Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az hogy az erősítőt szimetrikus, vagy aszimetrikus tápra tervezték.
Valóban amatőr kérdés, no de egye fene...
Ha a testhez képest csak egy "+" tápága van, akkor aszimmetrikus, ha van neki "+" és "-" is, akkor szimmetrikus. Ez itt jobban elment volna
Köszi a segitséget, mostmár értem mi hogy van
Most viszont az a bibi, hogy ugye ezek a végfokok, egy Videoton EA6383s-es erősitő házában vannak, használva a gyári előerősitő elektrónikáját és szabályzójait a kütyünek. De viszont a gyári táp, 34V DC, valószinüleg nemfog menni ez a panel 40V DC-n ugye?
Hali!
Az lenne a kérdésem, hogy a TDA7388-at milyen más IC-kel lehet helyettesíteni, mert ha megyek boltba és nem lenne, akkor milyet tudok kérni. Aki tud segíteni írjon tipus számokat! Köszi! Üdv PIXI
Szevasztok, Tegnap vettem egy Castone CPA 800B-típusú erősítőt, már szét kaptam szegényt, mert nem működöt rendesen úgy ahogy kellene, ugyanis teljes hangerőnél (épp hogy villogtak a Klipp ledek) furcsán elkezdett recsegni a közép és a magas hangszórók a hangfalamban. Na most a kimeneten van egy 10 ohmos ellenállás egy 150 nanós kondival a GND-re csatlakoztatva, mind két végfokban a 10 ohmos ellenállás el szált, és az egyik oldalban a 150 nanós kondi meg olvadt, mert közvetlen mellette volt a 10 ohmos ellenállás lába és meg olvasztatta. Azt szeretném kérdezni hogy mi okozhatta az ellenállások elhalálozását, és hogy e miatt csinálja a recsegést. Még azt vetem észre hogy a két 20000 mikrós kondi 90V-ra, amik a táp szűrését látják el, az egyiknek közvetlenül a lába mellet valami fehér trutymó jött ki, lehet hogy már kezdenek ki száradni?. A biztonság kedvéért rendeltem bele két darab 47000 mikrós 100V-ra kondit, meg a többi kis elkót is ki cserélem mindet újra. Tudtom szerint egy 2*400W-os erősítőnek 2 darab 40000 mikrós kellene nem pedig 20000 mikró. Azoknak a 10 ohmos ellenállásoknak nem volna szabad melegednie tudtommal, lehet hogy a 150 nanós kondik is zárlatba mentek?, a kapaci műszer jónak mutassa őket. Teszek fel egy pár képet a cucról. Válaszotokat előre is köszönöm.
Szia!
TDA7377, TDA8571J, TDA8567Q, TDA8568Q, TDA8569Q. Kapásból ennyi jutott eszembe. Persze mindegyik eltér kicsit a másiktól mert hanem nem gyártottak volna ennyi fajtát. Nézd meg az adatlapjukat és meglátod a különbséget. Mindegyik nagyjából azt a teljesítményt tudja leadni és ha minden igaz lábkiosztásuk is megegyezik, de fusd át az adatlapokat és hasonlítsd össze. Üdv
Azok általában nagyfrekis gerjedés miatt melegszenek, illetve égnek el. Az is lehet még hogy a védelem (ha van benne) fura dolgokat művel klippelésnél, ezért lesz instabil vagy gerjed be.
Jól irja Ge Lee, gerjedés.
A kondi választásnál mentől nagyobb feszültségüt, és PP-t válasz, mert 1kHz felett a feszültség igénybevehetőség nagyon csökken ! A jelemelkedési sebességük (Slave rate ). A gyenge minőségü, meg a veszteség miatt még melegszik is, és attól lesz kampó Az ellenálásnál, meg indokciószegény 2-3Wattost illik belerakni. A porcelánházas nem jó, mert abban tekercselt huzalellenálás van többnyire Ezek gerjedésgátlónak vannak betéve. Ha megpusztulnak a végtranyók is el szoktak szállni, mert gerjed a mottyó
Szevasz, és szerinted mit lehetne vele kezdeni, válasszam le róla a védelmet?, egy panelre van építve a végfokkal a védelem, csak az nem látszik a képen, mert alul helyezkedik el.
Értem, kösz a gyors választ, meg lásuk, ha be rakom az új alkatrészeket akkor is fogja csinálni az eszét.
Nem a hangszóró védelemre gondolok, hanem a végfok áramkorlátjára (már ha van benne, mert a képről ez nem derül ki). Ezeket a koruk miatt érdemes már végignézni (kondikat ESR-re) és szkóppal a kimenetet. Nem ajánlott klippelésig sem hajtani, csak ha teljesen hidegen tudod közben tartani a hűtőbordát vagy még akkor sem. Ha meleg a borda, a tranyók csak kb. 50-60%-át tudják a gyári értékeknek. Javítottam nemrég egy RX800-at az is azért szállt el mert jobban betolták a szekrénybe mint máskor és a venti nem tudott elég levegőt áthúzni a bordákon.
Amit még észrevettem hogy az NE5534 ezekbe a végfokokba nem jó (nem tudom ebben milyen van), teljes kivezérlés közelében ha kezd vágásba menni a jel, hajlamos iszonyú belengéseket produkálni, nem csak ebben, hanem a legtöbb hasonló felépítésű végfokban. Ha nincs áramkorlát a tápomban azt is elvitte volna. Pl. a TL071-el nincs ilyen gond. A védelem mindenképpen kell bele, anélkül ne használd!
Köszi! Majd utánanézek!
Szevasz Gee Lee, védelem nélkül nem is hajtanám, hanem még ki próbálnám hogy a nélkül produkálja ezt a jelenséget, csak addig választanám le róla, de szerintem nem az lesz. Szerintem ebben NE 5534-es iC van, igaz le van satírozva róla a szám, valaki le törölte. Le szedtem ma a Castone CPA 1200-as modell kapcsolási rajzát, és tökre ugyanazok az ellenállások kondik vannak benne, és a kapcsolás is ugyan az, kivéve a finál tranyók es a meghajtó tranyók nagyobb feszültségűek az 1200-esbe, ugyanis a 800-as + - 70V-ról megy, az 1200-as meg + - 90V-ról, na de mindegy azért hoztam fel az 1200-as rajzát mert úgy gondolom hogy a 1200-asban ugyanolyan icé kell hogy legyen mint a 800-asban, szerintem NE 5534-es. Akkor cseréljem ki TL071-esre az NE5534-est?. Ja és milyen az az ESR kondi?, bocsi de még nem halottam ilyenről. Szkópom meg sajnos nincs.
Na legalább ezt is láttam. Kösz. Kár, hogy az értékeket nem lehet leolvasni, hiába nagyitom
Nem méretezték agyig a tranyókat.
Próbáld ki hogy az IC 5-ös és 8-as lába közé beforrasztasz egy 10 vagy 22pF-os kondit, az talán megoldja a problémát. Ha TL071 lenne benne valószínűleg a kimeneti RC tag nélkül sem gerjedne, legalábbis nekem eddig egy épített végfokomba sem kellett.
IC cserével óvatosan, változni fog a nyugalmi áram amit utána kell állítani, poti híján ellenállás cserével (akárcsak az RX-ben).
Már az én szemem sem túl jó de látszik minden. 300-350W biztonságosan a közölt 600W helyett.
Szevasz, hogy nem látszanak az értékek? ACDSee 6.0-ásal próbáljad, evvel a programmal ki lehet nagyítani elég jól a rajzot. Én ezt használom. :yes:
Köszi meg próbálom a kondit akkor az 5 és a 8-as láb között, egyszer építettem egy Quadot és ilyen NE 5534-es ic-ét használtam, de ott egy 680 pikós kondi segített a gerjedésen. Ha gerjedne akkor alap járatba is gerjed az erősitö?, vagy csak egy bizonyos frekvenciánál?, jelel meg hajtva.
Ezt a két 5W-os 10 ohmos ellenállást tenném be a kiéget 10 ohmos ellenállások helyet. Mit szóltok ezek jók lesznek?
Hát a gerjedés kiszámithatalan. Van mikor üresbe, van mikor terhelve egy bizonyos szinten, van hogy az áramkorlát hülyiti meg a cucost.
Mindenesetre azt a 150nano, + ellenálást rakd be. szoktak a hangszoró felé egy pár mikro Henris tekercset is berakni. A Beagokba is tanácsos beépiteni útólag, és amibe nem raktak a panelra táphidegitöt azt is. Tényleg a tiédbe van ?
Irtam már, hogy ezek többnyire tekercselt _induktiv _ huzalellenálások. Ide pont nem jók, mert a kondival rezgökört alkotnak !
Igen van a kimeneten egy tekercs, nem tudom hány mikro Henris, de van, és a képeken jól látszik hogy az IC-ről le van csiszolva az írás. A 150 nanó+ ellenállás is be van ültetve a panelba. Mit szóltok hogy ha ki cserélem az összes elektrolit elkót, cseréljem ki az összes nanós és pikós kis kondit is?
Azt az ellenállást akkor hanyagolom, keresek helyette másikat.
Attól hogy huzaltekercs van egy ellenállásban még egyáltalán nem biztos, hogy rossz lenne ide. Ennek két oka van, ugyanis ha "tekercsként" van felhajtva, akkor is rendkívül kicsi az ő induktivitása, és ha alkotna is rezgőkört -nem valószínű, hogy ténylegesen rezegne-, akkor is olyan rezonanciafrekvencián, ami borzasztóan messze van a hangfrekvenciától. Másik -még fontosabb ok-, hogy az ilyen ellenállásokban lévő huzal "bifillárisan" van feltekerve -legalábbis úgy kéne lennie- , aminek éppen a nullához nagyon közeli induktivitás a jellemzője.
Ha a szerkezeted gerjed, akkor ez az irány nem lesz célravezető. Inkább az okot kéne megtalálni, és ott megfékezni, nem pedig a végén megpróbálni kezelni a bajt.
Oké köszi Alkotó, most meg nyugtatál, akkor csak be rakom azokat az 5W-os ellenállásokat, most jelenleg úgy sincs más fajtám itthon. Te szerinted miért gerjedhet mind két oldalam?. Mik lehetnek a hibás alkatrészek, egyáltalán honnan induljak ki. Ha ki cserélem az összes elkót újra, és az ellenállást, honnan fogom tudni hogy gerjed e a gépem, még?. Szkópom az nincs, csak egy csinált, de abban nem bízok mert nem mér pontosan.
Ezeket a fűrészelt REMIX (Siemens) kondikat mielőbb felejtsd el! Az összes cserélendő!
A többit már leírták a későbbiekben a többiek...
Pontosan ez a célom hogy le cseréljem őket, tiszta újakra.
Ne menj az erdőbe. A bifiláris teknologiát ezekben a mezei ellenálásoknál hanyagolják a gyártók
A másik: a gerjedés, nem a hangfrekvenciás sávban jelentkezik, igy semmi köze a határfrekvenciához. ! Valamelyik irkámba irtam, gerjadés ügyben , hogy lehet kikerülni a szkópot. Az olcsóbb lassú szkopnál, még hatásosabb, eredményesebb is. Keress rá |
Bejelentkezés
Hirdetés |