Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Na hát biztosítékcsere után bedugtam és a védelmen a protect led felgyullad pár tized másodpercre és elaludt. A biztosítékokat ismét kiverte. Valószínű elszállt a végfokban valami. Kérdésem a következő. Mi szállhatott el? Csatolom a kapcsolási rajzot. Köszönöm a válaszokat.
Mekkora táppal használod V ?
Közben azért méregettem. A 4 végtranzisztor nekem BDX53/54 páros. Ellenállást mértem a lábak között. Azon az oldalon amelyen a hangszóró rá volt kötve mindkét tranzisztor CE lába közt nem mértem ellenállást. A BC és BE közt mértem. A másik oldalon viszont minden láb között van ellenállás. Szerintem a 2 végtranzisztorom elszállhatott. De ezt majd egy hozzáértő megmondja nekem. Köszönöm.
Ez egy 2x30-40Wos kis sztereo végfok. Amúgy a tápom egy 2x25V-os 200VA-es toroid. Erre még megy majd egy TDA7294-es a mélynek és így lesz 2.1 rendszer.
Hello.TDA 7370-hez valaki tud egy egyszerű kapcsolást?Ez egy autórádió végfok.:Pl ez?
Google be találtam ezt is.Megvan az alap is ami az adatlapján van.De magától megjavult a rádió.Viszont van a hátulján egy csatlakozó 8 érintkezővel amiből egy nincs bekötve.Mi lehet az.Mivel az autó rádiónak bemenetet akkarok csinálni hogy erősítő legyen.(bocs a ramaty képminőségért remélem látni a lényeget.)Hogyan lehetne erről a csatiról bemenetet kötni?
Sziasztok.
egy régi RFT erősítő van nálam 2030A végfokkal szerelve-az NDK katalógus szerint tda2030 mehet bele de... a két végfok egy hűtőbordán volt csillám nélkül.Ez alá nem kell?vagy kihagyták és ettől ment tönkre?
Szia!
Miért kellene csillámmal szigetelni? A két hűtőfül lehet összekötve. Az egyik IC az egyik csatornát erősíti, a másik a másikat. Ugyanazt a tápfeszültséget kapják meg mindketten.
igazad van.
ha belegondolok. csak én az egy csatornához tartozó tranyós vég ből indultam ki. köszönöm. Idézet: „Utána rákötöttem a mélyhangszórómat az egyik csatornára a másikról meg levettem a kicsit. Odatekertem a hangerőt és elhallgatott” Hány Ohm-os volt a mély hangszóró?Hány w-os? Idézet: „És azon az oldalon amelyikre be volt kötve a hangszóró kilőtte negatív tápfeszen lévő biztosítékot, meg a táppanelen is. Valaki meg tudja mondani nekem miért történhetett?” Meghalt a végtranyó.Tip 35 meg tip 36 ilyen tápfeszhez nem való :no: csak ha C vagy B jelzésű akkor lehetne használni 8 ohm-os hangfallal de nemhiszem hogy birná még igy sem.Tul gyengék azok a tippek abba az erősitőbe(nembirják a tápfeszt ha nincs B vagy C jel rajta,csak 8 A-es ami még elmenne 8 ohm-on,60W-os ha igaz ez is nem hamis tranyó).Cseréld le minimum tip 142-147-re.Az van a rajzon is.Máskép cserélheted majd tovább a a tranyókat Tda 7294 az lenne a jó választás szerintem,csak ajánlani tudom
A TIP 35, BD249 25 fokon 25 V-ig tudják a névleges teljesitményt ! Meg kell nézni a katalogusban a SOAR görbét. ! A "C" se jobb. A hőgörbéből meg kiderül hány %-al esik vissza magasabb hőmérsékleten
Heló
Erősítőmben van ventilátor, és nem tudom kiszűrni a zajt. Neten rajzokon 100uH-s induktivitást javasolnak, de szkóppal nézve még nagyobb tüskék keletkeznek mint nélküle. Próbáltam ferrit rúdra tekerve, illetve pc tápból bontott fojtó torroid magra tekerve is. A frekvenciája (ha jól mértem) 82Hz. Már külön tápról megy a ventilátor, úgy is zajos. Stabilizátort nem tudok betenni, mert 12V a DC feszem. Mi lenne a megoldás?
Szia!
Közvetlenül a ventilátor kivezetéseire (a lehető legközelebb a motorhoz) köss egy 100 µF-os kis ESR értékű elektrolitkondenzátort. Talán segít a zavarszűrésben.
Nekem is volt ilyen problémám.Mikor tul hoszu volt a kábelezés a venti meg a trafó kőzt.Legtőbszőr ugy oldottam meg hogy egy kapcsolóval lehessen kapcsolni a ventit trafóval egyűt,mivel mikor nincs bekapcsolva a kis trafó nem is lehet zavar.A lényeg,ahogy tapasztaltam minél kőzelebb legyen a trafó a ventihez.Mikor kicsi hangerőn megy az erősitő nem kell venti csak mikor folyamatos terhelés van akkor szoktam bekapcsolni,vagy nálad nem megoldható?Amugy észre sem veszem a hangfalban mikor megy a venti vagy nem.Búg a hangfal nagyon?
Nekem is visszatúrja a zajt a ventim, főleg kis fordulatú üzemen. 7812 után van kötve, föld közös. Nálam egy marék kerámia kondi segített a dolgon, azért odahajolva még mindig hallom a búgását..
Szia!
Ezt készítsd el, garantáltan zajmentes. Sok erősítőbe készült külön trafóval, vagy csak simán az erősitő trafó váltójáról lecsapolva.
Sziasztok.
Lassan készülget az erősitőm, és most lenne egy kérdésem. A hangszóró védelmet kölün tápról szeretném hajtani, de nem akarok egy külön trafót neki, hanem a bent lévő trafóról szeretném müködtetni. Már a tápegység is lassan elkészül, és a trafó szekunder tekercséről 2db greatzel oldalnám meg a ugy a dolgot, hogy külön tápja legyen a védelemnek. Tehát lenne egy nagy greatz a két pufferrel a végfoknak és erről a greatzről AC lábairól vinnék még vezetéket egy kisebb greatznek ami majd a védelem tápja lesz. Megoldható ez igy?? Remélem elég érthetően irtam le a problémámat.?
Sziasztok!
Már láttam párszor itt az oldalon ezt a rajzot, de mindig volt mellé írva valami hiba. Az lenne e kérésem hogy a beültetési rajz alapján valaki mondja el hogy mi nem stimmel a rajzon min kéne változtatni? Az oké hogy az R21,R22,D6,D7 alatt a fóliát meg kell szakítani. A T3,T4,T5 nek ugyan azon a bordán kéne lennie? Ezeknél rövid huzalozás járható út? 1,3W os zénerek elegendők bele? A visszacsatolásnál a 100pf lehet kerámia? Vagy inkább fólia? Köszi.
Űdv.
Persze, járhat ugyan arról a trafóról. Mekkora a trafó?(sec. AC) És mennyivel megy a védelmed?
Kb 130Watt lehet 2*36V AC. Majki féle védelem lesz benne csak Alkotó ezt egy kcisit átdolgozta, és igy az övét csináltam bele. +-50V DC-ről fog menni a védelem. Készen van, leis teszteltem már. Ezuton is köszönöm Alkotónak hogy ezt ajánlotta nekem és lebeszélt a Majkis panelról.
És akkor ahogy leirtam ugy müködhet a dolog??
Persze hogy mehet, már írtam, de miért nem veszed le a meglévő 50v-ról? Minek egyenirányitod meg puffereled újra?
Mert ha igy hagynám akkor a nagy pufferek miatt (10000uF) sokáig világitanak a ledenek.
Gondolom amiatt mert lassan ürülnek ki a kondik. Ezért gondoltam, hogy csinálok neki egy külön tápegységet, de nemrakok másik trafót. És ha kisebb puffert teszek bele a védelemhez akkor talán nem világit olyan sokáig a led. De lehet hogy ennek ilyennek kell legyen??
Ízlések és pofonok... Én nem foglalkoztam vele, hogy meddíg világitanak. Ha AC nincs ugyis lekapcsol, hogy utánna mi világít mi nem... te tudod.
Szia.
Köszönöm a válaszod. Ez BDX53/54 tranzisztor pár volt ami elvileg C jelzésű (8A 100V). Legalábbis az van ráírva. Én csak 2x30W-ot akarok kiszedni belőle ezért raktam bele ilyen kis teljesítményűeket. A hangszóró amit ráraktam a mélynyomóm volt. Egy SAL SRP2030 50/80W 8ohm. Annak nem volt baja nem recsegett, csak elhallgatott. Csak abban reménykedem, hogy az IC-t nem kell cserélni. A TDA7294-et tegnap kipróbáltam az fogja a mélyet hajtani az szól szépen szintén az RX-500 védelemmel. Na mind1 cseréljük a végtranyókat azt meglátjuk mi lesz. Esetleg 2x30W-ra végtranyót, ha tudsz ajánlani azt megköszönöm. A TIP142/147 az nagyon erős lenne a kis hangszóróknak (SRP1010 35/50W 8ohm). üdv. fricihun
tegyél a pufferekkel párhuzamosan 1K ohm 5 watt-os ellenállást és akkor gyorsan elájul.
Sziasztok.
Szerintetek ez a kapcsolás életképes lehet? Az adatai kicsit gyanúsak THD=0.00039%
Sziasztok!
Van egy LM1036-os előfokom NE5532-vel. A számítógép hangkártyájáról túl nagy jelet kap ezért betorzít. Olyat lehet csinálni, hogy beteszek 2 db trimmert a bemenet és az előfok közé és ezzel leszabályzom a jelet? Így kisebb jelet erősítene az előfok és nem torzítana már félhangerőn. Ha ez megoldható mekkora ellenállású trimmert tegyek be? Köszönöm a válaszokat. üdv. fricihun
Szia!
Az NE a LM előtt, vagy után van? Ha előtte, akkor vedd ki az NE-t, és simán az LM-re add a hangfrekit.
Előtte van de sajna nem akarom szétszedni az egész nyákot. Bár ha az lesz az lesz. De akkor inkább legyártom még1x. Köszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |