Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   631 / 3996
(#) bbalazs_ válasza tgaben hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Sokfele van ezekbol. Eloszor azt kellene tisztaznod, hogy melyik parametere a fontos neked.
OpAmp vagyis Operational Amplifier neveken is keresheted.
A RET (papir)katalogusaban pl fel is vannak sorolva nagyjabol a fobb tulajdonsagaik, de pontosabbat csak az adatlapja mondhat.

www.ret.hu

(#) Baldone hozzászólása Szept 25, 2009 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy létezik e olyan kapcsoló ami egy bizonyos fizikai nyomásra kapcsol,tehát ha lenyomok egy pedált lassan akkor semmi,de ha hirtelen teljessen benyomom akkor kapcsol!?Ezt meg lehet oldani valahogyan?
(#) Action2K válasza bölcsész hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Egy linket adjál, hogy melyiket csináltad meg.
(#) zolika60 válasza Baldone hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Már ne haragudj, de szerintem minden mechanikus kapcsoló ilyen. Ha egy kicsit bővebben leírnád mit akarsz könnyebb lenne segíteni.
(#) Baldone válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

hobbi autó fék lámpája lenne,tehát amikor lassan fékezek világít a féklámpa,viszont ha hirtelen satuféket nyomok vagy intenzivebben fékezek akkor villogtatna egy ledsort a lámpa körül!
(#) mammut válasza Baldone hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Ennek megvalósítása a pedál-szerkezet kialakításán múlik, mivel, ha befele nyomódik a pedál, akkor egy 3 állású nyomógombbal is meg lehetne oldani, viszont ilyesmit kereskedelemben nem láttam még.(Pl.: autofókuszos kamerák nyomógombja.)
Meg lehet oldani 2 nyomógombbal, de azokat nagyon pontosan be kell állítani, az egyiket lehet, hogy rugóbal ki is kel támasztani.
Vagy Reed-relés megoldás, mágnes a pedálra, mellette pedig 2 reed, persze ezt is jól be kell állítgatni.
Van sok lehetőség, neked kell választani, és sajnos így látatlanban csak találgatni lehet.
(#) kendre256 válasza labu01wx hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Ha egy ideális generátorról töltöd, és:
-ha a soros belső ellenállása 1 Ohm, akkor a töltőáram 5000 A-ról indul és kb. 0,15 ms alatt 0-ra csökken
-ha a soros belső ellenállása 10 Ohm, akkor a töltőáram "csak" 500 A-ról indul, és kb. 1,5 ms alatt 0-ra csökken.
A soros belső ellenállást nem lehet megsaccolni, a szerkezeti kialakításától függ. Impulzusgenerátorral, ellenállással és oszcilloszkóppal ki lehetne mérni.
(#) Baldone válasza mammut hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

kialakítást tekintve engedi a kapcsolót a pedál! az a Reed relés megoldás az milyen?
Az is jó lenne ha pl az eredeti kapcsoló marad és egy másik kapcsoló kapcsolná a ledsort! a lényeg hogy csak akkor villogjon a ledsor amikor tövig van nyomva a pedál!
(#) c27 hozzászólása Szept 25, 2009 /

Sziasztok.
Van 2db 3 fázisú bldc motorom. Ezekhez szeretnék vezérlőt csinálni. Konkrét teljesítményt nem tudok, csak annyit, hogy 24V motorok és a tekercsek ellenállása 1,9 ohm és 4,5 ohm bármely 2 kivezetés között. Megvan hozzájuk a gyári "vezérlő" darabja amin 2db ta7712P ic van. Ezekkel szeretném vezérlni őket, de nem tudom, hogy hogy is kéne pontosan bekötni az ic-t. Adatlapot találtam hozzá, de sokféle kapcsolás szerepel rajta nem tudom melyik az ideális. Bővebben: Link
Remélem tudtok segíteni felrakok néhány képet hátha ismerős valakinek vagy a motorok vagy a nyák ami vezérelte a két motort.
(#) RocketCar hozzászólása Szept 25, 2009 /

Köszönöm szépen köbzoli.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Hello!
Igen ez jó lehet hozzá, csak az időalapot kell megváltoztatni, mert a fordulatmérő ford/perc-ben, míg a frekimérő impulzus/sec-ban mutat. Nem nagy kaland, C4-R8 és P1 alkatrészeket kell cserélni kisebbre, hogy az ütemidő, 1sec legyen.
(Analóg műszerrel is kijelezhető, ha van előtte egy monostabil multi és egy RC integrátor. De erre is találsz példát, a Led-soros fordulatmérőknél.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Baldone hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Hello!
Akkor nagyon egyszerű a helyzet, egy plusz kapcsolót kell beépíteni, ami csak akkor zár, ha tövig nyomod a pedált.
Idézet:
„kialakítást tekintve engedi a kapcsolót a pedál!”

Ez azt jelenti, hogy a kapcsolót akkor nyomja pedál, mikor alaphelyzetben van, azaz nem nyomod a féket. A kapcsoló. pedig nyugvó érintkezős, tehát megnyomott állapotban nem zár, hanem bont. Így ha bármennyire is lenyomod a pedált, megszűnik a kapcsoló nyomása, és az érintkező zár.
Idézet:
„az a Reed relés megoldás az milyen?”

Nagyon egyszerű, az érintkezőt nem mechanikusan működtetik, hanem egy mágnes térrel. Ha a mágnes közel van (tehát a térerő nagy), akkor az érintkező zár. (Ha bontó érintkezős, akkor természetesen nyit.) Az érintkező egy kis üvegcsőben van, ezt nevezik Reed relének.
üdv! proli007
(#) aderka hozzászólása Szept 25, 2009 /

Üdv!
Az én kérdésem az LM35-ös hőszenzor IC-hez kapcsolódik.
Az adatlapjában ezt az alap kapcsolási formáját találtam. Az lenne ehhez a kérdésem, hogy ez azt jelenti, hogy ha ebben a formában kötöm be a szenzort, akkor +2fok tól +150fokig mér? Azaz +2 foknál 0 mV a kimenete, és innen indul fokonként a 10mV? Nekem valami hasonló kellene éppen ezért szeretnék biztosra menni, hogy jól értelmeztem-e.

Előre is köszönöm!

üdv: Dávid
(#) Frankye válasza aderka hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Igen, ezt jelenti. A felső oldalon pedig a tápfeszültség minimum és maximum értékek vannak, azaz legalább 4, legfeljebb 20 V DC szükséges a működéséhez.
(#) aderka válasza Frankye hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Értem.. És ha mondjuk én 5V-al táplálom meg akkor, +150foknál ad ki a kimenetén 5V-ot?

Nem. Ezek a tápfeszültség határértékei. Ezen belül kell lennie a tápnak, és akkor működik. A kimenet értékei ettől függetlenek.
(#) aderka válasza Frankye hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Ezt értem.. Amire kíváncsi voltam megtaláltam az adatlapon. Kösz a segítséget!

üdv: Dávid

Szívesen.
(#) bölcsész válasza Action2K hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Hi,
ezt követtem el.
a két nagy ellenállást változtatva változott a villogás.:
Bővebben: Link
(#) tgaben válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

köszi szépen, nézem az oldalt. Remélem sikerrel járok
(#) Action2K válasza bölcsész hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Igen, az R1 értéke szabja meg, hogy mekkora a töltő áram.
Idézet:
„Illetve a tranyó mekkora bázisáramra zár?”

Ebben a kapcsolásban, olyan 0,8 - 1,2V lehet. Egy analóg műszerrel, lassú villogásnál még meg is lehet mérni.
Ha megtudod mérni, akkor érdekelne.
(#) Imi65 válasza bölcsész hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Azért nem érted, mert túl "szakemberesen" van megfogalmazva. Az a lényeg, hogy az egyik tranzisztor a másik felé ellentétes értelmű vezérlést küld. Ez azonban nem maradhat meg hosszan, mert a kondik kisülnek, feltöltődnek, ezáltal megszűnik a rövid ideig állandósult állapot.
A kapcsolást a kondik nélkül bekapcsolva mindegyik LED világít. Nem a kondi tartja nyitva a tranzisztort, hanem a bázisellenállás.
(#) Imi65 válasza bölcsész hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

A kondik értékét változtatva is változik a villogás üteme. Sőt, eltérő értékek mellett aszimmetrikussá is tehető.
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Laci, szerintem a
Idézet:
„mekkora bázisáramra zár?”
kérdésre nem válaszolhatunk feszültségértékkel. A tranzisztor akkor zár, ha nem folyik a bázisba áram. Ez azért van, mert az E-B átmenet nincs nyitóirányban előfeszítve. Magyarán +0,6-0,7V alatt van a feszültsége (akár negatív is lehet ).
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Igaz, nem írtam, hogy nem az áram erőssége ami itt számít, hanem a feszültségküszöb. És ezt saccoltam meg ez esetben az alkatrész katalógus alapján, ami kicsit fölé sikeredett.
(#) c27 hozzászólása Szept 25, 2009 /

Sziasztok. Aki ért a brushless motor vezérléséhez az kérem olvassa el az előző oldalon feltett kérdésemet főleg ha már találkozott ta7712P ic-vel.
Köszönöm.
(#) sprofan hozzászólása Szept 25, 2009 /

Szasztok!
Van valami külömbség a kettő között felfűtési időben?
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Asszony szerint is az extol így kicsit gagyi, ha extol premium lenne, akkor az az átlag márkák középkategóriájának felelne meg.
(#) nagy hoho válasza Action2K hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

A feleséged is ért hozzá? Nálam az asszony csak a műhely küszöbig mehet ott a határ, még soha nem lépte át! Igaz ha én bent vagyok akkor Ő már nem fér be.
(#) Action2K válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Nem a pákászáshoz, de a barkácsoláshoz van kedve. A szerszámokat és márkákat figyelgeti. Karácsonyra kaptam egy hőlégfúvót, s akkor is előkerült ez az extol márka. De végül a Francia ASIST lett. Az sem oly nagy márka, de mégis jobb.
Következő: »»   631 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem