Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3106 / 3993
(#) ticko válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Modjuk egy kis számítással ezen képletek alapján:Bővebben: Link
De én csak egy laikus vagyok
(#) Roland1985 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Nagyon köszönöm a válaszodat!
Igen, sztereo az IC, olyan gagyin van megoldva, hogy a 2 kis hangszóró közösítve van.
Amúgy csak azért szerettem volna kipróbálni, mert az autóba sokkal kényelmesebb lenne beépíteni ezt a fél tenyérnyi erősítőt, mint a nagyot. De ha csak a táp a gond, akkor lehet teszek egy próbát akkuról, aztán ha ki is megy, 200 ft-ért vettem az IC-t.
De annyit árulj még el, hogy szerinted elméletben működhet párhuzamos kötésben a 2 IC?
(#) sany válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Most nem azért, de ezek elég egyszerű példák még, ennél csak nehezebbek lesznek. Ezeket kéne megérteni, megpróbálni megcsinálni. Meddig jutottál megoldásában különben?
(#) tbarath válasza Roland1985 hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Autóba is simán építhetsz féltenyérnyi erősítőt. Vagy vehetsz is, ebay-en párezerért simán találsz 2.1-est ami bőven elég autóba.
Viszont autónál a tápot rendesen szűrni kell, azt nem úszod meg sehogy sem.
(#) spepe hozzászólása Jan 8, 2018 /

Sziasztok!

Egyszerűen nem tudok rájönni hogyan keressek rá erre, kérlek bocsássátok meg nekem ha már ez kapott választ.
Az a kérdésem, hogy milyen néven lehet venni olyan "fém szövet" árnyékolást mint amiket a szalagkábelebre meg mikro elektronikai kábelekbe, monitorok stb szokás tenni.

Olyan kellene amelyiknek az egyik oldala öntapadós mivel telefon kijelző kábeléhez kellene
(#) nedudgi válasza spepe hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

(#) sakrafi válasza sany hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Sajnálom, de nem úgy születtem, hogy ezek nekem egyértelműek. Kerestem a neten anyagot, de mivel nem sikerült érthetőt találnom, ezért bátorkodtam itt feltenni a kérdést. Azt reméltem - ahogy korábban már (bár az is igaz, hogy nem tőled) kaptam segítséget, mely alapján az adott feladatot sikerült megértenem - ebben is segítséget és nem kioktatást kapok.
(#) sakrafi válasza ticko hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Köszönöm szépen! Az adott oldalt én is megtaláltam, de én az elinduláshoz gondoltam egy kis segítségre Laikusként nekem sem könnyű
(#) deak francis hozzászólása Jan 9, 2018 /

Üdv.
Milyen úton-módon tudnák megolvasztani egy pontban egy darab műanyagot(pvc)???hőfok kb.350*C?? Rögzíteni kellene egy műanyag kanálisba egy termobiztosítékot.
Minden infót szívesen elfogadok/megköszönök.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
(#) tbarath válasza deak francis hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Próbálj már meg kicsit odafigyelni a helyesírásodra.
Amúgy pl. felforrósított szöggel? Pákával, "eldobható" pákaheggyel?
(#) deak francis válasza tbarath hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Szia.
Igen ám,de széria munkára kellene.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Jan 9, 2018 /

Mennyi egy reed relé/reed kapcsoló terhelhetősége? Hány wattot bír el, pl 3.7v esetén?
(#) Stewe válasza deak francis hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Fúrógép egy vágóél nélküli acélcsappal, aminek a méretét kísérlettel kell meghatározni. A súrlódási hő csodát művel.
(#) Bakman válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Az adatlapjában (lévén ebből is van kismillió típus/méret stb.) benne van, hogy mekkora árammal terhelhető és általában az is, hogy mekkora feszültséget tud biztonságosan kapcsolni.
(#) Bakman válasza deak francis hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Ragasztás nem játszik? Ragasztóból van elég nagy választék.
(#) deak francis válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Vajon egy pontheggesztő tipusra legyártott trafót nem lehetne összehozni??
(#) Bakman válasza deak francis hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Jó lehet. Sőt, akár egy páka is megfelelhet a célnak.
(#) zamatőr válasza Gafly hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Megépítettem a közös katódos kapcsolást és működik. Olyan hibát produkál, hogy az egyes óra multiplexe hibásan működik. A panelen nincs hiba. Program vagy fusebit hiba lehet az oka?
A fényerő szabályzás is működik.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2018
(#) zoli75 hozzászólása Jan 10, 2018 /

Üdv.
Segítséget kérnék smd ellenállás jelölésében. Az "50M" jelölés milyen értéket takar?
(#) Dtech00 hozzászólása Jan 10, 2018 /

Üdv!
Van egy egy számítógépes program amivel mozgó fejes lámpákat lehet vezérelni.
A programba vannak tárcsák(tekerők) amivel a lámpák pan,tilt mozgását lehet irányítani.
Azon gondolkoztam hogy hogyan lehetne azt megoldani potméterrel hogy ezt a két tekerőt tudjam forgatni? A programhoz van egy stick amivel összekötöm a lámpákat.
Sok ötletem volt de szerintem egyik se használható.
(#) nedudgi válasza Dtech00 hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

DMX-ről van szó?
(#) janikukac hozzászólása Jan 10, 2018 /

Sziasztok!
Csatoltam két képet, egy hangkártya kapcsolását. Az egyiken a teljes alapkapcsolás látható, a másikon az általam módosított verzió - mivel nincs szükségem a törölt funkciókra. Esetleg ajánlotok-e valamit annak érdekében, hogy minél zajmentesebb legyen? Az adatlapon fel van tüntve, hogy a jelölt kondenzátorok értéke csak a kapcsolásban szereplő lehet (esetleg egy pici eltérés).
(#) Dtech00 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Igen
Esetleg a program linkjét elküldjem?
(#) nedudgi válasza Dtech00 hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Felesleges a link.
Nem lehet. Legalább egy mikrovezérlő kell ahhoz, hogy a megfelelő kódokat elküldje a lámpáknak.
(#) Kera_Will válasza janikukac hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Zajmentesebb ... USB tápról járatva ... az meg PC kapcsoló tápegységről jár?
Usb tàpàgakba soros PÍ L C szűrőt kell rakni.
Akkor tàpfelől megfogtad a zajokat.
(#) luigi71 hozzászólása Jan 11, 2018 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy szerintetek ez a kapcsolás működik? Ez egy TDA7494 ic. Na most a rajzon a bekarikázott részt nem értem . Ott azt írja vol 50k. Ja meg, hogy +5 volt. de a potméterre kell az 5 volt? Köszönöm a segítséget.
(#) BEMcorp válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Ez az IC tudja egyenfeszültséggel szabályozni a hangerőt (erősítést), ehhez kell az az 50Kohm -os poti, ami egy állítható feszültségosztó.
Az 5V-os feszültségforrás meg azért kell, mert a hangerőszabályzó bemenetén (3. láb) maximum 5V-ot vár (némítás: 0V, maximum hangerő:4,5V) , és abszolút maximum 7V-ot tűr meg.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2018
(#) luigi71 válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Köszönöm a gyors választ. Így már világos.
(#) luigi71 hozzászólása Jan 11, 2018 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy nincs itthon 300nf kondenzátor. Azt tudum potolni 3 db 104-es kondenzátorral. Ugye? Csak nem tudom, hogy párhuzamosan vagy sorba kell őket kötni. Segítségeteket köszönöm.
(#) nagym6 válasza luigi71 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Párhuzamosan kell kötni, akkor összeadódnak a kapacitásértékek. 100nF + 100nF + 100nF = 300nF lesz az eredő, így pótolható a 300nF kondi.
Következő: »»   3106 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem