Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   268 / 621
(#) Gafly válasza Szasza9668 hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Némi háttér hozzá, magyarul és szakmaiatlanul:

Nagyjából arról van szó, hogy rettenetesen kell(ene) takarékoskodni a rádió(s) csatornák kapacitásával. Az a 10 bit pont elégnek tűnhetett a hetek számlálására. 10 bit -> 1024. Egy évben 52 hét van, tehát 1024/52=19.69... év. De 20 év úgy elhussan, mit egy szempillantás.
Most az fog történni, hogy hirtelen nem tudja eldönteni a GPS a kapott adatokból, hogy most akkor 2009/2019/2039 évben járunk? Persze attól még kiderül hogy Kecskeméten, de az asszony jogosan kérdezheti meg nézegetvén a napló bejegyzést, hogy miért voltál tegnap kecskeméten, ahol a gyerekkori szerelmed lakik? Hacsak a szoftver fejlesztők régen nem nem gondoltak erre, és tettek be egy plusz ágat a programba (vagy lefagy és ki/be kapcsolás).

Jártunk már így mellesleg, ha még emlékeztek a Y2K problémára. Majdnem mondtam hogy régen azt gondoltuk, hogy elég két számjegyen tárolni az évet...
Akkor sem állt le a lélegeztetőgép a kórházban, és jött víz a csapból.
(#) Hp41C válasza Gafly hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

2000 - Y2K, 2019 - GPS roll over, 2038 -UNIX time roll over Y2038..
Úgy látom 19 éventént lesz mindig igazítani való a programokban.
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

A sok-sok évvel előtte készült XT-286-386-os alaplapok nagy része megfelelően kezelte a 2000-es évváltást. A 486-osok között már voltak hibások és a Pentiumok között a nagy többség. Innentől jöhet az összeesküvés elmélet. Vagy csupán trehányság?
(#) tbarath válasza erbe hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

2000 körül már a 486 is ősi cucc volt, főleg amilyen tempóban akkoriban fejlődött a PC. Én 1999-ben vettem egy új gépet: AMD K6-2 300, 64 MB RAM, 8,4 GB HDD. Akkor ez elég jónak számított, ha jól emlékszem olyan 100-120 ezret költöttem rá akkor, persze ma már nevetségesen gyenge, telefonokba pakolnak több RAM-ot, mint amekkora HDD volt ebben.

De nem ez a lényeg, mert a Y2K sw-es probléma volt. Ugyanis voltak programok, amik 2 számjegyen tárolták az évszámot, és ezeknek kellett azt megugrani, hogy pl. 98 és 0 között nem -98 év telt el, hanem +2. És ez a probléma deszkától függetlenül jelentkezett, ha olyan volt a sw.

És ez a Y2K 99%-ban egy média által fújt hype volt. Persze nem állítom, hogy sehol nem okozott problémát, de szinte sehol, Én legalábbis nem tudok ilyenről, persze ettől még biztos volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2019
(#) erbe válasza tbarath hozzászólására (») Márc 28, 2019 /

Mindettől függetlenül jó ürügy volt arra, hogy végigjárjuk az ügyfeleinket és ellenőrzés címén komoly összegeket bezsebeljünk.
(#) tbarath válasza erbe hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Szerintem nem csak nektek.
Mondjuk más kérdés, hogy ha lett volna emiatt valami borulás, akkor a cégetek mekkora összegig tudott volna kártérítést fizetni...
(#) Gafly válasza tbarath hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Most szaladunk mellesleg bele a következő pofonba, aminek tényleg lesznek látható következményei mezei emberek számára is: Eltörlik a téli/nyári óraátállítást jogilag.
Arra a részére nem reagálnék, hogy ez jó, vagy nem, mert a törvény az törvény, és mindenkinek be kell tartania!

Annó, amikor bevezették, akkor én az órák programjába betettem az algoritmust ami oda/vissza állítja az időt. Az alapértelmezés "Állít".
Ennyi év után, ugye a fene sem fogja körberohanni az országot epromot cserélni, a felhasználók meg már régen kidobták (szerintem) a kezelési utasítást. Pedig ott le van írva, hogy hogyan lehet ki/be kapcsolni. Majd tartanak hajnali szolgálatot a kollégák.
Szerintem másutt is ez van beálítva, mint "default"
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 29, 2019 /

(#) Secret válasza Gafly hozzászólására (») Márc 29, 2019 / 1

A DCF adók mit fognak sugározni?
(#) Gafly válasza Secret hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

DCF jót fog (bár ugye azt már profi célra senki nem használja).

Értem a kérdést mellesleg.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Én nem értem, hogy hozhatnak törvény erről? Hiszen még az sem világos melyiket törlik el. Nem kellett volna először eldönteni?
(#) kameleon2 válasza sany hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Egyszer nem ártana megkérdezni az embereket is, mielőtt hülye döntéseket hoznak. Az izzók kivonása 100%-ban sem teljesen átgondolt döntés volt. A Dieselek démonizálása sem. De ez soha nem a józan észről szólt.
(#) sany válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 29, 2019 / 1

Most azért "sírnak" a bioritmus mi egy-más. Ha majd reggel 9-kor kell fel a Nap téli-időszámítás elfogadásakor, akkor meg az lesz a baj. Vagy találnak más okokat is. Nem tagadom, a véleményem szerint, jó volt ez így.
(#) proba válasza sany hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Viszont ha az időt rögzítik is, senki sem tart visza attól, hogy bevezessék a téli meg a nyári munkarendet, és kb marad minden a régiben.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2019
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Ha bevezetik, az is megváltoztatja majd a bioritmusunkat.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2019
(#) peti333 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 30, 2019 / 1

Megkérdezték. Te kitöltötted a kérdőívet, amikor kellett volna vagy csak utólag hőbörögsz? @sany: Egyelőre az EP szavazta meg az eltörlést, a tagállamok egyenként dönthetnek, hogy melyik időzónába szeretnének tartozni.
(#) Gafly hozzászólása Márc 30, 2019 /

(#) sany válasza peti333 hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Való igaz, de akkor is lesz változtatás.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Márc 30, 2019 /

Valaki emlékszik még rá, hogy az állítgatás elött (talán 1980) melyikben (téli-nyári) éltünk?
(#) Ge Lee válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Márc 30, 2019 / 1

A téliben, aztán jött az előretekergetés. Engem szerencsére már teljesen hidegen hagy a dolog, de akinek hajnalban kell kelnie minden reggel és mennie kell melóba, hát nagyon nem mindegy hogy nyáron kel fél hatkor vagy télen...
Nekem már jó ideje a naphoz igazodik a bioritmusom, télen később ébredek, viszont nyáron ha korábban kel a nap én is korán ébredek vele együtt. Hogy ez jó vagy nem, természetes-e vagy sem azt nem tudom, de ez van. És ebbe turkálnak bele amikor meghatároznak egy tól-ig napi munkaidőt.
(#) lelkes amatőr válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Akkor maradjunk a téliben (mellesleg az OMSZ is azt javasolja), ha akkor műkódótt, talán fog menni megint.
(#) Ge Lee válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Én is azt mondom, de a hírek szerint épp a nyárinál akarnak maradni. Az télen elég fincsi tud lenni, mert az emlegetett mondjuk fél hatos kelés valójában fél ötössé válik.
(#) Skori válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Megkérdezték az embereket, lehetett szavazni (én is szavaztam, mint ahogyan sok-sok ismerősöm is). Már nem emlékszem, hogy tavaly (2018-ban) vagy tavaly előtt (még 2017-ben), de elsöprő többséggel szavaztak az emberek az óraállítgatás eltörlése mellett. Ezután arról volt szó, hogy vagy 2018-ban még utoljára átállunk télire, vagy az is elmarad, és fixen nyári időszámítás lesz. Ezzel szemben (és a többség akaratával szemben) húzzák az időt és tologatják a határidejét is a dolognak... Azaz most hétvégén is órát állítunk.
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Az az egy biztos, hogy így legalább megszűnik az a bug, hogy a Symantec backup exec az óraállítás utáni első mentést nem tudja megcsinálni
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Idézet:
„húzzák az időt és tologatják a határidejét is a dolognak”
Ezen akadtam én is fenn. A másik, hogy választható lesz a dolog az országok számára (téli vagy nyári marad)...
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Márc 30, 2019 / 1

Egy másik meg majd "eltolja" az időzítést egy órával.
(#) proba válasza Skori hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Furcsa dolog a szavazás, lehet nem vagyunk még elég nagykorúak hozzá. Az szavaz akinek nem tetszik, akinek meg jó, az otthon marad. Valamelyik választásnál hangzott el először, végre nem valami ellen szavazunk.... Lehet ha December közepén, vagy Július elején megkérdeznék az embereket, akarják e, hogy holnaptól a másik időszámítás visszatérjen örökre, más lenne a vélemény. (vagyis nem, mert a megszokotthoz ragaszkodunk. Ilyen szempontból nem változik a vélemény)
Kicsit úgy érzem, mit a viccben volt, mikor megkérdezték a Rabbit, imádkozás közben lehet e dolgozni....Sok múlik a kérdésfeltevésen, ill annak idején. Lehet ezzel mi is úgy járunk mint a britek.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2019
(#) szs válasza Skori hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Engem mondjuk nem kérdeztek meg, de nem is baj, számomra mindegy, hogy van-e átállítás, vagy nincs. Az átállítás utáni első hétfők furák kicsit, de utána nekem mindegy.
Inkább arra szeretnék válaszolni, hogy miért húzzák-halasztják: Ez (az óraállítgatás) egy nemzetközi megegyezésen alapuló dolog,
-ha megegyezésen kívül változtatnánk rajta, semmi baj nincs más országokkal, csak félévente változtathatjuk pl. a menetrendeket, állandóan elkésnének a fuvarosok (így sem egyszerű mindenkinek követni, kik állítgatnak, kik nem, hol hány óra is van ott akkor? ), káoszos lehetne egy kicsit.
-ha viszont kivárjuk a megegyezést, minden ország, aki eddig egyszerre állítgatott, mostantól egyszerre nem teszi, akkor ezek a kényelmetlenségek elmaradnak félévenként, teljesen függetlenül attól, hogy egy-egy országban télinél, vagy nyárinál maradtak örökre.
(#) Skori válasza szs hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Igen, pont ez egyik a szokásos magyarázat a halogatásra. Csakhogy így is változnak időnként a menetrendek, és mégsem dől össze a világ, ez egyáltalán nem egy megoldhatatlan probléma. Aki a menetrendet tervezi annak évente jelentene néhány plusz munkaórát (már ha nincs automatizálva a dolog nagy része - és miért ne lehetne). Nekem ez az y2k problémára hasonlít kicsit, mindenki világvégét jövendölt, aztán kb. semmi komolyabb nem történt. Csak az ezredfordulót ugye nem lehetett halogatni
Szavazás egyébként nem csak Magyarországon volt, hanem az EU országokra kiterjedten, tehát igenis halogatásról van szó, méghozzá az EU-s politikusok részéről. Egyetlen tollvonással el kellett volna törölni, akit pedig érint a dolog, annak van 6 hónapja felkészülni az őt (ill. a munkáját) érintő változásra. Fél év alatt talán össze lehet hozni egy menetrendet, vagy sok egyéb más dolgot is...
(#) Skori válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Szerintem aki egy szavazáson nem vesz részt, azt nem érdekli igazából a dolog, vagy az ő szempontjából mindegy mi lesz az eredmény. Csakhogy nagyon sok embernek nem volt mindegy a dolog! Ha jól emlékszem 3 válaszlehetőség volt a szavazáskor:
1: maradjon mindegy ugyanúgy mint eddig, azaz évente kétszer óraállítás.
2: ne legyen óraállítás, maradjon a téli időszámítás
2: ne legyen óraállítás, maradjon a nyári időszámítás
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2019
Következő: »»   268 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem