Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ok, én nem tudom, hogy mi célra, azt igazából nem követtem. Azt láttam, hogy a bemeneten brutális védelem van. Feltételeztem, hogy valami autós kütyü része.
Ha valamilyen frekvencia mérő bemeneti jelformáló része, akkor annak elég nagy bemeneti ellenállásának kell lenni. A határolás védelem soros ellenállásának szinte mindegy milyen az értéke, a határolás közötti tartományban kb. ± 0,7 - 1 V tartományban a diódák mintha ott sem lennének, a soros ellenállás értékével a bemeneti impedancia nő. A határolási tartományon kb. ± 1.5 V kívül pedig a bemenet a soros ellenállással van lezárva, és ott az a 100 Ω meglehetősen masszív. Ha nagyobb, kΩ nagyságrendű soros ellenállást használsz, a bementi terhelés a határolási tartományon túl nem nagyon terheli a jelforrást igaz, de a komparátor 1 MΩ körüli bemeneti ellenállását sem befolyásolja jelentősen, viszont valóban szükség lehet kompenzálásra. Érzésem szerint azonban ez sem biztos, 1 MHz -ig nem hiszem hogy annyit csökkenne a jel, hogy a komparátort jelentősen befolyásolná. Ha 4,7 kΩ ra növeli a soros ellenállást, akkor lehet kisebb áramú. gyors kapcsoló diódát használni, aminek a kapacitása is kevesebb, amit kompenzálni kellene. De ha letértünk a kijelölt útról, ahogy a navi is mondja, újratervezünk. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
Prociknál lehet nagyon kicsike kitöltési tényezővel a jel, ez esetleg elveszhet kompenzálás nélkül. Ezért gondoltam.
Maga a komparátor sem egy nagy durranás, a kapcsolási idei miatt (150, 200 ns) nagyjából 3 - 6 MHz körül lehet a max működési frekvencia, ez pedig nem jelent jót a nagyon keskeny impulzusokra nézve.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem/ötletem. Egyetemre készülök, beszerzek majd ehhez egy laptopot (programozónak megyek). Viszont nekem lényeges lenne hogy távolról is elérjem a gépem (ez oké, teamviewer, stb...), viszont a bekapcsolás kérdéses, főleg ha senki sincs itthon. Plusz a wake on lan sem opció, mivel körülményes lenne ide lehúzn ethernet kábelt, wifiről megy a gép. Így olyan ötletem támadt, hogy a bekapcsoló gombhoz beszerelek egy kis wifi-s relét. Ez működne? Sajnos ennyire az elektronikában ne vagyok jártas. Annyit tudok, hogy egy pillanatra rövidre kéne zárnia az áramkört (vagyis a 2 kábelt), aztán "elengednie". https://www.aliexpress.com/item/1005001414024694.html?spm=a2g0o.pro...01603_ Ezzel kivitelezhető lenne? Tehát nem akarok dns-sel, meg stb-vel szórakozni, hanem telibe működjön az hogy 200km-ről telefonommal, vagy laptopommal küldöm neki a jelet, a gépem meg be is kapcsol Köszönöm a válaszokat!
Működhet de adódhatnak gondok. A bekapcsológomb hosszabbítása egyben azt is jelenti, hogy a hosszú vezetékek antennaként fognak működni. Vagy kapcsolgatni fogja magát vagy nem, nincs ilyenre felkészítve. Ezt előre megmondani...
Esetleg egy NAS amit tárolónak használsz, nem oldaná meg a gondot? Persze, azt nem tudom, hogy mi az a dolog ami miatt az otthoni gépedet el akarod érni.
Pár laptopnál a biosban beállítható, hogy a táp csatlakoztatásakor bekapcsoljon. Akkor elég a 230V-ot megrelézni egy wifi mudullal, nem kell a bekapcsoló gombbal variálni.
Ha a szolgáltatód dinamikus IP cím kiosztással dolgozik, akkor még valami DDNS szolgáltatásra is szükséged lesz, és a routeren a port forwardot is be kell állítani, hogy hozzáférj a wifi modulhoz.
Sziasztok! Kaptam pár eredő ellenállás számítási feladatot, ami egy kicsit feladta a leckét. Fel kellene rajzolnom a helyettesítő kapcsolást és kiszámolni az eredőt, de kifogott rajtam. Ha esetleg valaki meg tudná adni a kezdő lökést, megköszönném!
Tipikus hagy legyen jól megszívatva a tanuló típusú feladat.
Ha a rózsaszin az ellenállás értéke ohm-ba akkor 20 ohm . De ezt még ne add be mert csak tippelek. A másiknak a fájlformátumát az alap win. nem ismeri (.sxe)
Ezer éve nem foglalkoztam ilyennel ...
De ha jól látom R3 R4 R5 deltába van kötve ... indulásnak az alakítanám át csillagba ...
Próbáltam, van a biosban ilyen beállítás. De sajnos ez olyankor nem működik, ha normálisan start menüből állítom le a gépet, csak kb. ha "kitépem az áramból".
Ez nem teljesen értem ... laptopban van akkumulátor ... ha kihúzod a konnektorból akkor is működik tovább ...
Meg, ha kikapcsolt állapotban van a gép, majd megjön a táp az adapter felől, akkor honnan tudná a bios hogy hogyan állt le a gép ... ugye először a bios töltődik be, utána az oprendszer ami vagy normálisan állt le, vagy szabálytalanul... de ahhoz már rég működnie kell a gépnek, hogy ez kiderüljön. Most akkor megvan már a gép vagy még nincs? Idézet: „Egyetemre készülök, beszerzek majd ehhez egy laptopot” A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
Szia!
R1-R2-R5 delta kapcsolásban van, át kell alakítani csillaggá. R3-R6-R7 delta kapcsolásban van, át kell alakítani csillaggá. Utána, lehet összegezni két ágban a soros ellenállásokat. Ezután a két párhuzamos ág eredőjét számítod ki. Utána a három sorbakapcsolt ellenállás eredőjét kell kiszámolni. Végül R4 és az előbb kiszámolt ellenállás párhuzamos eredője a megoldás.
Sziasztok!
1 oz (35um) vastag vezető réteg nyákon hány amperrel terhelhető 12V DC, illetve 230V AC estén milliméterenként? A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
Azt nem írtad milyen széles a fóliacsík.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
Itt egy kalkulátor hozzá.
Az kevésbé számit, hogy egyen vagy váltó... A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
Az mindegy, mekkora feszültséget visz át a vezetősáv. A feszültségnek a kúszóáramoknál, biztonságos távolságoknál van szerepe.
Lehet egyszerűbb lenne, ha leírnád, hogy valójában mire szertnéd távolról használni a laptopod. Valószínűleg van megoldás a problémára, de egyszerűbb úgy megoldani a problémát, ha az ismert.
Szia!
Ott van; Idézet: „milliméterenként”
Nem teljesen világos a felállás...
Úgy értelmezem, hogy van egy otthoni géped, amit távolról - egy a jövőben vásárolt laptoppal - szeretnél elérni. Ebben az esetben a laptop nem kritikus, az otthoni gép indítása sem. Viszont általában dinamikus IP-címeket oszt a szolgáltató, így a wake-on-LAN ébresztéssi mód nem fog működni, de a bekapcsolt gépet sem tudod megszólítani. Régebben voltak ingyenes szolgáltatók pl.:MyIP, DynDNS,stb - némelyik routerben be lehetett valamelyiket állítan, hogy jelentse az új címet, így nyerve látszólagos statikus IP-t a külső eléréshez. Nem tudom manapság hogy van ez...
Ahhoz, hogy bárhonnan elérj egy távoli számítógépet, szükséges, hogy tudd az IP címét. Erre két megoldás van, a drágább, hogy az internet szolgáltatónál fix IP szolgáltatást fizetsz elő, ami havi párezer forint, vagy regisztrálsz a No-IP szolgáltatónál. Ez három címig ingyenes, ha havonta bejelentkezel, vagy évente fizetsz érte.
A linkelt Sonoff jelfogójának érintkezői, ha jól értelmezem a leírást, le vannak választva a 230V hálózatról, így alkalmas a gép bekapcsológombjának kezelésére. A bekapcsológombot kivezetheted, egy métert biztosan elvisel. Arra figyelj, hogy csak rövid ideig kapcsolj - nem tudom hogyan reagál a számítógép a bekapcsológomb hosszú benyomására. Ez a megoldás arra az esetre igaz, ha van WiFi router otthon, ami támogatja a No-IP szolgáltatásait. Ha nincs, akkor vagy lecseréled, vagy veszel egy WiFi AP-t, ami majdnem annyiba kerül, mint egy egész router. A Sonoff működéséhez nem kell IP, kínai felhőből megoldja a bekapcsolást, de a gép szoftveres eléréséhez már kell IP cím, vagy URL, ezt nem lehet megúszni.
Jó, ha tudod, hogy ezt a kötyüt nem érdeme a számítógép házán belül elhelyezni, mert onnan nem lát ki a WiFi. Dobozba kell építeni..
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2021
R17 biztosan el ficcent, mert nem a névleges értéket mérem rajta.Ez okozhat ilyen jellegű hiba jelenséget? A kapcsoló pontokból kiindulva ezt az egy hibás alkatrészt azonosítottam, másik "irányban" R25, 102 SMD van azon névleges ellenállást mérek.
Idézet: „Ezzel kivitelezhető lenne? Tehát nem akarok dns-sel, meg stb-vel szórakozni, hanem telibe működjön az hogy 200km-ről telefonommal, vagy laptopommal küldöm neki a jelet, a gépem meg be is kapcsol” Hát így tuti nem. Valami DNS nem ártana, hacsak nincs fix IP-d. Aztán a gép távoli elérése se triviális, vagy tudod a gép belső IP címét és kirakod a "router-en" (ami inkább csak NAT-olós dobozka) a RDP portot valami magas porton, persze ehhez a gépnek belül fix IP kell, akár DHCP reservation-nel. (Már ha nem v6-on tolod, de ahhoz se árt érteni.) De javasolt inkább valami VPN-t csinálni. Főleg ha programozónak készülsz, ugye. Amúgy a megoldás szerintem vagy egy Raspberry Pi, vagy valamilyen hasonló SBC lenne, vagy valamilyen wifi-s mikrokontroller. Ez a géped mellett folyamatosan bekapcsolva lógna a wifi-n, és ha jelet kap akkor kapcsolná be a gépet, amire több megoldás is van. A legegyszerűbb, ha egy relével rövidre zárja a bekapcsoló gombhoz menő két vezetéket 1 másodpercre. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2021
Szia!
Ha jól számoltam akkor 8.9 Ohm az eredő ellenállás. A másik fájlod az sxe kiterjesztéssel nemtom mi, de a képről kiszámoltam. Szerintem rendezd át a rajzot, rajzold át úgy hogy a soros ellenállásokkal párhuzamosan lévő ellenállások mellettük legyenek. Pl. R1, R5-R6-al párhuzamosan van kapcsolva. R5, R6 sorba van így azt csak össze kell adni. 25+30=55 Ohm, ezt repluszolod R1 -el és így tovább. Elég brutál ez a rajz, mi azért nem kaptunk ennyire szívatós feladatot. Bár az eredőellenállás számításokat majdnem 1 évig tanultuk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |