Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   833 / 2514
(#) reloop válasza storm hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
A 300-350 mA nyugalmi áram elegendő lesz. Fog ez szólni Nagyon alacsony a BD439 szaturációs feszültsége. Bővebben: Link
(#) storm válasza reloop hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Igazából én bd243-at és db135-öt vettem BD243-nak 1,5V körül, DB135-nek pedig 0,5V.
(#) eper1234 hozzászólása Jún 7, 2011 /
 
Sziasztok.
Tudom nem pont idevágó téma, de kérdés a következő. Szerintetek egy hidalt TDA7294 es sztereó végfokhoz elég lenne egy 300 VA es 2x17 V AC s trafo ??? Nem akarom az abszolut csúcsot kihajtani belőle, de elvben ahogy böngésztem az adatlapját 2x17 AC ből ugye durván 2x25 V DC lesz és ugy 1% os torzitással 8 ohmra 120 watt a csúcs ???
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Szia! Valamiről lemaradtam, mi volt az oka, hogy a bemenetekről nem szólt?
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Szia. Azt én sem tudom. A gitárral tökéletesen szólt, a hangkártyából kijövő jellel meg csak halkan. Pedig az árnyékolt (mono) vezetékre forrasztottam és azt el sem lehet téveszteni. Viszont csúnya hangja volt ,de így megszűnt a zaj teljesen. Az MJ végek nem is melegednek szinte még 4 ohm on se Még holnap kipróbálom úgy ,hogy bedugom a jack et és közvetlen a kábelra kötöm a jelet,dehát elvileg ugyan az .
(#) reloop válasza eper1234 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Kattints a képre. A harmadik oszlop a szekunder feszültség. A 2x17V ugyan nincs feltüntetve, de a 35,75-ből tudsz következtetni. 8 ohm-ra 20-22W fog kijönni.
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Valahol a bekötés táján lehetett akkor a gond. Ajánlom oszd le a hangkártya jelét ellenállásokkal, vagy potival, mert a mikrofon bemenet nagyon érzékeny.
(#) mylan14 hozzászólása Jún 7, 2011 /
 
Szeretnék összerakni egy 5.1-es hangrendszert, ebből már megvan a mély ami egy autós mnc sub box ami 4 ohmos és 400w-os ennek külön erősítő lesz.
Régebben volt egy 3 utas Videoton hangfalam ezekbe a hangszórót kicseréltem és így ez a kettő álló lesz a front,van benne egy 100w-os mnc mély, egy 80w-os közép és egy 100w-os éles és persze ehhez egy megfelelő hangváltó. A két hátsó az 2utas egy 80w-os közép és egy 50w-os éles, a center pedig még nincs kész.
Szerintetek milyen erősítő illene ehhez?
Össze lehet hozni egy erősítőbe az egészet vagy legyen inkább egy külön a mélynek plusz egy 5.0?
(#) eper1234 válasza reloop hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Szia.
Elvben igazad lehet de a gyári katalógusban akkor miért írják hogy a hidalt verzió +-25 V mellet 1% os torzítással olyan 120 W ot ad le 8 Ohmra ??? Vagy ez lenne a parasztvakítás ??
(#) reloop válasza eper1234 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Bocs, a hidalt szó elkerülte a figyelmemet. A lényeg a 17Vac-ből 23Vdc lehet előállítani, a TDA híd 8 ohmon még így is 100W felett fog teljesíteni
(#) koncsik03 hozzászólása Jún 8, 2011 1 /
 
Helló!
Kaptam egy AIWA F220-as magnót.
A kazetta részt kiszedtem és megnéztem az erősítő részében hogy nincs e semmi baj.
Semmi nem volt,összeraktam kipróbáltam de nem szól.
azt azért hozzáteszem hogy szana szét volt törve
én annyit csináltam hogy kicseréltem a potit meg egy tápkábelt beszereltem mert azt levágták.És a mute gomb is rossz volt azt csak összekötöttem hogy szóljon.De nem szól!
Szerintetek mi lehetne a baj?

Előre is kösz a segítséget!
(#) xray válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Helló!
Tudtommal az nem erősítő benne hanem a felvételnél lehet a felvétel hangerejét beállítani.
(#) koncsik03 válasza xray hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Nem.Van külön bemeneti és kimeneti dugó is.És a hátulján van egy kapcsoló ami pontosan line vagy din közt van.Szóval csak csak egy erősítő is.
(#) lacek29 válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Az F-220,csak 1 magnó deck,nem erősítő.
(#) pucuka válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
A hátul az a kapcsoló, meg csak egy egyszerű bemenet választó az RCA (vonal bemenet) és a DIN között. Semmi erősítő
(#) szamóca válasza pucuka hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Lehet a korrekciós erősítőre gondolt.
(#) pucuka válasza szamóca hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Lehet, de annak a kapcsolója elöl van, ott viszont nincs se RCA, se DIN. Persze van benne erősítő is, de azt a magnótól függetlenül nem lehet használni
Szerintem ez már a magnódeck javítása c. topikba való
(#) Renátó004 hozzászólása Jún 8, 2011 /
 
Sziasztok szeretném megkérdezni mi a véleményetek erröl a kapcsolásrol.
Meg van benne egy trimer aminek a szerepét pontosan nem tudom.
Talán nyugalmi áramot lehet vele álítani, a lényeg ami lényeg hogy fetes végfokot még nem építettem ic-set már igen.
130VA-os traforol gondoltam használni.
Válaszaitokat előre is köszönöm. :yes:

25w_fet.gif
    
(#) steelbird válasza Renátó004 hozzászólására (») Jún 8, 2011 / 1
 
Ez a jó öreg Texas kapcsolás, van saját topicja, ott olvashatsz sokat róla. Nagyon jó kis erősítő, talán fetekkel kicsit gerjedékenyebb, de gondolom, azért vannak a visszacsatoló körben az 1nF -os kondik, hogy ezt csökkentsék.
Nyugodtan építsd meg, nem fogsz benne csalódni. Én kb 20 évig egy ilyet hallgattam, csak az nem fet végtranyókkal volt. Nagyon kellemes, szép hangú erősítő.
Arra figyelj, hogy a BC182 -es tranzisztor a hűtőbordán legyen, termikus kapcsolatban a végtranzisztorokkal.
A trimmer a nyugalmi áramot állítja, de ebben a megoldásban nincs védve az áramköröd attól, hogy ha a trimmer vacakol, szakadozik, vagy kontakthibás, el ne küldje a végfokot, mert ilyenkor megugrik az egekbe a nyugalmi áram. Bár ennek helikális trimmer esetén kicsi a valószínűsége, de inkább egy jobb megoldású hőkompenzálást csinálj ehelyett, olyat, ami a trimmer problémája ellen védve van.
Pl. olyat, mint a csatolt rajzon. A többi rész ugyanaz, csak a BC körét rajzoltam le.

hokomp.jpg
    
(#) steelbird válasza Renátó004 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Még egy: szerintem jobb feteket kellene beletenni, az IRF530/9530 inkább kapcsoló áramkörökbe jó. Lineáris üzemre, audió célra nem a legjobb.
Adódhat még egy problémád: ha kis tokozású (TO220) feteket használsz, előfordulhat, hogy 4 Ohmos hangszóró esetén olyan gyorsan melegszik a fetek tokja, hogy a hűtőborda még hideg marad, a fetek meg elfőnek.
Én így jártam a kis fetekkel. A nagyobb tokozásúval nem volt semmi gond.
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Itt van két pár fet típusa, amik audió célra vannak.
Bár ezek drágábbak is...
2SK1058/2SJ162
2SK1529/2SJ200
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Szia! Olvasgass a Vf2 topikban. KD mestert ajánlom.
(#) joxer001 hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
udv mindenkinek
az angol billentyuzetert elore is bocs, de a lenyeg ma sikerult hozzajutnom egy sony str-db940 qs tipusu erolkodohoz ami nem tokeletes mert mikor megvettem alig akart vmi hangot kiadni magabol azt is csak ropogva ezt a problemat meg is oldottam mivel a szalagkabeleket megmozgatva megeredt a hangja de basszust meg mindig nem hallok illetve a hang minosegevel se vagyok kibekulve pedig az osszes beallitas rendben van, minden analog bemenetet, tunert kiprobaltam de semmi
ha valakinek hasonlo gondja volt mar vagy sejti mi lehet a gond vagy tudja ki segithet az valaszoljon please
(#) Renátó004 hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Belenéztem én is, sokan írják, hogy 4 Ohmnál kis hangerőn elhaláloztak a fetek.
Én egy régen készített erősítőmnél jártam úgy, darlington tranzisztorokkal. BDW93C/BDW94C páros volt a végfokban. 8 Ohmra minden probléma nélkül ment, aztán rádugtam egy 4 Ohmos hangszórót, kezdtem felfelé tekerni a hangerőt és kb. 5-10W környékén meghaltak a végtranyók.
Még egy garnitúra elhalálozása után áramkorlátos táppal elkezdtem vizsgálódni a végfokban. Gerjedés nem volt, ennek ellenére növelve a teljesítményt, megfutott a nyugalmi áram.
Hővezető paszta volt a tranzisztorok alatt, az L-idom és a tranzisztorok felülete síkba volt polírozva. Pluszban tettem a tranzisztorokra leszorító lemezt, amit külön csavarokkal meghúztam, jelenség ugyanaz....
Utána külön hűtőbordára tettem a végtranzisztorokat, szigetelés nélkül, direkt a bordára, hogy kiküszöböljem a csillámlemez miatti esetleges hőátadási problémát.
A jelenség továbbra is fennállt.
Hosszú ideig nem tudtam mit kezdeni a problémával, aztán sikerült egy hétvégére elkérnem egy volt medicoros ismerősömtől két miniatűr hőszenzort.
A további vizsgálatoknál arra jutottam, hogy 4 Ohmos terhelésnél a hirtelen fellépő nagy áram miatt olyan gyorsan melegszik fel a tranzisztor tokja, hogy nem bírja elvezetni a hőt a borda. Onnantól kezdve pedig pár (2-3) mp alatt hőmegfutás történt. Vörösréz hűtőlemezzel is kipróbáltam, semmi javulás nem volt.
Az ugyanakkor rendelt tranzisztorok között találkoztam olyannal is, aminél maga a plasztik tok forrósodott fel pillanatok alatt, maga a hűtőlemeze pedig nem. Valószínűleg utángyártott, hamis vacakok voltak.
Azóta, ha olyan végfokot csinálok, ami 4 Ohmra is fog dolgozni, soha nem teszek bele kis tokozású (TO220 és hasonló) tranzisztorokat.
(#) lamalas válasza steelbird hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Idézet:
„Azóta, ha olyan végfokot csinálok, ami 4 Ωra is fog dolgozni, soha nem teszek bele kis tokozású (TO220 és hasonló) tranzisztorokat.”

Azert nem ilyen egyszeru a dolog szerintem. Ha megfeleloen van meretezve az erosito minden szempontbol akkor biztonsagosan lehet hasznalni kisebb (pl. TO220-as) tokozasu vegtranzisztorokat is.
De valo igaz, hogy a nagyobb tokozasu, nagyobb fem felulettel rendelkezo tranzisztorok elonyosebbek hőelvezetes szempontjabol.
(#) koncsik03 hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Helló!

Amit már sokat kibeszéltünk kapcsolást ehhez lenne még egy,két kérdésem Bővebben: Link.

IRF540-es fetekkel is működne? És ha igen akkor hány wattos lenne?

Köszi a segítséget.
(#) Bassmester válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Ebbe a kapcsolásba szerintem nem kéne feteket rakni
(#) storm válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Szia!
Én most pont ezt építem meg fejhallgató erősítőnek. Szerintem jobban jársz, hogyha BD135-ös tranyókat használsz hozzá.
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Üdv! A TO220 tok nem eleve bűnös. Addig szabad terhelni amíg azt az adatlap Safe Operating Area és a Power Derating ábrája ajánlja.
Mivel nem nagyértékű félvezetőkről van szó, jelentős költség növekedés nélkül lehet őket párhuzamosan kötni, néhány ellenállással kiegésztve.
Következő: »»   833 / 2514
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem