Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
De igazából jobb lenne neki egy 10-11voltos trafó ekkor a DC lenne 14-16 Volt ezzel egy picikét talánn jobban kihasználod az IC adottságait !De viszont terhelheted a te 9 ohm od al , csak akkor nemfog csak KB olyan 10Wattocskát szólni! 4 ohm ra jobb lenne terhelni !
Az az igazság hogy a hangfalaim csak 8W-ot tudnak ezért választottam ezt az IC-t mert hidalva éppen elég teljesítményt ad neki...
Szóval ha hidalva van és 9 Ohm al van terhelve ugyan akkora táp kell neki mintha 4X 11W ot adna le (2 Ohm)? üdv!
Itt a Piret féle komplementer szimentrikus erősítő teljes doksija, akit érdekel építse meg, elég jó erősítő.
Utánna meg kell csinálni a modot is jarta, amit korábban felraktam, mert az a változat sokkal sokkal jobb! A cikk az RT. 1998 decemberi számában jelent meg, tehát 19 évvel ezelelőtt készítettem az első Quad 405-ös erősítőt meggyalázó kapcsolást. :yes:
Köszönöm Gábor!
Most hogy megláttam, rögtön beugrott! A kimaratott panel már jó pár éve kint fekszik a műhelyben. Csak a relatíve kis teljesítmény miatt nem építettem meg anno.
Nincs mit.
Azt hiszem én kapásból nagyobb feszre építettem ,+-35 V dc-ről ment és legalább 40 W körül adhatott le. Látnék fantáziát ha a 2-2 db BD helyére BDW 93/94 vagy 83/84 (15A) darlington kerülne, még lehet jobban is szólna.
Közben megkerestem a panelt. Hmm.. szóval újra kellene készítenem, mert az akkori alkoholos filces maratási mód, mára már nem megfelelő produktumot eredményezett.
Az eredeti 2x25W egy szobába egyébként elegendő lenne. (most már ) A BD-k szerintem az akkortájt elérhető jobb tranyók között voltak, valószínűleg ezért használták ezeket. Mára már Kánaán van, úgyhogy lehet kísérletezni.
Igen, mára megváltozott a helyzet, minden féle tranyó beszerezhető. Személy szerint én a Sanken és Toshiba tranyokat preferálom, ha nem darligton, de a lényeg, hogy mindet összeválogatom hozzá bétára, kivéve a végtranyot, az egy kicsit drága lenne.
Lehet leporolom ezt a régi kapcsolást és tervezek hozzá új nyákot, dc szervóval , dupla végtranyoval, stb.
Hello all. Nekem az lenne a bajom hogy kimentek az erősítőbe a tranzisztorok még pedig BDW94c fajtájuak és már szétszettem csak alkatrész kell hogy össze rakjam és az lenne a kérdésem hogy betehetek e a helyükre TIP142-es tranyokat ja és az 5. taranyo az valamilyen kisebb fajta volt mint a többi annak a helyére is rakhatom a tip-et előe is köszönöm
A BDW 93 12 A -es a TIP csak 10, ettől eltekintve be lehet rakni helyette. A bétéban tetemes eltérés lehet, ezét vigyázni kell, ha nem automata a terpesztőfeszültség beállítás, akkor össze kell venni, majd beállítani a kellő nyugalmiáramot.
Huh hát ebből nem sokat értettem bocsi. Nagyon kezdő vagyok, de végül is akkor belehet tenni, vagy menjek biztosra, és rendeljem meg az eredetieket? Ja és a legutolsó tranyo az miért kisebb ??? Köszi.
Ebből meg , meghogy kisseb sajnos nem lehet tudni ?hogy neked a legutolsó az kisseb .Ha van rá lehetőséged tegyél föl róla valaminő képet talán ugy tudunk segíteni!Meg aztán azt is kellene ám tudni hogy ez az emlegetett erősítő ,vajon milyen ? értem azt azon hogy egy házilag összehozott vagy netalán gyári ?Szóval az kevés hogy erősítő!
EZ egy gyári Nordmende hifi amplifier Pa 1002-es erősitő sajna képet nem tok felrakni a kisebb tarnyorol meg anyit tudok elolvasni hogy bd c-10 lehet hogy hülyeség de holnpra megnézem jobban mert fogó kell hozzá mert szétment a csavar
Ha kezdő vagy nem egyszerű a dolog. Ahhoz hogy ne csinálj nagyobb bajt, iktass az erősítő hálozati vezetékébe egy 230V / 40W -os soros izzót. Rakd be a TIP tranyót, s ha szerencséd van, hasonló nyugalmiáram folyik kb. (30-100mA) a végtranzisztoron. Általában szokott lenni egy trimmerpoti amivel állíthatod az áramot, ha nincs kicsit bonyolultabb a helyzet.
csak simán egy izzot bele kötök és az világíthat ott magának? és ugy működhet?
Az izzónak csak pislákolni szabad vezérlés nélkül, ha nagyon világít azt jelzi, túl nagy nyug.áram.
Hát köszi hogy irtál de lehet hogy rakok bele bd-seket és avval nem lehet gond ugye? még1x köszi
A darlingtonok helyetesítése kicsit koplexebb felatad, mint a sima végtranyoké. A legnagyobb gond, hogy hőfokfüggetlen konstans áramot hozzunk létre, mivel ezek a tranyók könyen "megfutnak". (a hőfok függvényében exponenciálisan nő az áram) Szóval ezt korrektül csak szervó ák.rel lehet megoldani, ezt viszont nagyon kevés kapcsolás használja. Ha az erősítő tápja -+40 V vagy ettől is nagyobb, nem javasolt 30 mA-nál nagyobb I nulla.
A BDW -t ki kell próbálni, az izzó legyen berakva, akkornem lesz nagy hiba.
Sziasztok! Szeretnék erősítőt építeni és ehhez kéne tanács, legfőképp a milyet rész az érdekes.
Az autómba tervezek 5.1-et építeni. minden hangszóróegységnek saját erősítőt szeretnék. lehetőleg a kocsi feszültségén kellene működnie tehát szimplán az akksiról kapjon szuflát. mégegy lényegi apróság, hogy 30-50W zenei teljesítménye legyen. A tippeket előre is köszönöm.
Szerintem akkor TDA-1562Q vel eri meg probalkozni,ez 70 wattot ad hidalva,kulon meg 35-40 wattot oldalankint.Direkt auto audiora van kitalalva,12 voltrol dolgozik es van benne remote vezerlo,igy konnyeden lehet a cd s auto radioval iranyitani a ki be kapcsolasat.
Hidalni nem lehet, mivel maga az ic mono.. és H osztályba 70W B osztályba csak 20W adatlap...
Szia!
Érdekelne hogy minőségi-stabilitási szempontokból mik a meglátásaid ezzel a kapcsolással. Üdv.
Érdekes megoldás, ilyen speckó tranyokkal még nem dolgoztam. A kapcsolás megoldásai miatt a kipróbálási kategóriába esik bele. Egy dolgot nem látok biztosítottnak, hogyan stabilizálja a 4 db dióda a darligton I 0 áramát. Minimum, hogy terpesztőtranzisztort kell használni a hűtőbordán, de sokszor még ez is kevés, nem is beszélve ekkora tápfeszről. Fennáll a hőmegfutás veszélye, én biztos a diódák helyére tennék egy BD139-et a bordára.
Szinte minden erősítőmet darlingtonokkal építettem eddíg, nyugodtan állítom, ha sikerűl megoldani a végtranyo konstans hőfokfüggetlen áramát, nem lehet gond.
Köszi!
Pár nap múlva többet fogok tudni én is, mert akkor érkezik javításra.
Lehet- e ezekből valamit összeütni
P214B Ge pnp Pc = 11W Uc = 60V Ue = 15V Ic = 5A P217T Ge pnp Pc = 30W Uc = 60V Ue = 15V Ic = 7.5A P302 Si pnp Pc = 7W Uc = 35V Ic = 500 mA 2db ELKO 220 mikroF 350V + 24V trafó A tranyók ruszkik, a jelölés is rajtuk cirill, csak így találtam őket meg a katalóusban. A kondik MM-ek. Mivel minden tranyó pnp, és ráadásul nem egyformák, az ellenütemű gondolom nem jön össze. (Szóljatok ha más se.) Valami nagyon egyszerű végfok kéne belőle (kezdő vagyok), a teljesítmény és a minőség nem számít, alkatrésztemetőnek szánom - ne árválkodjanak. Ha valamit esetlteg kilehet hozni belőle írjatok. Köszi!
Ezekkel a tranyókkal már nem igazán érdemes foglalkozni. A Ge alapú tranzisztorok komoly hátrányokkal rendelkeznek, amely a felhasználhatóságukat erősen korlátozzák, stabil erősítőt nem egyszerű feladat építeni belőlük.
Olvasd el Sipos Gyula: HiFi erősítők építése c. könyvet, ebben az első oldalakon leírja, miért nem jók a céljaidra.Bővebben: Link
Hello!
Van nekem itt ő és kérdésem lenne,hogy hova tegyem be a hangerő potit Bővebben: Link Meg 1 tápot rajzolnátok hozzá?
LM1036-os témával kapcsolatos hsz áthelyezve a megfelelő topikba!
Szia.
A potit kösd a bemenete egyszerűen, a csuszkája megy a BE+ -ra , a poti talpa pedig BE- ra. Ez egyébként egy autoba kifejlesztett ic, tápfesz max 18V, ezért nem ajánlott trafóról járatni, nem lesz optimális a müködése.
Szia: Van erről saját TDA1562 - topik
|
Bejelentkezés
Hirdetés |