Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sokfele van ezekbol. Eloszor azt kellene tisztaznod, hogy melyik parametere a fontos neked.
OpAmp vagyis Operational Amplifier neveken is keresheted. A RET (papir)katalogusaban pl fel is vannak sorolva nagyjabol a fobb tulajdonsagaik, de pontosabbat csak az adatlapja mondhat. www.ret.hu
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy létezik e olyan kapcsoló ami egy bizonyos fizikai nyomásra kapcsol,tehát ha lenyomok egy pedált lassan akkor semmi,de ha hirtelen teljessen benyomom akkor kapcsol!?Ezt meg lehet oldani valahogyan?
Egy linket adjál, hogy melyiket csináltad meg.
Már ne haragudj, de szerintem minden mechanikus kapcsoló ilyen. Ha egy kicsit bővebben leírnád mit akarsz könnyebb lenne segíteni.
hobbi autó fék lámpája lenne,tehát amikor lassan fékezek világít a féklámpa,viszont ha hirtelen satuféket nyomok vagy intenzivebben fékezek akkor villogtatna egy ledsort a lámpa körül!
Ennek megvalósítása a pedál-szerkezet kialakításán múlik, mivel, ha befele nyomódik a pedál, akkor egy 3 állású nyomógombbal is meg lehetne oldani, viszont ilyesmit kereskedelemben nem láttam még.(Pl.: autofókuszos kamerák nyomógombja.)
Meg lehet oldani 2 nyomógombbal, de azokat nagyon pontosan be kell állítani, az egyiket lehet, hogy rugóbal ki is kel támasztani. Vagy Reed-relés megoldás, mágnes a pedálra, mellette pedig 2 reed, persze ezt is jól be kell állítgatni. Van sok lehetőség, neked kell választani, és sajnos így látatlanban csak találgatni lehet.
Ha egy ideális generátorról töltöd, és:
-ha a soros belső ellenállása 1 Ohm, akkor a töltőáram 5000 A-ról indul és kb. 0,15 ms alatt 0-ra csökken -ha a soros belső ellenállása 10 Ohm, akkor a töltőáram "csak" 500 A-ról indul, és kb. 1,5 ms alatt 0-ra csökken. A soros belső ellenállást nem lehet megsaccolni, a szerkezeti kialakításától függ. Impulzusgenerátorral, ellenállással és oszcilloszkóppal ki lehetne mérni.
kialakítást tekintve engedi a kapcsolót a pedál! az a Reed relés megoldás az milyen?
Az is jó lenne ha pl az eredeti kapcsoló marad és egy másik kapcsoló kapcsolná a ledsort! a lényeg hogy csak akkor villogjon a ledsor amikor tövig van nyomva a pedál!
Sziasztok.
Van 2db 3 fázisú bldc motorom. Ezekhez szeretnék vezérlőt csinálni. Konkrét teljesítményt nem tudok, csak annyit, hogy 24V motorok és a tekercsek ellenállása 1,9 ohm és 4,5 ohm bármely 2 kivezetés között. Megvan hozzájuk a gyári "vezérlő" darabja amin 2db ta7712P ic van. Ezekkel szeretném vezérlni őket, de nem tudom, hogy hogy is kéne pontosan bekötni az ic-t. Adatlapot találtam hozzá, de sokféle kapcsolás szerepel rajta nem tudom melyik az ideális. Bővebben: Link Remélem tudtok segíteni felrakok néhány képet hátha ismerős valakinek vagy a motorok vagy a nyák ami vezérelte a két motort.
Hello!
Igen ez jó lehet hozzá, csak az időalapot kell megváltoztatni, mert a fordulatmérő ford/perc-ben, míg a frekimérő impulzus/sec-ban mutat. Nem nagy kaland, C4-R8 és P1 alkatrészeket kell cserélni kisebbre, hogy az ütemidő, 1sec legyen. (Analóg műszerrel is kijelezhető, ha van előtte egy monostabil multi és egy RC integrátor. De erre is találsz példát, a Led-soros fordulatmérőknél.) üdv! proli007
Hello!
Akkor nagyon egyszerű a helyzet, egy plusz kapcsolót kell beépíteni, ami csak akkor zár, ha tövig nyomod a pedált. Idézet: „kialakítást tekintve engedi a kapcsolót a pedál!” Ez azt jelenti, hogy a kapcsolót akkor nyomja pedál, mikor alaphelyzetben van, azaz nem nyomod a féket. A kapcsoló. pedig nyugvó érintkezős, tehát megnyomott állapotban nem zár, hanem bont. Így ha bármennyire is lenyomod a pedált, megszűnik a kapcsoló nyomása, és az érintkező zár. Idézet: „az a Reed relés megoldás az milyen?” Nagyon egyszerű, az érintkezőt nem mechanikusan működtetik, hanem egy mágnes térrel. Ha a mágnes közel van (tehát a térerő nagy), akkor az érintkező zár. (Ha bontó érintkezős, akkor természetesen nyit.) Az érintkező egy kis üvegcsőben van, ezt nevezik Reed relének. üdv! proli007
Üdv!
Az én kérdésem az LM35-ös hőszenzor IC-hez kapcsolódik. Az adatlapjában ezt az alap kapcsolási formáját találtam. Az lenne ehhez a kérdésem, hogy ez azt jelenti, hogy ha ebben a formában kötöm be a szenzort, akkor +2fok tól +150fokig mér? Azaz +2 foknál 0 mV a kimenete, és innen indul fokonként a 10mV? Nekem valami hasonló kellene éppen ezért szeretnék biztosra menni, hogy jól értelmeztem-e. Előre is köszönöm! üdv: Dávid
Igen, ezt jelenti. A felső oldalon pedig a tápfeszültség minimum és maximum értékek vannak, azaz legalább 4, legfeljebb 20 V DC szükséges a működéséhez.
Értem.. És ha mondjuk én 5V-al táplálom meg akkor, +150foknál ad ki a kimenetén 5V-ot?
Nem. Ezek a tápfeszültség határértékei. Ezen belül kell lennie a tápnak, és akkor működik. A kimenet értékei ettől függetlenek.
Ezt értem.. Amire kíváncsi voltam megtaláltam az adatlapon. Kösz a segítséget!
üdv: Dávid
köszi szépen, nézem az oldalt. Remélem sikerrel járok
Igen, az R1 értéke szabja meg, hogy mekkora a töltő áram.
Idézet: „Illetve a tranyó mekkora bázisáramra zár?” Ebben a kapcsolásban, olyan 0,8 - 1,2V lehet. Egy analóg műszerrel, lassú villogásnál még meg is lehet mérni. Ha megtudod mérni, akkor érdekelne.
Azért nem érted, mert túl "szakemberesen" van megfogalmazva. Az a lényeg, hogy az egyik tranzisztor a másik felé ellentétes értelmű vezérlést küld. Ez azonban nem maradhat meg hosszan, mert a kondik kisülnek, feltöltődnek, ezáltal megszűnik a rövid ideig állandósult állapot.
A kapcsolást a kondik nélkül bekapcsolva mindegyik LED világít. Nem a kondi tartja nyitva a tranzisztort, hanem a bázisellenállás.
A kondik értékét változtatva is változik a villogás üteme. Sőt, eltérő értékek mellett aszimmetrikussá is tehető.
Laci, szerintem a
Idézet: kérdésre nem válaszolhatunk feszültségértékkel. A tranzisztor akkor zár, ha nem folyik a bázisba áram. Ez azért van, mert az E-B átmenet nincs nyitóirányban előfeszítve. Magyarán +0,6-0,7V alatt van a feszültsége (akár negatív is lehet ). „mekkora bázisáramra zár?”
Igaz, nem írtam, hogy nem az áram erőssége ami itt számít, hanem a feszültségküszöb. És ezt saccoltam meg ez esetben az alkatrész katalógus alapján, ami kicsit fölé sikeredett.
Sziasztok. Aki ért a brushless motor vezérléséhez az kérem olvassa el az előző oldalon feltett kérdésemet főleg ha már találkozott ta7712P ic-vel.
Köszönöm.
Asszony szerint is az extol így kicsit gagyi, ha extol premium lenne, akkor az az átlag márkák középkategóriájának felelne meg.
A feleséged is ért hozzá? Nálam az asszony csak a műhely küszöbig mehet ott a határ, még soha nem lépte át! Igaz ha én bent vagyok akkor Ő már nem fér be.
Nem a pákászáshoz, de a barkácsoláshoz van kedve. A szerszámokat és márkákat figyelgeti. Karácsonyra kaptam egy hőlégfúvót, s akkor is előkerült ez az extol márka. De végül a Francia ASIST lett. Az sem oly nagy márka, de mégis jobb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |