Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   524 / 627
(#) lelkes amatőr válasza szs hozzászólására (») Jún 24, 2023 / 1

Szemléltetésnek csináltam 3 képet. Canon EOS REBEL T2i, Redmi11, Samsung handycam.
Mindenhol minden egyéb effect kikapcsolva, csak amit a jpg formátum hoz. Különbség a képeken látható.
(#) img válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Ha nem stimmelnek a színek, akkor lehet profilozni a fényképezőgépek, szkennerek, stb. szenzorait, illetve referenciához kalibrálni a megjelenítőket (monitort, TV-t, projektort, telefont, tabletet, stb. is). Színkritikus felhasználásnál elengedhetetlen lenne a színhelyes megjelenítés.

tvk1.jpg

(#) Massawa válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

A különbség abban is lehet, hogy az ADCk bitmélysége nem egyforma, azaz nem tudja olyan pontisan feldolgozni a szenzorra juto fényt, ami természetesen kisebb ha kisebb a szenzor ( mégha ugyanannyi pixel is van rajta stb. Ehhez ismerni kellene az egyes gépek jellemzöit. Az MPx méret édeskevés ehhez. Aez egyszerübb gépeken fakultabb lesz a kép. Utolag némi gamma korrekcioval lehet rajta segiteni, de ami nincs azt nincs honnan hozzátenni.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2023
(#) bbb válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Olyan vicces, amikor azt hiszitek, hogy a képformátum annyit számít. A nyers képen elvégzett módosító algoritmusok miatt lesz olyan egy kép, amilyen.

Expozíciós idő? Rekesz? Érzékenység? Fókusztávolság? Érzékelő fajtája? Lehet még ragozni, hogy mi minden befolyásolja még a dolgot, de amíg alapvetően maguk az alapértékek is össze-vissza vannak (mondjuk az egyik ISO-200, másik ISO-800 fényérzékenységet használ, s ehhez más-más rekeszt, már a zajszint is más lehet a kettőn). Láttam különbséget a régi E410 Olympus kamerám és egy modernebb Nikon között... Elképesztő volt, hogy míg a régivel 1600-as ISO mellett nem túl jó fényviszonyok között rengeteg zaj volt a képen, addig az újnál a 3200-as is mennyivel kevesebb zajt tartalmazott. Lehet ez a képkorrekció miatt is, de alapvetően a jobb minőségű szenzorok rengeteget számítanak.

Az almások szeretnek elájulni attól, hogy milyen frankó képeket tudnak készíteni. Én valahogy nem voltam tőle elájulva, mikor egyik ismerős lefényképezett vele és a szandálban a lábujjaim úgy néztek ki, mintha papírlapra lennének felfestve Remekül "javított" a képen, csak éppen az apró részleteket tette tönkre. De váltig bizonygatta, hogy nézd milyen jó ez a kép, minden milyen jól látszik...
(#) lelkes amatőr válasza bbb hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Nem akartam én ebből vitát nyitni, csak arra akartam utalni, hogy ugyanarról a témáról azonos fényviszonyoknál felhasználói manipulálás nélkül is eltérő végeredmény jön ki, attól függően, hogy mivel készül a kép. Ezek után a netre rakott képekből mit higgyek el, utalva sonajkniz csalódására.
(#) gg630504 válasza bbb hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Idézet:
„Remekül "javított" a képen, csak éppen az apró részleteket tette tönkre.”

Magyarázat lehet e technológia alkalmazására, ha a célközönség az arcképüket az Arckönyvön rövid periódusidővel frissítő, ráncos, de hiú egyének.
(#) Massawa válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Ma már erröl legfeljebb vitatkozni lehet.
(#) pipi válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Az a típusa, nem a feszültsége... 48V-os is van, és látszik, hogy max 5 cella van benne ...
(#) Udvari Zsombor válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Canon.jpg ‒ a fehér papír mögötti háttér kezd kisötétülni, nem tűnik rossznak.
Red.jpg ‒ itt már minden is látszik egyszerre, a fehér papír mögötti háttér is, a színek szenvedtek el némi világosodást, mintha nem lennének olyan élénkek (LED monitorral nézem).
Sam.JPG ‒ már a kicsi indexképen látszik, hogy néhány szín mintha jó lenne, de tompább a többinél, valamint töméntelen képzaj figyelhető meg az egész képen, főleg a sötétebb színeknél. Feltételezem, hogy az a kamera szereti legkevésbé az alacsony fényviszonyokat.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Tudod ezzel mindig baj volt amiota létezik a képrögzités.
Csak a filmkorszak végéröl a kodek meg az Agfa film soha nem volt egyszinü. Az Agfa kékebb a kldal barnább volt. Senki nem tudta a filmkorszak végéig eldönteni melyik jobb. Emlélkszem amikor a lányom született magammal vittem az elsö dia képeket amit a kicsiröl készitettem ( >30 éve) készitettem egy fototechnikai kiállitásra, ahol vagy 8 neves cég mutogatta, milyen tökéletes levonatokat tudnak csinálni. Mindegyikkel csináltattam képeket, hát 2 egyformát nem sikerült sehol sem. Este a vacsoránál sokáig vitatkoztunk meg sok sört stb megittunk. Ezek a képek ma is megvannak a családi albumban.
Ugyanez van a mai rendszerekkel is.
Még a legdrágább Canon meg a Sony kamera sem csinál egyforma képeket.
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Két, egymás után a gyártósorról lekerülő, elvileg egyforma kamerának sem teljesen egyforma a képe nem, hogy még két különböző modellnek, vagy esetleg más gyártóéval összevetve. A szenzorok egyedi színvisszaadási képességeire húzzák rá a gyártók a saját szoftveres színtereiket, utána más színterekbe konvertálva dolgozzák fel a képeket (esetleg effektezik is), majd az ember megnézi egy kitudja, hogyan beállított monitoron vagy agyonszaturált TV-n ill. telefonon, vagy kinyomtatja egy valamilyen nyomtatón...Ez az igazi káoszelmélet.
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Azért már a jobb kameráknál a gyár tudja biztositani az azonos képleképzést ( Már a studioban sem kell mindig összehangolni a kamerákat. Valamikor az komoly munka volt, hogy legalább a börröl egyforma képet kapj minden kamerábol). Ma szinte mindig többfajta kamera van egyszerre használva és nincsenek tul nagy eltérések.

Meg talán az sem biztos, hogy 2 ember ugyanolyannak látja a képet. Gondolj bele milyen gyakran milyen nehéz leirni valamilyen szint, nem még egy szinhalmazt amit a képen látsz.
Mit is mondott valamikor Ford a válogatos asszonyságnak.
Kedves hölgyem, bármilyen szinü kocsit választhat, amennyiban az fekete.

Érdekes lenne pl két emberrel egymástol függetlenül kikevertetni ugyanazt a szint és utánna megnézni, hogy mennyire egyformák a szinek.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2023
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Idézet:
„bármilyen szinü kocsit választhat, amennyiban az fekete.”

Egem...
És azt is mondta (kérdésre), :a legjobb autó az új.
Ezen lehet gondolkodni, mikor a "régen minden jobb volt"-on lovaglunk.
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Szerintem nem volt minden jobb régen, de az sem tul optimális a mai világban amikor a választani kell a hatalmas kinálatból.

A minap a kedvenc fagyizom is ujitott, a 38 különbözö fagyihoz 24 fajta tölcsért lehet választani. Ha peched van egy 3 fös család akár egy orát is eltanakodik elötted, mielött te fagyihoz jutsz..
(#) bbb válasza img hozzászólására (») Jún 25, 2023 / 1

Miután elolvastam, hogy ne csak rákattintsak a gombra, mert nem úgy kezdődik a teszt, hanem rendezgetni kell a négyzeteket, ki is jött az eredmény. Egy szép nagy nulla
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Idézet:
„3 fös család akár egy orát is eltanakodik elötted, mielött te fagyihoz jutsz..”
Ezért hozzák majd be a plusszként a tanakodási díjat, mert ezalatt három másik családnak eladhattak volna. Viccnek tűnik, de manapság minden lehet, sőt talán még jogos is.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 25, 2023 / 1

Nekem szolt tegnapelött az elado, hogy kerüljem ki a válogatokat, mert már ott voltak mielött jöttem, de fagyi az nem volt a kezükben, csak tanakodás, és akkor még csak 2 fajta tölcsér volt a kinálatban.
De jo az ötlet. A vevö megnyom egy gombot és ha mondjuk egy percen belül nem tud választani, akkor félre kell állnia és egy vevöt elöre kell engedni.
(#) Lacika válasza bbb hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Nekem is ezt írta ki: Punteggio: 0
(#) sargarigo válasza img hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Nulla. Ennyire ne legyünk már jók!
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2023 / 2

Perszehohy.
De épp ma nevettem ezen nagyot.
Igen, hazafelé jövet meghívtam nejem egy fagyira. Pontosan előttünk elégetlenkedett két öreglány, hogy egy (sajnálatukra náluk sokkal fiatalabb) lány válogatni merészelt a (valóban nagy) választékból.
Tudod, nekem alapelvem: aki kocsmába ráér menni, az ráér. Ne siettessen másokat. Így szoktam.
Aki vasárnap fagyizni megy, az ne b....tassa a kislányokat.
Tulajdonképp megvettem végül a nejemnek a fagyit. Mivel az is van, ittam egy pohár Stella-t. Perszehogy egy cigi is járt hozzá.
Nem türelmetlenkedünk. Fagyi, sör, vasárnap.
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Külön érdekesség, hogy mindg az öregek sietnek a legjobban.
(#) lelkes amatőr válasza img hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

8-at értem el a 70 évemmel, monitort cseréljek?
(#) gg630504 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Persze, mert már nekik nincs sok hátra.
(#) szs válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Erre én is gondoltam. De az nem indok arra, hogy huszonéveseket zaklassunk.
Nemcsakhogy mind leszünk öregek - mind voltunk huszonévesek. Rohadtul rosszul jön ki egy fagyizást tönkretenni csak azért, mert fiatalabb náluk.
Szégyellhetik.
(Szerencsémre nekem még 46 van hátra. Könnyen beszélek )
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2023
(#) img válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Szemüvegben vagy kontaktlencsében csináltad? Lehet, hogy azokon át nem úgy látod mint kellene. A műanyag lencsés szemüvegeknek az idő előrehaladtával mérhetően változik a spektrális áteresztése. Az üveg lencséseknek nem annyira, csak a bevonat miatt.
(#) lelkes amatőr válasza img hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Nem használok szemüveget egyelőre még.
(#) pipi válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Kontaktlencséd van?
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Amig nem viszik tulzásba addig OK.
Én meg amondo vagyok, ha fagyira vagy ebedre stb.akarok menni, akkor már rendszerint tudom, hogy mit akarok enni, vagy nyalni és nem a pult elött fogok rágodni, hogy citromosat vagy csokisat akarok vegyek..
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Nekik már kevés van hátra…
Következő: »»   524 / 627
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem