Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   973 / 3998
(#) big-D válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Szia! !Köszönöm , hogy figyelmeztettél .
Ezt nagyon elnéztem , mert én a témákban kerestem a válaszom miközben ott van a NYÁK készítés kérdések topik.
köbzoli: Tőled meg elnézést kérek mert figyelmetlen voltam. (nem lehetne átrakni a kérdésem a Nyákos topikba?)
(#) szucsip hozzászólása Aug 26, 2010 /

Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy a HCF4027B J-K flip-flop most akkor a felfutó és lefutó órajelre is billen?
(#) zaza99 hozzászólása Aug 26, 2010 /

Sziasztok!
Egy 12.3 V-os akkumulátorra szeretnék egy fesz figyelőt ha a fesz 9 V-ra esik akkor egy led világítson. Egyszerű kapcsolást szeretnék, kicsi fogyasztással. Aki tud ilyen kapcsolást legyen szíves segíteni.
Köszönöm.
(#) kadarist válasza szucsip hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Szia!
Felfutó élre szokott billenni.
(#) szucsip válasza kadarist hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Köszi

AZ idődiagram tévesztett meg, meg hogy nem volt odaírva, hogy ".... edge trigged"
(#) proli007 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 26, 2010 / 1

Hello! Remélem ez megfelelő lesz.. üdv! proli007
(#) zaza99 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Köszi szépen, megépítem.
(#) mamboleo válasza proli007 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Helló!

Köszönöm mindenkinek a segítségét, úgy tűnik, hogy ez tényleg valamilyen LEMO csatlakozó lehet... Mondjuk nekem csak a dugóra van szükségem, mert szerintem a kijövő TTL-jelet szinte bármilyen vezetéken el tudom vezetni, nem valószínű, hogy szükséges hozzá speciális Koax-kábel...
Viszont ha már megcsináltam a képet normális minőségben, feltöltöm, hátha valaki más is keres majd ilyet...
(#) pucuka válasza mamboleo hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Vizsgálj meg egy BNC csatlakozó dugót méret szempontjából. A képről nem tudom eldönteni a méreteket, de ha a BNC dugóról leapplikálod a bajonettes kosarat, és a belső csatlakozó pucuka mérete is megfelelő, akkor lehet használni.
(#) mamboleo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ok, köszi, megnézem...
Amúgy a méret miatt van egy vonalzó (kicsit halványan) odatéve a jobb oldalára...

Mod.: Megnéztem, túl vastag a BNC tüskéje, nem megy bele...
(#) davidovics hozzászólása Aug 27, 2010 /

Ha egy trafó 220Von 350mAt vesz fel,hány VA-s?
(#) Krisz03 válasza davidovics hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ebből nem lehet megmondani, mert ez csak az üresjárási áramfelvétele.
(#) B.I válasza davidovics hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Szia. A vasmag keresztmetszete alapján ki lehet számolni a teljesitményét. A képlet: a vas keresztmetszete cm^2-ben a négyzeten.(Az a keresztmetszet kell amelyen a csévetest van.)
(#) proli007 válasza mamboleo hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Hello!
Ez egyértelműen a LEMO 00 csatlakozó. A mellékelt link-en szerintem megtalálod a hozzá való RG Koax kábelt is. (Nem azért speciális, mert valami különlegesség, csak mechanikailag csak ezt a vezetéket tudod a csatlakozóban rögzíteni.) Hajdani CAMAC számítógépek tele voltak ezzel a csatlakozóval.. Aki ilyennel foglalkozott, biztos rejteget a fiókjában néhány kábelt..
üdv! proli007
(#) mamboleo válasza proli007 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Helló!

Köszönöm szépen még egyszer, ez nagy segítség volt, most már csak találnom kell ilyet...
Legrosszabb esetben marad a rendelés...
Üdv!
(#) emitter hozzászólása Aug 27, 2010 /

hali,
nem tudom, jó helyre írok-e, azért megkérdezem, hogy a cikkekhez tényíleg nem lehet hozzászólni, vagy csak én nem találok ilyen lehetőséget? Vagy indítsak a Fotózzunk villámokat cikkhez egy új topikot? Konkrétan a cikkben szereplő ÁK-höz szeretnék hozzászólni..
(#) Action2K válasza emitter hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

(#) emitter hozzászólása Aug 27, 2010 /

köszi..

Más: mi a neve annak a kapcsolásnak, ami egy impulzus hatására zár egy áramkört, de nem csak egy pillanatra, hanem amíg nem jön még egy impulzus? Én impulzuskapcsolónak gondolnám, de a google nem ad rá kapcsolási rajzokat.

Köszi!
(#) SzervízMacska válasza emitter hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Bistabil kapcsolás.
(#) saraha hozzászólása Aug 27, 2010 /

Sziasztok.
Olvastam valahol,hogy TDA2030 (vagy 2003)-ból igen stabil tápegység építhető!Aki látott már ilyen kapcsolást legyen szíves linkelni egyet mert én nem találok vagy rosszul keresek..Köszönöm.
(#) Krisz03 válasza saraha hozzászólására (») Aug 27, 2010 / 1

(#) saraha válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Köszike,erre gondoltam.
(#) Parkoz hozzászólása Aug 27, 2010 /

Tudja-e valaki hogyan kell kiszámolni hogy egy transzformátor egyenirányítás után hány voltot ad le A képletre lennék kíváncsi! Érthetően ha lehet mert még kezdő vagyok!
(#) Vacok válasza Parkoz hozzászólására (») Aug 27, 2010 / 1

A transzformátor kimenetein mérhető AC feszültség szorozva gyök 2-vel.
(#) Vacok hozzászólása Aug 27, 2010 /

Sziasztok!
Hogy lehet egy egy fázisú aszinkron motor forgásirányát megváltoztatni, ha nincsen rajta kondenzátor, csak egy nyomógomb?
(#) Action2K válasza Parkoz hozzászólására (») Aug 27, 2010 / 1

UDC=UAC*1.44-(az egyenirányítókon eső feszültség=1.4V)
Persze azért a terhelés is befolyásolja.
(#) Parkoz válasza Vacok hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Köszönöm a válaszod!
(#) Hp41C válasza Action2K hozzászólására (») Aug 27, 2010 / 1

UDC=UAC*1.414-2*(diódán eső feszültség). Szilicium normál diódáknál 0,7-1,2V, Schottky diódáknál 0,3-0,5V.
(#) Parkoz válasza Action2K hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Hello!

Köszönöm a válaszod! Egy erősítőt szeretnék összerakni és akkor a kinézet trafó ezek szerint jó lesz hozzá! Az erősítőnek +/- 50v kell akkor a +/- 35v-os tafó jó hozzá!
(#) lapose válasza saraha hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Ráadásul olyan tápot is tudsz vele csinálni, hogy egy kimeneten -Ut-től +Ut-ig tudod szabályozni a kimeneti feszültséget(szerintem erre érdemes használni).
Következő: »»   973 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem