Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3577 / 3991
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

Ok, én nem tudom, hogy mi célra, azt igazából nem követtem. Azt láttam, hogy a bemeneten brutális védelem van. Feltételeztem, hogy valami autós kütyü része.
Ha valamilyen frekvencia mérő bemeneti jelformáló része, akkor annak elég nagy bemeneti ellenállásának kell lenni.
A határolás védelem soros ellenállásának szinte mindegy milyen az értéke, a határolás közötti tartományban kb. ± 0,7 - 1 V tartományban a diódák mintha ott sem lennének, a soros ellenállás értékével a bemeneti impedancia nő. A határolási tartományon kb. ± 1.5 V kívül pedig a bemenet a soros ellenállással van lezárva, és ott az a 100 Ω meglehetősen masszív.
Ha nagyobb, kΩ nagyságrendű soros ellenállást használsz, a bementi terhelés a határolási tartományon túl nem nagyon terheli a jelforrást igaz, de a komparátor 1 MΩ körüli bemeneti ellenállását sem befolyásolja jelentősen, viszont valóban szükség lehet kompenzálásra. Érzésem szerint azonban ez sem biztos, 1 MHz -ig nem hiszem hogy annyit csökkenne a jel, hogy a komparátort jelentősen befolyásolná.
Ha 4,7 kΩ ra növeli a soros ellenállást, akkor lehet kisebb áramú. gyors kapcsoló diódát használni, aminek a kapacitása is kevesebb, amit kompenzálni kellene.
De ha letértünk a kijelölt útról, ahogy a navi is mondja, újratervezünk.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

Prociknál lehet nagyon kicsike kitöltési tényezővel a jel, ez esetleg elveszhet kompenzálás nélkül. Ezért gondoltam.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

Maga a komparátor sem egy nagy durranás, a kapcsolási idei miatt (150, 200 ns) nagyjából 3 - 6 MHz körül lehet a max működési frekvencia, ez pedig nem jelent jót a nagyon keskeny impulzusokra nézve.
(#) kocse hozzászólása Feb 8, 2021 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem/ötletem. Egyetemre készülök, beszerzek majd ehhez egy laptopot (programozónak megyek). Viszont nekem lényeges lenne hogy távolról is elérjem a gépem (ez oké, teamviewer, stb...), viszont a bekapcsolás kérdéses, főleg ha senki sincs itthon. Plusz a wake on lan sem opció, mivel körülményes lenne ide lehúzn ethernet kábelt, wifiről megy a gép.
Így olyan ötletem támadt, hogy a bekapcsoló gombhoz beszerelek egy kis wifi-s relét. Ez működne? Sajnos ennyire az elektronikában ne vagyok jártas. Annyit tudok, hogy egy pillanatra rövidre kéne zárnia az áramkört (vagyis a 2 kábelt), aztán "elengednie".
https://www.aliexpress.com/item/1005001414024694.html?spm=a2g0o.pro...01603_

Ezzel kivitelezhető lenne? Tehát nem akarok dns-sel, meg stb-vel szórakozni, hanem telibe működjön az hogy 200km-ről telefonommal, vagy laptopommal küldöm neki a jelet, a gépem meg be is kapcsol
Köszönöm a válaszokat!
(#) Bakman válasza kocse hozzászólására (») Feb 8, 2021 /

Működhet de adódhatnak gondok. A bekapcsológomb hosszabbítása egyben azt is jelenti, hogy a hosszú vezetékek antennaként fognak működni. Vagy kapcsolgatni fogja magát vagy nem, nincs ilyenre felkészítve. Ezt előre megmondani...
(#) JZoli válasza kocse hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Esetleg egy NAS amit tárolónak használsz, nem oldaná meg a gondot? Persze, azt nem tudom, hogy mi az a dolog ami miatt az otthoni gépedet el akarod érni.
(#) Lamprologus válasza kocse hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Pár laptopnál a biosban beállítható, hogy a táp csatlakoztatásakor bekapcsoljon. Akkor elég a 230V-ot megrelézni egy wifi mudullal, nem kell a bekapcsoló gombbal variálni.
Ha a szolgáltatód dinamikus IP cím kiosztással dolgozik, akkor még valami DDNS szolgáltatásra is szükséged lesz, és a routeren a port forwardot is be kell állítani, hogy hozzáférj a wifi modulhoz.
(#) vargham válasza kocse hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Én nem kapcsolnám ki.
(#) Pali79 hozzászólása Feb 9, 2021 /

Sziasztok! Kaptam pár eredő ellenállás számítási feladatot, ami egy kicsit feladta a leckét. Fel kellene rajzolnom a helyettesítő kapcsolást és kiszámolni az eredőt, de kifogott rajtam. Ha esetleg valaki meg tudná adni a kezdő lökést, megköszönném!
(#) Epu2 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Tipikus hagy legyen jól megszívatva a tanuló típusú feladat.
(#) Jonni válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Ha a rózsaszin az ellenállás értéke ohm-ba akkor 20 ohm . De ezt még ne add be mert csak tippelek. A másiknak a fájlformátumát az alap win. nem ismeri (.sxe)
(#) Lamprologus válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Ezer éve nem foglalkoztam ilyennel ...
De ha jól látom R3 R4 R5 deltába van kötve ... indulásnak az alakítanám át csillagba ...
(#) kocse válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Próbáltam, van a biosban ilyen beállítás. De sajnos ez olyankor nem működik, ha normálisan start menüből állítom le a gépet, csak kb. ha "kitépem az áramból".
(#) Lamprologus válasza kocse hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Ez nem teljesen értem ... laptopban van akkumulátor ... ha kihúzod a konnektorból akkor is működik tovább ...
Meg, ha kikapcsolt állapotban van a gép, majd megjön a táp az adapter felől, akkor honnan tudná a bios hogy hogyan állt le a gép ... ugye először a bios töltődik be, utána az oprendszer ami vagy normálisan állt le, vagy szabálytalanul... de ahhoz már rég működnie kell a gépnek, hogy ez kiderüljön.

Most akkor megvan már a gép vagy még nincs?
Idézet:
„Egyetemre készülök, beszerzek majd ehhez egy laptopot”
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
(#) afp válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Szia!

R1-R2-R5 delta kapcsolásban van, át kell alakítani csillaggá.
R3-R6-R7 delta kapcsolásban van, át kell alakítani csillaggá.
Utána, lehet összegezni két ágban a soros ellenállásokat.
Ezután a két párhuzamos ág eredőjét számítod ki.
Utána a három sorbakapcsolt ellenállás eredőjét kell kiszámolni.
Végül R4 és az előbb kiszámolt ellenállás párhuzamos eredője a megoldás.
(#) enree hozzászólása Feb 9, 2021 /

Sziasztok!
1 oz (35um) vastag vezető réteg nyákon hány amperrel terhelhető 12V DC, illetve 230V AC estén milliméterenként?
(#) Patópali válasza enree hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Azt nem írtad milyen széles a fóliacsík.
(#) Gafly válasza enree hozzászólására (») Feb 9, 2021 / 1

Itt egy kalkulátor hozzá.
Az kevésbé számit, hogy egyen vagy váltó...
(#) Bakman válasza enree hozzászólására (») Feb 9, 2021 / 1

Az mindegy, mekkora feszültséget visz át a vezetősáv. A feszültségnek a kúszóáramoknál, biztonságos távolságoknál van szerepe.
(#) J Balazs válasza kocse hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Lehet egyszerűbb lenne, ha leírnád, hogy valójában mire szertnéd távolról használni a laptopod. Valószínűleg van megoldás a problémára, de egyszerűbb úgy megoldani a problémát, ha az ismert.
(#) enree válasza Patópali hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Szia!
Ott van;
Idézet:
„milliméterenként”
(#) enree válasza Gafly hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Szia!
Köszi szépen! Neked is Bakman!
(#) Sebi válasza kocse hozzászólására (») Feb 9, 2021 /

Nem teljesen világos a felállás...
Úgy értelmezem, hogy van egy otthoni géped, amit távolról - egy a jövőben vásárolt laptoppal - szeretnél elérni. Ebben az esetben a laptop nem kritikus, az otthoni gép indítása sem.
Viszont általában dinamikus IP-címeket oszt a szolgáltató, így a wake-on-LAN ébresztéssi mód nem fog működni, de a bekapcsolt gépet sem tudod megszólítani.
Régebben voltak ingyenes szolgáltatók pl.:MyIP, DynDNS,stb - némelyik routerben be lehetett valamelyiket állítan, hogy jelentse az új címet, így nyerve látszólagos statikus IP-t a külső eléréshez. Nem tudom manapság hogy van ez...
(#) Patópali válasza enree hozzászólására (») Feb 9, 2021 / 1

Bocs félre értelmeztem a kérdésed.
(#) nedudgi válasza kocse hozzászólására (») Feb 10, 2021 /

Ahhoz, hogy bárhonnan elérj egy távoli számítógépet, szükséges, hogy tudd az IP címét. Erre két megoldás van, a drágább, hogy az internet szolgáltatónál fix IP szolgáltatást fizetsz elő, ami havi párezer forint, vagy regisztrálsz a No-IP szolgáltatónál. Ez három címig ingyenes, ha havonta bejelentkezel, vagy évente fizetsz érte.
A linkelt Sonoff jelfogójának érintkezői, ha jól értelmezem a leírást, le vannak választva a 230V hálózatról, így alkalmas a gép bekapcsológombjának kezelésére. A bekapcsológombot kivezetheted, egy métert biztosan elvisel. Arra figyelj, hogy csak rövid ideig kapcsolj - nem tudom hogyan reagál a számítógép a bekapcsológomb hosszú benyomására.
Ez a megoldás arra az esetre igaz, ha van WiFi router otthon, ami támogatja a No-IP szolgáltatásait. Ha nincs, akkor vagy lecseréled, vagy veszel egy WiFi AP-t, ami majdnem annyiba kerül, mint egy egész router.
A Sonoff működéséhez nem kell IP, kínai felhőből megoldja a bekapcsolást, de a gép szoftveres eléréséhez már kell IP cím, vagy URL, ezt nem lehet megúszni.
(#) nedudgi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 10, 2021 /

Jó, ha tudod, hogy ezt a kötyüt nem érdeme a számítógép házán belül elhelyezni, mert onnan nem lát ki a WiFi. Dobozba kell építeni..
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2021
(#) bajuszvas válasza Patópali hozzászólására (») Feb 10, 2021 /

R17 biztosan el ficcent, mert nem a névleges értéket mérem rajta.Ez okozhat ilyen jellegű hiba jelenséget? A kapcsoló pontokból kiindulva ezt az egy hibás alkatrészt azonosítottam, másik "irányban" R25, 102 SMD van azon névleges ellenállást mérek.
(#) tbarath válasza kocse hozzászólására (») Feb 10, 2021 /

Idézet:
„Ezzel kivitelezhető lenne? Tehát nem akarok dns-sel, meg stb-vel szórakozni, hanem telibe működjön az hogy 200km-ről telefonommal, vagy laptopommal küldöm neki a jelet, a gépem meg be is kapcsol”

Hát így tuti nem.
Valami DNS nem ártana, hacsak nincs fix IP-d. Aztán a gép távoli elérése se triviális, vagy tudod a gép belső IP címét és kirakod a "router-en" (ami inkább csak NAT-olós dobozka) a RDP portot valami magas porton, persze ehhez a gépnek belül fix IP kell, akár DHCP reservation-nel. (Már ha nem v6-on tolod, de ahhoz se árt érteni.) De javasolt inkább valami VPN-t csinálni. Főleg ha programozónak készülsz, ugye.
Amúgy a megoldás szerintem vagy egy Raspberry Pi, vagy valamilyen hasonló SBC lenne, vagy valamilyen wifi-s mikrokontroller. Ez a géped mellett folyamatosan bekapcsolva lógna a wifi-n, és ha jelet kap akkor kapcsolná be a gépet, amire több megoldás is van. A legegyszerűbb, ha egy relével rövidre zárja a bekapcsoló gombhoz menő két vezetéket 1 másodpercre.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2021
(#) Peet19 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 10, 2021 /

Szia!

Ha jól számoltam akkor 8.9 Ohm az eredő ellenállás. A másik fájlod az sxe kiterjesztéssel nemtom mi, de a képről kiszámoltam. Szerintem rendezd át a rajzot, rajzold át úgy hogy a soros ellenállásokkal párhuzamosan lévő ellenállások mellettük legyenek. Pl. R1, R5-R6-al párhuzamosan van kapcsolva. R5, R6 sorba van így azt csak össze kell adni. 25+30=55 Ohm, ezt repluszolod R1 -el és így tovább.
Elég brutál ez a rajz, mi azért nem kaptunk ennyire szívatós feladatot. Bár az eredőellenállás számításokat majdnem 1 évig tanultuk.
(#) Sorkapocs válasza Bmw5 hozzászólására (») Feb 10, 2021 /

Nagyon szívesen!
Következő: »»   3577 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem