Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Gondoltam itt is felteszem a kérdést... Új vagyok még itt, aztán lenne egy kis "fejhallgató" problémám. Gondoltam itt felvetem Nektek... Szóval adott egy Behringer Eurorack Pro RX1202FX keverő, vagyis neki a fejhallgató (phones) kimenete. És ide szeretnék kötni 2 fejhallgatót. De mivel impedanciakülönbség van a két füles között, ezért az egyik halkabb... Nos, azt szeretném megtudakolni, hogy potméterek beiktatásával meg lehet-e ezt oldani? Ha igen, akkor hogyan (esetleg valami kis primitív kapcsolási rajz, stb...)? Sajnos ilyen téren kicsit tudatlan vagyok... Fejhallgató erősítő nem szükséges, mert eleve fülesekre optimalizált jelről beszélünk (316mW). Előre is köszönöm szépen! Üdv! J
Sziasztok!
két kérdésem lenne, eléggé kezdö vagyok szoval sorry ha baromságot kérdeznék: A kondenzátort mindegy hogy hogy kötöm be? vagy azon is van + - ill ugyanez rdeelne ellenállásnl is hogy mindegy vagy meg van adva hogy melyik iránybol kötöm be! Köszi
Egyes kondiknal nem mindegy, de ott jelolik. A csepptantalokon a + a jelolt, az elektrolitkondikon meg a legtobbszor a - egy vonalakbol allo csikkal.
A kis erteku kondiknal (1µF-nal kisebb) viszont mindegy. Az ellenallasnak mindegy.
Ellenállásnál teljesen mindegy, kondinál már más a helyzet. Jellemzően a kisebb értékűek (kb. 10 µF -ig) polarizálatlanok, vagyis mindegy, hogy kötöd be. Az elektrolit kondenzátorok viszont csaknem mindig polarizáltak (kb. 0,47 µF -től akár 1F-ig), ezeket csakis a megadott polaritással kötheted be, mert akár fel is robbanhatnak.
még annyi hogy itt pl ahol jelölik a kondit melyik felére megy a - jeles?
rendben, köszönöm szépen, kellemes 7végét!
Sziasztok
Egy kis segítség kellene, mellékeltem egy kapcsolást. Ez egy kis Z80-as mikrogép oszcillátora. A probléma az, hogy nagyobb órajelű procit kellene bele rakni, de ez a generátor "csak" 3 MHz-ig tud olyan jelet generálni, ami még jó a CPU-nak. Esetleg a kapcsolásban lévő passzív alkatrészek értékét lehet-e úgy módosítani hogy 5 MHz-es jelet is tudjon szolgáltatni? Előre is köszönöm mindenkinek
Holnap ledesítek egy két dolgot a műszerfalban és egy sorkapocson keresztül hozom el a tápot a ledeknek. Kérdés az hogy a ledeknek elég lesz a 0,35 ös kábel?? Végülis nem nagy áram kell nekik.
Szia
0,35-ös kábel bőven elég LEDekhez...
De hiszen és pont erről beszélek, az elvéről. Ott ahol egy fix értéket számosz, egy változó érték van jelen folyamatosan, a kondi és a billegő áramkör miatt.
Hello.A terrariumba szeretném ugy váltani a fényt hogy mikor a nappali kikapcsol,akkor kapcsoljon be az éjjeli.Van konektorba dughato időkapcsolom.de az csak ki meg be.Valamiféle váltó kéne....
És ha az időkapcsolóval egy 230VAC váltóérintkezős jelfogót kapcsoltatnál? Ez már tudja a két világítást felváltva kapcsolni.
szoval házilag össze lehetne dobni egy ilyen 230VAC váltóérintkezős jelfogót ?
Relét házilag nem érdemes készíteni, Pár száz forintért beszerezhető, hiszen neked 1A-es is elég az izzóidhoz.
Ja ez csak egy relé?Akkor mindjárt menézem mit találok itthon.
vagyis nekem egy 230ra működö 1A-os relé kell ugye?
Igen , egy 230V váltó működtetőfeszültségről üzemelő, egy váltóérintkezővel ellátott relére van szükséged, ami minimálisan 1A (ez max.230W-os fogyasztóig /pl izzó/ használható) áramerősséget képes kapcsolni.
Sziasztok én még új és fiatal vagyok ezen a weboldalon.Azt szeretném megkérdezni mivel érdemes kezdeni.Ma unatkoztam és egy mini szélcsatornát építettem számítógép ventilátorból meg papírcsőből,de pl.nem tudom mikor hol és mire mell használni az ellenállást kondenzátort stb. ha tudnátok segíteni kérlek szépen titeket ha nem akkor így jártam.Előre is
Első lépés: olvasd el az összes cikket az oldalon, amely a kezdőknek szól! Ezt nyilvánvalóan a Cikkek menüpontban találod meg.
Jó köszönöm majd jövök(holnap)mer már kb. így nézhetek ki :zavart2: jó éjszakát.
Szia!
Egy biztos! Megépítettem a kapcsolást! De a 12V-os relével. Épp hogy csak nem működik. Rámértem és a relé csatlakozási pontján 6,11V jött le. Igaz C1 kondi 330nF-os volt, nem pedig a teáltalad kiszámított 633nF -os.... Röhej az, hogy ha 7,1V-ot adok neki már behúz gyönyörűen.. Na ettől kapok én hülyét.... Most már aztán megyek aludni.... Mindjárt fent van a nap ! Szerinted mi legyen? Előre is köszi! Így azért mégis szebb... Frankye
Üdv, azt szeretném megkérdezni, hogy van 1 régi alaplap amit javítok, csak kell hozzá 1 kondi 6.3v/1200mikrofarad de nekem ilyenem nincs csak 6.3v/1500mikrofarados kondi, lenne valami baja belőle ha azt raknám be az 1200-as helyett? ui.: 3db van belőle egy helyen, akkor azokat is cserélgessem ki 1500-asokra?
Szia!
Ok megpróbálhatom, de volt itthon egy 33µF 250V os kondi , azzal meg 3,8 és 4,2 között ugrált a fesz. Ez akkor mit jelent... Kicseréltem a graetz et is... meg minden kondit az ellenálásokat is lemértem .. Minden a megadottak szerint volt..... Vakartam a fejem és nem értem.... A végén berekat egy 16V 1000µF- es kondit azzal némi kocogtatással behúzott.. innen a 7,1V- os behúzás.. ?
Helyesírásból sosem voltam jó.. Pláne nem hajnali 5 kor...
Bocs!
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy egy UAA180-as IC-re a LED-eket rá leheté úgy kötni mint pl az LM3915-re? Vagyis ne ez a szokásos 4 LED sorbakötve kapcsolás legyen ismételve 3xor hanem mind a 12 LED egyik fele pl egy +3 voltra lenne kötve? Vagy épp az hogy ez a kapcsolás titka hogy igy "megy" felfele folytonosan a jel? Nemtudom elég érthető vagyok-e Csatoltam egy hamarjában rajzolt képet hátha igy jobban megértitek. És pl ha 12 tranzisztort akarnék meghajtani a 12 lábbal, vezérelhetném igy mint a ledeket vagy van valami szerepe annak a csatolásnak hogy 4 LED, vagyis a 4 kijövő láb közt (mint ahogy az összes kapcsoláson látható) van összefüggés azontúl hogy pl igy meglehet oldani a durván 4LED 12V feszültségleosztást a ledekre? Azt szeretném ha valaki elmondaná a labokon kijövő jelek összefüggését ha egyáltalán van, vagy függetlenül müködnek mint az LM3915? Köszi előre is válaszotok.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy 3mm-es 2mA-es ledeket lehetne helyettesíteni ilyen LED-ekkel? Sajnos nincs feltüntetve a LEDről semmi adat... Ráadásul úgy kellene hogy legyen zöld, sárga, piros is, és még a fényereje is elég erős legyen. Amúgy ebbe a kapcsolásba lenne. Válaszokat előre is köszönöm!
Tanulmányozva a 4n25 adatlapját azt kellett látnom, hogy elvileg 2uS alatt ki és 2uS alatt be is tud kapcsolni.
Motort szeretnék vele kapcsolgatni a kérdés, hogy PWM-re képes lehet ez? Ha igen milyen frekvencia a max amit még meg lehet oldani? Ezt a kapcsolást szeretném használni hozzá A tranyó lehet, hogy BD68x lenne. Valahol azt olvastam, hogy a 4n25, 4n35 kevés a PWM-re? |
Bejelentkezés
Hirdetés |