Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   633 / 3997
(#) Kicsa válasza Szebence hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Szia!
Jó jó hogy elektronika de miért pont nyák levilágító?
Fogsz egy sima üveglapot és csinálsz neki egy kis tartót/keretet. Alá be lehet tenni kis teljesítményű fénycsövet vagy esetleg kisteljesítményű izzót és készen is van. Ha olyan nagy szabású a dolog akkor akár egy kis üvegasztalt is lehet csinálni amihez kényelmesen oda lehet ülni.
Rövid munka idejére pedig nagy segítség lehet az ablaküveg.
Sok sikert
Üdv Kicsa
(#) sprofan válasza Kicsa hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Pont ezt írta hogy nincs otthon üveglap, vagy lehet ez csak nálam látszódik a hsz-ben?

Bence:
Szerintem tegyél bele egynelőre valami nagyfényerejű ledet, és azzal még pont látható lesz a sorvezető vonala. Egynlőre csak tedd bele azt' jóvan, később jobban is megcsinálhatod, de most haladj azzal a rajzal mert beszélni akarok veled
(#) Szebence válasza sprofan hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Kicsa: Az ablaküveg jó ötletnek tűnik, nem próbáltam ki, mert már megoldottam. (Igen Sprofan jól látta, nincs itthon semmilyen üveglapom. Ha lenne már megoldottam volna.) Az ablaküveggel az lehetne a probléma, hogy nem fogna a toll. Mivel bal kezes vagyok, így jobban megdöntöm a tollat mint a jobbosak, már sok toll így is csak szaggatva és nehézkesen fog. Ha meg egyenesen vízszintesen illetve még lefelé is tartanám, egyátalán nem fogna. De azért köszi a tippet.

Sprofan: Igen, tudom led, meg bármilyen izzó, csak annyira sok most a tanulni való, hogy nem akarom ilyenekkel húzni az időt. De már megoldottam.
Most csinálhatok egy újat, mert nagy hibát ejtettem a jelenlegi jegyzőkönyvbe

Most megyek vissza tanulok, holnap dolgozat, jegyzőkönyveket csinálok, stb...
(#) SzervízMacska válasza csanyipal hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Szia! Azt, hogy a cikkben a képen konkrétan melyik típusú nyomógomb van, csak a szerző tudná elárulni. Feltehetőleg ezt azért nem tette meg, mert - ahogyan az előttem szólók írták - teljesen mindegy. A "problémád" abból fakad, hogy a többnyire kapható nyomógombok, melyeket Proli007 is belinkelt, 6x6 mm-esek, a próbapanelek raszter-sűrűsége pedig 0.1 coll ( tehát 2,54 mm ). Ebből következik, hogy a lábakat - kiegyenesítésüket követően Neked kell beállítanod, hogy a likakba becsússzanak. A másik megoldás, amit Zoli barátom javasolt. Azt kell mondjam, aki itt elakad, kár is belekezdenie... Esetleg cipeld el a próbapanelt a kedvenc üzletedbe és kérd meg az eladót, hogy kísérletezze ki, melyik gomb illik leginkább bele. :hide:

Javaslom, az egyik oldalon lévő lábak levágását vagy aláhajtását, ekkor a megmaradt 2 láb durván két raszterre van egymástól és feltehetőleg simán becsusszannak a likakba. Természetesen az egymás melletti lábak maradnak, melyek egy oldalon helyezkednek el.
(#) Kicsa válasza sprofan hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Ezt elnéztem,az eleje maradt meg. Amúgy nálam is látszik hogy nincs üveglap Szóval bocsika.
Az üveglapot pedig tapasztalat alapján mondtam : Nem is oly rég történt : koli ablakkeret leakaszt,ölbe fektet...alá a kis halogén izzós asztali lámpa,tetejére az eredeti lap a műszaki rajzzal...rá az üres lap és hajrá.

Szebence!
Kitartást a jk-hez,én is szívok velük rendesen!
De ez a felsőoktatás már csak ilyen

Üdv Kicsa
(#) levii válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Nekem is van itthon egy halom ilyen nyákba ültethető gomb, a próbapanelba is simán belemegy. Olyan széles mint egy IC foglalat és a lábai úgy vannak elrendezve hogy a két láb közt egy raszter üresen marad.

Üdv!
(#) proli007 válasza csanyipal hozzászólására (») Szept 27, 2009 / 1

Hello!
Idézet:
„Olyan nehéz megérteni, hogy nekem a kapcsoló mérete, vagy adatlapja kell, amivel megrendelhetem.”

Hát ha nem mondod ki nyíltan, akkor számomra tényleg nehezen érthető. De most már, hogy a felhasználói adatlapodat is megnéztem, kezdem érteni mi a gondod.

Sajnos jó hírekkel nem tudok szolgálni. Az elektromechanikus alkatrészgyártók, nem nagyon törődnek az idők folyamán kialakult raszter mérettel, ami a colos dolgokhoz kötődik. Egyéni méretben és legtöbbször metrikus mértékkel tervezik a cuccokat. Mentségükre legyen mondva, nem gondolnak arra, hogy próbapanelbe fogod dugdosni. Nyákra meg megtervezi az ember gond nélkül.
Tekintettel, hogy mi kis felhasználók vagyunk, ki vagyunk szolgáltatva a disztribútoroknak. Azok pedig azt rendelnek csak amit el lehet adni nagyobb példányban. Még az adatlapokkal is szűkszavúan bánnak. Így sokszor zsákbamacskát veszel.
De én is jártam hasonlóan, a Vaterán rendeltem ilyen nyomógombot (20ft/db) kinézetre pont olyan volt mint a másik, csak sokkal kisebb volt. Amúgy nagyon ügyes, és 1*2 raszteres. Csak pont abba nem ment bele amihez szántam.
A lábak szélessége is általában 0,7mm-es, ami nem éppen a próbapanelbe való.
De nézd meg egy tényleges gyártó adatlapját pld. itt.
Egyébként csak az informatikusok esnek pánikba, ha két ellenállás lábat kell beforrasztani
üdv! proli007
(#) bölcsész válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Köszi mindenkinek!
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Helló!
Hűha!
Idézet:
„Megnéztem még pár ilyen jellegű egyszerű kapcsolást, de eléggé homály van most a fejemben.”

Hát alapvetően ezzel a kijelentéseddel tudok egyetérteni. :yes:
Kicsit elmisztifikálod a dolgokat. De ha ilyen dolgokra adod a fejedet, akkor kissé el kell mélyedni a műveleti erősítők lelki világában, és oszlani fog a homály.
- Az Elektret mikrofon (én is elírom, de ez olyan mint a hamis éneklés, nem tudsz róla leszokni) alapvetően egy piezoelektromos kis fólia, amiben a hang rezgés hatására töltések ébrednek. Ezt erősíti fel e Fet tranyó, de aminek a Drain ellenállása már a mikrofon tokján kívül van (kétlábú mikrofon esetében). Ezen az ellenálláson áll be (a Fet munkapontjából eredő áram hatására) egy egyenfeszültség, amire rá szuperponálódik a váltó jel.
Tekintve, hogy a munkaponti feszültség nem állandó, a számunkra hasznos váltófeszültségű hangjelet egy kondival választjuk le.
- A sávszélesség és a dinamika tartomány nem ugyan az. Míg az első frekvencia addig a második amplitúdó paraméter. A jel dinamikája, a leghalkabb és a legerősebb hang aránya. Tekintve, hogy ez 1:1000 arányú is lehet, sokszor csökkentik a jel dinamikáját. Erre szolgál egy dinamika kompresszor, ami tulajdonképpen egy bemeneti jelnagyságától függő változtatható erősítésű eszköz. A jel átlaghangerejét próbálja állandó értéken tartani úgy, hogy ha halk a jel növeli az erősítést, ha hangos csökkenti.
Viszont nem mindegy, milyen milyen frekvencia tartományra és hangerőre szeretnéd működtetni a kapcsolásodat. Vagy hogy egyszerűbben fogalmazzak, mi a célod vele.
- A mikrofon nem érzéketlen, sőt népszerűségét, pont az egyszerű felépítése, érzékenysége és kis kimeneti impedanciája adja. Erősíteni azért kell, mert a komparátor offset paraméterei már egybeesnek a mikrofon által szolgáltatott hangfrekis jellel. Ezért nem DC hanem AC csatolt erősítőt kell használnunk. (és persze a Fet munkaponti vándorlása miatt is)
- Értem, hogy komparátorra van szükséged, de az annyiszor fog átváltani, ahányszor a hangfrekvenciás váltóáramú jel átlépi a komparálási küszöbértéket.
- Az invertáló és neminvertáló erősítőnek meg vannak a sajátosságai, de semmi esetre sem az, hogy egyik érzékenyebb a másiknál. Alapvető különbség, hogy (mint neve is mondja) az invertáló fázistfordít, a neminvertáló, pedig azonos fázisban erősít. A neminvertáló bemeneti ellenállása lehet magas, míg a másiknál a visszacsatolás tagja fogja meghatározni. A neminvertáló kapcsolás erősítését a visszacsatolásban nem lehet egy alá vinni. (Ez a frekvencia függő elemeknél számíthat.)
- Igen a fázisfordítás miatt "fordítva fog működni", csak hogy itt vátóáramú jel van, így nem sok a különbség, mert nem a hangfrekvenciás jel pozitív félhullámában fog billenni, hanem a negatívban. (Ami szinte azonos eredményhez vezet)
- Mint írtam, ez nem kondenzátor, és egyéb iránt sincs olyan, hogy a hangra a kondenzátor ellenállása csökken. Ha kondi lenne, akkor is a kapacitása változna. És ha belső töltéssel rendelkezne, akkor azok a hang hatására ki-be mászkálnának a hang nyomásának ütemében. Így a kondin látszólagos áram folyik a töltő-kisütő áram azaz a hang hatására.
- A második rajzodon a szaggatott ellenállások a műveleti erősítő munkapontját hivatottak beállítani. Ennek valahol a két tápfeszültség között kell lenni, mert itt féltápfeszültséges üzemmódban van. Ha szimmetrikus a tápfeszültség, akkor lehet a bemenet a GND-n, de ha bele gondolsz, az is pont a féltápfeszültségű pont a plusz és mínusz táp között.
Gondold el, hogy a váltakozó áramnak plus és mínusz összetevője is van. Az erősítő mind két felét felerősíti. Ha a bemeneti jel a GND-hez képest vezérli az erősítőt, akkor annak kimenetének a plus és minusz felé is kellene mozogni. De hogy menjen a mínusz felé, mikor a GND-nél nincs alacsonyabb tápfeszültség. Ezért állítják a bemeneti osztóval féltápra a bemenet (és kimenet) munkapontját, hogy ahhoz a feszültséghez képest tudjon a kimenet fel-le mozogni. Azaz a plus és minusz félperiódust is erősíteni legyen képest. Ha nem így van, akkor az olyan mint egy egyenirányító, csak plusz periódus jönne ki.
- A tranzisztoros kapcsolás sem tehet mást, mint felerősíti a jelet, és a komparátor szerepét a tranyó bázis-emitter nyitó küszöbfeszültsége oldja meg. Ez kb. 600mV, tehát a felerősített jelnek ezt kell meghaladnia.

És akkor hogy értsd, hogyan is működik az általam feltett kapcsolás:
- A mikrofon által keltett áram, az R2 ellenálláson feszültséggé alakul. A C2 kondi ennek egyenfeszültségű tartamát leválasztja.
- Az U1b erősítő munkapontját, alapvetően az R4/R6 feszültségosztó kb. féltápfeszültségre állítja be. Mivel az erősítő egyenáramú erősítése egyszeres, a kimeneten is a féltápfeszültség jelenik meg.
- A komparátor + bemenete ezt a féltápfeszültséget kapja, míg a - bemenete ennél egy kicsit kisebb feszültséget, az R5-ön létrejött 280mV feszültségesés miatt. Így U1a kimenete alapból magas szinten van (kb. 10V).
- Ha a felerősített hangfrekis jel negatív periódusa (U1b kimenetén) nagyobb lesz, mint 280mV, akkor a komparátor átvált és triggereli az 555-ből felépített monostabil multit. Így a rövid kis impulzust az kb. meghosszabbítja, hogy a relé képes legyen behúzni ez idő alatt.
- Az U1b erősítését közepes frekin az R7/R3 aránya határozza meg. Az erősítés így 10-szeres. Ha a komparátor billentéséhez 280mV kell, akkor az erősítő bemenetén már csak 28mV. Így az áramkör erősítését az R7/R3 és R5 változtatásával lehet korrigálni.
- Tekintve, hogy a taps egy nagy dinamikájú pillanatnyi löket, a mikrofon ezt a nagyságú jelet játszva leadja. Viszont, hogy az áramkör más zajokra ne legyen érzékeny a frekvencia átvitelt korlátozzuk. Alacsony frekvenciás átvitelt a C2 és R3, míg a magas frekvenciás átvitelt a C4 és R7 határozza meg. (f=1/2Pi*R*C alapján)
- R1/C1 és R4/C3 szűrési szerepet tölt be, hogy a tápfeszültség zavarai ne jussanak be az erősítő bemenetére.
üdv! proli007
(#) Szebence válasza Kicsa hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Én még nem vagyok felsőoktatáson, csak középiskola technikuma
Úgy jó ha le tudod szedni az ablakot, a mostani, újat, amit 1 vagy 2 éve szereltettünk be, azokat már nem lehet leszedni.
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Huh, nagyon szépen köszönöm a bő magyarázatod. A legjobb az lesz ha megyek és megépítek pár kapcsolást bővűlt ismereteim alapján. Még egy kérdésem lenne. Nem invertáló mikrofon erősítőknél miért van itt ez a kondenzátor? Én csináltam volt már erősítőt, féltápfeszest, és nem raktam oda kondenzátort, és szépen működött, igaz, hogy nem elektret mikrofon volt a jelforrás. Az az érdekes, hogy csak ilyen jellegű kapcsolásnál láttam ezt a kondenzátort (mindenhol ott van), viszont más nem invertáló erősítésnél, ahol nem elektret mikrofon van, sehol sincs. Nem tudom mi szerepe itt a kondenzátornak. Amúgy, azt hiszem minden világos így, hogy leírtál mindent aprólékosan. Mégegyszer nagyon köszönöm végtelen nagy türelmed.
(#) gg630504 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Ha +- tápfeszültséges lenne, akkor R4-et földre kellene kötni.
De ez virtuális +- tápfeszültséges. az R2 R3 állítja be a műveleti erősítőnek. Egyenfeszültségként ez van a 3, 2 és 6. kivezetésen. Erre van ráültetve a váltófeszültségű hangfrekvenciás jel.
Ha R4 földelve lenne, az elhúzná a visszacsatolást.
Tehát kellett egy olyan alkatrész, amely az egyenáramot nem engedi át, de a váltóáramot igen. ( Neked a hangfrekvencia a lényeg, elég csak arra figyelni, azt bevonni a visszacsatolásba. ) Ilyen alkatrész a kondenzátor. R4 alja egyenáramúlag virtuális földön van, váltóáramúlag földön.
Házi feladat: számold ki, a legkisebb frekvencián ( 20 Hz ) mekkora ellenállása van C2-nek. És az hogyan aránylik VR1 és R4-hez. Azon a frekvencián egy olyan ellenállással helyettesíthető.
(#) nagy_david1 válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Kezdem érteni a dolgokat nagyjából azt hiszem Köszi neked is.
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Hello!
Mindíg azt kell nézni, hogy a kondi egyenáram szempontjából szakadásként viselkedik (mint ha ott sem lenne), váltóáram esetén pedig rövidzárként.
(Az utóbbi persze nem igaz, csak végtelen kapacitással vagy frekivel lenne az. Pontosabban Xc=1/2Pi*f*C az impedanciája)
Tehát a kapcsolásod esetén, az áramköröd erősítése Au=(VR1/R4)+1. De R4-el sorba van kötve a C2 Xc impedanciája.

Tehát egyenáram esetén R4 végtelen nagy, így az IC egyenáramú erősítése egyszeres.
Váltóáram esetén, pedig (C2 rövidzárnak nézve) (VR1/R4)+1. Ha VR1 teljesen fel van szabályozva, akkor Au=(100k/3,9k)+1 azaz 26,6-szoros.

Az erősítő munkapontját, az R2/R3 osztó 4,5V-ra állítja be. Mivel egyszeres az egyenáramú erősítése, a kimeneten is 4,5V mérhető.
A mikrofon felől, a C1-en keresztül, már váltófeszültség érkezik, ezt az erősítő már 26,6-szorosára erősíti.
Ha a C2 kondit kihagyod, akkor a 4,5V-ot is 26,6-szorosára erősítené, tehát a kimeneten 119V lenne. De mivel a táp csak 9V és a kimenet még ezt sem közelíti meg, ilyenkor a kimenet "kiülne" a tápra, azaz 8V körül lenne és nem tudná erősíteni a mikrofon jelét.
Kettős tápfesznél nem lenne gond C2 hiánya, akkor csak az IC Offset (kb. 3mV) hiba feszültségét erősítené 26,6-szorosára, így a kimeneten átlagosan 80mV hibafeszültség lenne mérhető, ami nem befolyásolná nagyon a mikrofon jel erősítését.
A C1 kondi is leválasztja a mikrofon munkaponti feszültségét, mert azt is erősítené az IC.
A kimeneti 0,1µF-nak is elsősorban leválasztó szerepe van, hogy a váltófeszültségű kimenetre ne jusson ki az IC 4,5V feszültsége.
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Na most esett le a tantusz, értem. Heureka. Köszönöm szépen a magyarázatot, most megértettem az egész lényegét. Köszi szépen
(#) vgerp hozzászólása Szept 27, 2009 /

sziasztok

Nagyon kezdő vagyok építettem egy kis ledes dolgot de nem nagyon tudom, hogy ez végülis sorosan vagy párhuzamosan van kötve.
Ebben szeretném segítségeteket kérni. válaszotok előre is köszönöm
(#) kadarist válasza vgerp hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Szia!

Kellenének áramkorlátozó ellenállások a LED-ek elé. Elemtartó az a fekete doboz?
A második képen a hutalozás mintha el lenne kötve. A kapcsolónak milyen szerepe van?
Rajzold le a kapcsolásod, úgy könnyebb tájékozódni. Egyébként a LED-ek párhuzamosan kapcsolódnak
(#) csanyipal válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Idézet:
„A lábak szélessége is általában 0,7mm-es, ami nem éppen a próbapanelbe való.”

Igen, de a lábak keresztmetszete nem kör, hanem lapos (általában), és a próbapanelbe éppen belefér, ha megfelelő irányban teszi bele az ember. Kérdés, hogy ekkor megfelelően beköthető-e az áramkörbe.. De, ha Topi megoldotta, akkor másnak is megy majd.
(#) vgerp hozzászólása Szept 27, 2009 /

Szia

Szóval a dolog ott kezdődik, hogy szereztem egy LED szalagot na mármost ezt szeretném bekötni az autóba.
azaz elvileg 12v -ról menne és ehhez probálgattam egy kis minta dolgot csinálni,hogy valójában képes vagyok e összehozni egy ilyet amiben kapcsoló is van.
Igazából pont az a gondom hogy nem tudom értelmezni a kapcsolási rajzokat, hogy az az életben mit is jelent azaz hogy a - és + hova kell kötni.ha erre tudsz valami netes dolgot ahol mondjuk a kapcsolási rajz egy kis képes dologgal is illusztrálva van azt szívesen venném.
A második kép szerintem csal ott a fekete és piros kábel nem ér össze a kapcsolónál....
Ha te nem erre gondoltál akkor hogy rossz akkor írd meg nyugodtan, hisz ezért írtam.
Adott két 24 cm es LED szalag, ezeket szeretném elvágni és 4-et csinálni belőle,és rákötni a 12v-ra.
Szerinted szükség lesz ellenállásokra.?
Illetve két kapcsoló lesz betéve 2 szalag egy kapcsoló...
ekkor szerinted a led szalagokat sorosan vgy párhuzamosan kell kötni.?
Ja igen és ez a képen akkor lenne soros kapcsolás ha a Led + lábáról az áram a másik Led + lábára menne?

2..jpg

Sajnos az alapokkal sem vagy tisztában. A HE segít. Számtalan topic foglalkozik LED-ekkel.

A LED-szalaghoz adnak tápegységet, és leírást is, így könnyű bekötni laikusnak is.

Egy kicsit azért lelkiismeretfurdalásom van.

Egy kis olvasnivaló kapcsolások

Soros-párhuzamos kapcsolás

_.gif

(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Kitettem magamért
(#) -Bady- hozzászólása Szept 27, 2009 /

Hellósztok.

Olyan mozgásérzékelő-típust keresek, aminek maximum 1 méteres a hatósugara, 10-20 cm széles csíkban érzékel.
van ilyen, vagy hasonló paraméterekkel rendelkező érzékelőtípus? Ja és a méretének kicsinek kell hogy legyen
esetleg árat ha tudnátok mondani és hogy hol kapok. (esetleg miből lehetne kiszedni )

Válaszokat előre is köszi.
(#) proli007 válasza -Bady- hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Hello!
Nem ismerek ilyen eszközt, csak azért írok, mert már több helyen írtad, és figyelmeztetés lesz a vége.
De gondolom válasz azért nem érkezett, mert nincs eléggé meghatározva (elárulva) a feladat, mert a hatótávolság érthető, de a 10-20cm-es sáv már nem hiszen ez a térben érzékel. Valamint az, hogy mit érzékelsz, és hogy az adó és vevő egy pontban kell elhelyezni vagy sem...
Viszont nem írtad, mit értesz mozgásérzékelő alatt. Általában a köznyelvben ma a passzív infrát jelölik így. Annak hatósugarát és látószögét alapvetően az előtte elhelyezkedő "tört optika" határozza meg. De hasonló készülékkel találkozol a budiban a férfi piszoárnál. Ez gyanúm szerint aktív reflexiós infra aminek megint csak az optika lesz a lelke. Aztán lehetne, ez egy lift ajtóban használatos vonal infra, ami tényleg egy 10-20cm-es csíkban érzékel. (De rajzát még ezeknek sem láttam, de gondolom az adó-vevő kialakítása szintén a lelke a dolognak)
proli007
(#) skoda135 hozzászólása Szept 28, 2009 /

Sziasztok!

Ismét a segítségeteket szeretném kérni.
2 db 1 digites 7 szegmenses közös anódos kijelzőt vezérlek PIC-el (multiplexelt meghajtással), 2 db bc 337-40 tranzisztorral, melyeknek a bázisai 1 kohm-on keresztül kapcsolódik a PIC-hez. A 7 szegmensek többi pontja a PIC lábaihoz 330 ohm-on keresztül. Hasonlóan a mellékelt ábrához.

A kijelzés működik, de egy igen zavaró jelenség is tapasztalható közben. Az első digit 7 szegmensébe halványan "belelátszik" a második szegmens amikor az éppen vált. Az időtényezőt állítottam 5 ms - 15 ms között, de ugyanaz a jelenség, amennyiben nagyobb értéket adok meg úgy már nem látszik folyamatsonak a kijelzés. Az kijelzést előszőr delay-el, majd megszakítással oldottam meg, de ugyanaz történt.

Hogyan lehet ezt kiküszöbölni?
(Amennyiben kérhetlek titeket egyszerűen fogalmazzatok, mert kb 1 hónapja kezdtem el a témával foglalkozni.)

A készülék próbapanelon van összerakva ha ez számít valamit.

Előre is köszönöm.

multiplex.jpg

(#) Action2K válasza skoda135 hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Szerintem az a baj, hogy a digitek léptetésénél nem változtatod azonnal a szegmensek adatait is, s ezért még egy picit látni.
(#) skoda135 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

A digitek léptetése és a kijelzés az alábbiak szerint történik.

if kijelzes=11 then
begin
portc:=4;
portc:=2;
case szamlalo_tizes of
0 : PORTd :=192;
1 : PORTd :=249;
2 : PORTd :=164;
3 : PORTd :=176;
4 : PORTd :=153;
5 : PORTd :=146;
6 : PORTd :=130;
7 : PORTd :=248;
8 : PORTd :=128;
9 : PORTd :=144;
end;
end;

if kijelzes=22 then
begin
portc:=4;
portc:=1;
case szamlalo_egyes of
0 : PORTd :=192;
1 : PORTd :=249;
2 : PORTd :=164;
3 : PORTd :=176;
4 : PORTd :=153;
5 : PORTd :=146;
6 : PORTd :=130;
7 : PORTd :=248;
8 : PORTd :=128;
9 : PORTd :=144;
end;
kijelzes:=0;
end;

A portc:=4 a te ötleted alapján tettem be, hogy amikor vált akkor egy nem használt lábra küldje ki az aktuális számot, de sajnos az eredmény még mindig az, hogy váltásoknál halványan belelátszik a második szegmens.

(#) Action2K válasza skoda135 hozzászólására (») Szept 28, 2009 / 1

Itt a bibi!

A case előtt már portot váltasz, majd valamikor kiírod.
Először egy változóba tedd a kiirandó értéket, aztán rakd ki.

if kijelzes=11 then
begin
case szamlalo_tizes of
0 : digit2 :=192;
1 : digit2 :=249;
2 : digit2 :=164;
3 : digit2 :=176;
4 : digit2 :=153;
5 : digit2 :=146;
6 : digit2 :=130;
7 : digit2 :=248;
8 : digit2 :=128;
9 : digit2 :=144;
end;
portc :=2;
portd :=digit2;
end;

És így tovább.
(#) Tomi20 hozzászólása Szept 28, 2009 /

Sziasztok

Építek egy érdekes fény effektet, kellene a bemenetére tenni egy szűrőt, ami csak a mély hangokat engedi át. Találtam ezt. Ezt már régebben megépítettem, és rendesen működik is, csak most nem tudok negatív tápfeszt szolgáltatni a szűrőnek (szimpla tápos lesz a készülék). Vannak a neten negatív tápfeszt előállító kapcsolások pl 555-tel, ehhez a kapcsoláshoz is alkalmazható lenne? (a tápfeszem stabil 12V) A szűrő kimenetére menne egy 555-ös, Schmitt trigger, tehát elvileg nem is lesz terhelve.

Köszi
Következő: »»   633 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem