Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   485 / 2500
(#) fricihun válasza fricihun hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Na hát biztosítékcsere után bedugtam és a védelmen a protect led felgyullad pár tized másodpercre és elaludt. A biztosítékokat ismét kiverte. Valószínű elszállt a végfokban valami. Kérdésem a következő. Mi szállhatott el? Csatolom a kapcsolási rajzot. Köszönöm a válaszokat.
(#) hangszoros válasza fricihun hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Mekkora táppal használod V ?
(#) fricihun válasza fricihun hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Közben azért méregettem. A 4 végtranzisztor nekem BDX53/54 páros. Ellenállást mértem a lábak között. Azon az oldalon amelyen a hangszóró rá volt kötve mindkét tranzisztor CE lába közt nem mértem ellenállást. A BC és BE közt mértem. A másik oldalon viszont minden láb között van ellenállás. Szerintem a 2 végtranzisztorom elszállhatott. De ezt majd egy hozzáértő megmondja nekem. Köszönöm.
(#) fricihun válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Ez egy 2x30-40Wos kis sztereo végfok. Amúgy a tápom egy 2x25V-os 200VA-es toroid. Erre még megy majd egy TDA7294-es a mélynek és így lesz 2.1 rendszer.
(#) peter1995 hozzászólása Márc 12, 2010 /
 
Hello.TDA 7370-hez valaki tud egy egyszerű kapcsolást?Ez egy autórádió végfok.:Pl ez?
(#) peter1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Google be találtam ezt is.Megvan az alap is ami az adatlapján van.De magától megjavult a rádió.Viszont van a hátulján egy csatlakozó 8 érintkezővel amiből egy nincs bekötve.Mi lehet az.Mivel az autó rádiónak bemenetet akkarok csinálni hogy erősítő legyen.(bocs a ramaty képminőségért remélem látni a lényeget.)Hogyan lehetne erről a csatiról bemenetet kötni?
(#) kowi hozzászólása Márc 12, 2010 /
 
Sziasztok.
egy régi RFT erősítő van nálam 2030A végfokkal szerelve-az NDK katalógus szerint tda2030 mehet bele de... a két végfok egy hűtőbordán volt csillám nélkül.Ez alá nem kell?vagy kihagyták és ettől ment tönkre?
(#) kadarist válasza kowi hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Szia!
Miért kellene csillámmal szigetelni? A két hűtőfül lehet összekötve. Az egyik IC az egyik csatornát erősíti, a másik a másikat. Ugyanazt a tápfeszültséget kapják meg mindketten.
(#) kowi válasza kadarist hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
igazad van.
ha belegondolok.
csak én az egy csatornához tartozó tranyós vég ből indultam ki.
köszönöm.
(#) ImiDj válasza fricihun hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Idézet:
„Utána rákötöttem a mélyhangszórómat az egyik csatornára a másikról meg levettem a kicsit. Odatekertem a hangerőt és elhallgatott”

Hány Ohm-os volt a mély hangszóró?Hány w-os?
Idézet:
„És azon az oldalon amelyikre be volt kötve a hangszóró kilőtte negatív tápfeszen lévő biztosítékot, meg a táppanelen is. Valaki meg tudja mondani nekem miért történhetett?”

Meghalt a végtranyó.Tip 35 meg tip 36 ilyen tápfeszhez nem való :no: csak ha C vagy B jelzésű akkor lehetne használni 8 ohm-os hangfallal de nemhiszem hogy birná még igy sem.Tul gyengék azok a tippek abba az erősitőbe(nembirják a tápfeszt ha nincs B vagy C jel rajta,csak 8 A-es ami még elmenne 8 ohm-on,60W-os ha igaz ez is nem hamis tranyó).Cseréld le minimum tip 142-147-re.Az van a rajzon is.Máskép cserélheted majd tovább a a tranyókat Tda 7294 az lenne a jó választás szerintem,csak ajánlani tudom
(#) hangszoros válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
A TIP 35, BD249 25 fokon 25 V-ig tudják a névleges teljesitményt ! Meg kell nézni a katalogusban a SOAR görbét. ! A "C" se jobb. A hőgörbéből meg kiderül hány %-al esik vissza magasabb hőmérsékleten
(#) Tomi20 hozzászólása Márc 12, 2010 /
 
Heló

Erősítőmben van ventilátor, és nem tudom kiszűrni a zajt. Neten rajzokon 100uH-s induktivitást javasolnak, de szkóppal nézve még nagyobb tüskék keletkeznek mint nélküle. Próbáltam ferrit rúdra tekerve, illetve pc tápból bontott fojtó torroid magra tekerve is. A frekvenciája (ha jól mértem) 82Hz. Már külön tápról megy a ventilátor, úgy is zajos. Stabilizátort nem tudok betenni, mert 12V a DC feszem. Mi lenne a megoldás?
(#) kadarist válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Szia!
Közvetlenül a ventilátor kivezetéseire (a lehető legközelebb a motorhoz) köss egy 100 µF-os kis ESR értékű elektrolitkondenzátort. Talán segít a zavarszűrésben.
(#) ImiDj válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Nekem is volt ilyen problémám.Mikor tul hoszu volt a kábelezés a venti meg a trafó kőzt.Legtőbszőr ugy oldottam meg hogy egy kapcsolóval lehessen kapcsolni a ventit trafóval egyűt,mivel mikor nincs bekapcsolva a kis trafó nem is lehet zavar.A lényeg,ahogy tapasztaltam minél kőzelebb legyen a trafó a ventihez.Mikor kicsi hangerőn megy az erősitő nem kell venti csak mikor folyamatos terhelés van akkor szoktam bekapcsolni,vagy nálad nem megoldható?Amugy észre sem veszem a hangfalban mikor megy a venti vagy nem.Búg a hangfal nagyon?
(#) petemazi válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Nekem is visszatúrja a zajt a ventim, főleg kis fordulatú üzemen. 7812 után van kötve, föld közös. Nálam egy marék kerámia kondi segített a dolgon, azért odahajolva még mindig hallom a búgását..
(#) lobbooo válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Szia!

Ezt készítsd el, garantáltan zajmentes. Sok erősítőbe készült külön trafóval, vagy csak simán az erősitő trafó váltójáról lecsapolva.
(#) Robi85 hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Sziasztok.

Lassan készülget az erősitőm, és most lenne egy kérdésem. A hangszóró védelmet kölün tápról szeretném hajtani, de nem akarok egy külön trafót neki, hanem a bent lévő trafóról szeretném müködtetni. Már a tápegység is lassan elkészül, és a trafó szekunder tekercséről 2db greatzel oldalnám meg a ugy a dolgot, hogy külön tápja legyen a védelemnek. Tehát lenne egy nagy greatz a két pufferrel a végfoknak és erről a greatzről AC lábairól vinnék még vezetéket egy kisebb greatznek ami majd a védelem tápja lesz. Megoldható ez igy??

Remélem elég érthetően irtam le a problémámat.?
(#) Tetye hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Sziasztok!
Már láttam párszor itt az oldalon ezt a rajzot, de mindig volt mellé írva valami hiba.
Az lenne e kérésem hogy a beültetési rajz alapján valaki mondja el hogy mi nem stimmel a rajzon min kéne változtatni?
Az oké hogy az R21,R22,D6,D7 alatt a fóliát meg kell szakítani.
A T3,T4,T5 nek ugyan azon a bordán kéne lennie? Ezeknél rövid huzalozás járható út?
1,3W os zénerek elegendők bele?
A visszacsatolásnál a 100pf lehet kerámia? Vagy inkább fólia?
Köszi.

400wfet.jpg
    
(#) Tetye válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Űdv.
Persze, járhat ugyan arról a trafóról.
Mekkora a trafó?(sec. AC)
És mennyivel megy a védelmed?
(#) Robi85 válasza Tetye hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Kb 130Watt lehet 2*36V AC. Majki féle védelem lesz benne csak Alkotó ezt egy kcisit átdolgozta, és igy az övét csináltam bele. +-50V DC-ről fog menni a védelem. Készen van, leis teszteltem már. Ezuton is köszönöm Alkotónak hogy ezt ajánlotta nekem és lebeszélt a Majkis panelról.

És akkor ahogy leirtam ugy müködhet a dolog??
(#) Tetye válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Persze hogy mehet, már írtam, de miért nem veszed le a meglévő 50v-ról? Minek egyenirányitod meg puffereled újra?
(#) Robi85 válasza Tetye hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Mert ha igy hagynám akkor a nagy pufferek miatt (10000uF) sokáig világitanak a ledenek.

Gondolom amiatt mert lassan ürülnek ki a kondik. Ezért gondoltam, hogy csinálok neki egy külön tápegységet, de nemrakok másik trafót. És ha kisebb puffert teszek bele a védelemhez akkor talán nem világit olyan sokáig a led.

De lehet hogy ennek ilyennek kell legyen??
(#) Tetye válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Ízlések és pofonok... Én nem foglalkoztam vele, hogy meddíg világitanak. Ha AC nincs ugyis lekapcsol, hogy utánna mi világít mi nem... te tudod.
(#) Robi85 válasza Tetye hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Értelek. Köszi az infót.
(#) fricihun válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Szia.

Köszönöm a válaszod. Ez BDX53/54 tranzisztor pár volt ami elvileg C jelzésű (8A 100V). Legalábbis az van ráírva. Én csak 2x30W-ot akarok kiszedni belőle ezért raktam bele ilyen kis teljesítményűeket. A hangszóró amit ráraktam a mélynyomóm volt. Egy SAL SRP2030 50/80W 8ohm. Annak nem volt baja nem recsegett, csak elhallgatott. Csak abban reménykedem, hogy az IC-t nem kell cserélni. A TDA7294-et tegnap kipróbáltam az fogja a mélyet hajtani az szól szépen szintén az RX-500 védelemmel.

Na mind1 cseréljük a végtranyókat azt meglátjuk mi lesz. Esetleg 2x30W-ra végtranyót, ha tudsz ajánlani azt megköszönöm. A TIP142/147 az nagyon erős lenne a kis hangszóróknak (SRP1010 35/50W 8ohm).

üdv. fricihun
(#) djgombi válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
tegyél a pufferekkel párhuzamosan 1K ohm 5 watt-os ellenállást és akkor gyorsan elájul.
(#) saraha hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Sziasztok.

Szerintetek ez a kapcsolás életképes lehet?
Az adatai kicsit gyanúsak
THD=0.00039%

delta.pdf
    
(#) fricihun hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy LM1036-os előfokom NE5532-vel. A számítógép hangkártyájáról túl nagy jelet kap ezért betorzít. Olyat lehet csinálni, hogy beteszek 2 db trimmert a bemenet és az előfok közé és ezzel leszabályzom a jelet? Így kisebb jelet erősítene az előfok és nem torzítana már félhangerőn. Ha ez megoldható mekkora ellenállású trimmert tegyek be? Köszönöm a válaszokat.

üdv. fricihun
(#) kadarist válasza fricihun hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Szia!
Az NE a LM előtt, vagy után van? Ha előtte, akkor vedd ki az NE-t, és simán az LM-re add a hangfrekit.
(#) fricihun válasza kadarist hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Előtte van de sajna nem akarom szétszedni az egész nyákot. Bár ha az lesz az lesz. De akkor inkább legyártom még1x. Köszi
Következő: »»   485 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem