Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   719 / 1178
(#) szabodavidgabor hozzászólása Feb 5, 2016 /

Üdvözlet!
Van egy trafóm.. szerintem ez valami leválasztó transzformátor lehet, de ezt csak sejtem .. Azért kérdezném hogy másnak erről mi a véleménye (vagy egy ismertetőt tudna valaki csatolni) mert ez egy egyenáramú rendszerbe van beleépítve (akkuról üzemel) . Én úgy tudtam egyenáramot nem tudunk rákötni tekercsre mert az zárlatot eredményez (előre is bocs ha rosszul tudom).. Csatolok egy képet róla.
(#) kadarist válasza szabodavidgabor hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Talán fojtótekercs és sorosan van kötve.
(#) nedudgi válasza szabodavidgabor hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Ez nem valami szünetmentes tápegység részlete? Nincs ott pár tranzisztor véletlenül?
(#) kadarist válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Mintha egy villanypásztor lenne.
(#) Chipmunk1960 válasza vargaf hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Sikerült felrobbantanom egyet, így nem kellett a kibontásával kínlódnom. Így van, ahogyan írod!
(#) Chipmunk1960 válasza szabodavidgabor hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Szia, Hány a lába? Talán többet megtudunk. Hameg ellenállást is mérsz rajtuk még-többet.

Bocsi nem írtam bele a teljes prédikációt.. Igen ez egy villanypásztor alkatrésze ami akuról működik.. tirisztorok is , varisztorok is meg egy grace híd is van benne...meg persze kondik. az az egy zavart meg hogy ha akksiról megy akkor minek a tekercs?

kilenc kivezetést látok rajta.. megmérném szívesen de nem igazán tudom hova is bökjek rá.
(#) kadarist válasza szabodavidgabor hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

A villanypásztor nagyfeszültségét úgy állítják elő, hogy tranzisztorral megszaggatják az akkumulátor áramát majd ezt a szaggatott áramot (ami már nem egyen) feltranszformálják. Ez így ugye nem más, mint egy kapcsolóüzemű tápegység.
(#) erdgab válasza szabodavidgabor hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

A kérdéses transzformátor valóban egy transzformátor,230V/12V/4,3W néven lehetett anno kapni a Lomex áruházban.Üres járásban 230V AC-ról 10V AC volt mérhető a szekunder oldalon.Ha ez pásztorban van,akkor az inverteres részen került felhasználásra,ez tölti a kondenzátort egy gréc egyenirányítón keresztül,majd tirisztor süti a töltést a nagyfeszültségű transzformátorra.

Én ezt eddig nem tudtam hogy erre képes a tirisztor van valami bekötési leírás vagy csak a lábkiosztás sorrendjét valaki nem tudja megmutizni.. akkor talán ki tudom mérni a tekercseket. akkor ezek szerint ez valahogy feltranszformálja azt a megszakított 12 voltot?(bocs hogyha értetlenkedek).. itt egy teljes kép a szerkezetről.
(#) erdgab válasza szabodavidgabor hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Minek a lábkiosztására vagy kíváncsi?Ez a szerkezet eléggé "érdekes",hogy ebben mi hogyan van azt csak az tudja ki összerakta vagy találkozott már ilyennel.
(#) mikrokapcsolo válasza szabodavidgabor hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Ha jól godolom, ez egy vellanypásztor. A tranzisztor/tirisztor a trafó alatti L alu lemezen van. Ha leolvasod a típusát, meg tudod keresni az adatlapját. Ami a csodát műveli, azaz a 12V-ból csinál párezer voltot, az nem más mint a kép jobb oldalán látható gyújtótrafó. Ez csinál nagyfeszt. A kapcsolóalkatrész pedig ennek a bemenetére kapcsolgatja a 12V-ot.
(#) Sebi válasza erdgab hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Igen. Kb jó közelítés, ha megnézel egy 20éves tirisztoros gyújtás kapcsolást.
(#) gothic20 hozzászólása Feb 7, 2016 /

Sziasztok
Vettem lomis piacon egy kis hiperszil trafót. Az lenne a kérdésem, hogy melyik a primer és melyik a szekunder oldala. Illetve a két barna vezeték mellet a fehér vezeték az mi (árnyékolás?) ?
(#) kadarist válasza gothic20 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

A nagyobb ellenállású a hálózati tekercs. Mérd meg!
(#) gothic20 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Piros fehérnek nagyobb, akkor az a bemenet. A 2 barna mellet a fehér meg a 0 lehet ezek szerint? 23v-0v-23v?
(#) kadarist válasza gothic20 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Rákötöd a trafódat a 230V-ra és a műszereddel szépen kiméred a szekundert és máris megtudod a feszültségek eloszlását.
(#) mikrokapcsolo válasza gothic20 hozzászólására (») Feb 7, 2016 1 /

Helló! Minden bizonnyal igen. Ezt ki is próbálhatod, ráadod a bemenetre a tápot, és megméred a kimenetet, vagy ellenállást mérsz fehér-barna1 és fehér-barna2 között. Ezek kb ugyanakkorák lesznek. barna1-barna2 közt pedig a két előbb mért ellenállás összege lesz.
(#) gothic20 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Rendben. Köszi a segítséget.
(#) sunside hozzászólása Feb 7, 2016 /

Sziasztok,
A kollektív memóriára lenne szükségem: ha valakinek van valami infója a képen látható régi frekvenciamérő panelről, kérem ossza meg velem.
Régen kit-ben árulta itthon valamelyik bolt (talán az Urbán), PCM 600 jelölés van a panelon.
Leginkább a kapcsolási rajzának örülnék.

CAM_0018.JPG

(#) Sebi válasza sunside hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Nem látok időalapot, vezérművet - inkább impulzus számláló lesz. A 3db olvasható IC dual BCD számláló ez 6digit. A kijelző alatt 6db BCD-7szegmens dekóder lakhat. Persze simán mellé(alá) építhető ami kell.
(#) sunside válasza Sebi hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Igazad van, rosszul írtam. Tényleg számláló. Van esetleg ajánlatod valami egyszerű vezérlőre hozzá?
(#) yulo5310 válasza gothic20 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

A fehér vezetéktől mérsz jobbra,balra az értékeket látni fogod. Szerintem az a közepe!
(#) Sebi válasza sunside hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Attól (is) függ, mire szeretnéd használni. Mivel az alkalmazott IC-k felső határfrekvenciája 8MHz, a 6 digiten ez 8000,00kHz formában jeleníthető meg 0,1s kapu-idővel.
Sajnos látható lesz az a hiba, hogy nincs kivezetve az IC-ken az átírás bemenet, aminek hiánya lassabb kapujelnél látni engedi a számlálást.
Jól belegondolva nem igazán alkalmas a feladatra.
(#) sunside válasza Sebi hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Kössz a választ. Van egy SP8786-os meg egy U664-es IC-m a fiókom mélyén, ezekből gondoltam összerakni valami elemes frekimérőt EZ alapján.
(#) papus51 válasza sunside hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Az csak egy bemenő fokozat meglévő frekimérőhöz. Elnézést ha nem írtam ezzel újat.
(#) H2opok hozzászólása Feb 9, 2016 /

Üdv
Kis segítségre lenne szükségem. Megépítettem EZT A KAPCSOLÁST
Viszont az egyik csőnél nem lehet beállítani az alsó holtpontot, vagyis a csövön jelzett vonalig. (semmi jel nincs rákötve az elektronikára)
Hiába állítom a trimert (2,2,K), a kijelzés nem változik. Az alkatrészeket ellenőriztem, az MPSA42-t cseréltem, de nem segített. Az LM358 , 324 et is cseréltem, az sem segített.
A 120V ot rendesen be lehet állítani, azzal nincs gond.
Viszont az LM358 kimenetei közt 3tized etérés van. Az 1es láb, (ezt a csövet nem lehet állítani) ami az MPSA ra megy, 0,8V van a 7es lábon (ez a jó oldal) 0,53V.
Ettől függetlenül működik a cucc, csak ezen hiba miatt nagy az eltérés a két cső között.
Lenne valakinek valami ötlete mit nézzek még meg?
Köszi előre is.
(#) proli007 válasza H2opok hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Hello! A 14-es és 8-as láb egy feszültség kimenet, aminek feszültsége a bementi feszültséggel arányos. Ezt meg lehet mérni. A végfokozat pedig egy feszültség vezérelt áramgenerátor. Az is ellenőrizhető egy mA mérővel, ha azt a 12V és az MPSA kollektora közé kötöd be. Trimmer középállásában az átalakítási tényező, kb. 1,6V/1mA értékű.
(#) Darfol hozzászólása Feb 9, 2016 /

Tiszteletem!

Kaptam egy Bort BCT-100A típusú hibás gravírozót. Nem lehet szabályozni a fordulatot, csak bekapcsolni lehet és teljes fordulaton dolgozik. Van benne egy IC GS069. Már kértem segítséget itt és kaptam is vele kapcsolatban így jutottam el az adatlapjához. Több helyen is próbáltam beszerezni de sehol nem ismerik és beszállítóknál sincsen. Kérdésem az lenne helyettesíthető ez az alkatrész?

Segítséget és a válaszokat előre is köszönöm!

datasheet.pdf

Következő: »»   719 / 1178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem