Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3957 / 3965
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 5, 2024 / 1
 
Igen, mert ez a kép egészen pontosan tőlem van.
(#) gyulank válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Hát épp nagyon híg babfőzeléket melegítettem, miközben valami büdösödött, gondolom a trafó, majd nem melegedett. Szóval lett volna mi elnyelje. Meg minek van rajta a hőbiztosíték? Az mit véd mitől? De sokkal nagyobb prioritású kérdés a biztosíték, mert magnetront már cseréltem, és most csak annyit csináltam, hogy az egyik foglalatról valahogy lejött pákával, de nem láttam rajta semmit ami tartotta, a másikról nem jött le, és összedugtam. Szóval most át van hidalva a biztosíték, azért kérdeztem, hogy ha menet közben nem érintkezne, az okozhatna-e kárt a magnetronban, vagy "csak" a biztosíték foglalat gyulladna ki? Mivel nem kaptam választ, nem tudtam eldönteni mit vegyek. Mert a HQ-ban vagy 330 egy biztosíték tok nélkül, 1300 tokkal, egri boltokban ezeken van plusz egy ezres. Volt ahol 750mA-est akartak adni, de gondolom nem mindegy, hogy 750 vagy 800.
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Erre én nem tudok válaszolni, csak úgy hogy amivel Te elégedetlen leszel. Nézetem szerint egy mikró javítása gazdaságtalan művelet. Az a rengeteg csilli-villi az eladást szolgálja, kihasználatlan és szükségtelen. Amit esetleg lehet javítani, a csillám cseréje. És a készülék élettartama a belső felület tisztaságának függvénye. Így semmi értelme mindenféle grill funkciónak, lehet a hőbiztosíték ezért van a készülékben.
De azt javaslom, kérj itt a fórumon biztosítékot, vélhetően kapsz, mert oly sokan felhasználják a trafókat hegesztőnek, hogy biztos van belőle. Vagy kicsámpázol a hulladék udvarba és keresel egy leadottban biztit.
(#) szs válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Ez valóban érdekes, hogy (a csiliviliségen felül) egy mikróban mekkora fölösleges -és beépített tönkretehetőség- a grillfunkció. Nekünk os volt (és ha belegondolok, a maiban is van) grillszál, hát bizony mi is évekig melegítésre használtuk a mikrót, és mikor egyszer kapcsoltam volna be a fűtőszálat, bizony ki is gyúlt. Szerencsére ott voltam még, lelepogattam a tüzet, még jó ideig mikróztunk vele.
És nem egyetlen vagyok, kaptam én egy iszonyat drága beépíthető kombinált sütőt, a volt tulajdonosa (végül kiderült) pont így járt, emiatt cserélte le. Most, hogy ezt írtad, hát megvan a mai program. Megérkezett a grillszál a múlt héten, csak névnapozás volt. Most viszont bele is teszem.
(#) doominogame hozzászólása Júl 6, 2024 /
 
Tényleg alig értek valami az elektronikához, de már egy olyan áramkört össze tudok állítani, ami késleltetve kapcsol ki. A magam egyszerű módján ez egy relé, amit egy npn tranzisztor kapcsol. Egy párhuzamosan kötött kondenzátor miatt nyitva marad a tranyó egy darabig, vagyis késve enged el a relé. De most nekem a fordítottja kellene, ráadom a 12V-ot és kb. 10 sec múlva kellene bekapcsolnia relének. Gondolom ez ugyanúgy megoldható egyszerű módon (semmi 555), vagyis egy relé, egy tranzisztor meg egy valahova kötött kondenzátor. Tudna nekem valaki skiccelni egy ilyen primitív áramkört? (a pontosság nem kérdés, az egész arra kell, hogy ha ráadom a gyújtást, akkor zümmög egy zümi, majd 10 sec után ha nem nyomom meg a rejtett gombot, megszólal a kürt.
Vagyis 3 lába lenne, 12V, test és késleltetve kapcsolt 12V. Előre köszönöm.
(#) proli007 válasza doominogame hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Hello!
Remélem a dudarelét működtetnéd, nem a dudát..

ON-10sec.png
    
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2024 / 1
 
Vagy még egyszerűbben..

ON-11sec.png
    
(#) szs válasza doominogame hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Szerintem te ilyesmire gondoltál:
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Készen is lett időközben. Valóban a "kezdők" topikba való, szakembernek ez becsukott szemmel ment volna, nekem viszont volt két meglepetés.
1: a sütő belsejében lévő egyik felfogatócsavar szándékosan kisebb fejű, és juszt sem kicsavarható volt a torx-al. Szerencsére tényleg csak pár éves, így fogóval jól megmarkolva ki lehetett csalogatni. És mivel ugyanaz a menete, mint a hátlapé, ezért a hátlapét kapta meg. Így onnan hiányzik egy -az meg nem érdekes.
2: mint barkácsoló, hát nem az eredeti AEG-szálat vettem meg, hanem a feleannyiba (na jó, annál picivel többe) kerülő utángyártottat (Backer) vettem meg. Mit gondoltok, mit láttam a kiszedett gyárin? Backer bizony. És gyári lehetett, azért volt még benne a furmányos csavar...
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2024
(#) jani1987 hozzászólása Júl 6, 2024 /
 
Nem biztos, hogy legális de fehérváron a Budai úti egyetem hátsó kapujánál van egy elektrós konténer mikróval a tetején. Talán nem harapják le a fejünket ha alkatrésznek elhozzuk.
(#) doominogame válasza szs hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Hát ha ez azt tudja, amit szeretnék (késleltetve bekapcsolás), akkor ennél egyszerűbb nem is lehet. Maholnap osszedobom próbára, és teszt ... Köszönöm.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Nem ide való a dolog, de jó nagy csövi-szatyrod legyen.
(#) szs válasza doominogame hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Össze ugyan nem állítottam -de a falkstad szimulátorba berajzoltam most. 12 másodperces késleltetést ígér 100K ellenállással és 1000µF kondenzátorral. A relé tekercsének 400 Ohm-ot állítottam be, (nekem az itthon lévő 12V-os tekercsű reléimben úgy emlékszem ekkora van).

Próbáld meg a szimulátorban, ha van hozzá kedved:

Falkstad

Ui: Falstad az, nem tudom miért mindig Falkstad-nak mondom/írom
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2024
(#) doominogame válasza szs hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Köszönöm.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Nekem ez az összehúzható szájú katona tatyó van.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Ez a fajta? :

na, bevettem már a fogalmazásgátlót...
Helyesen így szól a kérdés: Ilyened van?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2024
(#) jani1987 válasza szs hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Stimm.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 6, 2024 /
 
Ez volt a nagyobbik. Szerencsére ilyenem volt, minden cuccot bele bírtam hajtogatni, még a sisak is belefért, nekem nem kellett sátorlapba is csomagolnom. A bakancsot nem tudtam csak belegyömöszölni. Azt nem is emlékszem, miben vittem.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2024
(#) doominogame válasza szs hozzászólására (») Júl 7, 2024 /
 
Hosszas agymunkával megértettem a kapcsolást . Annyi a kérdésem még, hogy miért kell bele 2 tranyó? Ezek darlingtonban vannak ugye? Miért nem elég 1? Hiszen egymást nyitják...
(#) kadarist válasza doominogame hozzászólására (») Júl 7, 2024 / 1
 
Az áramerősítési tényezők összeszorzódnak a Darlingtonnál, de cserébe nagyobb lesz a VCEsat. Kapcsolóüzemben terjedt el igazán.
(#) szs válasza doominogame hozzászólására (») Júl 7, 2024 /
 
"Kadarist" ugyanezt mondta, de én elmondom pepitában (mert nekem sem árt, ha több megközelítésből mondanak el dolgokat, úgy biztosabb a megértés).
A tranzisztoroknak van egy bizonyos erősítésük (bétának is, hfe-nek is írják) és (mivel az elsőnek a bázisára mikroamper nagyságrendű áram jut) étdemes ezt megsokszorozni. Ha 100X-os bétájú a tranzisztor, akkor így darlingtonban (közelítve) 10000X-es áram megy majd a második tranzusztor C-E közt az első tranzisztor B-E áramához képest.
A 400ohmos tekercsű relé pedig 12V-nál el szeretne kéri kb 30mA-t.
(#) doominogame válasza szs hozzászólására (») Júl 8, 2024 /
 
Köszönöm, minden világos. Egyre okosabb vagyok hehehe
(#) doominogame hozzászólása Júl 8, 2024 /
 
Szerintetek létezik (kapható) olyan 7 szegmenses kijelző, amelyiknek a lábai (kivezetései) nem a szegmensek, hanem a 10 bemenete rendre kirajzolja a 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9 szamokat? Vagyis ha pl. a 3. lábra adok jelet, akkor kirajzolja hogy 3? Persze tudom, hogy sok-sok kicsi diódával kialakíthatók a számok képei, de van erre gyári megoldás?
(#) Gafly válasza doominogame hozzászólására (») Júl 8, 2024 /
 
Vagy EPROM.
(#) doominogame válasza szs hozzászólására (») Júl 8, 2024 /
 
Egyre nézem ezt a rajzot, de szerintem itt valami hibás. Ha a késleltetés után a bal oldali tranyó kinyit , akkor nem a teljes tápfeszt adja rá a jobb oldali bázisára? Nem kellene a jobb oldali tranyó báziskörébe egy ellenállás?
(#) szs válasza doominogame hozzászólására (») Júl 8, 2024 /
 

Nem. Mivel a baloldali tranzisztor azt a mikroamper nagyságrendű áramot kapja a bázisára, ezért C-Eközt bétányi (100-200X-osaram pl bc337-né)l tud áthaladni maximum. A jobboldali tranzisztor C-E-jén viszont a relé tekercse által kívánt kb 30mA-fog menni. Tehát a bázisa sem fog nagy áramot, csak annak a töredékét kérni. Így kiegyeznek majd össuesen kb 1000X-es erősítés körül. (Az most exhas volt, ogyanúgy lehet 1928 is. Vagy 700)

A baloldali tranzisztor bázoskörében pedig van ellenállás. Az, amelyik a kondenzátor előtt van.

Azonban egy-egy diódát még tennék a bázisokra, ha jó késleltetést szeretnél. Úgy 15-20 másodperc körúli lesz.
Mindjárt mutatom.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2024
(#) Ráx Aladár hozzászólása Júl 9, 2024 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy ez, amikor így a tekercs közepére így a kapcsolási rajzon egy forrasztási pontot rajzolnak, azt hogy kéne kiviteleznem? a tekercs összesen 22 menetes, és ez a forrasztási pont a 11.-ik menetnél van, ötletem sincs ezt hogy kell ráforrasztani mert még nem csináltam ilyet.
(#) gg630504 válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Júl 9, 2024 /
 
Én csinálnék két darab 11 menetes tekercset.
Összesen 4 kivezetésük van.
Az első tekercs végét összeforrasztanám a második elejével és a rajzon felfelé rajzolt vezetékkel.
Röviden.
Mármint az összeforrasztott kivezetések rövidek.
De, ha légmagos, öntartó, akkor eltávolítanám középen pár milliméteren a külső oldalon a szigetelést ( ha van ) és közvetlenül a vezetékhez.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2024
(#) mek-elek válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Júl 9, 2024 /
 
Az előttem hozzászólótól korrekt tanácsokat kaptál. Azzal egészíteném ki, ha nem önhordó a tekercs, mert az anyaga, annak vastagsága erre nem alkalmas, akkor csévetestet kell alkalmazni, és a továbbiak az előző hozzászólás szerint. Litze huzalnál is csináltak ilyeneket, nem hogy vastagabb vezeték esetén.
(#) proli007 válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Júl 9, 2024 /
 
Hello! Úgy is elkészítheted, hogy tudod hogy a 2*11 menethez milyen hosszú drót kell. Attól némileg hosszabbat választasz. Megfelezed és a közepét megpucolod. Majd félbehajtod és kialakítasz egy kis omega hurkot, beónozod. Így a közepétől kétirányba jobbra-balra feletered a 2* 11 menetet.
Következő: »»   3957 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem