Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2034 / 2524
(#) pjg válasza eadx hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

A szívhang meghallgatásához úgynevezett testhangmikrofon való.
(#) eadx válasza Pafi hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Rövidre zártam és semmi. Érezhető különbséget nem véltem felfedezni. Az asztali lámpa viszont egy búgást visz bele pedig ledes.
(#) Pafi válasza pjg hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Digikey-nél, pár dolcsi, de jelenleg nincs raktáron.
(#) Pafi válasza eadx hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

OK, ha ezt elhihetjük, akkor most jöhet a kapcsolás részleteinek vizsgálata. Mutatod a rajzot?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
(#) eadx válasza Pafi hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

A változtatás annyi, hogy az R3 az 1 M és a R6 1 K az erősítés miatt. Olvasva a szöveget a kapcsolásnál írja, hogy van egy szűrő a beszédhangnak. Azzal eddig nem volt értelme foglalkozni, ha annyira rossz a minősége így is. A végén piezó van nem mikrofon, de próbáltam mikrofonnal is azzal csak sistergés van.
(#) ozpecs válasza eadx hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

És erre milyen miki van kötve? nagyon nem az igazi ez a rajz nekem, vagy csak nekem?
(#) Massawa válasza eadx hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Te sem vagy tul erös az olvasásban. Mi van a 2. Képre irva? Magnetic pick-up....
Mi köze ennek egy electrethez?????? Ahhoz tápfesz is kell.
Majd a kolléga elmagyarázza.......
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2017
(#) Pafi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Hát most fején találtad a szöget, itt tényleg nincs biztosítva táplálás az elektret mikrofon számára, így az lenne a csoda ha jól működne vele.

Kristály mikrofonnal úgy-ahogy működgethet, de azoknak az ormótlan buzzereknek amiket eadx említett szinte semmi érzékenységük nincs levegőben.
(#) Pafi válasza eadx hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

A piezók amiket említettél azok eleve nem mikrofonok. Az elektretnek meg nem ad tápot a kapcsolás, ezért nincs sem jele sem zaja. Korábban jó kapcsolásokat is ajánlottak neked, azokkal kéne próbálkoznod!

Tudom, kipróbáltad azokat is, és azok is zajosak voltak. Csakhogy ha kipróbáltad volna őket rövidre zárt bemenettel, akkor rájöttél volna hogy akkor az a zaj az elektret mikrofonból jött! Tedd meg most!
(#) Pafi válasza pjg hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Digikeynél parametrikusan kereshetsz jel/zaj viszonyra is, jelenleg 70 dB-es a legjobb ami van raktáron, de sajnos ez kicsit gyenge magas hangokban. Most mobilon nekem soká tartana, keress rá PC-n!
(#) Massawa válasza Pafi hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Ha megengeded én is javitgatok:

"így az lenne a csoda ha jól működne vele. ".
Helyesen talán igy lenne:
így az lenne a csoda ha egyáltalán működne vele.

Szoval nem tudom milyen hangokat hallhatott egy hozzákapcsolt electretböl.

Más mikrofon sem menne tul jol ebben a kapcsolásban, mert annak a pic-upnak kb 1000 ohm a tekercse igy arra lett ez a kapcsolás kialakitva. A piezot jol leterheli, talán még egy dinamukus mikro adna itt némi jelet.

A szögek meg arra vannak, hogy a fejüket verjék....
(#) Pafi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2017 / 1

Idézet:
„Ha megengeded én is javitgatok:

"így az lenne a csoda ha jól működne vele. ".
Helyesen talán igy lenne:
így az lenne a csoda ha egyáltalán működne vele.”

Nyugodtan tedd, amikor hibázok! Eredetileg pont ezt írtam én is, de mivel az előerősítő valójában működik, ezért javítottam. Jól, azaz a kívánt célnak megfelelően nem működik. A zajtermelés is működés, ha nem is a kívántnak megfelelő.

Idézet:
„Szoval nem tudom milyen hangokat hallhatott egy hozzákapcsolt electretböl.”

Ilyet:
Idézet:
„próbáltam mikrofonnal is azzal csak sistergés van.”

Amúgy egészen minimális, szinte megmérhetetlenül alacsony jelszint egy meg nem táplált elektretből is kijön. A FET Rds ellenállásán a Cgs kapacitás által becsatolt jel jelenik meg nagy mértékben leosztva.

Idézet:
„Más mikrofon sem menne tul jol ebben a kapcsolásban, mert annak a pic-upnak kb 1000 ohm a tekercse igy arra lett ez a kapcsolás kialakitva. A piezot jol leterheli, talán még egy dinamukus mikro adna itt némi jelet.”

100k a bemeneti ellenállás, ez egy piezó lapkát csak a mély tartományban terhel le számottevő mértékben.
(#) eadx hozzászólása Okt 2, 2017 /

Persze be lehet állítani bárkit idiótának. Írtam ugyan, hogy előerősítő panelt készítettem és úgy csatlakoztattam az electret mikrofont a másik panelhez. Sőt kisérleteztem a fél táp és a zéneres szabályozott feszültség táplálással is, de ez nem is számít. A lényeg: egy mondatban lezárni a dolgot és írni egy kis mondást a végére.
Na ez a kemény nem a kád széle!
(#) Massawa válasza eadx hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

A baj ott van, hogy kismillio mikrofonerösitö kapcsolás van ingyen és bérmentve a Web-n. Erre te kiválasztasz egy vackot, ami mágneses pick-up-hoz valo s nem mikrofonhoz.
Nem kellene inkább neked elgondolkodnod azon, hogy hol van ebben a logika???

Arrol nem is beszélve, hogy már az öskori 3 tranzisztoros magnokban is müködött a mikrofonerösitö, mert az az volt, a te kapcsolásod meg nem az.
(#) eadx válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Szerintem is van kismillió, bár azt a számot, hogy kis nem ismerem. Próbáltam is párat annak ellenére, hogy ugye a teljes indukció nem ezt mondaná. Régebben pár órát kaptam Várterész Magdolnától ez annyira azért nem bonyolult logika.
Ez már nem erősítővel kapcsolatos szájkarate, részemről lezárt.
(#) ozpecs válasza eadx hozzászólására (») Okt 2, 2017 / 1

Igen tényleg kérjen mindenki elnézést, hogy rávilágított a hibákra mert neked van igazad ...ezt most komolyan gondolod? szarvashibákat követsz el és még csak nem is azt mondod sorry segítsetek, hanem azt, hogy mindenki rosszul látja...
(#) Pafi válasza eadx hozzászólására (») Okt 2, 2017 / 1

Ha nem ehhez csatlakoztattad a mikrofont, akkor azt a kapcsolást kellene megmutatnod, amihez ténylegesen csatlakoztattad. Bár a tapasztalatok amiket írtál tökéletesen passzolnak ahhoz ami akkor várható ha nem táplálod meg az elektret mikrofont, így kevéssé hihető amit sejtetni próbálsz hogy igenis adtál tápot a mikrofonra valami el nem árult módon.

Idézet:
„Írtam ugyan, hogy előerősítő panelt készítettem és úgy csatlakoztattam az electret mikrofont a másik panelhez.”

Hogy melyik kapcsolást hívod előerősítőnek és mi az a "másik panel" azt csak találgatni lehet, ahogy azt is hogy a rengeteg próbálkozás közül vajon melyikre vonatkozik az állításod, és minden más részlet is definiálatlan, így semmilyen előre vivő következtetés nem vonható le belőle.

Egyetlen dolog egyértelmű eddig: az elektret mikrofon nem adott ki jelet. Tehát vagy nem kapott tápot, vagy fordított tápot kapott, vagy már tönkretetted, vagy eleve nem is a kérdéses bemenetre csatlakoztattad. Más lehetőség is van, de az már a szándékos félrevezetés és hasonló, nem műszaki kategóriákba esik...
(#) eadx válasza Pafi hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Félrevezetni nem szoktam senkit tehát ez a kategória kiesik. Csatoltam már mind a két kapcsolást. A mágneses hangszedős kimenetére kapcsoltam a stetoscop mic. bemenetet. Azon volt állítási lehetőség és gondoltam ez nem hátrány.
Az sem tisztázott számomra, hogy egy előerősítő meddig előerősítő. Miért nem lehet valaminek a végfok kimenete a másik végfok előerősítője.
(#) Pafi válasza eadx hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Lehet hogy csatoltad valaha, de hogy hol, melyik az, hadd ne kelljen már nekünk nyomozni! És továbbra sem írtad le hogy mit nevezel "másik panelnek", stb... Nem a mi dolgunk kutatni hogy vajon mit csináltál pontosan. A végeredményből csak annyi derül ki, hogy legalább 1 de inkább sok dolgot elnéztél. Ez ellen semmilyen végfok nem segít, csak a hibák megkeresése.

Idézet:
„Az sem tisztázott számomra, hogy egy előerősítő meddig előerősítő. Miért nem lehet valaminek a végfok kimenete a másik végfok előerősítője.”

Kis túlzással úgy hívod ahogy akarod, csak mindig tedd egyértelművé hogy mit minek nevezel! Méghozzá ott és akkor ahol és amikor hivatkozol rá.
(#) BI-AMP hozzászólása Okt 2, 2017 /

Üdv!
A jövőben szeretnék építeni egy erősítőt ami minimum 2x200 wattot tud.
A trafó már megvan hozzá, ami 2x35VAC-t és 450 wattot tud.
Gondolkodtam egy TDA7294-hid megépítéseben, de ezt elvettem mivel át kell tekerni a trafót amit nem szeretnék.
(#) Cinema válasza BI-AMP hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Hello!

2X200W-os kimenőteljesítményhez kb.800VA-es hálózati transzformátor kell, már ha valóban ki akarod venni a 2X200W teljesítményt.
Ha csak a csúcsokban kell a 200W, akkor elég lehet egy 630VA-es transzformátor is.
Mindegy, hogy 4Ohm, vagy 8Ohm a hangsugárzó, amire kijön a 200W, a tápfeszültségben lehet egy kis eltérés.
A 2X200W-ot inkább tranzisztorokkal kell megépíteni, van sok jó kapcsolás, keress rájuk.

Üdv!
(#) reloop válasza Cinema hozzászólására (») Okt 2, 2017 / 3

Szia! Érvelnél amellett, minek egy 2x200 W-os erősítőhöz 800 VA-es transzformátor? Ezt az ajánlást pazarlónak tartom.
(#) Pafi válasza Cinema hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Nem mindegy hogy 4 vagy 8 ohm, hanem a legfontosabb kérdés ebben az esetben. 4 ohmon 40 V kimeneti csúcsfesz kell 200 W-hoz, 8 ohmon pedig 56, tehát utóbbi esetben csak a hidalt kapcsolások jöhetnek szóba, de kicsavarják az utolsó wattot is a trafóból. 4 ohmon pedig egy kicsit vissza kell venni az igényből, 140 W szinusz lehetséges rail-to-rail kimenettel.
(#) Skori válasza BI-AMP hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Jó lesz az a trafó. 4ohmos hangsugárzóhoz pont megfelelő feszültségre és teljesítményre is. De ha kétutas (2x egyutas, azaz két diódás) egyenirányítást használsz, akkor hídkapcsolású erősítőhöz is jó lehet.
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

2x35V AC egyenirányítv, pufferelve, a hullámosságot és a feszültségesést is figyelembe véve pont elég lesz...
(#) Pafi válasza Skori hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Számold újra!

A két diódás dolgot meg teljesen elnézted. Kétszerezővel nem jó, mert túl nagy a fesz hídhoz még 8 ohmon is. Sima kétüteműben pedig csak a szekunder fele dolgozik, eleve csökken a terhelhetőség. Ráadásul úgy a feszültség is túl kicsi. A szekundereket párhuzamosítani és úgy kétszerezni meg elkópazarlás. Más variációt nem tudok.

Kb. 2x49V lesz egyenirányítva (2x 35x2^0,5). 40V csúcsértékhez 4 ohmon szerintem elég lehet. Mit számoltam rosszul? Ja, hogy szinuszhoz... de kinek kell szinuszos 200W? Valószínüleg zenét akar majd hallgatni vele. (mondjuk D osztályban esetleg szinuszhoz is elég lehet)

Sima kétütemű egyenirányítóval szimpla DC 49V lenne. Erről egy hidalt IC, pl. TAS5630, zenével simán tudná a 2x 200W-ot, 4 ohmra. Szinuszosan valamivel kevesebbet, de ennek szerintem nincs nagy jelentősége.

A másik variáció miért nem jó szerinted? 2x49v-ról sima félhidas végfok, 4 ohmra, akár D osztályban?

(kétszerezőt amúgy nem említettem)
(#) BI-AMP hozzászólása Okt 2, 2017 /

Én pl. FETes végfokon gondolkodom, csak nem tudom, hogy van e olyan kapcsolás ami megfelel az elvárásaimnak. Régebben mértem 2x50Vdc-t tud a trafó, és mindenféle képen e köré szeretném építeni.
(#) Ge Lee válasza BI-AMP hozzászólására (») Okt 2, 2017 /

Olyat kellene építened ami alapból közel tápig kivezérelhető (pl. VF2), vagy veszel hozzá még egy nyáktrafót, ami néhány volttal magasabb feszt ad mint amiről a végtranyók járnak.
Következő: »»   2034 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem