Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1689 / 2499
(#) voodoo válasza blasz hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /
 
Szia!

De miért ragaszkodsz az egy vonalban való (+/-) komplementer páros elrendezésben? Így persze, hogy mellég kell majd csatolni egy "pótkocsit", ha alacsony a plató.
Tegyél fel egy ponyvát.
Vagyis én úgy képzelném el, hogy az A4-es lap méreted hosszanti részén ami kb 27 centi, legyenek a + oldali tranyók például -egy sorban akár 8 darab is, az alsó részében pedig a negatív oldaliak, Így akár 6-8 pár tranyó (azaz 14-16 db dög MJ vérlázítóan tud kinézni!) Ez a klasszikus PA elrendezés 5-600W felett AB osztálynál. Így igaz szélesebb, de gazdaságosabb, (jobban kihasználod az A4-es lap adta méreteket), mint toldozni-foltozni utólag.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
(#) blasz válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /
 
Heló,gondoltam rá,de akkor felvetődik az 1 csatorna 2 db borda,és akkor megint ott vagyok hogy kell egy barom nagy doboz hogy minden elférjen benne.
(#) voodoo válasza blasz hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /
 
Ezt úgy hívják, hogy VÉGes lehetőség. AB osztály...
Sajnos igen. Nagy teljesítmény, kis helyen csak kompromisszumok árán valósulhat meg. Ez a hely, tömeg, melegedés és persze a pénz.

Ha 110V-on mennek a tranyók, akkor 4 pár ugyan úgy akkora teljesítményt fog leadni, csak a legkissebb minimális terhelő impedanciád lesz mondjuk túl magas úgy 16 ohm körül. Tehát ott fog közepesen melegedni és 500W lenne sacc, 8 ohmon kb a duplája, de ott már pikk pakk felforrósodnának sőt talán még azelőtt, hogy a bordára átdisszipiálnák a hőt. Jó ötlet magasabb feszültségen járatás esetén párhuzamosan több tranyót csatolni, bár áganként 6-6 darab biztonságosan szerintem annyira például 4 ohmra nem kielégító (ugyanis akkor már kb 1000W körül vagy). 110 V-ra min 7-7, de kényelmesebb 8-8 darab.
(#) blasz válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /
 
Persze,nem a tranyók száma ami fontos,van 40db om belőle párban,de lehet hagyom a fenébe,és keritek kisebb feszü trafót,csak ez igen jó áron volt azért vettem meg,és gondoltam csinálok egy véggodzillát belőlük..De meglátom hogy lesz,egyenlőre az alumínium szög anyagnál is elakadtam,mindenhol 6 métert akarnak adni,annyi tranyóm nincs.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
(#) zotya1983 hozzászólása Ápr 4, 2015 /
 
Üdv! Van a fiókban egy pár MP 1620,és egy pár MN 2488 tranzisztorom,van esetleg ötlete valakinek milyen nyákot érdemes tervezni nekik? Vagy ha van bevált kapcsolás amire éppen rá tudom őket tenni mondjuk helyettesítőként akkor megköszönném.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
(#) tothbela válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 4, 2015 / 1
 
A nagy áramú részekhez kell a vastagabb vezeték. Ilyen a tápfesz, az nagyáramú föld, a hangszórókimenet és nálad még a végfetek huzalozása is. Bemenetnek elég jóval vékonyabb, hiszen itt nem folynak nagy áramok. Én sem használok belső vezetékelésre hangszóróhoz való kábelt, mert az nem áll itthon kilószámra. Nálam a munkahelyemen fejlesztés során visszabontott 16 eres kábelkötegből kaptam vagy öt kilót, ebből építkezem. Nálad is jó a villanyvezeték. Az a jelenség, amikor benémulgat egy végfok, lehet a tápfesz túlzott leesése, bár 200 VA-s toroidnál ez nem indokolt. Most zsibbadt az agyam (éjszakás), de úgy vélem, hogy nem a leg optimálisabb a végfetek meghajtása. Pozitív félperiódus alatt az irfp240 gatekapacitás feltöltése igencsak gyengécske. Hirtelen beütéseknél megszűnik a nyugalmi áram. Egy 1000 µF 16 V-os kis elkó beforrasztása segíthet. Szerintem még a p1 trimmer 100kohm értéke is egy picit nagy, elég lenne 1-10 kohm közötti.
(#) mcsubika hozzászólása Ápr 4, 2015 /
 
Helló!

Tudnátok ajánlani olyan 300watt (4 ohm-on) körüli erősítő ami jó minőségű (jó hanagú) és van hozzá kapcsolási + panel rajz?

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) lukacsp válasza mcsubika hozzászólására (») Ápr 4, 2015 / 1
 
-> ST151 téma
(#) IOsys válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
A vezetékek jelenleg pont így vannak, szóval ez jó. 4db 4700µF kondi van a tápban, tehát tartaléknak ha jól értem, kéne lennie. A nyugalmi áramot kicsivel 80mA alá állítottam be, mert nagyon gyorsan nőtt, nem mertem nagyobbra. Majd a tranyóval.
(#) tothbela válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
A tranyós munkapont beállítást mindenképpen ajánlom. Ha M3-as csavarokkal van felfogatva a végfet, csak fel kell fűzni rá a BD-t. Így még plusz szigetelés sem kell. Mint korábban írtam, jelenleg hőfok függő a nyugalmi áram, könnyen megfuthat. 25 fokon 80 mA az 90 fokon már vagy 350 mA. Ekkor már több mint 20 W-ot kell eldisszipálnia a hűtőbordának. Én nem értek a hűtés méretezéséhez, mindig csak utánzom a profikat, de egy kritikus hűtés alatt nem fog visszahülni ez a Drakula és halálba kergeti magát. Ha már stabil lesz a nyugalmi áram, akár lentébb is lehet venni egészen addig, amíg neked tetszik még a hangja. Lehet, hogy már akár 10mA is megfelelő lesz. A tápoddal minden rendben van. Még megkérdezem, hogy mindenképpen ragaszkodsz behhez a Drakulához, mert ebből az alkatrészkészletből lehet stabilabb, jobban kivezérelhető végfokot gyártani, de vagy meg kell farigcsálni a panelt, vagy hogy szép legyen kell másikat gyártani.
(#) IOsys válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Nem ragaszkodom ehhez, bár még el se készült, és rengeteg munka és pénz van benne. De nem zárkózok el semmi jó elől. Nekem ez jelenleg 2x15W hangszóró megszólaltatásához kell, de ha sikerül szereznem normálisabb hangsugárzókat, természetesen örülnék egy jobb meghajtásnak. Még meg szeretném építeni Király Tibor VF2-jét vagy VF6-ját (nem jöttem rá, hogy melyik jobb, de a VF2-t nagyon szereti...), meg egy Hiragát is.
(#) Ge Lee válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 5, 2015 / 1
 
És az mitől jó hangú? Az egyik legrosszabb ami létezik.
(#) blasz válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Az csak izlés dolga,nekem nagyon megfelel a hangja,mivel nincs HIGH-END hangsugárzóm,csak Preludiumok vannak 2 pár,azokon meg nagyon szépen szólnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
(#) BiG_Lui-Gee válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Üdv.

Ma kipróbáltam Tóth Béla úr, javaslatát/iránymutatását a Baji Fetesen. +-75V meg lett toldva a meghajtásnak külön 14V-al mert csak 9v nyáktrafót találtam és az is 220v-os. A mérés a következő lett: 1khz sinus 8ohm műterhelés, 44v (242w)lett. "Tuning" nélkül 40v(200w) jön így ki belőle. A +-75v ilyenkor 67v-ra esik vissza 2x20000µF táp és elvileg 635w a toroid. Végfok amiből való a toroid gyárilag is 242w 8ohm tudott tranyókkal egy oldala, ezt elértem. Érdekes lett, hogy a sinus alja hamarabb egyenesedik, teljes terhelésen meg mintha kevesebbet fűtene, de lehet csak az én képzeletem. Ha lesz helyem a dobozba lehet beépítem a tuningot. Más paraméter nem változott, ja de a nyugalmit visszább kellet venni és a R8 jobban melegszik.
(#) IOsys válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Elárulod majd az átalakítást? Ezt befejezem, hogy egyáltalán be legyen fejezve, aztán mindenképp érdekelne az optimalizálás. Tudok új nyákot csinálni, de ha nem muszáj, belerondítok ebbe, nem nézi senki.
(#) tothbela válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Ápr 5, 2015 / 1
 
A szinusz alja, hogyha a negatív félhullámra gondolsz, azért telít hamarabb, mert igaz ugyan,hogy szinte tápig kivezérelhető a végfok, de a RDS on-al nem tudunk mit kezdeni. Az irfp240 2 db paralel csak fél volt veszteség, de az irfp9240 2db paralel az közel másfél volt.(8 ohm-os terhelésre). Egy régebbi Urbán által közölt Hitachi fetes végben például a p tipusú fetek nagyobb RDS ellenállása miatt el is hagyták a negatív oldalról azokat a fél ohmos ellenállásokat. Én most fetes végfokomban irf640/irf9540 párt használok. Nem elírás, én is idegenkettem tőle eleinte, de az összes paraméter a p/n tipusoknán nem lehet egyforma, valahol kompromisszumot kell hagyni. A +/- 34V-os tápnál az UDS max különbözősége volt közömbös.
(#) tothbela válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Természetesen. Összeszedem az összes módosító izét, majd rajz meg hasonló formában felteszem. Az eredeti nyák is alkalmas lesz, de ahogy mondtam, egy két fóliametszés, átkötés lesz rajta.
(#) IOsys válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Nagyon köszi! Metszés menni fog.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 5, 2015 / 1
 
Az R3 megnövelése pl 75 vagy 82 Kohm-ra visszaveszi az R8 melegedését, meg a bias elmászását is.
ez BiG_Lui-Gee -nak írt válaszomból lemaradt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
(#) BiG_Lui-Gee válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget, ebből én rengeteget tanultam, így nagyon megérte a kit.
(#) reloop válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Ápr 5, 2015 / 2
 
Szia! Az aszimmetrikus clippelést orvosolhatod, ugyan más jellegű MOSFET-eket tartalmaz a példa de az R12 szerepe könnyen belátható Bővebben: Link
A melegedéssel kapcsolatos észrevételedhez annyit fűznék hozzá, hogy AB osztályban a legnagyobb disszipáció (melegedés) a maximális kimenőteljesítmény fele táján áll be, természetes, hogy teljes kivezérlésnél valamivel kevésbé fűt. A magyarázat abban rejlik, hogy az áramterhelés ugyan nő, de a tranzisztorokon eső feszültség viszont jelentősen csökken.
(#) blasz hozzászólása Ápr 6, 2015 /
 
Sziasztok végtranzisztorok nélkül kell lenni egyenfesznek a kimeneten?Most 1.4vDc van 2x30vDc táp mellett
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Szia! Ez kapcsolásfüggő, van ahol a végtranzisztor bázis-emitter helyére kis értékű ellenállást ültetünk az élesztés ezen szakaszában. Amúgy ilyen mértékű DC hiba sehogyan sem fordulhat elő.
(#) Kismazsika hozzászólása Ápr 6, 2015 /
 
Sziasztok! Gondoltam megkérdezem de lehet hogy baromság lesz, most a végfokom egy három csatornás keverővel használom, de úgy nem lenne jobb ha a végfokot egy erősítővel kötném össze ?
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Ez az st klón és a teljes tápfesz kint a kimeneten27vDc
(#) szucsistvan123 válasza Kismazsika hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Szia!
A keverődbe valószínűleg van egy előerősítő, tehát nem kell más neki.

Idézet:
„jobb ha a végfokot egy erősítővel kötném össze ?”

A végfok maga az erősítő
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) Kismazsika válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Én annyira nem értek hozzá hogy mi is van benne valójában, de a típusa: Omnitronic Pro-Mixer BX-524 ha ez segít
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Rosszul raktad össze, de biztos megtalálod a hibát. Az élesztésről itt írok.
(#) zotya1983 válasza Kismazsika hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Mindegyik keverőben van előerősítő,ha a végfokot másképpen nem is de egy keverővel teljes mértékben ki lehet vezérelni,telefonról nem biztos....
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Azokon az ellenállásokon a + oldalon 773mV a - oldalon 450mV esik.
Ja és áram felvétele szinte 0.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Következő: »»   1689 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem