Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszönöm szépen
Sziasztok!
Az STA540SA IC-t maximum mekkora feszültséggel érdemes megtáplálni ? 4 ohmos hangszóróval használnám, és hídba lenne kötve az IC 4 kimenete hogy sztereóba tudjam használni.
A 3,5A-es áramlimit miatt 14V maximális kimenő feszültség érhető el 4 Ohmon. Ettől picivel nagyobb tápfesz lehet, de felesleges sokkal nagyobbat, mert az áram limit úgy is határol. Ráadásul ilyenkor nagyon melegszik egy erősítő. Autós alkalmazásban 14,4V, trafós táppal 12Veff szekunderű trafó megfelelő. Egy 100VA-es halogén toroid éppen ideális, mert a diódahíd miatt éppen 14-15V közé esik az egyenirányított tápfesz. Puffernek legalább 10000uF, de akár 40000µF is elkelhet.
Tehát a válasz: 14,4-15V
Köszi!
Viszont akkor lenne még egy kérdésem. Ebbe miért 15V és 2,5A trafó van (13. oldal ) ? Egyenirányítás és pufferelés után kb. 21V lesz. Plusz a két párhuzamosan kötött hangszóróból 4 ohm lesz.
Nézd meg jobban a hangszórók bekötését. Csak az egyik "nagy" hangszóró működik teljes sávban. A másik egy 3,3µF-os kondenzátoron keresztül kap jelet, akár csak a magas. Ebben a tartományban meg már szépen megnő a hangszórók impedanciája. Gyakorlatilag 8 Ohmot lát az erősítő. Kicsit sufni megoldás, de állítólag nem szól rosszul.
8 Ohmnál a 3,5A áramlimit 28V-nál van.
Sziasztok ! 2SC2320 tranzisztort keresek vagy amivel helyettesíthető. Tudnátok ajánlani magyar boltot vagy webshop-ot, ahol kaphatok vagy esetleg valakinek nem lenne feleslegbe 2 darab ?
Szuper! Az nagyon jò mert van egy 20v-os 3,5A laptop töltőm. Azzal akkor tudom használni.
Köszi a segìtséget! A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2018
Használni fogod tudni, viszont nem optimális. Mivel mind a két csatorna szólni fog, az együtt 7A csúcsáramot jelent. Azonkívül 4 Ohmnál ez az áramlimit csak 14V csúcsfeszültséget enged a kimenetre, így 6V bent marad az erősítőben, és azt melegíti.
De! Mivel a zene nem folyamatos szinusz, a 4 Ohmos hangsugárzó sem 4 Ohm (nézd meg egy hangszóró impedanciamenetét), a laptoptáp impulzusban akár nagyobb áramot is tudhat, meg van rá az esély, hogy nem lesz vele bajod. Nem tudom a te laptoptápod hogy reagál a túláramra, de előfordulhat hogy megnyekken egy nagyobb beütésnél. Mondanám hogy a táp kimenetére rakj párszor 10000µF-os kondenzátort, de a kapcsolóüzemű tápok nem nagyon szeretnek nagy kapacitásra indulni. Az erősítők reagálása a túláramra is gyártófüggő. Van ahol simán csak limitálja a kimeneti feszültséget, de olyan is van, ahol egy kicsi ideig lenémítja az erősítőt. Az első az hangra kellemesebb, viszont túlmelegedhet a végfok. A másik módszer nem engedi leégni az erősítőt, viszont borzalmas kattogó hangot ad limitáláskor. Ezt az IC-t még nem teszteltem, így nem tudom melyik családba tartozik. 8 Ohmos hangsugárzókkal viszont tökéletesen használhatod.
Ez igazán kimerítő válasz volt. Köszönöm szépen!
Végül is az általam linkelt Genius dobozba kerülne ez a táp, mert a gyári 15V 2,5A táp tönkrement benne. Viszont azt nem tudtam hogy ennél nagyobb feszültségű és áramerősségű táp mehet e bele. Az Ic-t már cseréltem és élesztettem is is a végfokot labortáppal. A gyári hangszóróival hajtanám.
Üdv!
Van egy Harman Kardon 730 as erősítőm ,olyan problémám van vele ,hogy néha használat közben egy nagy 'pattanó' hang jön ki a hangszóróból.Lehet valamivel orvosolni? +Amikor bekapcsolom az egyik csatorna hangszórója először be majd ki "dülled" de ezután beáll normálisan.Ilyen miért történik ez?
Szia! Elektrolit kondenzátor hiba. A hangszín és végerősítő panelen le kéne őket cserélgetned.
2-22R közötti értékkel probálkoznék. 2.2,4.7,5.6,6.8,...
Szia
Rendben köszönöm!
Sziasztok.
Segitségeteket kérném hátha valaki már találkozott ezzel a típusú erősitő panellel vagy megismerné mi alapján készülhetett.Egyszerüen a kép alapján semmit nem találok pedig egyszerűnek néz ki,a végtranzisztorok voltak b-c zárlatban,és a to-220 n-es tranyó helyett 2db to-3as 2n5886 volt oldalanként..Egy 2*100w 8ohmos keverőerősítőbe épitette bele valaki mert biztosan nem így volt gyárilag.Üresjárati feszültség,a panelekre +-48 volt van irva,de 50,5 volt mérhető terheletlenül..Talán ez még nem horror gond..Szeretném átlátni de nem tudom mihez kötni... A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2018
Magyar kisipari termék, nem pont ilyen végfokkal, de nemrég nálam is járt egy átkondizáson.
Hogyan lehetne megtudni a kapcsolását vajon? Elvileg 2db n-es végtranyója is lehetne,a panel kialakitásán,de egy pár volt benne..Két kicsi bd tranyó is a hűtűbordán van valamint egy picike tranzisztor belefurva a hűtőbordába és kivezetékelve a panelre..
Vissza rajzolod Ami nálam járt abban TIP147-142 párok voltak csatornánként, más volt a hűtése is (aktív venzillátoros). De a többi, a keverő, koppanásgátló, késleltető, táp, stb teljesen hasonló. Nem gondolom, hogy túl bonyolult lenne a kapcsolása, kb egy st151 elrendezés lehet, kicsit megvarálva.
Lehet az lesz,mert egy kollégámé aki zenélget,elvállaltam hogy ránézek,most még ilyen állapotban volt,de később ha isten adja megég vagy nem tudom beazonositani,akkor kuka...Annyira érzem hogy láttam már hasonlót,,pár napja keresgélek és semmi ..
Erősen a BEAG végfokra hasonlít, csak itt dupla végtranzisztort kapott. Szinte az összes tranzisztort kivezetékelték a hűtőre.
Az öcsipaneles nyák az meg a nyolc bites visszhang ha jól látom.
Nem jövök rá melyikre hasonlit..Kiindulásképp ha láttok hasonlót szivesen fogadom..
AET453. De csak kapcsolás szinten. Ez egy akkoriban általánosnak mondható kapcsolás volt. Magam is építettem belőle jópár darabot. Nem tudom ki volt az eredeti kapcsolás kitalálója, de amíg mem volt komplementer végtranzisztor pár elérhető, addig sokáig uralta a palettát.
Üdv !
A minap kaptam egy hitachi ha-610 végfok erősítőt , és olyan hibával bír , hogy ilyet még nem is láttam pedig rettentő mennyiségű végfokot javítottam! A hiba pedig konkrétan , az egyik oldalnál van jelen , minden végtranyó tökéletes , minden to-92 tokú kistranyót átvizsgáltam minden jó , de a kimeneten +48 v dc van ! 2db 130ohmos ellenállás annyira melegszik , hogy már már füstöl , viszont újra leforrasztva a végeket , azokat újra mérve mindig épek maradnak! Okát nem tudom sajnos , ha valaki találkozott esetleg a jelenséggel , az megoszthatná mire jutott ezzel hibával kapcsolatosan! Ilyen hibát nem fedeztem fel , csak hasonlót ott testelési probléma volt ! Itt ilyen nincs , minden végtranzisztort végigmértem testponthoz , de semmi gyanús! Előre is köszi!
Ha a kimeneten +48V van, akkor az egyik végtranzisztor valahonnan bázisáramot kap. Kövesd onnan visszafelé. Lesz egy tranzisztor, ami vezet, amikor nem kellene.
Ez viszont egy nagyon erős ellentmondás: "minden végtranyó tökéletes , minden to-92 tokú kistranyót átvizsgáltam minden jó , de a kimeneten +48 v dc van!"
Tudom, hogy unalmas vagyok, de ha én javítanám (de nem), hozzá sem kezdenék az összes elkó cseréje előtt.
Ez egy 1976-os készülék, ha jól láttam. Ha tévedtem, csak egy kecske mekegése volt.
Negatív 25V-ot ellenőrizd és a környezetét.
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni, hogy egy mélyláda erősítő mitől csinálhat olyat, hogy inditáskor tórzít, mindha csak féltápot kapna, de ha be melegszik akkor jól szól. Ez kB 1percet vesz igénybe. Közben egész működés során súg halkan mint egy rosz FM rádió. A sugás nagyon halk és csak közvetlen a hangszóró pár centire való halgatásakor hallható. Nem 50hz. Hol lehet a hiba? Hol keressem? A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
Alap dolog volt a kondenzátorok cseréje , mert majdnem mind hibás volt a végfokrészben! A kistranyók egyike sem zárlatos , az házi feladat lett volna , mivel hamar kiderült volna , ha egyértelműen összezárnak a lábak ! Köszönök minden segítséget , az az igazság , hogy munka után tudom csak vizsgálni , és hát fáradtan nem éppen könnyű egy ilyen hiba felderítése! |
Bejelentkezés
Hirdetés |