Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   650 / 2499
(#) agressiv válasza Clavia hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Az hogy az erősítőt szimetrikus, vagy aszimetrikus tápra tervezték.
(#) Bassmester válasza Clavia hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Valóban amatőr kérdés, no de egye fene...
Ha a testhez képest csak egy "+" tápága van, akkor aszimmetrikus, ha van neki "+" és "-" is, akkor szimmetrikus. Ez itt jobban elment volna
(#) ibpeti hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Köszi a segitséget, mostmár értem mi hogy van
Most viszont az a bibi, hogy ugye ezek a végfokok, egy Videoton EA6383s-es erősitő házában vannak, használva a gyári előerősitő elektrónikáját és szabályzójait a kütyünek. De viszont a gyári táp, 34V DC, valószinüleg nemfog menni ez a panel 40V DC-n ugye?
(#) Pixi hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Hali!

Az lenne a kérdésem, hogy a TDA7388-at milyen más IC-kel lehet helyettesíteni, mert ha megyek boltba és nem lenne, akkor milyet tudok kérni.
Aki tud segíteni írjon tipus számokat!
Köszi!

Üdv
PIXI
(#) soos csaba hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Szevasztok, Tegnap vettem egy Castone CPA 800B-típusú erősítőt, már szét kaptam szegényt, mert nem működöt rendesen úgy ahogy kellene, ugyanis teljes hangerőnél (épp hogy villogtak a Klipp ledek) furcsán elkezdett recsegni a közép és a magas hangszórók a hangfalamban. Na most a kimeneten van egy 10 ohmos ellenállás egy 150 nanós kondival a GND-re csatlakoztatva, mind két végfokban a 10 ohmos ellenállás el szált, és az egyik oldalban a 150 nanós kondi meg olvadt, mert közvetlen mellette volt a 10 ohmos ellenállás lába és meg olvasztatta. Azt szeretném kérdezni hogy mi okozhatta az ellenállások elhalálozását, és hogy e miatt csinálja a recsegést. Még azt vetem észre hogy a két 20000 mikrós kondi 90V-ra, amik a táp szűrését látják el, az egyiknek közvetlenül a lába mellet valami fehér trutymó jött ki, lehet hogy már kezdenek ki száradni?. A biztonság kedvéért rendeltem bele két darab 47000 mikrós 100V-ra kondit, meg a többi kis elkót is ki cserélem mindet újra. Tudtom szerint egy 2*400W-os erősítőnek 2 darab 40000 mikrós kellene nem pedig 20000 mikró. Azoknak a 10 ohmos ellenállásoknak nem volna szabad melegednie tudtommal, lehet hogy a 150 nanós kondik is zárlatba mentek?, a kapaci műszer jónak mutassa őket. Teszek fel egy pár képet a cucról. Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) soos csaba hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
És még egy kép.

DSC02308.JPG
    
(#) nagy_david1 válasza Pixi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szia!

TDA7377, TDA8571J, TDA8567Q, TDA8568Q, TDA8569Q.
Kapásból ennyi jutott eszembe. Persze mindegyik eltér kicsit a másiktól mert hanem nem gyártottak volna ennyi fajtát. Nézd meg az adatlapjukat és meglátod a különbséget. Mindegyik nagyjából azt a teljesítményt tudja leadni és ha minden igaz lábkiosztásuk is megegyezik, de fusd át az adatlapokat és hasonlítsd össze.

Üdv
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Azok általában nagyfrekis gerjedés miatt melegszenek, illetve égnek el. Az is lehet még hogy a védelem (ha van benne) fura dolgokat művel klippelésnél, ezért lesz instabil vagy gerjed be.
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Jól irja Ge Lee, gerjedés.
A kondi választásnál mentől nagyobb feszültségüt, és PP-t válasz, mert 1kHz felett a feszültség igénybevehetőség nagyon csökken ! A jelemelkedési sebességük (Slave rate ). A gyenge minőségü, meg a veszteség miatt még melegszik is, és attól lesz kampó
Az ellenálásnál, meg indokciószegény 2-3Wattost illik belerakni. A porcelánházas nem jó, mert abban tekercselt huzalellenálás van többnyire
Ezek gerjedésgátlónak vannak betéve. Ha megpusztulnak a végtranyók is el szoktak szállni, mert gerjed a mottyó
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szevasz, és szerinted mit lehetne vele kezdeni, válasszam le róla a védelmet?, egy panelre van építve a végfokkal a védelem, csak az nem látszik a képen, mert alul helyezkedik el.
(#) soos csaba válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Értem, kösz a gyors választ, meg lásuk, ha be rakom az új alkatrészeket akkor is fogja csinálni az eszét.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Nem a hangszóró védelemre gondolok, hanem a végfok áramkorlátjára (már ha van benne, mert a képről ez nem derül ki). Ezeket a koruk miatt érdemes már végignézni (kondikat ESR-re) és szkóppal a kimenetet. Nem ajánlott klippelésig sem hajtani, csak ha teljesen hidegen tudod közben tartani a hűtőbordát vagy még akkor sem. Ha meleg a borda, a tranyók csak kb. 50-60%-át tudják a gyári értékeknek. Javítottam nemrég egy RX800-at az is azért szállt el mert jobban betolták a szekrénybe mint máskor és a venti nem tudott elég levegőt áthúzni a bordákon.
Amit még észrevettem hogy az NE5534 ezekbe a végfokokba nem jó (nem tudom ebben milyen van), teljes kivezérlés közelében ha kezd vágásba menni a jel, hajlamos iszonyú belengéseket produkálni, nem csak ebben, hanem a legtöbb hasonló felépítésű végfokban. Ha nincs áramkorlát a tápomban azt is elvitte volna. Pl. a TL071-el nincs ilyen gond.
A védelem mindenképpen kell bele, anélkül ne használd!
(#) Pixi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Köszi! Majd utánanézek!
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szevasz Gee Lee, védelem nélkül nem is hajtanám, hanem még ki próbálnám hogy a nélkül produkálja ezt a jelenséget, csak addig választanám le róla, de szerintem nem az lesz. Szerintem ebben NE 5534-es iC van, igaz le van satírozva róla a szám, valaki le törölte. Le szedtem ma a Castone CPA 1200-as modell kapcsolási rajzát, és tökre ugyanazok az ellenállások kondik vannak benne, és a kapcsolás is ugyan az, kivéve a finál tranyók es a meghajtó tranyók nagyobb feszültségűek az 1200-esbe, ugyanis a 800-as + - 70V-ról megy, az 1200-as meg + - 90V-ról, na de mindegy azért hoztam fel az 1200-as rajzát mert úgy gondolom hogy a 1200-asban ugyanolyan icé kell hogy legyen mint a 800-asban, szerintem NE 5534-es. Akkor cseréljem ki TL071-esre az NE5534-est?. Ja és milyen az az ESR kondi?, bocsi de még nem halottam ilyenről. Szkópom meg sajnos nincs.
(#) soos csaba hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Itt a rajza az 1200-asnak.
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Na legalább ezt is láttam. Kösz. Kár, hogy az értékeket nem lehet leolvasni, hiába nagyitom
Nem méretezték agyig a tranyókat.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Próbáld ki hogy az IC 5-ös és 8-as lába közé beforrasztasz egy 10 vagy 22pF-os kondit, az talán megoldja a problémát. Ha TL071 lenne benne valószínűleg a kimeneti RC tag nélkül sem gerjedne, legalábbis nekem eddig egy épített végfokomba sem kellett.
IC cserével óvatosan, változni fog a nyugalmi áram amit utána kell állítani, poti híján ellenállás cserével (akárcsak az RX-ben).
(#) Ge Lee válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Már az én szemem sem túl jó de látszik minden. 300-350W biztonságosan a közölt 600W helyett.
(#) soos csaba válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szevasz, hogy nem látszanak az értékek? ACDSee 6.0-ásal próbáljad, evvel a programmal ki lehet nagyítani elég jól a rajzot. Én ezt használom. :yes:
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Köszi meg próbálom a kondit akkor az 5 és a 8-as láb között, egyszer építettem egy Quadot és ilyen NE 5534-es ic-ét használtam, de ott egy 680 pikós kondi segített a gerjedésen. Ha gerjedne akkor alap járatba is gerjed az erősitö?, vagy csak egy bizonyos frekvenciánál?, jelel meg hajtva.
(#) soos csaba hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Ezt a két 5W-os 10 ohmos ellenállást tenném be a kiéget 10 ohmos ellenállások helyet. Mit szóltok ezek jók lesznek?

DSC02310.JPG
    
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Hát a gerjedés kiszámithatalan. Van mikor üresbe, van mikor terhelve egy bizonyos szinten, van hogy az áramkorlát hülyiti meg a cucost.
Mindenesetre azt a 150nano, + ellenálást rakd be. szoktak a hangszoró felé egy pár mikro Henris tekercset is berakni. A Beagokba is tanácsos beépiteni útólag, és amibe nem raktak a panelra táphidegitöt azt is.
Tényleg a tiédbe van ?
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Irtam már, hogy ezek többnyire tekercselt _induktiv _ huzalellenálások. Ide pont nem jók, mert a kondival rezgökört alkotnak !
(#) soos csaba válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Igen van a kimeneten egy tekercs, nem tudom hány mikro Henris, de van, és a képeken jól látszik hogy az IC-ről le van csiszolva az írás. A 150 nanó+ ellenállás is be van ültetve a panelba. Mit szóltok hogy ha ki cserélem az összes elektrolit elkót, cseréljem ki az összes nanós és pikós kis kondit is?
(#) soos csaba válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Azt az ellenállást akkor hanyagolom, keresek helyette másikat.
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Attól hogy huzaltekercs van egy ellenállásban még egyáltalán nem biztos, hogy rossz lenne ide. Ennek két oka van, ugyanis ha "tekercsként" van felhajtva, akkor is rendkívül kicsi az ő induktivitása, és ha alkotna is rezgőkört -nem valószínű, hogy ténylegesen rezegne-, akkor is olyan rezonanciafrekvencián, ami borzasztóan messze van a hangfrekvenciától. Másik -még fontosabb ok-, hogy az ilyen ellenállásokban lévő huzal "bifillárisan" van feltekerve -legalábbis úgy kéne lennie- , aminek éppen a nullához nagyon közeli induktivitás a jellemzője.
Ha a szerkezeted gerjed, akkor ez az irány nem lesz célravezető. Inkább az okot kéne megtalálni, és ott megfékezni, nem pedig a végén megpróbálni kezelni a bajt.
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Oké köszi Alkotó, most meg nyugtatál, akkor csak be rakom azokat az 5W-os ellenállásokat, most jelenleg úgy sincs más fajtám itthon. Te szerinted miért gerjedhet mind két oldalam?. Mik lehetnek a hibás alkatrészek, egyáltalán honnan induljak ki. Ha ki cserélem az összes elkót újra, és az ellenállást, honnan fogom tudni hogy gerjed e a gépem, még?. Szkópom az nincs, csak egy csinált, de abban nem bízok mert nem mér pontosan.
(#) elektrorudi válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Ezeket a fűrészelt REMIX (Siemens) kondikat mielőbb felejtsd el! Az összes cserélendő!
A többit már leírták a későbbiekben a többiek...
(#) soos csaba válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Pontosan ez a célom hogy le cseréljem őket, tiszta újakra.
(#) hangszoros válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Ne menj az erdőbe. A bifiláris teknologiát ezekben a mezei ellenálásoknál hanyagolják a gyártók
A másik: a gerjedés, nem a hangfrekvenciás sávban jelentkezik, igy semmi köze a határfrekvenciához. !
Valamelyik irkámba irtam, gerjadés ügyben , hogy lehet kikerülni a szkópot. Az olcsóbb lassú szkopnál, még hatásosabb, eredményesebb is. Keress rá
Következő: »»   650 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem