Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mindenkinek válaszolok...
Nem tudok arra a kérdésre válaszolni, hogy a rendeléskor leszállított modul melyik képnek fog megfelelni és meg fog-e egyáltalán felelni valamelyiknek. Feltűnő, hogy az előnézeti képen a modul sarkához közel vannak a vezetékek, a hátulnézeti képen pedig a közepén. 1. Saját tapasztalatomból írtam amit írtam. A IT Media -tól vettem (már összesen 6 darabot) ehhez hasonló modult. 2. Ennek a modulnak is két vezetéke van és kb. 3.5V felett mér. De: 3. Meg kell vizsgálni a panelt. Három vezetékre van kialakítva, de csak kettő van bekötve: a piros és a fekete. 4. A piros vezetékhez tartozó és egy bekötetlen pad mellette össze van forrasztva. Ha ezt a forrasztást megszüntetjük és helyére egy harmadik (pl. sárga) vezetéket kötünk a modul a sárga és a fekete vezetékek közötti feszültséget fogja mérni, ha a piros és a fekete közötti feszültség meghaladja a 3.5V -ot. Kipróbáltam.... Működik...
Ismét én. Lehet-e ultrahangos adóvevőt mikrofonként csatlakoztatva hallani valamit?
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
Denevérek esetleg hallhatnak rajta valamit (ha jó széles sávú az erősítő)...
Emberi füllel aligha. Ez 40 kHz-en működik a lehatásosabban, és már 3 kHz-el alacsonyabb frekvencián is 30 dB-lel kisebb az érzékenysége. A normál beszéd frekvencia tartományában szerintem teljesen érzéketlen, nem hallatszana semmi.
Nem teljesen így értem, hanem a környezetben lehetne-e egyáltalán hallani vele valamit?
Azt kérdezed, hogy vannak-e 40 kHz környéki hangok? Elvileg lehetnek. Tolatóradarok, zizegő kapcsolóüzemű tápok trafói, denevérek este (bár nem tudom milyen frekvencián "radaroznak"...). De ha venné is a hangokat, csak oszcilloszkóppal lehetne valamit látni, vagy konvertálni kellene hallható hanggá.
Tehát akkor semmire se mennék vele... :/ Vagy ha venne valamit, akkor mondjuk hangszerkesztővel látnám-e a megjelenített hangképen, amit utána tudnék-e konvertálni hangmagasság-változtatásal?
Sziasztok!
Kínai ESC-t lehet upgradelni? Van egy adag IRFZ44N-em vagy nagyobb áramokra egy adag IRL2203-am, őket gondoltam beszórni a meglévők helyére. Alap gondolat menet egy 10-30 A-es jószág, illesztett FET vezérléssel (hátha szebben ki lehet őket hajtani, de azt majd a szkóp megmondja). Kérdéses rész: nyílvánvalóan mér áramot, mér feszültséget maga az ESC. Ha én belekóklerkedek az áramkörben egy eltérő tulajdonságokkal rendelkező FET-tel (és itt most nem a vezérlésre gondolok), nem borítja meg a meglévő rendszert? Válaszokat előre is köszönöm.
Igen. De széles sávú erősítő is kellene hozzá, valamint olyan hangkártya, ami legalább 50-70 kHz-ig működőképes (nem a mintavételi frekvenciája, hanem a sávszélessége legyen ennyi!). Leginkább valami céláramkörrel lehetne vele kezdeni valamit. Vagy szélessávú erősítő után rögtön valamilyen áramkörrel konvertálni, lekeverni utána jöhetne a hangszerkesztő, bár akkor már hallani is lehetne.
Áramot nem sok ESC mér. Kicserélheted a FET-et, de a hűtőbordára ugyanúgy passzolni fog? Az SMD FET-eket tökéletesen egy síkba tudod beforrasztani? A nem SMD FET-re azért kellene borda. Mostanában 14$-ért rendelek Ebay-ről Brushless ESC-ket, 3S Lipot ténylegesen bírják, nagyon erősek. Megéri esetleg a házi barkácsolást? Pl. ha SMD FET helyére TO-220-ast raksz be, meg kell oldani a rázkódás védelmet is, mert a FET a bordával együtt le tud törni a nyákról. Azt még írd meg, hogy brushed vagy brushless ESC-ről írsz, és miben van ez a szabályzó (hajó, drón, autó).
De az is elképzlehető, hogy felesleges lenne a FET csere, mivel csak az ESC-n keletkező hő lenne kicsit kisebb, de (sokkal) több áram nem folyna a meghajtott motorokon. Ha a 10A-es ESC kevés, és a motor 20A-t szeretne felvenni, akkor lerepül a FET-ek tokja, nem történik 10A-nél áramkorlátozás!
Van 1 230V 280W-os búvárszivattyú, amivel automatikusan szeretnék öntöztetni. Milyen időzítőt javasoltok, ami olcsó, és nem kell hozzá elem? És van olyan védelem, ami ha szárazon fut kikapcsol, de ha nem, akkor magától visszakapcsolja?
A legtöbb 230-as aljzatba dugható időzítő legalább 1-2kW-tal terhelhető, és a hálózati feszültségről működtethető, és még elviseli a motorok terhelési viszonyait is. Válogatni is lehet, de ez csak az első találat a kapcsolóóra kifejezésre.
A búvárszivattyún nincs egy úszó kapcsoló? Ez egy rövid kábel végén lévő műanyag "tök" amiben belül van a helyzetérzékelő kapcsoló. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
Konnektorba dugható kapcsolóóra, és egy úszókapcsoló.
Reméltem, hogy kibírja, de a kérdés konkrétan a milyen, meg hogy működik? Mondjuk az egyiknél azt írja, hogy kikapcsolás visszaszámláló. Az mit jelent? Beállítom 2 percre, kikapcsol 2 perc múlva, és aztán? 58 perc múlva megint bekapcsol 2 percre? Ha 58 percre állítom, akkor pedig 2 percre kikapcsol, és 58 percre be, és ez megy a végtelenségig? Nincs, de olyanra gondoltam, ami túláram alapján véd.
A visszaszámláló neked nem jó, az általában egy ciklusra állítható be, neked egy napi kapcsolóóra a jó választás. (Az öntözésnél nem számít, hogy a hét melyik napja van.)
A túláram figyelés számodra nem járható, mert szárazon a szivattyú sokkal kisebb áramot vesz fel. Ha már nő a teljesítményfelvétel, az a végletesen túlmelegedett csapágyra utalna, akkor pedig már késő.
De tudnál mutatni? Nem tudom melyik olyan. Akkor túlkisáram figyelő kell.
Megbízható szivattyúvezérlés 15000 Ft környékén kezdődik, ami figyeli a víz áramlását is.
Ilyen költségvetés mellett az úszókapcsoló is megfelelő védelem.
Állítólag a PC tápnak is kell valami minimum terhelés amin elindul. Bár gyakorlatilag úgy emlékszek, nekem üresen is ment. De ha van, az hogy van, mi a neve?
Van bennük feszültségenként egy előterhelő ellenállás. Van amelyik tényleg akkor meg csak, ha komolyabb terhelés van rajta. Mondjuk egy PC.
Honda Sky 50 1997-es évi robogóm nem ad szikrát, hogyan lehet a hibát keresni?
Itt talán többet tudnak segíteni: Egy kis robogó elektronika.
Köszönöm a választ. Elképzelésem alapján áramgenerátor szabályozza a motor nyomatékát, ezért feltételeztem az árammérést, de nem tudom, hogy az ESC ténylegesen hogy kezeli.
A TO-220-as FET-ek hűtését és rögzítését megoldom. Brushless outrunner van jelenleg az asztalon, de nem konkrét projektbe megy és nem egy konkrét motor meghajtását tervezem vele, Arduinos-játszós, legyilkolhatatlan meghajtót szeretnék belőle. Idézet: „Ha a 10A-es ESC kevés, és a motor 20A-t szeretne felvenni, akkor lerepül a FET-ek tokja, nem történik 10A-nél áramkorlátozás!” Nem teljesen értem az áramkorlátozásban a ilyen mód FET-ek szerepét (pár mOhm-al eltolja az ellenállásláncot az Rds-e a FET-nek, ami a tekercsek közti 700mOhm-hoz képest nem feltétlen elenyésző), kérlek fejtsd ki, hogy aszerint gondoljam újra a dolgot! A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
Nem érted a logikát. Az áramfigyelés használhatatlan, mert ha lecsökken a terhelőáram akkor kikapcsolható ugyan a szivattyú, de honnan tudja, hogy mikor kell elindulnia, ha semmi áram nem folyik már?
Kapcsolóórából ez a változat is megteszi, a lényeg, hogy tíz programhelyen lehet beállítani bekapcsolást és kikapcsolást. Nem is kell feltétlenül mindet használni. A mechanikus kapcsolóórákkal az a a baj, hogy negyedórás lépésekben lehet az időtartamokat lehet beállítani, ez öntözésnél nem biztos, hogy megfelel.
Neked ez vagy hasonló kell és egy úszókapcsoló
Ezt beteszed és kész. Nem kell bonyolítani a dolgot + elektronikával feszültség figyeléssel stb. Évtizedek óta jó a szárazon futás védelmére és nagyon kicsi a valószínűsége hogy elromlik. Akár kettő szivattyút is kiszolgál egy úszókapcsoló. Bővebben: Link
Azzal kezdtem, hogy automatikusan kapcsoljon vissza. Ez elsősorban azt jelenti, hogy rögtön, de amikor azért kapcsol ki, mert kifogyott a kút, nem kell sietnie a következő próbával, mondjuk várhat 1 órát. Vagyis bedugom, kis áram esetén kikapcsol, 1 óra múlva bekapcsol, kis áram esetén ki, elég áram esetén marad bekapcsolva.
Van egy ehhez hasonló német 12 programos de letört az elemtartója, és ha az nem nyomja eléggé az elemet, eltűnik minden. A menetbe se kap bele a csavar. Na mindegy, ezért se akartam elemeset. Meg mechanikusnak a működését még most sem tudom, pedig direkt kérdeztem. Változik az időarány, vagy nem? Mert ha mondjuk van egy 30 percre beállítható, és bármire állítom, ugyanaddig van be és kikapcsolva, akkor egy nap 12 órát megy akármire állítom. A szivattyúra azt írták, max. 900l/h ez alapján próbálnám belőni, hogy mennyit menjen. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
Még mindig nem tudom ez mit csinál, de a 15 perces beosztás alapján nem lenne jó akármit is csinál. Tegnap összeírtam 12 programot, a leghosszabb bekapcsolás is 6 perc, a legrövidebb 1, összesen 40 percig menne így egy nap, de szerintem már az a 600l is sok a vízhozamhoz.
Agyonbonyolítod teljesen feleslegesen.
A jó megoldás: kapcsolóóra+úszókapcsoló, egy a szivattyúhoz épített és beállított áramfigyelő biztosan meghaladja a képességeidet. Azt az időkapcsolót pedig amibe elem kell, ki kell doni, a 230 voltos a legegyszerűbb, és megbízható is. A mechanikus pedig nagyon egyszerű, egy szinkronmotor forgat egy tárcsát egy mikrokapcsoló előtt, és a kitolt vagy benyomott pöckök adják meg, hogy mennyit legyen bekapcsolva. Ennek a hátránya, hogy áramszünet idejére megáll, és elcsúszik a működés mikor visszatér a hálózati feszültség. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
Mondtam, hogy ugyanilyen, de elemről megy az óra a kijelző, a memória. A mechanikusnál pedig még most sem tudom, hogy mi történik utána.
A mechanikus kapcsolóóra működése. Bedugod a konnektorba beállítod a "pontos idő"-t és lenyomod azt-azokat a 15 perces pöcköket amikor locsolni akarsz.Az óra jár és ha odaért az időpont bekapcsol és megy a beállított ideig majd kikapcsol . Az óra jár tovább és ezt ismétli minden nap ugyanabban az időben.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
Annyival kiegészítenélek, hogy áramszünet esetén a feszültséghiány idejével elcsúszik az időzítés.
Feszejhiány esetén lehet, hogy a szivattyú sem működik?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |