Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   102 / 361
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Nem túl szerencsés clock outra állítani a belső oszcit, mert nem tudhatod mi van rákötve a lábra, de egyébként se szoktuk.
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Ezt egykicsit "benéztem " én soha nem használom a belső rc oszcit mindig kvarccal csinálom
ezért történhetett , köszönöm a kiigazítást
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012

Rengeteg panelem működik belső oszciról. RS485 kommunikáióval tökéletesen működnek évek óta. Legtöbb esetben felesleges elhasználni két lábat. A legutóbbi vezérlőm 32MHz-el működik, belső oszci + PLL-el (4x8MHz). Az alap időzítésekhez teljesen megfelelő és elég gyors is. Ez is 60m RS485 végén lóg, gyakorlatilag kommunikációs hiba nélkül nonstop működik. Nyugodtan használd te is, ha nem idokolja más...
(#) watt válasza pjg hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Valóban elmondhatnád mit akarsz, mert van egy érzésem, hogy nem jól akarod megoldani. A világ legpontosabb kvarcával sem lehetne a hálózathoz szinkronizálni a PIC-et. Arra ott van maga a hálózat, mint ütemadó!

Eddig féltem hogy "lefagy,vagy nem jól működik , elmászkál" de most már kipróbálom .
Szerinted menyi lehet a frekvencia elcsúszás szobahőmérsékleten ? Azért órát stoppert nem kell kvarc nélkül építeni ?

Persze, időmérőt, frekimérőt stb nem lehet vele építeni. De pl. fényjátékot, 1% pontosságon belüli ütemadókat igen.
Az adatlapban a AC CHARACTERISTICS: INTERNAL RC ACCURACY táblázatban lehet megnézni az adatoakt. Általában 25C-on +-1%, max +-2%. -40..85C-ig +-5%
Gyakorlatban nem több 2%-nál, azokon a hőfokokon, amiken mi használjuk. Kinti használat esetén jobb a kvarc.
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Ezt megnéznéd?

10ms-2.fcf

Ez jó, ahogy van. Mi a gond vele?

Érdekesnek tartottam, hogy a Rollover-hez 250-et kell beállítani, de megnéztem a C kódot és kiderült a turpisság:
  1. pr2=250-1;

(#) pjg válasza watt hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Semmi. Most dobtam fel. Ujjgyakorlat.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Tényleg. És van is nekik!
Bővebben: Link

Ebben a megoldásban bízhatsz, minden más értékfeltöltős megoldásban nem. Nem csak Fowcode-ban okoz gondot, hanem C-ben is. MPLAB szimulátorban kiderülnek a gondok, az jól mutatja a csúszásokat.
Mi van a kérdésemmel, titok mit szeretnél?

Nem túl acélos, +-50ppm-es és +-100ppm szélesebb hőfoktartományban. De kérdés mire kell...
Adatlap

Tévedtem, az U jelű +-10ppm-es, ez jó.
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Tényleg katyvasz mit szeretnél evvel ? Kukkantsd meg a példaprogramokat azok közt van megszakításra példa órára példa , csak át kell tenni tmr2 be és beállítani

Dehogy is titok! Csak úgy járok mint az egyszeri diák.
Minél többet megismerek annál inkább kétségbe esem, hogy milyen sok mindent nem tudok.
Első ötlet, már régóta fenem rá a fogam. Olyan fordulatszám mérőt, illetve sebesség mérőt csinálni, amiben a kijelző egy léptetőmotor. A másik: van egy villanyrezsó lapom. Vadi új. Vagy 30 éve őrzöm a garázsban. Ehhez szeretnék csinálni egy olyan szabályzót, ahol egy potival állítom a hófokot és nem ki - be kapcsolással szabályozódik, hanem mint egy PWM. Korábban itt már valaki leírta a hogyanját. Harmadik. Egy olyan gyújtást szeretnék összehozni ami a tirisztoros gyújtást szabályozza. Gombnyomásra lehet állítani az előgyújtást. és kijelzi az előgyújtás fokát. Negyedik: radiátor szelep motoros nyitása, zárása. Hőfok függvényében, léptetőmotorral. Meg még ezer egy gondolat.
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

"Meg még ezer gondolat" Egyszerre csak egyre koncentrálj ! Először próbáld meg az ADC kezelést (poti) mondjuk lcd kijelzővel , ha ez megy fejlesztd tovább. Előszörre ne akarj egyből nagyprojektet apró lépésekben haladj .
(#) Sanyessz hozzászólása Nov 29, 2012 /

Probáltam a kapott progot, de... Flowcode szimulácioban a szöveg jobbra, proteuszban ballra mászik, hárdveres tesztnél meg meg se jelenik.
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Az ADC már megy.
Az LCD is.
A nyomógomb, LED is. Menü még nem.
Csináltam már 1Wire DS18B20-at. Az is működik.
A megszakítást is megértettem, csak az időzítést kell megismerjem.
Persze, tudom, hogy ez még csak az alapozás.

Csak az a bolt van tőlem nagyon messze. A futár meg többet kér, mint az árú értéke. No majd...
(#) pistikeid hozzászólása Nov 29, 2012 /

Valaki adhatna tanácsot még mindig 4 digites 7szegmensessel kapcsolatban amikor a kijelezni kivánt szám túl lépi az 1 helyiértéket hogyan tudom kiiratni a következő digit-re?
(#) kaqkk válasza pistikeid hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Számítással és másik változóval : az eredeti változód mondjuk SEC : 10sec = SEC / 10
sec = SEC - (10sec*10) A 10sec lessz a tizes helyiérték a sec az egyes
(#) kaqkk válasza Sanyessz hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

nézd meg hogy az E RS lábak úgy vannak e bekötve mint a programban , ha netán máshogy van akkor állítsd át a programban és fordítsd égesd újra

Mi a katyvasz? Ez egy tökéletes 10ms-ek időzítő. Nézd meg jobban, ettől tökéletesebbet nem lehet!

Egyikhez sem kell pontos 10ms.
A rezsóhoz pláne nem, az még 1-5Hz-es kvázi PWM-el is elmegy egy triakkal, amit gyakorlatilag ki-be kapcsolsz. A fűtőszál majd integrálja a teljesítményt.
Fontos, hogy jól kell megközelíteni a kérdést, és valóban jobban tennéd, ha lépésenként haladnál, mert sok lesz egyszerre!

Az zavart meg hogy csak 1 be álítja aztán törli a változót , Én mindig számlálom az értéket .

Ő is számlálja, csak egy jelzőt állt be, mikor eléri a beállított értéket. A jelzőt a fő programciklusban kezeli le és a lekezelés után törli. Így nem fordulhat elő, hogy nem veszi észre a program a jelet. Ez a módszer szerintem jó.
(#) watt válasza pistikeid hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Olvass vissza feltettünk pár makrót, amiben digitekre bontjuk a számokat. Abból ki tudsz indulni kisebb számokhoz is, bár működik bármilyen számmal, ami ulong-nál nem nagyobb.

Tudom. Igazad van, csak most úgy érzem magam, mint a gyerek a vásárban. Ezt is! Ezt is! Ezt is!

Mikor tudod kipróbálni a programot? Mert ehhez lehet hasonlítani a másik megoldást, akár egymás mellett futtatva két LED-et a két megoldással villogtatva. Ha egy idő után elcsúsznak, akkor kiderül, hogy hiba van a timer feltöltése körül. Persze ez csak akkor érdekes, ha a timer2-t nem tudod használni a PWM kívánalmai miatt, különben semmi értelme más megoldást keresni. Tanulni viszont lehet belőle és kiderülhet, hogy a Flow jól működik-e!
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Külső kvarc oszcillátor ? txco?
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

No arra hiába is teszel kvarcot. Nincs benne oszcillátor. Ahogyan Kaqkk írja, külső oszci kell.
Timer1-ben már van. Timer3-ban is.
Következő: »»   102 / 361
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem