Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1086 / 2532
(#) Elektro Boy hozzászólása Jún 25, 2012 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy van egy 2X100W-os erősítőm, amit én építettem. Előerősítő nincs benne, mert számítógéphez szeretném használni. Úgy tudom a számítógép hangkártyája előerősítőként is működik, ezért kötöttem csak úgy rá a számítógépre. A trafó ami benne van 12V 1A teljesítményű, azaz 12W. A puffer kondik 2db 63V 4700mF, ami a 12V-ot 18V-ra emeli, ami pont elég a végfokoknak. A problémám ami felvetült, mármint az én észrevételeim szerint az, hogy kis hangerőn szépen szól, de miután felhúzom a hangerőt kicsit mintha betorzítana mikor megjön a basszus a zenén. Talán nagy a feszültség esés? Mert van még egy házilag épített kisebb kapcsolásom is hozzá, hogy a feszültségesést kikompenzáljam egy 10000mF-os kondi, utána egy 7812-es tranzisztor, utána még egy 10000mF-os kondi. Esetleg bekössem azt is az áramkörbe? És ha igen, akkor a 4700mF-os kondik után vagy elé?

A segítségeteket előre is köszönöm! (még kezdő vagyok e téren)

Amúgy már ki lett próbálva az erősítő és szépen szól, nem tudom talán az is lehet a baj, hogy sosem tudtam jó hangfalakkal kipróbálni? mert egyik barátom házilag készített hangfalán kipróbáltam és szépen szólt még full hangerőn is, csak mintha nem hallottam volna azt a kívánt 100W-ot eléggé...
(#) promise válasza Elektro Boy hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

2x100W-os erősítőhöz legalább 300VA-es transzformátorra lenne szükséged,a 12VA-es nagyon kevés.
(#) Elektro Boy válasza promise hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

az a gond, hogy nem tudok nagyobbat szerezni, apropó ma tettem szert egy 5.1-es házimozi trafójára, ami méretében nagy és kétszer tud kb. 27V-ot vagy egyszer kb. 50-et a két szélső ágán...

A végfokról tudnál bővebb információt adni?

2db Tda2030
2db Bd245
2db Bd246

ez 1X 100W

csak az a baj, hogy max 18V-ot lehet neki adni és nem is merek többet...

Jól sejtem,ez 2x18V tápfeszültséget igényel?Ha így van,akkor Neked 2x12V/300VA-es transzformátor lenne a megfelelő.

igen igen és az 12,5A-t tud majd az egyik 12V-os ágon? mert nem tudom én mindig úgy voltam vele, hogy olyan nagy áramerősségtől nem száll el a tranyó-k vagy ic-k?
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Szia! A TDA2030 témában jól ki van ez tárgyalva. Bővebben: Link
(#) radiomano hozzászólása Jún 26, 2012 /

Sziasztok!

Építettem egy TDA7850 alapkapcsolást, működik, de csak akkor ha a Standby lábát 47kOhm-al a tápra húzom. Ez természetes így? Az adatlapjából azt silabizáltam ki pedig, hogy akkor megy standbyba ha magas szintű az a láb. Egyébként eléggé torzan szól, vagy ezek az IC-k ennyit tudnak? Nagyobb hangerőn érdekes jelenségeket produkál, el-el tűnnek a csatornák, olyan fuldoklás effekt, de üvegcserépbe fuldoklás. Lehet hogy nagyon megmelengettem szegényt és valami meghalt benne? A hűtőbordát azthiszem kicsit rosszul válaszottam meg, 2C/W-ot ír az adatlap mint utóbb kiderítettem, az én bordám 4.9K/W ez kevesebb mint fele akkora mint kéne ha jól sejtem. Ha egy ventilátort teszek a bordára az úgy megfelelne neki?
(#) Beringer 600 válasza radiomano hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Hali! próbáld meg 30k óhmos ellenálással.
(#) radiomano válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Megpróbáltam azzal is, de egyre jobban torzít az egész, már egészen kis kivezérlésnél is. 13.5 voltról hajtom.
(#) reloop válasza radiomano hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Szia! Használat közben mérd az IC-nél a tápfeszültséget. A fuldoklás és a némítás jelentős tápesésre utal.
(#) reloop válasza radiomano hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

A mute láb is fel van húzva tápra? Az adatlap 4.3 pontja a standby és a mute felhúzására is 470k-t ajánl.
(#) radiomano válasza reloop hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Táp esést elég kizártnak tartom, labortápról hajtom az egészet. Lehet hogy az a gond, hogy egy félresikerült előző nyákból termeltem ki szegény végfokot, eléggé viharvert állapotú lett a kivételtől, holnap jön az új IC, remélem azzal jó lesz... A legnagyobb bajom, hogy jelenleg csak rajzolásos technikával tudok nyákot gyártani, és nem megy olyan hű de szépen sajnos.
(#) Alkotó válasza radiomano hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

A labortáp nem igazán alkalmas végerősítő bömböltetésre. Én is próbáltam már ilyen forrásról végfokot mérni, de nem sikerült. Ha mégis labortáp, akkor tegyél egy jelentős puffert annak kimenetére (több ezer µF-ot), nálam ez bevált.
(#) mindenes válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

radiomanonak----Teljes mérték ben egyetértek Alkotó hozzászólásával. Üdv.
(#) blasz hozzászólása Jún 27, 2012 /

Sziasztok azt kérdezném hogy a 220v földjét tegyem e a csillagpontra,és nekem fém dobozba mentek a végpanelok,és a bemeneten,és a kimeneten is a föld érintkezik a fém dobozzal,hogy csinál e galibát igy vagy szigeteljem el töle az összest.Köszönöm
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Szia! Itt találsz érveket, ellenérveket. Érdemes beleolvasni.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Nekem nincs bajom,nem zúg nem búg,csak egyszer rendesen feltekertem és olyan gerjedő hang jött ki belöle mint amikor a mikrofont túlhúzzák,de egyébként semmi más.Ezért gondoltam erre.Köszi

A kimeneti és a bementi GND összekötése okozza, azt minden képen megszüntetném. Ha ehhez hozzájön az életvédelmi föld egészen cifra dolgok is kialakulhatnak.

Akkor kicserélem szigetelt csatlakozokra/6.3 jack/az összest,a kimeneten 4 csatlakozó van 2 speakon,azok szigeteltek és 2db 6.3 jack azok a dobozra vannak szerelve szigeteletlenek,a bemenet szintén 4db mind 6.3 szigeteletlen.akkor csere ez a lényeg köszönöm
(#) Davidd hozzászólása Jún 27, 2012 /

Sziasztok!Talaltam nemreg egy regi automagno kulsejet, mivel regi fajta, igy tiszta lemez az egesz, erositodoboznak tudom hasznalni.Kineztem bele egy tda7377-es icvel erositot,mivel egyszeru is meg jo arban van az ic,tappal bajba vagyok, de a kerdesem az lenne , hogy van az a diagnostics lab,oda egy ellenallas es led kellene?[clip jelzo szerepe van?]Mert ha igen akkor ugy terveznem meg a panelt.Valami kismeretu kapcsitapot nemlehetne neki kesziteni,mert van ithon par rosz pc-tapom abbol lennenek a kis trafok es valami kapcsolasi rajz alapjan kesziteni,mert olvastam az adatlapba hogy 3,5 ampert lazan felveszi.

Ha szigetelted valamennyi csatlakozót, a dobozra köthető az életvédelmi föld. A dobozt és a táp csillagpontját 10-47 ohm ellenállással összekötheted, ha a jelforrás kettős szigetelésű.

Köszönöm,de muszáj, vagy ajánlatos összekötni a két fajta földet?ha kell így teszek.A jel forrás egyenlőre a számítógép Korg vonal mixeren keresztül,de az nem földelt csak az Eq előtteKöszi

Az előbb linkelt témában mindkettő mellett találsz érvelést. A lényeg: a hálózati védőföld csak a lánc egyetlen pontján találkozzon a jelfölddel. Szerencsés eset ha ez a végerősítő. Arra való a ground-lift kapcsoló, ha változik az összeállítás.

Köszönöm azt a témát a földhurok és egyebek már oda- vissza átrágtam de azok alapján nem tudtam dönteni,ezért kérdeztem. Így most az összes csatit kicserélem szigeteltre,és úgy oldom meg a földet ahogy javasoltad,idáig minden segítséged hasznos volt számomra.Köszönöm szépen.
(#) sajt hozzászólása Jún 27, 2012 /

Hello mindenki,
Van nekem egy STK4141 II IC-m és arra vagyok kíváncsi, hogy amit itt látok ajánlott kapcsolást azt ha megépítem akkor működnie kell az erősítőnek? Esetleg hogy tudnám megnézni hogy nem-e hibás az IC? Mert feleslegesen nem akarok dolgozni vele.
köszi.
(#) blasz válasza blasz hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Ezt találtam biztos tartós darab és szigetelt.

jack.jpg

(#) jani1987 hozzászólása Jún 27, 2012 /

Gitár kombó építéshez milyen TDA-s IC-ajánlotok? A 2030-ast leszavazták.
Következő: »»   1086 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem