Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
sziasztok vki segitsen,hogy helyes a rajz és vki megtudná tervezni a nyákot,és hogy stereoba is hogy kell megcsinálni???? nekem 8ohm ba kellene vhogy
Szia!
A frissebb adatlap értelmében a slave bemeneteit negatív tápra kell kötni. Eddig négy IC-ig jutottam el a híd-párhuzamos kapcsolással. A TDA7293 téma képei között megtalálod a tetszőlegesen bővíthető NYÁK-terveimet. Annyit megjegyeznék, nem ebből kell 800W-os erősítőt építeni.
Hmm, fussuk végig az eredeti kérdést. 1,25A-es a gyári, ő 2A-eset tett bele. Ezt cserélte ki aztán a gyárira. Az 1,25A-es mindenképpen kisebb keresztmetszetű, ha hasogatjuk a szőrszálat, akkor ettől a hangnak romlania (a mélynek csökkennie) kéne inkább-persze ez szubjektív, a DF csökkenésével meg a hangszóró kisebb kontroll alatt fogja lesugározni, amit kap, ez főleg a mélyközepet érintheti. Tehát a kisebb biztosítóval csak ronthat, ha feltételezzük, hogy ennek hatása érzékelhető. Nem azt vitattuk, hogy a biztosító egyáltalán jelenléte ront-e a hangon-nekem sincs egy 70A-es relé kontaktusain kívül semmi más a kimenet és a hangfalak között-najó, kábel, banándugó igen -, hanem azt, hogy két biztosító között lehet-e ilyesmi eltérés, az elvileg kisebb áramúval jobb hang. Persze, lehet olyasmi ok is, hogy az érintkező felület más, oxidos, a szál forrasztása jobb, rosszabb. De a frekimenetbe nem, az abszurdan hangzik. A soros induktivitása is a magasak felé hat inkább, mint a mélyre. De nyilván ennél sokkal összetettebb is lehet a dolog.
Sziasztok kérdezném ennek a rajznak amit kaptam a módosításnak ami be van rajzolva, van e értelme.Köszönöm
[OFF] Én nem szőrszálhasogatás miatt említettem meg azt a pár sort.
A biztosíték egy butaság a kimeneten, mert hogy rövidzárlat ellen nem védi meg a végfokot az egészen biztos. -egész egyszerűen arra vakításra hajaztak a mérnökök ,hogy a tervezett elavulás ez esetben is jelentkezzen..Bár ezen sokat nem kelet gondolkodni.. És mivel ez nem "audiofil" erősítő, ezért nem is nagyon kell a minőséget pedzegetni így a gyártónak sem. Biztosítékok közt is megvan ugyanaz az anyagi különbség min pl ellenállásoknál.., Pl ha az ember egy 5W-os kerámia ellenállást hasonlít mondjuk 2db 2w-os (megfelelő értékre) párhuzamosított metál-oxid hoz. Az áruk megegyező lesz nagyjából a minőség viszont kiábrándítóan más.. Tehát én csak felakartam hívni a figyelmét Golemnek is, hogy okozhat hangzásbeli különbségeket. (Ugyan neked írtam a választ ,ezért elnézést ha magadra vettél valamit). A 70-es relé viszont nem feltétlen hoz kisebb kontakt ellenálást pl..És simán beletud eltudja vinni a hangképet , még ha nagyobb is a felületi kontakt.. (tudom mert én is próbáltam.. vagy 15 fajtát mire megtudtam állapodni egynél s körülbelül a szűz kiment hangképét sugallta..)
Szia! Az IRFP MOSFET-ek számára jó ez a gate előfeszítés? Nem csak tőled kérdezem.
Én kérek elnézést, a hasogatásban nem volt semmi "mellékgondolat", a szőrben is csak a bolha. Érdekes dolgok ezek, nem baj, ha beszélünk ilyenekről egy két soros válasz helyett! A te válaszodra meg rendszerint mindig kíváncsi vagyok.
A 70A-es relé egy (kettő )Omron G8JR, 5mOhm kontakt impedanciával. Sajnos nem nagyon van időm tesztelni, így próbáltam valamilyen tekintetben biztosra menni. Előtte egy (kettő ) 5A-es reed patron volt a védelem kapcsolóeleme (amiket két G2-jellegű Kuhnke relé után tettem be) , de ahhoz képest felüdülés volt az Omron, tényleg az az érzés, hogy nincs semmi a végfok és a hangfal között-az előzőekhez képest! Aztán biztos lehetne még érdekes dolgokat kideríteni, fejrecsapkodni apróságok hallatán..
Helló!
Szereztem egy STK4142 II-nevű végfok IC-t. Ehhez valaki tudna adni nyák és beültetési tervet? Előre is köszönöm! Üdv!
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy egy 200W-os erősítőt szeretnék építeni, és 12V-os feszültségről üzemeljen. Végül is autóba lenne. Milyent építsek? Köszi!!
Hali!
Bár nem 200 hanem csak 100w-os de ajánlom neked a tda2030 + Bd 249,250-es hidat.az elszalad 12v-ról! Bővebben: Link Üdv!
Na végre sikerült be indult az erősítő igaz csak a fél oldala de legalább már van remény. De csalódtam is benne egy kicsit mert a hangja nem győzőt meg.
Nem tudom sajnos azért kérdezek mert fet-ből /is/gyenge vagyok
Szia. Az már valóban nagyon alacsony értéket képviselő kontakt ellenállás. Főleg ha ebből kettő még le is van párhuzamosítva.
Ma már léteznek eszméletlen kicsi csatorna ellenállású kapcsolófetek, -ugyan kell neki egy spéci vezérlés, de érdemes lehet azt is kipróbálni. Ha lesz időm valamikor akkor tesztelgetek azokból is párat.
sziasztok vki meg tudná mondani hogy helyes e rajz és hogy ha keté lehet osztani stereoba 2x 400w 8ohm ba ???
Ez a kapcsolás nem jó neki mert, ennek szimetrikus táp kell és ő neki csak 1x12voltja van az autóban.
Én is köbzoli linkjét preferálnám, lényegesen egyszerűbb megoldás és olcsóbb! Gyuri!
A rajz hibáját megválaszoltam az előbb. 2x400W/8ohm-ra nem alkalmas a kapcsolás.
Ennek a linknek görgess az aljára. Meglátod milyen komolysággal szemléltetik a teljesítményét.
Neeem, FET-ről szó sem lehet, relét akarok hallani kattanni! Érdekes lehet amúgy, a feladat gondolom az, hogy a gate-et a mindenkori HF jel függvényében +4-8V-tal a source felett tartsuk, kicsi késleltetéssel, alacsony forrásimpedanciát biztosítva, hogy a GS kapacitás is tudjon elég gyorsan töltődni-kisülni. Vagyis, egy jó kis szervo?
akkor nem is lehet vhogy csinálni ,vmi olyasmkit vk nem tudd?
Ha még egyszer itt vmi-zelsz, vk-zelsz, vagy ide vhogy-ozol, és nem használsz nagy mondat kezdőbetűket, meg leszel jutalmazva.
Szia.
Én a mosfet relére gondoltam. Annak egy fotovoltaikus optocsatoló szükségeltetik. Idézet: „A rajz hibáját megválaszoltam az előbb. 2x400W/8ohm-ra nem alkalmas a kapcsolás. Ennek a linknek görgess az aljára. Meglátod milyen komolysággal szemléltetik a teljesítményét.” -Könnyű ám a kisebbet bántani...
Azóta kivágásra került a hibrid végfok előlapja a kivezérlés jelző végett, illetve a hátulja elkészült.
Az elejéhez a ledek helyére rendeltem ezüstös fém foglalatú ledeket , de még sajnos nem érkeztem meg. Sikerült már meghallgatnom a hangját is, de sajnálatos mód nem jött be. Így maradok az eredeti verziómnál ami a nagy fadeszkán is van. A nyákokat már elkezdtem legyártani ill a beültetésébe is belekezdtem. Itt viszont már majd a meghajtó és a félvezetős rész modulszerű lesz, azaz nem egynyákos. Ennek előnye, ha később variálni akarok a csöves meghajtáson akkor csak azt a modult kell majd cserélnem a bordáról..
A TDA ic-s erősítő melyik osztályba tartozik? Mert van az A, a B és a többi.
Hali! Nagyon szép munka,gratula.
A TDA IC-k szinte kivétel nélkül AB módban mennek ha jól tudom. Ez azt jelenti hogy van nyugalmi áram felvétel kivezérlés nélkül is, általában 20 és 80 mA között.
Csak A osztályú erősítőből építhető lineáris erősítő, tiszta B osztályú erősítőből nem, még ellenütemű üzemben sem. Minden erősítő eszköz kezdeti karakterisztikája nem lineáris, ezért torzítást okoz. Ezt a torzítást lehet csökkenteni jelentősen az ellenütemű AB osztályú beállítással.
Tiszta B osztályú ellenütemű erősítőből akkor építhető lineáris erősítő, ha az igen jelentős torzítás nem számít. Ez az eset a modulált vivőhullám erősítése esetén áll elő, ez viszont kívül esik a hangtechnika határain. A C, és D osztályú erősítők sem lineáris erősítők, a C osztályút az RF technikában alkalmazzák a jó hatásfok miatt, (távíró üzem) és a torzítás termékeit szűrőkkel távolítják el, a D osztályba az impulzus erősítőket sorolják, ami a hangfrekis jellel modulált impulzusok erősítését jelentik.
Sziasztok! Én olyan manőveren gondolkodok,hogy adott egy erősítő,2db 2n3442 a végtranzisztora.azt szeretném kérdezni hogy megoldható-e az hogy a panelnak adnék2x25v-ot,a végtranzisztoroknak pedig külön 2x55v-ot.Szó ami szó kipróbáltam,de nem igazán működik,csak recseg.Volt régebben egy nagy Orosz erősítőm,és abba ilyen megoldás volt,hogy a panel kapott 2x25v-ot,a négy végtranzisztor pedig,2x60v-ot.Pedig a két tápegység GND-t is egybe kötöttem.Ha volna valakinek használható ötlete,örülnék ha segíteni tudna,hogy-kivitelezhető-e ez a formáció.Üdv.
Szia.
Ez így sántít kissé. Pont fordítva szokott ez lenni, a végtranzisztorok sokszor 10V-al alacsonyobb tápfeszről járnak mint maga a meghajtó kör. Ugyanis ha kaszkád van az elejében akkor a magasabb kivezérlési feszültség érdekében is így járnak el. Azt tudom elképzelni, hogy a feszültségerősítő részt több feszültségkövető kapcsolás is követhette abban az Orosz csodában..Ennek ugyan több a hátránya szerintem mint az előnye.. Jobb megoldás az előbbi. A meghajtáson van a legnagyobb hangsúly nem a végtranzisztorokon..Mért annak a tápfeszültségén akarsz spórolni? Ha a meghajtó kör nem tudja kivezérelni közel akkora tápfeszre a végtranyákat mint annak a kapocsfeszültsége, akkor csak feleselgessen rajt lesz az aránylag jóval magasabb tápfesz, (de minek )
Akkor ez nem kivitelezhető? Erről a kapcsolásról lenne szó amit átakartam alakítani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |