Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3576 / 3991
(#) Gafly válasza bajuszvas hozzászólására (») Feb 6, 2021 /

Jól látom, hogy ez a Voltcraft 150 egy Conrad saját márkás termék?
Rajzot sajnos nem találtam róla, lehet hogy pont ezért...
Esetleg, ha már úgy is szétszedted, akkor tudnál több képet is csinálni?
Amit feltettél az tökéletesnek mondhatő, bár mindeni ilyen képeket tenne fel.
A másik oldalról is jó lenne. Esetleg az előlapról is, hogy a neten jobban be tudjuk azonositani.
(#) wbt válasza vargham hozzászólására (») Feb 6, 2021 / 1

Köszönöm; STC-vel én is játszottam, ebben meg van boot-terület (saját bootloadernek), az ISP -upload kicsit kacifántos... Csak azért érdeklődtem, mert gyors, most nagyon olcsó és jópárszor kellett volna 4-5 PWM stb. kis vackokba. Na, majd még agyalok rajta, érdemes-e.
(#) reloop válasza Bmw5 hozzászólására (») Feb 6, 2021 /

A potis kapcsoló típusa: RV097NS.
(#) Lamprologus válasza bajuszvas hozzászólására (») Feb 6, 2021 /

Arra figyelj, hogy SMD ellenállásoknál az első két számjegy az érték, az utlosó ( 3.) számjegy pedig a 10-es szorzó. Tehát 474 = 470000R = 470K, 205 = 2000000R = 2M
Persze lehet tévedek, de akkor majd a többiek ugyis leugatnak!
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2021
(#) Peet19 hozzászólása Feb 7, 2021 /

Sziasztok!

Elektrolit kondenzátort be lehet rakni RF áramkörbe? 470µF kellene nekem, de ekkorát nem találtam kerámia vagy fólia kondiba. Az egyik fele egy komparátorhoz menne a másik pedig a bemenetre. Ha igen akkor melyik oldalra kell rakni a pozitív és a negatív felét?

Előre is köszi a segítséget!
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Kevés az infó. Mit értesz RF áramkör alatt?
(#) Peet19 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Frekvenciamérőt csinálok ami 1Hz-1MHz-ig tud mérni, de a csatoló kondinak viszonylag nagynak kell lennie hogy alacsony frekit is tudjak vele mérni.
(#) mati83 hozzászólása Feb 7, 2021 /

Kedves Társak!

Szeretném megkérdezni, hogy miként lehet egy SMA68-as multiméterrel LED (zöld színű) nyitófeszültségét megmérni?

Egyáltalán van-e erre mód?

led zöld.jpg

(#) pucuka válasza mati83 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Meg lehet mérni multiméterrel, csak kell hozzá egy kis segédáramkör. Egy 9 V -os elem, egy 0,5 - 1 kΩ ellenállás, és feszültséget mérsz a diódán. A LED -et nyitó irányban kell bekötni. A LED -ek zárófeszültsége 5 V körül van, az nagyobb értékű 100 kΩ körüli ellenállással ugyanebben a kapcsolásban fordított pólussal mérheted.
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 7, 2021 / 1

Akkor fóliakondi kell, a kondi után nagy bemenő impedancia, akkor kisebb kapacitás is jó. A szükséges kapacitás értéke függ az őt terhelő impedanciától is. Elektrolit kondenzátor azért nem jó, mert a bemenetre akármilyen potenciál is kerülhet, nem biztos, hogy egyik fele mindig pld.: pozitívabb lesz. 1Hz-et nem szoktak kondin keresztül csatolni, ez nehezen lesz megoldható.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Használj tantál kondenzátort, az jobb minőségű, és vele párhuzamosa 10 nF kerámia kondit.

Értem, köszönöm. Akkor megpróbálom valami átkapcsolós megoldással megoldani.

pucuka: sajna tantálba sem találtam ekkorát. De miért kell a 10nF vele párhuzamosan?

Felrakom inkább a rajzot talán jobban látszik a probléma. C4 a kérdéses kondi.

R6, R7-et megnöveltem 500k-ra hogy nagyobb legyen a bemenő impedancia és most így talán jó lesz kondiból 1µF -et raktam.
Mérhetek vele 1Hz-et is csak alacsony feszültségen nagyobb kondi kellett volna pl: 200mV-nál.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021

Na így már jó az elektrolit kondi, látni a kapcsolást. Ezért írtam elején a kevés infót. Ahogy a rajzon van, ugyanúgy kell bele az elektrolit kondenzátor, negatív pontja a bemenetre. A kondira nem jut 0.6V-nál nagyobb jel, a diódák levágják. A kondenzátor másik fele 2.5V-on van, ami a komparátorra megy.
Ami probléma lehet, a bemenő ellenállása a diódák nyitása után 100Ω. Ez egyes mérendő pontokat nagyon terhelhet. Mit akarsz mérni?
ui. Az R6 R7 közös pontja és a föld közé ajánlatos egy kondit tenni.pld.: 100nF kerámia, és 10µF vagy nagyobb elektrolit. Lehet, hogy túl sok az 500KΩ.

Jaa, értem. Na erre nem is gondoltam. Még nem tudom mit akarok vele mérni , de leginkább mikrovezérlőkből kimenő jeleket. Gondolom akkor ha a 100 Ohmot kicserélhetem 1k-ra?
Igen az 500k-t meg is akartam kérdezni hogy nem-e lesz sok mert így csak 5uA áram fog folyni az ellenállásokon és gondolom itt már az RF bekavarhat?
Ha berakom a 100nF -os kondit ahogy mondod akkor az nem fogja nagyon kisimítani az AC-t?
(#) bajuszvas válasza Gafly hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Igen Volcraft 150
Bővebben: 1
Bővebben: 2
Bővebben: 3
Bővebben: 4
Csináltam pár képet még. Remélem jók lettek. Két kis réz szál jelzi az érintkező helyét.
Köszönöm a segítségedet!
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Tantál kondi, de létezik csepptantál formában is, meglehet nem a HeStore -ban.. A kerámia akkor kell párhuzamosan, ha a frekvencia nagyobb mint 10 MHz, esetedben nem kell.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Értem, köszi.
Köszi a linket is.
Igaz hopgy az elektrolit kondikat max. 20-30kHz -ig lehet így használni? Utána már tekercsként viselkednek?

Idézet:
„Ha berakom a 100nF -os kondit ahogy mondod akkor az nem fogja nagyon kisimítani az AC-t?”
Bocs ezt elnéztem, oda nem kell semmilyen kondi.
Az 500KΩ inkább 47KΩ vagy környéki legyen. A 100Ω lehet 4.7KΩ vagy környéke.

Ok. Köszönöm. Átméretezem.
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Az R5 ellenállást kompenzálni kellene, kb. 100pF kondit vele párhuzamosan kötni.

Rendben, köszi. Erre amúgy miért van szükség?
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 7, 2021 / 1

Nem kell kompenzálni, nem is nagyon lehet. A 100 Ω -s ellenállás nem oszt nem szoroz, és az utána következő határoló antiparalell diódák kapacitása is elenyésző. A diódák kapacitása záróirányban jelentkezik. Mivel párhuzamosan van vele a másik nyitott dióda, így a kapacitás 20 pF körül van, ezt kéne kompenzálni az R1*C17=R2*C2 alapon (ilyenkor a feszültségosztó frekvencia független lesz). A nyitott dióda ellenállása (diff ellenállás) 1 Ω körül van, nem sok értelme van a kompenzálásnak, de kiszámolhatod, hogy mekkora értékű kondenzátor kell az 500 Ω -ra. Egyébként ez gyors dióda, a kapcsolási ideje 200 ns, ami nagyjából 5 MHz -ig megfelel.
Azt azonban nem értem, miért van szükség ilyen masszív bemeneti védelemre, de nem én vagyok a tervező.
(#) Patópali válasza bajuszvas hozzászólására (») Feb 7, 2021 /

Az R17 -2MOhm, R18 -39KOhm, R20 -20KOhm, az LM358 a váltó feszültség/áram mérésnél csinál egyen feszültséget a mérőműnek. Ne piszkáld.
Szerintem a HCF4069U IC hajtja a Q4 tranzisztoron keresztül a zümmert.
A folyamatos sípolás valamelyik előttük lévő alkatrész zárlata miatt van. Azt kell megkeresni, kimérni. Nem egyszerű.
Sok sikert.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

Köszönöm, így már értem hogy mi a kompenzálás, de sajnos nem értem milyen kondira gondoltál, mert a rajzomon nincs C17, se C2. Igazából R1 és R2 sincs.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 8, 2021 / 1

Bocsánat, most tűnt fel csak, a kompenzálás képlete az R1*C1=R2*C2. (a C17 úgy jött ki, hogy az egyenlőség jel helyett van a 7-es, csak nem vettem észre, bocsánat)
Ez egy általános képlet, egy feszültségosztó frekvencia függetlenítésre, kompenzálására vonatkozó képlet.
A bemeneten a soros 100 Ω, és a ellenpárhuzamos diódák feszültségosztót alkotnak, a határolási tartományon belül. Igy az R1 helyébe a kapcsolásodon a 100 Ω -os ellenállásod írandó, vele párhuzamosan (a rajzodon még nem levő) kondenzátor értékét kiszámolandó. Ez lesz a C1 kapacitás.
Az ismert (vagy inkább saccolt) értékek, az ellenpárhuzamos diódák munkapontiellenállása, és a vele párhuzamos kapacitás, ami a diódák adatlapjaiból bogarázhatók ki.
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

A 100Ω ellenállás nagyobb érték lesz.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

Értem már .
Köszönöm szépen most már minden világos.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

Azt nem tudom, a rajzon R5 az 100 Ω. Ha nagyobb lesz, akkor újra kell számolni az egyenletet.
A rajzon egy komparátort látok, aminél nem túl lényeges a bemeneti határoló osztó frekvencia függetlensége. Ha mérni kellene a bemeneti feszültséget, akkor fontos lenne, de akkor nem komparátor lenne a kapcsolásban.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

Én javasoltam nagyobbra kb.: 4.7KΩ környékre, mert nagyon leterheli a mérendő áramkört ha kinyit a védődióda. Mivel procikat akar mérni, itt vagy 3.3V, vagy 5v lesz a bemeneten, dióda nyitva így 100Ω lenne a terhelés.
Következő: »»   3576 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem