kideríteni hogy egy 100w-os 24v-os forrasztó hány ampert vesz fel?
Szia!
Először is olyan nem létezik hogy "forrasztó" hanem forrasztó páka! A páka 4.16A-t venne fel.. Egyébként a P= U*I képletet tökéletesen lehet iylen célra hasznosítani!!
Sziasztok
Szeretém megkérdezni hogy ennek a pákának hogy van a lábkiosztása? Melyik a Fűtés és a hőmérő lába? Ha egy kutyafutta rajzot tudna valaki adni az lenne a legjobb... Köszi szépen
Hali szerintem ugyanúgy mint itt.
Idézet: „5 pólusú tuhel, vagy din nevű csatlakozója van. A képen látható módon kell bekötni hozzá az ajzatot a panelra. A hőelemnél figyeljünk a polaritásra, a fűtőszálnál ez nem lényeges. A fűtőszál kb. 13 Ω-ot mutat, a thermoelem 0 Ω-ot jó esetben (és hideg állapotban). ”
Rátalálhattam volna, elnézést.
Nagyon szépen köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |