Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3107 / 3992
(#) pucuka válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

330 nF viszont létezik. Az is jó helyette, legalábbis érték szerint.
(#) fsub hozzászólása Jan 11, 2018 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ennél a transzformátornál szabályos-e, ha így, a képen látható módon van beépítve, vagy csak nyákba ültetve, mivelhogy nyák-trafóként van megjelölve a típusa. Illetve ezek a műgyantába ágyazott trafóknál van-e valami megkötés a használatuk során, értem például ez alatt, hogy van-e ezeknek üzemi hőmérsékletből fakadó használatbeli korlátozásuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2018
(#) fsub hozzászólása Jan 11, 2018 /

Illetve trafókkal kapcsolatos másik kérdésem, hogy dupla, azonos szekunder feszültségű kivezetéseket lehet-e párhuzamosan kötni, hogy a trafó teljes névleges teljesítményét tudjam hasznosítani, és ha igen, ennek van-e valami hátrányos hatása.
(#) kadarist válasza fsub hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Szia!
Sőt, még sorba is lehet kötni, de ügyelj a fázishelyes összekötésre.
(#) Gafly válasza fsub hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Igen, de némi kiegyenlítő áram folyhat a tekercseken.
Elvileg nem vészes, legfeljebb picit jobban melegszik.
Csak ne fordítva legyen, mert akkor nagy fog melegedni
(#) bali114 hozzászólása Jan 11, 2018 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogyha szeretnék egy fényérzékelős kapcsoltó, biciklire, agydinamóhoz, akkor, mi kellene hozzá, a fényérzékelő által csak a nem kapcsolt és kapcsaolt állás valósuljon meg, ne legyen köztes. Az agydinamó 6V 3W váltóáramot termel. Nem nagyon találtam olyan kapcsolást, amit tudnék, hogy jó lenne Nekem. Mi lenne a megoldás?
Remélem valaki tud segíteni, keresgéltem, de nem jutottam semmire eddig. :/
(#) Gafly válasza bali114 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Agydinamó hallomás szerint eléggé széles tartományban szolgáltat feszültséget.
Kérdés, hogy a "másik végén" mi van (fogyasztóként). Gondolom hifi torony, hogy csak akkor szóljon a zene, ha világosban tekersz
(#) Medve válasza bali114 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Szia, pedig sokféle kapcsolás alkalmas erre, ami műveleti erősítőt tartalmaz. Ha a visszacsatoló ellenállás nagy, akkor komparátorként működik, meredek átkapcsolással. Ha a "+" bemenetre történik a visszacsatolás, akkor hiszterézissel működik, gondolom ez kívánatos. Mi lenne a fényérzékelő elemed? De gondolni kell arra is, hogy ha lassan mész és kicsi a feszültség, akkor hogyan viselkedik. A változó tápfesz esetén a referenciát is féken kell tartani, amihez képest majd kapcsol.
(#) bali114 válasza Medve hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Először is nagyon köszönöm a választ. A fényérzékelős kapcsoló/kapcsolás ledes lámpákat működtetne, olyat, ami eleve dinamóhoz/agydinamóhoz van. A probléma az, hogyha érteném a válasz nagy részét lehet, hogy nem tettem volna fel a kérdést... Alapvetően nekem a cél az lenne, hogy lehetőség szerint az áram ne nagyon módosuljon, ha nem muszáj. Van egyébként egy némiképp hasonló elven működő "gyári lámpánk" csak abban halogén izzó van és egy pici led biztosítja megálláskor az állófényt, amikor kialszik az izzó, ha megáll a kerék. Így az az áramkör nem egészen releváns. Az egyébként úgy működik, hogy lassú sebességnél, kapcsol, és villog az izzó, mint ahogy ez agydinamónál egyébként is jellmező, kb. 6-10 km/h-ig, persze kerékméret és agydinamó függő is.
(#) fsub válasza kadarist hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Értem, köszönöm! A sorba kötésében tisztában voltam, igazából arra lennék kíváncsi, hogy az első hozzászólásomban linkelt trafó helyett használhatok-e olyan trafót, ami 2x15V szekunder feszültségű tekerccsel rendelkezik és ugyancsak 50VA teljesítményű, mert nem nagyon találtam olyat, aminek szimpla szek. tekercse van, csak ezt a nyák trafót. Viszont 2X15V-os talán könnyebben beszerezhető. Csak nem vagyok biztos benne, hogy gyakorlatban ez mennyire használható és van-e valami hátránya, ha párhuzamosan kapcsolt szek. tekerccsel használnám a trafót. Egyébként ehhez a tápegységhez szeretném alkalmazni: Bővebben: Link
Viszont, ha a linkelt nyáktrafó is megfelelő lenne, akkor lehet, hogy annál maradnék.

@Gafly: Neked is köszönöm a választ! Azt hiszem, csak használat során derülne ki az, hogy mennyire melegszik ilyen alkalmazásban a trafó.
(#) Medve válasza bali114 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Akkumulátoros táplálás kizárva? Sokkal problémamentesebb táplálást adna. Nálam bevált nagyon a Li-ion.
(#) tbarath válasza bali114 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Szerintem opamp/komparátor kapcsolgat FET-et típusú dolog kell neked.
(#) bali114 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 12, 2018 / 1

Köszönöm. Közben megoldódott, hihetetlen, de megtaláltam egy Shimano automata világításvezérlő kapcsolási rajzát. Ha már felvetettem a kérdést, meg is osztom persze....:
http://www.enhydralutris.de/Fahrrad/Beleuchtung/node71.html
(#) kadarist válasza fsub hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

Nyugodtan használhatsz két szekunder terccsel ellátottat, párhuzamos kötéssel. Vagy akár használhatsz két egyforma, különálló trafót is párhuzamosítva.
(#) luigi71 hozzászólása Jan 12, 2018 /

Sziasztok. Kellene egy kis segítség. Hogy tudom kiszámolni, hogy mekkora ellenállás kell egy led dióda elé?
(#) vargaf válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

(#) Kari55 válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

(#) proli007 válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 12, 2018 / 1

Hello! Számolni úgy, hogy a tápláló feszültségből levonod a dióda (adatlapjában megadott, vagy szín szerinti) nyitófeszültségét, és azt elosztod a beállítani kívánt működtető áram (ami nem lehet több mint az adatlapon megadott maximum) értékével. Így megkapod az ellenállás értékét..
"Mert segédprogramot használni jó, de akkor igazi, ha tudjuk is mit számol!"
(#) luigi71 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

Köszi a gyors választ.
(#) Epu2 válasza bali114 hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

Egy jó kapcsolás a lámpához...
Egy fotoellenállás által vezérelt komparátoros MOSFET-es kapcsoló.
(#) Epu2 válasza bali114 hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

Az áram módosulás bringalámpánál nem egyszerű. Vagy kis fényerő van végig, vagy akkuban kell tárolni az energiát. Ez mondjuk megoldható agydinamónál, mert mindig forog, ha mész vele.
(#) fsub válasza kadarist hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

Rendben, köszönöm!
(#) birojanos hozzászólása Jan 13, 2018 /

Problema: egy kazántermoszrátot szeretnék épiteni. A kazán a hömérsékletet az ellenállás változásából érzékeli. Az intelligens rendszerem (Loxone) méri a hömérsékletet és egy digitális potmetert kellene vezérelnem analog kimenettel 0-10 V-tal. Az intelligens rendszer által 1-wire-rel mért hömérsékletet egyszerüen fogalmazva ellenállásba konvertálni.
Adatok: az ellenállást 16 és kb 350 kohm között szeretném változtatni 0-10V-tal. A kazán 4 V-ot ad erre az ellenállásra.
Melyik digipotot válasszam?
Köszönöm.
(#) eSDi válasza birojanos hozzászólására (») Jan 13, 2018 /

Üdv!

Amilyen digipotikat én tanulmányoztam eddig, annál egyiknél sem lehetett a kapcsaira Vdd-nél (azaz 5V-nál) nagyobb feszt kapcsolni, ha jól emlékszem. Az átfolyó áram sem lehet 1mA-nél több. Ezzel kell számolmod, lehet illeszteni kell valahogy. Jó lenne ismerni a kazán ezen bemenetének a kapcsolását, tulajdonságait.
(#) Medve válasza birojanos hozzászólására (») Jan 13, 2018 / 1

Ha feszültségvezérelt eszközt akarsz, akkor célszerűbbnek tűnik egy j-FET alkalmazása, feszültséggel vezérelhető ellenállásként. Jellemzően 100 Ohmtól több MOhmig használható.
(#) luigi71 hozzászólása Jan 13, 2018 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy TDA 7263 ic. Na most nem emlékszem rá, hogy működik e még. Hogy tudnám megnézni, hogy jó e? Csak multiméterem van. Előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 13, 2018 /

Multiméterrel kb. sehogy. Megoldás lehet az, ha összehasonlító méréseket végzel egy biztosan jó darabbal de az igazi egy mérőáramkör lenne. Anélkül csak sötétben tapogatózás.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Jan 13, 2018 /

Heló!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy tápegységbe ajánlatos e rakni erősítőből bontott (használt) tranzisztorokat? 2N3773 ról lenne szó. Toshiba gyártmány
(#) pucuka válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jan 13, 2018 / 1

Te sem tudod mi voltál előző életedben, a tranzisztor sem tudja. Ha jó, és a paraméterei is megfelelnek, miért ne.
(#) szucsistvan123 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2018 /

Köszi a választ!
Következő: »»   3107 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem