Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ethernet csatlakozós autó (rj45 car)
Lapozás: OK   2 / 3
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Vonalkövető járgány lenne? Annak pedig illene magától mozognia, azaz saját vezérlő kéne bele, zsinór és rádiókapcsolat nélkü!
A soros bemenet csak a program feltöltésére kéne, bár azt ICSP-n is meg lehet oldani, ha más kommunikáció nem szükséges.

Még hogy az USB egyszerűbb! Érdekesek ezek a laikus elképzelések! Sajnos túl sok kütyüt használ a mai fiatalság és el se tudja képzelni micsoda űrtechnológiát használ teljes természetességgel! :yes:
(#) dannu hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
Akkor szerinted ez nehéz ?
Bővebben: Link
Az is nehéz lenne hogy egy usb joy irányítaná a gépet?
(#) Zozi85 válasza Fizikus hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Ha elkészül CNC-m kivágom az új vázelemeket és van rá igény fogok. Az első két verzióból rengeteget tanultam,
De az utánépítők lelkesedését nagyon elveszi, hogy nem egyszerű felvett mozgások vannak, hanem a váz geometriájához illeszkedő inverz kinematika alapján maga számolgatja mit merre. A neten legnépszerűbb phoenix is vagy távirányításos vagy felvett mozgássort ad vissza. És a több procrsszoros megoldás is eléggé megdrágítja a robotot
(#) Zozi85 válasza watt hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Igen, olyan természetes a körülöttünk fellelhető technológia, hogy már már észre se vesszük, csak ha valami nem működik. Pont ma magyaráztam két óra hosszat hogy a netcsatlakozóval ellátott kamera miért nem működik ha direktbe bedugja laptopba....
A Power Over Ethernet fogalma nem mindenkinek ismerős. Manapság amibe be tudjuk dugni a csatlakozót azzal működik is az adott kütyü, bolondbiztos módon. A kivételeken meg hatalmas fennakadások vannak
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Ha ezt tőlem kérdezted, akkor visszakérdezek, neked könnyűnek tűnik? Olvasd el a HID-es USB-s cikkemet, azon el tudsz indulni, ha könnyen megérted és fel tudod használni. Az USB joy illesztése ettől is bonyolultabb feladat, de azt írtad lefektetett csíkot kell követnie, hogy jön ide a joy? Végül is mit akarsz?

A másik része az, hogy én ezt teljesen másképpen oldanám meg, mert mint írtam a vezetékes kapcsolat nem nagy kihívás, miután ez inkább egy robot, mint távirányítású jármű, ezért önmagától kell követnie a vonalat, vagy egyéb mozgást végeznie, nem egy PC, vagy egy távirányító segítségével. Bár most már tényleg nem tudom mit szeretnél...
(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Pontosan. USB, Lan, Wifi, Buetoot stb. Csak ha egy LED-et kéne róluk vezérelni, már megakad a történet, mert nem erre vannak kitalálva a végpontok(kütyük).
(#) dannu hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Énse tudom már minden olyan jó lenne xD Miven megaláltam a vönal követés része az kész és most olyat szeretnék hogy valamivel tudjam irányítani pc ről.
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Van egy olyan járműved, ami követi a vonalat? Jól értem?
(#) dannu hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Azt már megcsináltam az előző leg belinkelt rajz alapján és meglepően jól működik .
(#) dannu hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Pc floppy olvasóját valahogy át lehetne alakítani hogy azon keresztül pcvel irányítni ?
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Neked a legegyszerűbb a printer port lenne, ha van. Ha nincs, akkor vegyél egy PCI-ost, én is azt használom a régi LPT-s dolgaimhoz. Egy hajlékony UTP kábelen 8 vezeték fut, elég sokmindenre elég, ha már kábeles gépet akarsz építeni.

A második a COM. Ezzel közvetlenül 3 vezetéket lehet billegtetni és 1 vezetéken lehet érzékelni valamit.
Bővíteni a soros lehetőségeket csak valami mikorvezérlővel lehet. 15méterig működik kb.

USB-hez a HID a legjobb, írtam egy cikket, az alapján el tudsz indulni.
A másik az FTDI USB-s chipjei, van párhuzamos is, bár lehet, hogy nem lehet egyenként billegtetni a lábait kedvünk szerint, mert csak kommunikációra jó(ide is kell uC).
Az egyetlen gond, hogy az USB kábel nem lehet 5m-nél hosszab, de már ott is gázos!

Van még a rádiós kapcsolat, lehet kapni kész modulokat az RF részhez nem kell érteni, de ott sem kerülheted el a mikrovezérlőket, mert anélkül ez sem fog menni.

Érdekelne a megépített vonalkövetőd hogy sikerült, tudnál képet felrakni?
(#) dannu hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
A vonalkövető az réges régen készen van . TUdnál töbet írni erről anyomtató portos dologról . Azs usb HID dolgot nemtaláltam :S sehol se .
(#) dannu hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
De az LPT robot autót úgy kellene megcsinálni hogy a gépről én tudom irányítani jobra balra előre hátra s.t.b vagy még esetleg azt is bele leehtne kalibrálni hogy bekapcsolok egy gombot és vonal követő mód ba vált ? Vagy amardjon a mostani . Mert a vonalkövetési dolgot így csináltam meg Bővebben: Link de ha egyszere a sok mindent meglehet oldani nyomtató porton az jó lenne .
(#) dannu hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Találtam egy jó kis lpt motor vezérlőt de ezzel azabaj hogy servo motor de ennek hejére egy winchester motor t belehetne tenni ?
Bővebben: LinkEzt mintha nekem találták volna ki
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Nagyon sok megoldás létezik, de kész kapcsolást ne várj, mert nekem nincs. Azt se tudom milyen a jelenlegi megoldásod, azaz hová lehetne és milyen módon csatlakozni. Ezt neked kéne tudnod, hogy mit kezdesz 8, vagy akár 12 digitális kimenettel, és néhány digitális bemenettel. A vezérlő programot is meg kell tudni írni... (Erre van egy LPT-s fényjátékprogram VB6-ban írva az oldalamon, abból is ki lehet indulni.)

Az USB-s cikk itt is fenn van és az oldalamon is.
(#) dannu hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Betettem utuljára egy kapcsolási rajzot arról mi a véleményed ? Az egy servo motor hoz való és hogyan lehetne átalakítani dc motorrá . Maradok az LPT a programozásal nem lesz gond vb menni fog .
Ittvan ez a rajz is a stepper motor hejére egy rendes sc motort is belehetne tenni ? Bővebben: Link
(#) dannu hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Szoval találtam egy nagyon egyszerű megoldást LPT motor vezérlésre Ebből és Ebből Kellene össze hozni egyet mert az első képen egy rendes dc motor vezérlésnek ad lehetőséget az ULN2803 a másodikon egy úgynevezet stepper motornak és az én leképzelésem szerint a 18 és a 17 összekötöm kel kötni a motor- ja lesz , a 16-15 pedig a másik motor lesz és itt is a 16-15 a motor - része lesz .HA tévedek javítso kivalaki és ennyi lenne az egész a többi része a 1,2,3,4 úgyanúgy megy az LPT port ba . Véleméyn ?
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
A szervomotor az egy DC motor. Ezt a linkelt meghajtóval csak be és ki tudod kapcsolni.
Az irányváltáshoz már más áramkör kell (H hidas kapcsolások).
Fordulatszabályozni sem egyszerű. Nem állítom, hogy valami alacsonyfrekis PWM-et nem lehet kiadni az LPT-n, de két motorra úgy, hogy irányváltós és stabil legyen, azaz az oprendszertől függetlenül jól működjön, ne akadjon, nehéz. Persze meg lehet próbálni...

A léptetőmotort tudod szabályozni fordulatszámra és irányra is a belinkelt meghajtóval, viszont ezek a motorok nagyok, kis fordulatúak, kis nyomatékúak és drágák. Ha ez nem gond, akkor ezzel a legegyszerűbb precíz irányíthatóságú járműt készíteni.

A helyére szót írd LY-vel! Köszi!
(#) dannu hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Szoval van egy ilyen lépető motorom sankyo f2jgl07(winchesteré volt).Szerintem ennek eléggé gyorsnak kellene lenni szerintem .

SP_A0334.jpg
    
(#) dannu hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
ÉS még találtam még egy winchester motort arra ez van írva l1120x jvc-FF
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nem ismerem ezeket a motorokat közvetlenül, de szerintem ezek nem léptetőmotorok. Talán valami többfázisú brushless, vagy hasonló. Szerintem nincs elég nyomatékuk, de nem tudom...
Használd a válasz gombot...
(#) dannu válasza watt hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Akkor te mit javasolsz?Léptető motoral gondoltam nekem annyira a sebeség nem fontos de azé mennyen . Azért gondoltam a wincehster motorokat mert egyezi ka strepper motorokal Bővebben: LinkOnnan tudom mert "hasonlít" rá mert egyet szétvágtam felxel.
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Bontott winyómotor ügyben nem vagyok jártas, próbáld ki. Viszont az elég gyanús, hogy egy winyó motor ezres nagyságrendben forog, nem?
De megint nem értek valamit, mi van a megépített vonalkövető egységeddel, abban nincs motor? Csinálj már róla egy fényképet!
(#) dannu hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
A vonal követő egység csak összevan forrasztava abba nincs még motor, majd haza megyek hétvégen csinálok képet rólla de nem túl jóminőségű lesz neharagudj előre is .Igen a wincehster motor több 1000 ket prögörg .AZért szerintem lenne neki nyomatéka hogy mennyen a kiss autó ubunt ualá letöltöttem az emc2 vezőrlő programnak .
(#) dannu hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Utána okoskodtam wincehster motor működési elve meg egyezik a stepper motoréval .És "állítólag" elég erőt letud adni 5400 rpm . Szerintem elégé jó + ha 3 lemezes ez eléggé nehéz . Remélem hétfőn meglesz a ULN2803 és máris kipróbálom .
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Idézet:
„A vonal követő egység csak összevan forrasztava abba nincs még motor,”

Mintha azt írtad volna korábban, hogy ezen már túl vagy, ezért lépsz...
(#) dannu hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Túl vagyo krajta működik volt mérővel feszültség ingadozik ha vonalat felé tartom. Tudom hogy azt írtam hogy túl vagyok de nekem ez azt jelentett hogy készen van , majd megpróbálok videót csinálni rólla .
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Akkor leszel kész ha már a járgány eltalál a vonalon! Ez még minden, csak nem kész, és abszolút nem mondhatod el, hogy túl vagy rajta. Ha így állsz hozzá ehhez is, amit egy kicsit érzek is, akkor abból minden lesz, csak jó nem...
(#) dannu válasza watt hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Értettem főnök , akkor nincs KÉSZ ellnézést kérek a flérevezetésért . Ebből remélem ténleg készen lesz , lehet hogy már holnap délután tudok a fejleményekről tájékoztattni.
És még azt szeretném megkérdezni ezt lehet valamivel hejetesíteni ?
ULN2803
(#) dannu hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Ezaz megvan az ULN2803 teszek fel majd rólla képetis már csak egy nyomtató port kábel kell . Utána mehet a banzááj.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem