Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   32 / 71
(#) sirály12 válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Még egyszer átmértem minden lábat, mind a vezérlőn, mind a memórián. Semmi hibát nem találtam, és mégsem jó. Tanácstalan vagyok.
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Köszönöm a segítséget ! Átnéztem az adatlapot újra ,és az lcd hátulját is meglestem . HD44780 as van rajta (5db) tehát tényleg nagyon valószínű hogy a pic 5v os adatkimenete meg tudja hajtani .
(#) zenetom válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Most sajna nincs időm, de gyanús hogy pont a felénél rajzolja ki újra..
Nincs valami egyéb engedélyező beálíltás/láb, ami miatt ezt csinálja?
(#) sirály12 válasza zenetom hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Nem tudok egyéb beállításról, ami miatt ezt kellene csinálnia. Minden beállítást a doksi alapján csináltam.

Épp ez a furcsa, hogy nem pont a felénél kezdődik a második vonal, mert az a 32. sor eleje lenne, de beljebb indul el. Ezért is nem értem a dolgot.
(#) Szasza9668 hozzászólása Okt 9, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Volna nekem egy nokia 3310 kijelzőm amit szeretnék atmega32-esel vezérelni de fogalmam sincs mivel lehetne ezt programozni.
Tudna ebben segíteni valaki?
részletek itt!
Bővebben: Link

Üdv!
(#) isti95 hozzászólása Okt 14, 2012 /

Helló mindenki!
nekem van egy OmniBook 5700 ct kijelzőm, és az érdekelne, hogy ezt valahogy fel lehetne-e éleszteni? Vagy annyira bonyolult, hogy inkább rakjam vissza a szekrénybe, az utókornak... Mert úgy hobbiból jó lenne vele próbálkozni
(#) Ktulu válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Valamiért nem elérhető egyelőre...
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
(#) Sick-Bastard hozzászólása Okt 17, 2012 /

Üdv!

Az utóbbi 2 hétben kezdtem el ismerkedni az avr-rel és a programozásával, szóval meg kezdő vagyok a dologban.

Van egy ATMEGA8535-16PU kontrollerem és egy RC 2002 A-E (KS0066os IC) 20x2-es karakteres kijelzőm.

A programokkal innen ismerkedtem:
Microcontroller Tutorial - A Beginners Guide

A 18-as videót próbáltam alkalmazni, mert úgy vettem eszre, hogy a 9. karaktert mar nem írja ki. Szóval lefuttattam a 18-as videóban levő kódot és azt vettem eszre hogy csak az első 8 bitet tudom megjeleníteni.

Ez mitől lehet?

Megjegyzés: Az avr és a kijelző közötti kommunikációt SPI-n keresztül oldottam meg 2db sorba kötött 74hc595-el. Bar mivel az első 8 karakter megjelenik, így naivan feltételezem, hogy nem az SPI a ludas.

SB
(#) Panzer576 hozzászólása Nov 4, 2012 /

Sziasztok!
Van egy érdekes problémám, amire sajnos nem találtam még meg a választ.
Röviden: Egy 16x2-es grafikus LCD határozatlan időnként "lefagy" és össze vissza karaktereket ír ki van hogy el sem indul.
Egy labortáp kijelzője lenne belőle. 2-féle képen terveztem meg a nyákot, az egyik módon semmi baj, a másik módon az említett hibát produkálja.

Mellékletben küldöm xps-ben a kijelző nyáktervét, és a print sceen képét is.

Szükség esetén tudok videót küldeni a hibajelenségről!

Körülbelül 2 éve foglalkozok LCD-vel, és ez a második alkalom, hogy ilyen hibát produkál!
Segítség pls, hogy még egyszer ne fussak bele!

Köszi!
Panzer
(#) _vl_ válasza Panzer576 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Azt nem tudom, hogy mi okozza a problémádat, de azt igen, hogy a kialakításod több szempontból sem az igazi.
Az egyik alapvető gondom a megoldásoddal, hogy a tápvonalak össze-vissza útvonalon és ad-hoc stílusban vannak vezetgetve. Pl. az LCD kijelző táp vonala (2-es) láb: szép, vastag vezeték, kb. 1mA áram vezetésére (ennyit fogyaszt egy LCD kijelzőn a chip). Ezzel szemben a háttérvilágítás pozitív tápja (akár 80-100mA-t is fogyaszthat) sorbakötve a vezérlő IC tápjával (ezt az IC nagyon-nagyon szokta díjazni), úgy, hogy az IC számára a tápra rakott hidegítő kondi és az IC táp lába között (az LCD 80-100mA-es fogyasztását is vivő) vezeték még jól el is van vékonyítva. Ha ráadásul PWM módban próbálnád a háttérvilágítást meghajtani, na akkor valószínűleg az IC még el is fog resetelni néha, mivel 100mA ki-bekapcsolgatása ilyen távolságban levő pufferkondival jelentősen fogja az IC tápját is rángatni.
A legnagyobb fogyasztást adó háttérvilágítás tápvonalait el kéne különíteni a digitális alkatrészek tápvonalaitól, és csak a stabilizátor környékén összekötni. Meg persze az is elgondolkodtató, hogy kell-e stabilizált táp egy háttérvilágításnak...

Ugyanez a kvarc táján: a kvarcnak nagyon fontos a két kondijára kötött föld. Ehhez képest innentől az IC földlábáig (ugye ehhez képest érzékeli az IC az órajel bemenetét, és ehhez képest hajtja meg a kvarc bemenetét) gyakorlatilag az egész panelt körbe kell kerülni. Inkább a sok LCD vezetéket kéne átkötésekkel megcsinálni, és a tápvonalakat rendesen, ha már feltétlenül egyoldalasban gondolkodsz. És ne az LCD kijelző egyik adatlábán keresztül kapja már a kvarc a földet...

Továbbá, ha nagyobb távolság van az LCD és a vezérlő IC között (mondjuk 5-10 centinél több), akkor hasznos lehet egy-egy kisértékű soros ellenállás (10-100 ohm ) beiktatása a digitális jelvezetékekbe.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) Panzer576 válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Értem!
Köszönöm a segítséget!
Végre valaki egy épkézláb magyarázatot is ad, még ha nem is pont a problémára!
A NYÁK tervezéssel teljesen igazad van, kezdő vagyok a témában, és sokat hibázok.
Már több helyen kerestem leírást ezzel kapcsolatban, de sajnos nem lelek.
Neked van esetleg egy NYÁK tervezési leírásod? Vagy tudsz egy oldalt ahol fent van?

Köszi!
Panzer
(#) orulttudos hozzászólása Nov 14, 2012 /

Az lenne a kérdésem hogy van egy Sony LCX024 típusú kijelzőm és a vezérlését szeretném megoldani egy ATMEGA8515 ic-vel. Avr studio 4-et használok.
Már próbálkoztam de eddig sikertelenül. Örülnék ha valaki elmagyarázná a pontos működését (melyik lábra mikor milyen feszültség kellene menjen). A kijelzőt ha lehetséges 5V-ról üzemeltetném. C forráskódot is szívesen fogadom, az is megteszi magyarázathelyett.
(#) _vl_ válasza orulttudos hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

A kijelző - ha elolvastad a leírását - 11.4-14V-os tápfeszültséget igényel.

Ez egy olyan kiijelző, amibe folyamatosan kell a megjelenítendő adat újból és újból ciklikusan beküldeni. Ehhez kb. 218 * 521 pixel * 60 Hz = ~7MHz-es sebességgel kell tolni bele az adatot, folyamatosan. Az általad választott mikrokontroller ahhoz túl gyenge, hogy ezt szoftverből megcsinálja (mondjuk min. 1 nagyságrenddel gyorsabb cpu kéne), hardver támogatása pedig nincs hozzá.
Megoldási lehetőségek:
- olyan mikrokontrollert használni, amiben van kijelzőhöz hardver támogatás,
- olyan kijelzőt használni, amiben van memória meg vezérlő,
- a mikrokontroller és a kijelző közé egy memóriával rendelkező vezérlőt iktatni (pl. SSD1963),
- a mikrokontroller és a kijelző közé diszkrét alkatrészekből (pl. valami FPGA) egy külső áramkört építeni, ami ellátja a memória + vezérlő funkciót.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) orulttudos válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Köszönöm a gyors választ. Az adatlapban szerepelt néhány meghajtó ic, gondolom az is megfelelne. Mindegy akkor ezt a projectet egy kicsit majd halasztom. Mindent kösz.
(#) orulttudos hozzászólása Nov 20, 2012 /

Hali. Az lenne a problémám hogy szereztem egy 128*36px felbontású OLED kijelzőt egy Sony Ericsson W380 telefon előlapjáról. Ezt a kijelzőt szeretném meghajtani. A kérdés a lábkiosztás és a vezérlő IC lenne, esetleg SPI-n vagy I2C tud e kommunikálni AVR-rel? Ha esetleg még valaki tudná van egy másik OLED kijelzőm is egy Sony NW_E005-ös mp3 lejátszóból amit szintén AVR-rel vezérelnék. Előre is köszönök minden hasznos infót.
(#) kaqkk válasza Sanyessz hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

A szöveg oda vissza megy először jobbra majd balra . valószínű hogy hardverhiba van
(#) Sanyessz válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Kis elöre lépés történt a dologban, gondoltam leddel kivizsgálom hogy Az LCD lábára megy e jel, és megjelent vmi szöveg
"J''jj bhbddl
hdlln fnbld"
Szóval ezekszerint kéne mindegyik Data lábra, és talán a többi E,RS egy 4k lehuzó ellenállás?

A E és RS lábak jok voltak, a data lábakon kelett modositanom, de még mindig csak zagyvaság jelenik meg.

Akkor még mindíg nem jó a bekötés , de már látod a fényt az alagút végén
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012

De ha a bekötés nem lenne jo, akkor nem jelenne meg semmi, mert a parancsok is rosszul mennének ki, meg nem is mozogna, vagy rosszul gondolom? És csak akkor irt ki akármit is mikor hozzá értem a leddel a legalsó databit lábához.

Az mclr lábat 10k val húztad fel + ra ? Az is csinálhat furi dolgokat
(#) watt válasza Sanyessz hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

A program jó, áramköri hibád van. Nem csak a bekötés számít, de ez már tényleg nem ebbe a topicba való, keress egy LCD-s topicot!

Igen ugy van felhuzva, de mi a megoldás rá, hogy kéne h jó legyen? más kapcsolásnál is igy jártam el, nem fordult elő semmi gond
(#) mrobi válasza Sanyessz hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Kompatibilis-e az LCD kijelző? Van-e esetleg másik kijelző amivel ki tudnád próbálni?
(#) Sanyessz válasza mrobi hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Miért ne lenne kompatibilis a kijelző??? De azt hiszem csatlakozási hiba lesz mégis, méghozzá a lcd leg alacsonyabb bitja és a pic RD3 lába között.
(#) mrobi válasza Sanyessz hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Sikerült megoldani a hibát?
(#) vilmosd válasza Sanyessz hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

A kijelzok belso felepitese nem teljesen egyforma. Vannak tobbfele chippel szerelt tipusok, es meg ezen belul is vannak kulonbsegek, pl a display RAm cimek is elterhetnek. Meg egy fontos dolog: a fel nem hasznalt labakat le kell kotni a GND-hez. Valamint a kontrasztfeszt is be kell allitani. Ebben az a csavar, hogy keszulnek kijelzok amihez negativ kontrasztfeszt kell adni. Ugy -4-5 voltot. Ugyhogy talan ezeknek kellene utananezni, hogy biztos lehess a kompatibilitasban. Keresni kellene egy adatlapot a kijelzohoz, es azon megnezni ezeket a dolgokat. Ja meg kerdes: 4, vagy 8 bites uzemmodot hasznalsz, es hasznalod-e a BUSY jelet. Esetleg valami kapcsolasi rajz a bekotesrol lehet hogy kozelebb vinne a megoldashoz.
(#) Sanyessz válasza mrobi hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

No, végre müködik. A probléma az volt h az LCD tűs csatlakozója nem volt, teljesen rendben, a egy bit nem csatlakozott, cinezés közben kicsit tul let melegitve, majd meghuztam lefelé és nemérte el az LCD tűi. Mostmár minden okés
(#) mrobi válasza Sanyessz hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Örülök neki hogy sikerült.
(#) kaqkk válasza Sanyessz hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Én is örülök
Következő: »»   32 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem