Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Végre kimondtad. z a jelenség, hogy rövidre zártad az erősítő bemenetét, és nem változott semmi, (gondolom ez arra vonatkozott, hogy ugyanúgy zajos) valamint a "sustorgás"jellegű zaj azt jelenti, hogy gerjed az erősítőd. Ez nem is csoda, ha a kapcsoláson levő erősítő erősítése elegendő egy dinamikus mikrofongóhoz, nem építetted bele a szűrőket, és még két fokozatot kötöttél eléje. Egyik, magában a mikrofon kapszulában, a másik egy általun nem ismert "előerősítő".
Jól gondolom? Ez a meddíg előerősítő egy erősítő fokozat, ha olyanok a tulajdonságai, hogy ez az erősító első fokozata, kis hasznos jel feldolgozásra készült (1 - 3 mV), a lehető legnagyobb az erősítése, és nem utolsó sorban kiszajú. Az ez után következő fokozatokban lehet frekvencia korrekciót alkalmazni, nem fontos annyira, hogy kis zajú legyen, persze nem árt, ezek eddíg feszültség erősítő fokozatok, a végén pedig egy teljesítmény erősítő fokozat, aminek a feszültség erősítése nem túl nagy (pl. az LM386 -é mindössze 50 szeres), viszont illeszti a kis impedanciás terhelést (hallgatót, hangszórót) az erősítő többi, feszültségerősítő fokozatához. Szóval nekiállhatsz gerjedést keresni, pl a fokozatok szétkapcsolásával, a végerősítőtől visszafelé.
Én egy laikus által használt hangutánzó szóra nem alapoznék elektronikai diagnózist. Nagyon cifra megfogalmazásokat hallottam már.
Sziasztok!
Mért van az ha a bemenetre nem kötök semmit akkor zug ha rá kötök valamit akkor zug tovább csak halkaban. tda 7294 ic vel szerelt
És mi van akkor, ha rövidrezárod a bemenetet?
Illetve mit jelent neked a zúgás (hálózati brumm, vagy sziszegés, sercegés)? Van e a bemeneten kondenzátor? Melyik kapcsolás, milyen értékekkel? db
Ugyan az zug tovább ha rövidre zárom a bemenetet.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
...a többi kérdést is válaszold meg, ha te is választ vársz...
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
Hát ilyenek ezek a hangutánzó szavak. Mindenkinek más jelentenek. Köszönöm hogy demonstráltad! Ami zúg, az a Volga. Olyan a hangja mint egy folyónak, víznek?
Amúgy 99 % valószínűséggel hálózati eredetű brummot hallasz amit árnyékolatlanság okoz. Legalább a jelvezetékek legyenek árnyékolva, optimális esetben az egész erősítő! Az árnyékolást a bemeneti GND ponttal és a forrás kimeneti GND pontjával kell összekötni. Ez csak a legegyszerűbb eset. Ui: Sajnos nem minden RCA kábel árnyékolt, sőt réz helyett vasból készült kábelt is láttam már, az ilyeneket csak kötözésre érdemes használni.
Sziasztok! Hangszoro vedelem kapcsolast milyet ajanlatok ami bevalt es megbizhatoan mukodik? Esetleg kit formajaban is jo lenne vagy keszre szerelve.
Koszi.
Szia! Fotózd le ezt az erősítőt! Fabrikáltam már néhányat ezzel az IC-vel, de semmilyen zajt nem észlelek semmilyen üzemállapotban, pedig még árnyékolt vezetéket sem használok. Bővebben: Link
50 Hz brumot hallok A szerkezet pedig a képen látható
Hibás táp konstrukció, földhurok egyaránt lehet.
A biztosítékok segítségével ki tudod az egyik csatornát iktatni? Ha egy csatornával nem búg, akkor földhurok.
Az, hogy 50, vagy 100 Hz -et hallasz, azt sajnos fülre megkülönböztetni elég nehéz a nagy felharmonikus tartalom miatt, ahhoz elég nagy gyakorlat kell. Szkóppal mérni kellene. Egyébként, mivel greatz van benne, és kétutas az egyenirányítás, inkább 100 Hz -nek kéne lennie.
De szerintem nem a szűretlenség a gond, hanem valahol sikeres földhurkot csináltál. Erre utal az is, hogy ha rövidre zárod a bemenetet ugyanúgy "zúg" tovább. A végfokok érzékenysége nem túl nagy, párszáz mV, így az árnyékolás, nem igazán szükséges, mert ekkora jelentős zavarforrás az áramkör közelében nincs. Ezt bizonyítja reloop kolléga tapasztalata is. Az árnyékolás is csak bonyolítaná a helyzetet, a nem átgondolt földelések okozzák a földhurkot, ami aztán egy kész áramkörben nehezen megszüntethető.
Az táp puferokal párhuzamosan tetem 100nf kondikat a sárga rca csatikat kivetem vezetékestöl tetem audió kábelt árnyékoltat. a brum meg szünt már csak susogás hallatszik mint amikor fel van tekerve kopra a hangerő és nem szól a zene.
Számomra a megtiszteltetés hogy segíthettem!
Valakinek ötlet?
Másik kérdés. Szeretnék egy erősítőt csinálni(Nelson Pass F5) és ennek a paneltervén van 2db termisztor 4,7Kohm értékkel, melyek a vég-Fet-ek hőmérsékletének hatására fognak melegedni és ezzel ellenállást változtatni. Az a gondom, hogy nem tudom, miként kellene ezeket rögzíteni. Milyen módon lehetne kiváltani ezeket pl BD 139 BD140 PN átmenettel? A termisztoron is nyilván feszültség esik, ezt lehetne mérni ha kész van és hozzá igazítani valami PN átmenet feszültségesését?(PN átmenet és vele sorban egy ellenállás) Talán érthető mi a problémám. Akinek van ebben javaslata, szívesen venném. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
Ezek szerint a földhurkot megszüntetted. A pufferrel párhuzamos 100 nF is csak jót tett a tápnak.
Holnap rakok bele potmétert mert most poti nélkül van és igy jó.
Ha jel utjába tettem egy 220k ellenálást akkor már sajnos brum volt. Csak nem tudom hogy mért mikor le zsugor csöveztem az ellenálást teljesen a panelig. Most csak enyi zaj van. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
Szia! Google? A drain lábon ott a meleg első kézből, azon van a félvezető lapka.
Szerintem a pokol tüze égeti a lábamat. Bekentem Canestennel, ettől elmúlt az égető érzés. Következtetés: a Canesten eloltja a pokol tüzét.
Vagy csavaros kábelsaru vezeték helyére be lehet ragasztani epoxival. Gyári számítógép tápban láttam.
Egyelore tranzisztor pn atmenetben latom a megoldast. De puding probaja az eves. Egy melegedo tranzisztor is NTC modjara viselkedik ha jol google-ztam. Tehat a homerseklet novekedesevel egyre kissebb fesz esik.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
Ránézésre a nyúl és a medve is nagyon hasonló állat, mindkettőnek bojtos farka van.
Nem véletlenül került abba a kapcsolásba az NTC, amely jóval nagyobb feszváltozást idézhet elő a hőmérséklet függvényében mint egy PN átmenet. Az a 4,7 kOhmos NTC 100 Celsiusokon akár már csak 470 Ohm is lehet. Számolgass utána a kapcsolás alapján ez mivel járna. A legfontosabb - először "tankönyv szerint" csináld az után építést, ha az megfelelően működik, akkor találj ki bele valamit, vagy ha tudsz, tervezz teljesen újat!
Igyekeztem ilyen jellegu kockazatertekelest is vegezni. Idezek a szerzo leirasabol:
(Akar ki is hagyhato, nemi hatranya igaz lenne) Th1 and Th2 are small 4.7 Kohm thermistors that have been placed in series with R15 and R16 respectively. The resistance of the thermistor declines with temperature, and if placed in close proximity to the output transistors will help compensate for thermal drift. You can build the amplifier without them, but you will have a longer warm-up time and you will spend more time adjusting the bias.
Hello.Találtam a tapresznel 4 darab ellenallást aminek rossz volt a forrasztasa.Megneztem ezeken keresztul megy a 2x15v.Ez okozhatta a a nem bekapcsolast?Ugy latszik hogy valamitol tulmelegedhettek es elengedett a forasztas.Esetleg a rossz Ic101-tol?Kepek mellekletben.R705.701.706.702 ellenallasok.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
Idézet: „Csak nem tudom hogy mért mikor le zsugor csöveztem az ellenálást teljesen a panelig.” A ráolvasást már próbáltad? Miből gondolod hogy a zsugorcsőnek segítenie kéne?
Lába ne legyenek szapadon abbol gondolom hogy segitenie kéne.
Most jelenleg van potméter de van brum is igy van bekötve.
Gondolom a hurok mond valamit. A zöld vezetéken körbe tudsz menni. Ez az a hurok, ami a brumot okozhatja. A két végfok földelését a csillagpontban kell összekötni, ami a két puffer elkó közös pontja. Ezután óvakodni kell az erősítő föld pontjainak összekötésétől, a ki- és bemeneteken, és a árnyékolások esetén is.
Attól hogy eltakarod a fény elől, elektromosan még nem lesz árnyékolva (legfeljebb 1 THz fölött, de ez nem neked szól). Elektromosan a földelt fém felületek árnyékolnak.
Kiderült hogy az ellenállás összefügg a brummal. Potit is említettél. A rajzon viszont ezeknek nyomuk sincs. A rajzon van egy brutál nagy földhurok, ha elhisszük hogy tényleg így van bekötve, azonban hogy ez magába foglalja-e a bemenetet, és okoz-e gondot, azt csak abból lehet megsaccolni, hogy korábban jó volt, tehát egyelőre kizárnám. |
Bejelentkezés
Hirdetés |