Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy van egy 2X100W-os erősítőm, amit én építettem. Előerősítő nincs benne, mert számítógéphez szeretném használni. Úgy tudom a számítógép hangkártyája előerősítőként is működik, ezért kötöttem csak úgy rá a számítógépre. A trafó ami benne van 12V 1A teljesítményű, azaz 12W. A puffer kondik 2db 63V 4700mF, ami a 12V-ot 18V-ra emeli, ami pont elég a végfokoknak. A problémám ami felvetült, mármint az én észrevételeim szerint az, hogy kis hangerőn szépen szól, de miután felhúzom a hangerőt kicsit mintha betorzítana mikor megjön a basszus a zenén. Talán nagy a feszültség esés? Mert van még egy házilag épített kisebb kapcsolásom is hozzá, hogy a feszültségesést kikompenzáljam egy 10000mF-os kondi, utána egy 7812-es tranzisztor, utána még egy 10000mF-os kondi. Esetleg bekössem azt is az áramkörbe? És ha igen, akkor a 4700mF-os kondik után vagy elé? A segítségeteket előre is köszönöm! (még kezdő vagyok e téren) Amúgy már ki lett próbálva az erősítő és szépen szól, nem tudom talán az is lehet a baj, hogy sosem tudtam jó hangfalakkal kipróbálni? mert egyik barátom házilag készített hangfalán kipróbáltam és szépen szólt még full hangerőn is, csak mintha nem hallottam volna azt a kívánt 100W-ot eléggé...
2x100W-os erősítőhöz legalább 300VA-es transzformátorra lenne szükséged,a 12VA-es nagyon kevés.
az a gond, hogy nem tudok nagyobbat szerezni, apropó ma tettem szert egy 5.1-es házimozi trafójára, ami méretében nagy és kétszer tud kb. 27V-ot vagy egyszer kb. 50-et a két szélső ágán...
A végfokról tudnál bővebb információt adni?
2db Tda2030
2db Bd245 2db Bd246 ez 1X 100W csak az a baj, hogy max 18V-ot lehet neki adni és nem is merek többet...
igen igen és az 12,5A-t tud majd az egyik 12V-os ágon? mert nem tudom én mindig úgy voltam vele, hogy olyan nagy áramerősségtől nem száll el a tranyó-k vagy ic-k?
Szia! A TDA2030 témában jól ki van ez tárgyalva. Bővebben: Link
Sziasztok!
Építettem egy TDA7850 alapkapcsolást, működik, de csak akkor ha a Standby lábát 47kOhm-al a tápra húzom. Ez természetes így? Az adatlapjából azt silabizáltam ki pedig, hogy akkor megy standbyba ha magas szintű az a láb. Egyébként eléggé torzan szól, vagy ezek az IC-k ennyit tudnak? Nagyobb hangerőn érdekes jelenségeket produkál, el-el tűnnek a csatornák, olyan fuldoklás effekt, de üvegcserépbe fuldoklás. Lehet hogy nagyon megmelengettem szegényt és valami meghalt benne? A hűtőbordát azthiszem kicsit rosszul válaszottam meg, 2C/W-ot ír az adatlap mint utóbb kiderítettem, az én bordám 4.9K/W ez kevesebb mint fele akkora mint kéne ha jól sejtem. Ha egy ventilátort teszek a bordára az úgy megfelelne neki?
Hali! próbáld meg 30k óhmos ellenálással.
Megpróbáltam azzal is, de egyre jobban torzít az egész, már egészen kis kivezérlésnél is. 13.5 voltról hajtom.
Szia! Használat közben mérd az IC-nél a tápfeszültséget. A fuldoklás és a némítás jelentős tápesésre utal.
A mute láb is fel van húzva tápra? Az adatlap 4.3 pontja a standby és a mute felhúzására is 470k-t ajánl.
Táp esést elég kizártnak tartom, labortápról hajtom az egészet. Lehet hogy az a gond, hogy egy félresikerült előző nyákból termeltem ki szegény végfokot, eléggé viharvert állapotú lett a kivételtől, holnap jön az új IC, remélem azzal jó lesz... A legnagyobb bajom, hogy jelenleg csak rajzolásos technikával tudok nyákot gyártani, és nem megy olyan hű de szépen sajnos.
A labortáp nem igazán alkalmas végerősítő bömböltetésre. Én is próbáltam már ilyen forrásról végfokot mérni, de nem sikerült. Ha mégis labortáp, akkor tegyél egy jelentős puffert annak kimenetére (több ezer µF-ot), nálam ez bevált.
radiomanonak----Teljes mérték ben egyetértek Alkotó hozzászólásával. Üdv.
Sziasztok azt kérdezném hogy a 220v földjét tegyem e a csillagpontra,és nekem fém dobozba mentek a végpanelok,és a bemeneten,és a kimeneten is a föld érintkezik a fém dobozzal,hogy csinál e galibát igy vagy szigeteljem el töle az összest.Köszönöm
Szia! Itt találsz érveket, ellenérveket. Érdemes beleolvasni.
Nekem nincs bajom,nem zúg nem búg,csak egyszer rendesen feltekertem és olyan gerjedő hang jött ki belöle mint amikor a mikrofont túlhúzzák,de egyébként semmi más.Ezért gondoltam erre.Köszi
A kimeneti és a bementi GND összekötése okozza, azt minden képen megszüntetném. Ha ehhez hozzájön az életvédelmi föld egészen cifra dolgok is kialakulhatnak.
Akkor kicserélem szigetelt csatlakozokra/6.3 jack/az összest,a kimeneten 4 csatlakozó van 2 speakon,azok szigeteltek és 2db 6.3 jack azok a dobozra vannak szerelve szigeteletlenek,a bemenet szintén 4db mind 6.3 szigeteletlen.akkor csere ez a lényeg köszönöm
Sziasztok!Talaltam nemreg egy regi automagno kulsejet, mivel regi fajta, igy tiszta lemez az egesz, erositodoboznak tudom hasznalni.Kineztem bele egy tda7377-es icvel erositot,mivel egyszeru is meg jo arban van az ic,tappal bajba vagyok, de a kerdesem az lenne , hogy van az a diagnostics lab,oda egy ellenallas es led kellene?[clip jelzo szerepe van?]Mert ha igen akkor ugy terveznem meg a panelt.Valami kismeretu kapcsitapot nemlehetne neki kesziteni,mert van ithon par rosz pc-tapom abbol lennenek a kis trafok es valami kapcsolasi rajz alapjan kesziteni,mert olvastam az adatlapba hogy 3,5 ampert lazan felveszi.
Ha szigetelted valamennyi csatlakozót, a dobozra köthető az életvédelmi föld. A dobozt és a táp csillagpontját 10-47 ohm ellenállással összekötheted, ha a jelforrás kettős szigetelésű.
Köszönöm,de muszáj, vagy ajánlatos összekötni a két fajta földet?ha kell így teszek.A jel forrás egyenlőre a számítógép Korg vonal mixeren keresztül,de az nem földelt csak az Eq előtteKöszi
Az előbb linkelt témában mindkettő mellett találsz érvelést. A lényeg: a hálózati védőföld csak a lánc egyetlen pontján találkozzon a jelfölddel. Szerencsés eset ha ez a végerősítő. Arra való a ground-lift kapcsoló, ha változik az összeállítás.
Köszönöm azt a témát a földhurok és egyebek már oda- vissza átrágtam de azok alapján nem tudtam dönteni,ezért kérdeztem. Így most az összes csatit kicserélem szigeteltre,és úgy oldom meg a földet ahogy javasoltad,idáig minden segítséged hasznos volt számomra.Köszönöm szépen.
Hello mindenki,
Van nekem egy STK4141 II IC-m és arra vagyok kíváncsi, hogy amit itt látok ajánlott kapcsolást azt ha megépítem akkor működnie kell az erősítőnek? Esetleg hogy tudnám megnézni hogy nem-e hibás az IC? Mert feleslegesen nem akarok dolgozni vele. köszi.
Ezt találtam biztos tartós darab és szigetelt.
Gitár kombó építéshez milyen TDA-s IC-ajánlotok? A 2030-ast leszavazták.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |