Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   651 / 2499
(#) soos csaba válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Ne haragudj hangszoros, de nem lelem azt a hozzászólásodat, ahol hogy lehet ki kerülni a szkópot, és eredményesebb is. Légy szíves írd már le ide ha van egy kis időd. Egy kicsit így nehéz el dönteni hogy kinek van igaza, és miék a helyes irány hogy egyik fórumtársam azt irja hogy például- ez a ceruza kék, a másik meg azt hogy az a ceruza zöld, tanácstalan vagyok ilyenkor. Most akkor miék a helyes. Ne sértődjetek meg nem akarok meg bántani senkit, és örülök hogy próbáltok segíteni, de igy nehéz dönteni hogy kié a helyes meg oldás.
(#) pinyó39 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
A hangfalrol tudni valamit, amit az erősítő végére akasztottál?
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Én nem akarlak semmire rábeszélni, valóban segiteni szeretnék. Az ellenálással kapcsolatban: feláldozol egyet, és csipőfogóval, vagy kalapáccsal porcelán leszed, és láthatod a belét. Igénytelen vaskupakos, szimplán tekercselt bele van a többségüknek, a nagyon gagyiknak a lába is vasból van. Ami nem ilyen az drágább, akár x10-is többe kerülhet, ezért nem tartják a kereskedök. Ráadásul nem biztos, hogy jók audiora ! mert ennek ellenére torzak.
A gerjedést szkóp hiányában lehet detektálni, ha mellé visszel egy rádiot. Bele halgatsz itt ott, és ha elhangolodik, zúg, kerreg ,susog akkor gerjed az erősitő. Az energia takarékos izzókon kontrolállhatod akár, mert termelik rendesen az elektroszmogot.
Tetszik az udvarias, kulturált hangnemed, megérdemled a segitséget
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Ezzel óvatosan, mert az új alkatrész az távolról sem biztos, hogy jobb mint a jobbfajta régi, söt !
Az anyagtakarékos mai alkatrészek, nem nagyon hozzák a müszaki paramétereiket audio szempontból.
Nem véletlenül kellendök a NOS alkatrészek.
(#) GyurikaBx hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Sziasztok!
A sok castonos kép láttán jó emlékek jutnak eszembe, volt amikor ebből a nyákból 10-15db-ot is élesztettem, mértem naponta.
2évet dolgoztam náluk.
Véleményem szerint strapabíró, igénytelen minden körülmények között működő végfok.
(#) agressiv válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
A kimeneti ellenállás és a kondik nagyfrekvenciás gerjedés miatt mehettek tönkre, de lehetett egyszerűen azért is mert iszonyatosan túl volt vezérelve a végfok.
A gerjedés lehetett az elkók kiszáradása miatt, ha az összes elkót kicserélted és a kimeneti RC tagot is akkor üzemeld be. Ha normálisan működik akkor az volt a gond, viszont, ha ugyanúgy begerjed nagy hangerőn akkor van még problémája. Ha van oszcilloszkópod érdemes megmérni nagy hangerőn a kimenetet, hogy miképpen torzít.
Sajnos nem érdemes nagy stabilitást elvárni ettől a végfoktól, remélem nem adtál érte sok pénzt.
(#) hapro válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Az energia takarékos izzókon kontrolállhatod akár, mert termelik rendesen az elektroszmogot. Ezt a mondatodat nem értem...írnál róla egy kicst érthetőbben is? Akár privátban is jó lesz, mivel témaidegen...
(#) Action2K válasza hapro hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Ez érdekelne engem is, meg szerintem mást is. A témaidegensége szerintem nem annyira vészes, hisz kapcsolatban áll az erősítő hibakaresésével, javításával. Ha mégis idegen, majd valamelyik modi átteszi valahová, akár az érdekességek topikba.
(#) soos csaba válasza pinyó39 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
A hangfalaim E-Max gyártmányú 600W/8 Ohmosak fejenként. A hangfalak jók, más erősítővel még nem halottam ilyen recsegő hangokat belőle.

DSC02314.JPG
    
(#) soos csaba válasza agressiv hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Heló agressiv, nem adtam érte sok pénzt nem kell aggódni, átszámolva olyan 30000 forintért vettem így rosszan. Az lehet hogy a végfok túl volt vezérelve és ki hajtották belőle a belet is, mert két 750W-os/6ohmos hangfalt pakolt rá a volt gazdája, és szegény nem bírta el hajtani azt a két nagyot, meg be vezérelte mindig Klippbe úgy hogy az világított is egyszer egyszer. Én két darab mély ládát szeretnék vele meg hajtani, amik US-BLASTER névre hallgatnak(nem tudom halódtál már róluk), és 500W/6 ohmosak, ennek a CASTONAK el kéne hogy bírja ezt a két hangfalt, gondolom. Teszek még fel egy képet a mély ládákról is.

DSC02315.JPG
    
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Aggódsz néhány nanohenris ellenállás-induktivitás miatt, mikor a kimeneti RC taggal párhuzamos kapcsolod a hangfaladat.
Gondolj bele, mi van egy hangszóró dobozában. Jó nagy tekercsek a membránokhoz rögzítve, amikben áram folyik, ráadásul permanens mágneses tér veszi őket körül. Aztán ezek a tekercsek egy általában elég bonyolult, szintén jelentős induktivitással bíró tekercsekből, több mikrós kapacitásokból, és szintén nagy-teljesítényű huzalellenállásokból felépülő hangváltón keresztül kapcsolódnak az erősítőre.
Azt hiszem nem nehéz belátni, hogy egy ilyen valós rendszerben még az "elhanyagolhatóan kicsi" szintet sem éri el az a hatás, amit egy ellenállás induktivitása okozna.
Ráadásul a fotó alapján, ez az erősítő egyáltalán nem "csoda spéci" "audi-specifikus" alkatrészekből épül fel, hanem a lehető legáltalánosabb elemekből. Ami persze nem jelenti, hogy nem kéne neki jól működni. Teljesen általánosságban mondom, mert nem ismerem az erősítőt, hogy az eredetileg benne lévő, gerjedést gátló/fékező kondenzátorok szinte biztosan nem elkók, hanem attól sokkal kisebb értékű, vélhetően kerámia, vagy stiroflex kondik, amiknek egyáltalán nem árt az idő múlása. Tehát ha kicseréled az elkókat, akkor azzal inkább a szűrés részét fogod javítani.
(#) soos csaba válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Azt akarom kérdezni még tőled hangszoros, hogy miék hullámhosszon próbálgassam a rádióval a gerjedést FM, vagy AM-en?. Köszi a választ.
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szevasz Alkotó, értem hogy mit akarsz mondani, ki fogom próbálni a vég fokot mind két ellenállás típussal, a tekercselt 5W-osal, és a másik fajtával is, és meg lásuk hogy gerjedni fog a tekercselttel vagy nem. De ahogy le írod az a pár nanohenris ellenállás induktivitás tényleg nagyon kicsi, ami nem volna szabad bele másszon a jel képbe.
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Érzek egy kis keveredést a mondandódban. Tehát csak az egyértelműség kedvéért, az erősítő nem a kimeneten lévő RC tagtól gerjed, hanem egyéb okból, aminek egy részét ennek a két elemnek kellene megfékezni. Ha elégett az ellenállás, akkor a gerjedés győzött.
Mértél kimeneti egyen szintet? Rendben volt?
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Igen mértem az rendben volt, kb 5mV-volt a kimeneten a DC szint mind két oldalon, és ugrált, de nem haladta meg az 5mV-ot.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Ha a kimeneti RC tagnak kell megfékezni akkor az már régen rossz, amint ebből a példából is látszik az nem szokott sikerülni neki. Elég sok különféle erősítőt építettem, de ezt mindegyikből kihagytam.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Amit javasoltam kipróbáltad?
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Több sávon belehalgat _irtam_ hosszú, közép, rövid. Van mikor FM-en is zajgenerátor a szerkezet.
Ezt a gerjedési témát óvatosan kezeld, mert szempillantás alatt lehet alkotni egy tranzisztor temetöt
Sajnálom, hogy highand eltünt, mert Ő ennek a ( "Bucherot "cellának vagy hogy hivják ) és eggyébb erősitő hasfájásnak a legjobb szakija.
Ha aktiv lenne meginvitálnám lektornak. Nem szégyen a hozzáértöbtől kérdezni alapon
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Igazad van, ha minden rendben van, akkor erre az RC tagra nincs szükség.
Abban is egyet értünk, hogy nagy valószínűséggel a bemeneti fokozat okozza a hibát, tehát ott célszerű beavatkozni.
Én azért nem szoktam kihagyni a kimeneti RC-tagot, mert bizonyos esetekben képes megfékezni a valós gerjedés kialakulását.
(#) hangszoros válasza Action2K hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Az érdekességek topik behalt, az elektroszmog, meg másirányú.
Ha tudnám, hogy kell nyitnák topikot, mert már sokat szivtam, és a meghivott szó szerint tudosok, és a hatóság ( NHH Ők lehet, hogy nem is akarták ) se tudták tetten érni. Pl a P4-es alaplapokat be se lehetett kapcsolni ! a P 3-ak meg mentek stb.
Ezzel a storival kellenne egy topikot nyitni, probálkozok röviden megirni
A lényeg: A krumpli virágalakú jelalak az energia takarékosok kapcs tápjából nagyon termeli a felharmonikusokat _az egyebbek is PC stb_, és ez olykor a kényesebb küttyüket megzavarja.
Nem kizárt, hogy a hol jól szól hol nem-ért is ez a hunyó.
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szevasz, Ge Lee, még nem próbáltam ki, mert szét van kapva a két vég fok, és várom hogy jöjjenek le az új alkatrészek, és csak akkor próbálom ki ha már ki cseréltem az összes alkatrészt. Amúgy meg, meg figyeltem hogy az IC-nek az 5-8 as lábához nincsen semmilyen kondi kötve a panelon, de meg van neki a hej és az áramkör, csak a gyártó nem pakolta be valamiért, gondolom nekik nem gerjedt még új korába. Holnap már gondolom le jönnek a kondik amiket rendeltem.
(#) Norberto hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Mayan!

A következő zenei tesztes találkozón (ami május körül szokott lenni) ott a helyed szerintem a különféle erősítőiddel! :yes:

Szívesen meghallgatnám a kreálmányaidat, összehasonlítva mindenféle más kapcsolásokkal.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Sziasztok! Minap elkezdtem építeni egy stk 4050ii végfokot. Tud valaki infót hogy ez bírja e a 4ohmos terhelést? Adatlapja szerint nem említ 4 ohmot, de hátha valakinek van e téren saját tapasztalata.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Nem semmi ez az oldalszám 666
(#) szamóca válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
10 éve hajtok vele 4 Ohm-os impedanciájú hangsugárzókat.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Továbbá van itt ez a modifikáció. A külföldi forrás szerint ezektől a módosításoktól lesz stabil igazán az erősítő.
Érdemes lenne alapból így elkészíteni?
(#) djgombi válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Olyan ördögi!
(#) Nagy Tamás válasza szamóca hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia! És 4 ohmon meddig lehet menni a tápfeszültséggel?
(#) Dayday hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
ok koszi
(#) szamóca válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
DC +-40V közelébe kell méretezni a tápot akkor megy vele. Nekem 50V, de vigyázok hogy ne hajtsam túl.
Következő: »»   651 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem