Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   46 / 2500
(#) Peti_85 válasza fihu hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Szia Fihu!

Megpróbáltam lerajzolni, hogyan is nézne ki az IC.
Én ilyen értékeket használtam, a kondik legalább 25 voltosak legyenek, az ellenállás, meg 1/2, vagy esetleg 1/4 W-os. Azért van a rajzomon több alaktrész, mert így működik az erősítő stby funkciója is, tehát bekapcsoláskor, nem pukkan a hangszóró, hanem pár másodperc után magától felhangosodik, szerintem nagyon hasznos dolog! És a kapcsolást a nyákterv alapján, amit belinkeltem, már el lehet készíteni.

De amúgy sztem sokan az első példányt csak nyák nélkül csináltuk... Úgyhogy meg lehet próbálni, mert igazán kevés alkatrész kell hozzá.
De persze szebb és praktikusabb egy normális nyák!
Na hali.

TDA1554.GIF
    
(#) Parázs Gábor válasza retoocs hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Talán TIP147/Tip142 helyetesíthető de nem biztos, szerintem épisd meg eredeti tranyával.
(#) retoocs hozzászólása Szept 8, 2007 /
 
de nem ismerem az eredeti tranyot az a pproblema
(#) fihu válasza Peti_85 hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Helló Peti 85!
Thx
Így sokkal egyszerűbbenek néz ki
De az értékek mások mint a belinkelt kapcs rajzon, vagy az a stby funkció??
A 2200mikroF-os kondi akkor 25V-os legyen??
A belinkelt kapcs rajzon a bemenetnél (1;2;17;16-os láb)ott van 1-1 db 220nF Kondi, erre még jöjjön rá a 10u vagy ez csak a stby miatt van rajta?? a 220nF-es kondi is 25V-os legyen ?? vagy olyan nincs is?
A többi ellenállás pedig 1/2W??

A rajz az már a "komplett végfok" remélem jól gndolom
(ja és tok sok fölösleges ill hülyeséget kérdezni, az azért van, mert biztoasra szeretnék menni )

Előre is
(#) Gery válasza fihu hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Csak annyit hogy:
-az ellenállások ha 1/2W-osak álltalában az biztos jó
-a kondik feszültség határa mindig legyen nagyobb a tápfesznél. Jelenesetben a tápfesz 12V szal 12V-nál kiseb NEM lehet.A 25V-os jó. Akár 100Vosat is rakhatnál bele, müködne de nagyobb lenne mint maga a végfok
(#) fihu válasza Gery hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Thx
akkor 25V-os megy bele
(#) Parázs Gábor válasza retoocs hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Majd megismered ha megépited vele az erősítőt.
(#) djloui válasza retoocs hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
PG jol mondja TIP 147 /142 azzal megépitheted és müködni fog ez tuti.
(#) tatabike válasza unicorn hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Szia unicorn,

azt elfelejtettem megkérdezni, hogy honnan szerváltad ezt a végfok modult? Sosem láttam még ilyet, kicsit STK feelingje van, bár ha jól látom, külső alkatrészek nélkül operál...

TaTa
(#) tatabike válasza retoocs hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Szia retoocs,

kicsit fura ez a végfok, főleg a leírása... impedancia 8 W(?), meg mi az a "tantal elko" ? Egy kondi vagy tantál, vagy elko, vagy fólia, vagy olajpapír, kerámia, meg ilyenek, de kétféle egyszerre? Mondjuk nem vagyok guru a témában, csak éppen még nem találkoztam ilyennel...

TaTa
(#) fihu válasza fihu hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Helló!
Esetleg nem tudja vki ennek a csatlakozónak mi a neve??
Ja és mellékeltem még a TDA1554Q-s végfokhoz az alkatrészlistámat, mit gondoltok jó így vagy némi módosítás elkélne még?
Előre is thx
(#) Müszi válasza fihu hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
helyesen hővezető paszta
(#) Gery válasza fihu hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Én úgyismerem hogy hangfalcsatlakoző. Tökéletes erősítőbe is.
(#) blokkmetal hozzászólása Szept 8, 2007 /
 
Sziasztok!

Van egy aiwa mini hifi-m, aminek elszállt a bal fele (nem szól). Darlington tranyós sztereo végfokja van (2db 2SD1933 + 2db 2SB1342). Sajnos én nem voltam ott, mikor "új hangfalat" akasztott rá valaki, 6ohm helyett 4ohmos impedanciájút. Okozhatja ez a vékfok meghibásodását? A darlingtonokat kimértem, még fel is cseréltem a jobb-bal oldalhoz tartozókat, de még mindig a bal fele nem szól. Szóval mit érdemes még megnézni, van-e valami általános alkatrész, ami gyakran tönkremehet? Csatolom a gyári szervizdoksiját a cuccnak, a főpanel kapcsija a 13. oldalon van jobbra lent a végfokkal. Nagyon örülnék, ha tudnátok segíteni nekem, akkor nem kellene belefogni egy új erősítő építésébe.

Ja, másik végfokot, egy TDA8560Q-t próbáltam rárakni az előerősítője után, azzal szól mindkét fele, csak azt mégse hagyhatom ott, mert akkor meg egy másik trafó+táp kellene bele.

Előre is köszönöm mindenkinek, aki foglalkozna a dologgal.
(#) fureszk válasza fihu hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Csiptetős hangfalcsatlakozó. Ha így kéred, tudni fogják mit akarsz. :yes:
(#) fihu hozzászólása Szept 8, 2007 /
 
THX Gery és fureszk.
(#) unicorn válasza tatabike hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Egy ismerősön keresztül kaptam meg Romániából. Hihetetlen, de csak romániában lehet kapni, nem találtam róla normális adatlapot se és a gyártó (TATWAN) honlapján nem is szerepel a termék. Én ebből a boltból szereztem.
(#) hapro válasza blokkmetal hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Szia!

én a diódákat ellenőrizném le első lépésben amik a darlington körül vannak a kapolási rajzon. Úgy néztem, van a tranyók körül 4-4 és még ott heverészik a közelében 2-2. Nem mélyedetm bele nagyon a rajzba, de az valószínüleg a kimenet felé lehet. Aztán ha mind jó, akkor a meghajtó tranyókat is átnézném, de mivel mondtad, hogy kicserélted a végtranyókat, a jobbost a balosra, és így sem ment az egyik fele, szóval valószínüleg azzal nincs semmi gond, az előfokban sincs probléma, mivel írtad, hogy ráakasztottál egy másik végfokot, és tök jó volt. Mindenképpen, annál a végfoknál keresendő a probléma, amelyik oldal nem szól. Esetleg a kondikat ellenállás mérésre állítva a műszeredet még beforrasztva végig mérném, aztán ha valahol zárlatot tapasztalsz akkor azt kiszedni és újból lemérni, ha zárlatos kicserélni.

Hát most hirtelen ennyi ötletem van.

üdv.:

Zoli

(#) blokkmetal válasza hapro hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Köszönöm szépen a választ, elkezdek méregetni aztán meglátom mi újság...
(#) Kovidivi válasza blokkmetal hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
egy tipp:mivel két ugyanolyan oldalad van, és az egyik működik,a másik meg nem,egymáshoz összehasonlítva (lemérve) sztem könnyen rálelhetsz a hiba okára.
(#) blokkmetal válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Ezt nem hiszem el... Ez jó lecke volt... Elindultam szépen a hangfalcsatitól, átjutottam az első ellenálláson, és ott volt a köv: fejhallgató aljzat. Szerintem elhasználódott benne a kapcsoló lemez és nem zárt vissza, mert oldva volt a bal oldal kimenete. Egyelőre bekötöttem direktbe (ha fejhallgatózok, akkor is szól a hangfal ), aztán ha bemegyek majd városba, akkor veszek bele egyet.

Azért gondoltam először, hogy a végfok a beteg, mert az előírttől eltérő impedanciájú hangszórók lettek rákötve.

NNa, legalább működik.
(#) Doncso válasza retoocs hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Szia, ha a BDX-ekkel van problémád azt rendelhetsz a hq video-tól 800 Huf, a párja a bdx 87, az is van!
a többit meg megkapod bárhol sztem!
Üdv: Doncso
(#) Tom025 hozzászólása Szept 9, 2007 /
 
Sziasztok!

Az lenne az én nagy kérdésem, hogy tudnátok-e nekem olyan erősítő-kapcsrajzokat muatni, amik kvázikmomplementer végűek, vagy legalábbis csak NPN végtranyó van benne? (a Quadon és a JLH-n kívül) Mindenféle teljesítményű és bonyolultságú érdekel.
Köszi előre is!

Üdv, Tom
(#) vologya válasza tatabike hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
az erositoIC-nek tenyleg van egy kis STK-s feelingje,de valojaban nincs koze hozza.Dolgoztam ilyenekkel,a melydinamikaja meglepoen jo,de a kozep-es magastartomanyban nagyon elfult hangja van.(mondjuk erre talaltak ki a hangszinszabalyzot)

unicorn: probald majd egy leszoritolappal felvarazsolni az IC-t a hutobordara,mert a muanyag haz meg tud lagyulni mukodes kozben,es olyankor elengedhetnek a csavarok.A problema azonban nem ez,hanem az,hogy az IC-ben (szetszedtem )a tranzisztorok nemegyszer ferden vannak felforrasztva,tehat a hutozaszlo nincs rajta a csip hatuljan,emiatt ugy erzed,nem is melegszik a cucc,es egyszercsak megis el tud pukkanni..A panelhez csak gratulalni tudok,ha jol emlekszem azt mondtad elso munkad..-nagyon szep,pontos munka..Megyegyszer grat hozza!
(#) tatabike hozzászólása Szept 9, 2007 /
 
Sziasztok,

szerencsére az IC-csere megoldotta az STK-s erősítőm problémáját, tudjátok, aminek a jobb oldalán előszőr eltűnt a magas, aztán meg minden... Köszönöm szamócának az infókat... A 4141II helyett inkább a csere egy 4151II lett, kapcsolása ugyanaz, 5W-tal többet tud, árban ugyanannyi volt, de inkább azért is választottam ezt, mert így több a tartaléka az IC-nek, ha meghajtom, meg esetleg később, ha nagyobb teljesítményre lenne szükségem, akkor meg tudom tuningolni egy magasabb feszültségű táppal, mert most csak +/- 26VDC-vel megy, de +/- 40-et is bír... Így persze a közelében sem jár a 35+35W-nak, de itthonra nem is kell 20W-nál több...

TaTa
(#) tatabike válasza unicorn hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Szia unicorn,

megint megnéztem a képeidet az erősítődről, és feltűnt valami. Mégpedig az, hogy raktam már össze pár LM1036N-es előfokot, és annak a kapcsolásában 3-féle kondenzátor van, elektrolit, fólia- és kerámia kondi. A Tiéden viszont csak fólia-kondenzátorokat látok, biztosan jó ez így? Próbáltad már, hogy működik-e?

TaTa
(#) szamóca válasza tatabike hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Szia tatabike!
A nagy hátrány a tranyós végekkel szemben most bejött. Sajna. Az én problémámra is az IC csere lett a megoldás, bár ezt a magam ügyetlenségének tudhatom be. (megcsuszott a mérőcsúcs és rögtön -23V lett a -2,3V -ból ) Pedig csak egy kondi kontakt volt a hibás és a DC 0,001V jó lett.
(#) tatabike válasza szamóca hozzászólására (») Szept 10, 2007 /
 
Szia szamóca,

hát ez van, aki STK-rajongó, annak ezt is bele kell kalkulálnia, de szerintem megéri... Én most azt is megtanultam, hogy ugyan egy kapcsolásban elfut a 41X1II sorozat, de 4151-től felfele más a tokozása (nagyobb) az IC-nek, ezért nem volt olyan egyszerű kicserélni, más bordát kellett keresnem Neki, a 4141II gyári bordájáról lelógott az 51-es....

TaTa
(#) unicorn válasza tatabike hozzászólására (») Szept 10, 2007 /
 
Nem, nem próbáltam még ki. Lehetséges, hogy nem fog működni e miatt??? Sehol nem láttam, hogy kerámia kondit is kéne alkalmazni... Az oldalon található kapcsolásban sem esik szó róla, hogy kétféle polarizálatlan kondi kéne. Megnéztem az adatlapot, ott se találtam kerámia kondira való utalást...
Ha már itt tartunk, akkor valaki felvilágosítana, hogy a gyártástechnológián kívül mi a két típus között az eltérés?
(#) szabi83 válasza unicorn hozzászólására (») Szept 10, 2007 /
 
Lehetséges, hogya fólia jobb, mint a kerámia... :nemtudom:
Következő: »»   46 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem