Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   269 / 621
(#) szs válasza Skori hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Idézet:
„az ezredfordulót ugye nem lehetett halogatn”

Nem is kellett, igen.
De nem is változtattak előtte sem félévente (évente sem), milyen hónap legyen februárban (Amúgy kérdezz meg néhány embert, mikor volt az ezredforduló. Érdekes lesz ) És attól függetlenül, hogy a keresztény gyökerű országokban ezredforduló volt, sok más országban egyáltalán nem, és ez sem okoz problémát, mert nem random, megegyezést mellőzve folynak a saját időszámítás szerinti évek.
(#) szs hozzászólása Márc 31, 2019 /

Most utánaolvastam annak az elsöprő eredményű szavazásnak:

Szavaztak az óraátállításról, legyen, vagy ne! Íme az eredmény!

Idézet:
„A július elejétől augusztus közepéig tartott konzultáción 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, 80 százalék az óraátállítás megszüntetése mellett foglalt állást.”

Hát, 80% az tényleg sok, de nem nevezném a 4,6 millió ember 80%-át, azaz 3,68 milliót elsöprő erejű népakaratnak egy Ejrópai Unióban (nem Magyarországi szavazókról, az összes EU-s szavazóról van szó! )
A legfontosabb:
-Akit érdekelt a téma, az szavazott, tehát így kell lennie. Engem nem érdekelt, tehát azok szavazatát veszem én is figyelembe, akik szavaztak. Mint más népszavazásoknál is...
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2019
(#) tbarath válasza szs hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Nem a 4,6 millió ember a kevés, mert megfelelően reprezentatív mintával párezres mintával is elég jól fel lehet mérni soktízmillió ember véleményét is. Csak ez nem volt reprezentatív minta, nyilván az óraállítást megszenvedők szavaztak főleg, ez volt az EU-s szinten 80%, itthon 90%-os többség. Én is szavaztam egyébként, ellene.
És természetesen fogalmam sincs, hogy milyen lesz (?) a mostanihoz képest egy órával előbb/később kelni és feküdni télen/nyáron, mert egész felnőtt életemben így éltem. És nyilván benne volt ebben, hogy jaj hát az EU, úgy se lesz belőle semmi. És nem volt ez rendesen meghirdetve, nem volt objektív tájékoztatás, nem volt kampány se mellette se ellene - bár a németeknél lehetett valami komolyabb mozgalom, mert 3 millió szavazat onnan jött.

És szerintem Magyarország elég rossz helyzetben van, mert eléggé széles ország vagyunk a "természetes" időzónánk határán. Lehet, hogy a GMT+2 jobb lenne nekünk - a franciáknák és pláne a spanyolok természetesen GMT-be tartoznának, aztán mégis CET időzónát használnak. Erről mondjuk hasznos lenne egy népszavazást kiírni szerintem...

Bár az tulajdonképpen lényegtelen, hogy hány óra van. Az igazi kérdés az, hogy mikor kell felkelni, és persze mikor kell lefeküdni ahhoz, hogy fel is tudjunk reggel kelni.
(#) adapter hozzászólása Márc 31, 2019 / 1

Ne harapjátok le a fejemet, de én semmilyen szinten nem emlékszem mikor és milyen körülmények között, milyen módon lehetett szavazni... (Igaz nem nézek TV-t szinte sosem, és nem is voltam belőve hogy kimaradjon pár hónap, egyetlen egyszer láttam valami komoly tudományos, hiteles szaklap -blikk vagy ilyesmi- címlapján egy boltban, hogy az óraátállítás eltörlését tervezik...)
Mikor volt ez a szavazás?
(#) sany válasza adapter hozzászólására (») Márc 31, 2019 / 1

Online. Bővebben: Link
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Idézet:
„És szerintem Magyarország elég rossz helyzetben van”

Már megint csak panaszkodunk. Akkor mit szóljanak az igazán nagy területű országok, mint Oroszország (11 időzóna és Moszkvai időt használnak a vasutak) vagy USA, Kanada, vagy akár Kína, ahol egy időszámítás van, 5 időzóna helyett.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Az is vicces, amikor egy telefonközpont akkora területet szolgál ki, ami több időzónát is magába foglal.
(#) peti333 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Ez is egy vélemény, de legalább az alapok jól össze vannak benne szedve. Szerintem Magyarországon a legideálisabb az UTC+1:30 lenne, ami nem feltétlen ördögtől való, de rövid távon több problémát okozna, mint hasznot. Mire megtérülne, addigra valószínűleg újra át lesz variálva az egész rendszer.
Valószínű, hogy politikai érdekek mentén maradunk az UTC+1 zónában. Ez sem feltétlenül rossz, mindenesetre kevésbé rossz, mint évente kétszer állítgatni az órát.
(#) zenetom hozzászólása Márc 31, 2019 /

Akinek nem elég a kvarc.
Chip Scale Atomic Clock
Az áruk sajnos nem elírás.
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Gondolom nagy tételben olcsóbb darabja.
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Nem panaszkodok, ténymegállapítás volt. A természetes CET (GMT+1) időzóna keleti felén vagyunk, a keleti szél pedig inkább a GMT+2 legnyugatibb szélén.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Az időszámításokkal mindig is baj volt. A középkor is azért volt "sötét", mert hiányzik belőle 297 év.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Idézet:
„Az időszámításokkal mindig is baj volt.”

Persze, nem is annyi naposak vagyunk , mint jelenleg. Hanem, pl. pár órával, nappal kevesebb.
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

A középkor azért volt "sötét", mert a (nyugat-) Római Birodalom hanyatlása/bukáa, és a reneszánsz/felvilágosodás közötti időszak finoman szólva is egy mélyrepülés volt kulturális és tudományos szempontból is.

A "kitalált középkor" elméletet (az a hiányzó 297 év, phantom time hypothesis) pedig finoman szólva se tekinthető tudományosan elfogadottnak. Mert addig még mondjuk OK, hogy egy korszak 3 nagyhatalmú uralkodója kitalálja, hogy betold az (nyugat-) Európai történelembe 297 évet valamilyen okból, a 614-911 közötti éveket. Most tegyük fel, hogy ez a része megmagyarázható. Csakhogy ezen időszakra esik:
- a Kijevi Rusz létrejötte,
- a magyar honfoglalás, és a kalandozások egy része is,
- Mohamed próféta halála, és az iszlám felemelkedése és terjedése, pl. elfoglalták Egyiptomot, Jeruzsálemet,
- és kb. a teljes kínai Tang dinasztia.

Szóval hát izé...
(#) kameleon2 válasza peti333 hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Eltekintve a hozzászólásod stílusától - igen szavaztam ellene, kitöltöttem a kérdőíveket is (többet is). Sőt még képviselőként én is kezdeményeztem az eltörlést. Nem szokásom úgy "hőbörögni", hogy nincs mögötte tartalom. Azt meghagyom a trolloknak.
(#) nagym6 hozzászólása Ápr 1, 2019 / 3

Én ebben az egész óraátállítósdiba azt nem értem, miért nem külön külön munkaidők stb. alkalmazkodnak. Ez olyan, mintha a kombájnt tolnánk odébb 5 milliméterrel, hogy a kezemben lévő csavar a lukjába passzoljon, és behajtom, nem én nyúlnék odébb 5mm-t. Közben a másik ezen a kombájnon dolgozó embernek ez éppen rosszabb lenne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2019
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /

(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /

Az egy komoly szakmai érv (de csak részükről), hogy 1 órával később kapják meg az adatokat. Viszont az utolsó mondatnak már valóban van értelme, mert tényleg a téli áll közelebb az ember bioritmusához, nem beszélve a gyerekekről. Ha netán azt fogják elfogadni hogy a nyári maradjon véglegesen, akkor nem irigylem a gyerekeket, azoknak konkrétan kín lesz a téli korán kelés.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /

Lehetne akár 9-kor is kezdeni az iskolát, vagy akár még később is. Csak ez ebben az országban nem fog menni...
(#) fastaction hozzászólása Ápr 2, 2019 /

A gyerekek 4 - 5 éves korig reggel hatkor ébrednek , de utána egyre később . A lefekvés időpontja is számít , de nem sokat . Például nálunk a nagyok (12 és 15 évesen ) , ha kilenckor elaludnak , akkor nyolc órakkor kelnek . Este 11 esetén kilenckor . Más családoknál is hasonlóak a tapasztalatok . A munkaidő kezdete és vége jobban befolyásolja a mi bioritmusunkat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /

Miért, volt már ilyen. Volt egyszer egy "lépcsőzetes munkakezdés" mára már hamvába holt.
Akkor még nem volt ennyi autó, a tömegközlekedés meg nem bírta. Most meg van dugó.
(#) szs hozzászólása Ápr 2, 2019 /

Azt is érdemes felidézni, hogy az a bioritmus ebben a formájában nem létező, jobban mondva tanult, -nem is régen alakult ki az éjszakától-hajnalig alvás.
-Azelőtt a bioritmus kora esti alvással, éjszakai felébredéssel (tesz-vesz, evés-ivás, és egyéb dolgok), hajnaltól reggelig újabb alvászat volt. Aztán lőn villanyosság, és az ember átalakította az alvási-ébrenléti szokásait, és sokan úgy tesznek, mintha nehéz lenne még egy kicsit (évi kétszer) még alakítania.
A villanyvilágítással lehetővé vált a tovább ébrenmaradás (ezzel az egyfolytában alvás járt), a többműszakos munkarend, jól elterjedt az esti szórakozás is. Az emberek szokásainak alakulása váltotta ki az óraátállítás "intézményét", hiszen jól lehetett az új szokásokat, és a takarékosságot összehozni.

Szóval olyan "bioritmust" alapvetőként emlegetni, ami csak azért olyan, mert egy évszázada fokozatosan (de rövid idő alatt) alakítottuk, érdekes
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /

Tisztelem a szakembereket, de ez eléggé a saját véleményük. A zivatarhoz képest pontosan ugyan annyi idővel kapjuk meg az előrejelzést akár melyiket választjuk Ha úgy tetszik az előrejelzés UTC 6 kor van, a zivatar meg UTC 8-kor, mivel azt nem érdekli az órával bohóckodásunk. Max az lehet, egyik esetben munkaidő után jön adat, és nincs kedvük tovább bent maradni, hogy közzé tegyék. (esetleg az esti híradó van rosszkor) Az hogy kinek melyik jobb, erősen munkakezdés, és szokás kérdése. A nyári most tovább van alkalmazva, valószínű jobb lenne, de még jobb ha maradna az állítgatás (nekem).
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /

Ma is van lépcsőzetes munkakezdés a _munkahelyeken_. Van aki 7-re jár, van aki 9-re vagy épp 11-re, az utóbbiak nyilván tovább is maradnak bent. Van ahol erre szükség van, van ahol erre lehetőség van, és persze van olyan is, ahol ezt nem lehet megcsinálni valamilyen objektív ok miatt (pl. 3 műszakos munkarend).
De az oktatás pl. csak a vaskalaposság miatt ilyen, mert a tanítás 8-kor kezdődik és kuss. Kivéve persze a 0. órát, a lyukasórát, valamint satöbbi - de hogy pl. a kamaszok igényeihez igazodjon a rendszer, akik délelőtt 11 előtt jóformán csak vegetálnak az iskolában, mert nem tudják kialudni magukat, na az elképzelhetetlen.
(#) tbarath válasza szs hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 2

Az ember alapvetően fél év alatt hozzászokik egy rendszerhez (kivéve aki többműszakos munkarendben dolgozik), nagyjából ugyanakkor kel, ugyanakkor ebédel, ugyanakkor vacsorázik, ugyanakkor fekszik. Aztán jön az óraállítás, és ezt az egészet egy órával odébb teszik egyik napról a másikra. Nem olyan könnyű ezt megszokni...
(#) sany válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /

Idézet:
„De az oktatás pl. csak a vaskalaposság miatt ilyen, mert a tanítás 8-kor kezdődik és kuss.”

Én még első osztályos kisiskolásként azt hittem, hogy a viszonylag korai iskola kezdés nevelési célzattal van. De aztán hamar rájöttem, hogy nem .
(#) nedudgi válasza sany hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /

A "korai" iskolakezdés azért (is) van hogy a szülö(k) beérjen(ek) a munkába.
Az óraátállítás bevezetésekor pedig nemes egyszerűséggel elfelejtkeztek a gyermekekről. Az, hogy még odakint sötét van, a villanyos világítás korában nem bír túl sok jelentőséggel.
(#) Bakman hozzászólása Ápr 2, 2019 /

Van egy-két ország, ahol +30 perces (nézőpont kérdése) időzóna van. Lehet, hogy európában is ez lenne a megoldás, mint arany középút.
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 3

Szakemberek? . Évtizedek óta képtelenek eltalálni az esőt. Apám ha kinéz az égre, percre pontosan előrejelzi. Meteorológusok? Ez jó vicc volt. Az óraátállítás óta csak látom az utakon mennyi kóválygó, kialvatlan ember van. Mennyi baleset. Ezt hol kompenzálja az az állam, amelyik az energianyereséget zsebrecsapja? - bocsánat ez messzire vezetne. Ráadásul a közvilágítás volt mindig a "jó példa". Ami energiapazarló, mert az önkormányzatok nem érdekeltek az energiahatékony megoldásokban. Külföldön nem ritka a mozgásérzékelős , vagy astroórás megoldás. Nálunk sima időzítők kapcsolják sok helyen még mindig a közvilágításokat. Mindig az embereken próbálnak spórolni, de a költségeket is ügyesen áthárítják. Számolom a perceket az átállítás eltörléséig. Talán megérné óraépítő projekt formájában is. Velem lehet a hiba, de én még az óraátállítási mizéria előtt is éltem az életem. Addig nem is volt gondom. Keltem a tyúkokkal, feküdtem a naplementével.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 1

Volt idő amikor megérte a dolog, mára egyszerűen okafogyottá vált. Sőt, ahogy írtad, mára a sok hátrány túlnőtt a nyereségeken.
Következő: »»   269 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem