Fórum témák
» Több friss téma |
Még egyszer átmértem minden lábat, mind a vezérlőn, mind a memórián. Semmi hibát nem találtam, és mégsem jó. Tanácstalan vagyok.
Köszönöm a segítséget ! Átnéztem az adatlapot újra ,és az lcd hátulját is meglestem . HD44780 as van rajta (5db) tehát tényleg nagyon valószínű hogy a pic 5v os adatkimenete meg tudja hajtani .
Most sajna nincs időm, de gyanús hogy pont a felénél rajzolja ki újra..
Nincs valami egyéb engedélyező beálíltás/láb, ami miatt ezt csinálja?
Nem tudok egyéb beállításról, ami miatt ezt kellene csinálnia. Minden beállítást a doksi alapján csináltam.
Épp ez a furcsa, hogy nem pont a felénél kezdődik a második vonal, mert az a 32. sor eleje lenne, de beljebb indul el. Ezért is nem értem a dolgot.
Üdv mindenkinek!
Volna nekem egy nokia 3310 kijelzőm amit szeretnék atmega32-esel vezérelni de fogalmam sincs mivel lehetne ezt programozni. Tudna ebben segíteni valaki? részletek itt! Bővebben: Link Üdv!
Helló mindenki!
nekem van egy OmniBook 5700 ct kijelzőm, és az érdekelne, hogy ezt valahogy fel lehetne-e éleszteni? Vagy annyira bonyolult, hogy inkább rakjam vissza a szekrénybe, az utókornak... Mert úgy hobbiból jó lenne vele próbálkozni
Valamiért nem elérhető egyelőre...
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
Üdv!
Az utóbbi 2 hétben kezdtem el ismerkedni az avr-rel és a programozásával, szóval meg kezdő vagyok a dologban. Van egy ATMEGA8535-16PU kontrollerem és egy RC 2002 A-E (KS0066os IC) 20x2-es karakteres kijelzőm. A programokkal innen ismerkedtem: Microcontroller Tutorial - A Beginners Guide A 18-as videót próbáltam alkalmazni, mert úgy vettem eszre, hogy a 9. karaktert mar nem írja ki. Szóval lefuttattam a 18-as videóban levő kódot és azt vettem eszre hogy csak az első 8 bitet tudom megjeleníteni. Ez mitől lehet? Megjegyzés: Az avr és a kijelző közötti kommunikációt SPI-n keresztül oldottam meg 2db sorba kötött 74hc595-el. Bar mivel az első 8 karakter megjelenik, így naivan feltételezem, hogy nem az SPI a ludas. SB
Sziasztok!
Van egy érdekes problémám, amire sajnos nem találtam még meg a választ. Röviden: Egy 16x2-es grafikus LCD határozatlan időnként "lefagy" és össze vissza karaktereket ír ki van hogy el sem indul. Egy labortáp kijelzője lenne belőle. 2-féle képen terveztem meg a nyákot, az egyik módon semmi baj, a másik módon az említett hibát produkálja. Mellékletben küldöm xps-ben a kijelző nyáktervét, és a print sceen képét is. Szükség esetén tudok videót küldeni a hibajelenségről! Körülbelül 2 éve foglalkozok LCD-vel, és ez a második alkalom, hogy ilyen hibát produkál! Segítség pls, hogy még egyszer ne fussak bele! Köszi! Panzer
Azt nem tudom, hogy mi okozza a problémádat, de azt igen, hogy a kialakításod több szempontból sem az igazi.
Az egyik alapvető gondom a megoldásoddal, hogy a tápvonalak össze-vissza útvonalon és ad-hoc stílusban vannak vezetgetve. Pl. az LCD kijelző táp vonala (2-es) láb: szép, vastag vezeték, kb. 1mA áram vezetésére (ennyit fogyaszt egy LCD kijelzőn a chip). Ezzel szemben a háttérvilágítás pozitív tápja (akár 80-100mA-t is fogyaszthat) sorbakötve a vezérlő IC tápjával (ezt az IC nagyon-nagyon szokta díjazni), úgy, hogy az IC számára a tápra rakott hidegítő kondi és az IC táp lába között (az LCD 80-100mA-es fogyasztását is vivő) vezeték még jól el is van vékonyítva. Ha ráadásul PWM módban próbálnád a háttérvilágítást meghajtani, na akkor valószínűleg az IC még el is fog resetelni néha, mivel 100mA ki-bekapcsolgatása ilyen távolságban levő pufferkondival jelentősen fogja az IC tápját is rángatni. A legnagyobb fogyasztást adó háttérvilágítás tápvonalait el kéne különíteni a digitális alkatrészek tápvonalaitól, és csak a stabilizátor környékén összekötni. Meg persze az is elgondolkodtató, hogy kell-e stabilizált táp egy háttérvilágításnak... Ugyanez a kvarc táján: a kvarcnak nagyon fontos a két kondijára kötött föld. Ehhez képest innentől az IC földlábáig (ugye ehhez képest érzékeli az IC az órajel bemenetét, és ehhez képest hajtja meg a kvarc bemenetét) gyakorlatilag az egész panelt körbe kell kerülni. Inkább a sok LCD vezetéket kéne átkötésekkel megcsinálni, és a tápvonalakat rendesen, ha már feltétlenül egyoldalasban gondolkodsz. És ne az LCD kijelző egyik adatlábán keresztül kapja már a kvarc a földet... Továbbá, ha nagyobb távolság van az LCD és a vezérlő IC között (mondjuk 5-10 centinél több), akkor hasznos lehet egy-egy kisértékű soros ellenállás (10-100 ohm ) beiktatása a digitális jelvezetékekbe. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
Értem!
Köszönöm a segítséget! Végre valaki egy épkézláb magyarázatot is ad, még ha nem is pont a problémára! A NYÁK tervezéssel teljesen igazad van, kezdő vagyok a témában, és sokat hibázok. Már több helyen kerestem leírást ezzel kapcsolatban, de sajnos nem lelek. Neked van esetleg egy NYÁK tervezési leírásod? Vagy tudsz egy oldalt ahol fent van? Köszi! Panzer
Az lenne a kérdésem hogy van egy Sony LCX024 típusú kijelzőm és a vezérlését szeretném megoldani egy ATMEGA8515 ic-vel. Avr studio 4-et használok.
Már próbálkoztam de eddig sikertelenül. Örülnék ha valaki elmagyarázná a pontos működését (melyik lábra mikor milyen feszültség kellene menjen). A kijelzőt ha lehetséges 5V-ról üzemeltetném. C forráskódot is szívesen fogadom, az is megteszi magyarázathelyett.
A kijelző - ha elolvastad a leírását - 11.4-14V-os tápfeszültséget igényel.
Ez egy olyan kiijelző, amibe folyamatosan kell a megjelenítendő adat újból és újból ciklikusan beküldeni. Ehhez kb. 218 * 521 pixel * 60 Hz = ~7MHz-es sebességgel kell tolni bele az adatot, folyamatosan. Az általad választott mikrokontroller ahhoz túl gyenge, hogy ezt szoftverből megcsinálja (mondjuk min. 1 nagyságrenddel gyorsabb cpu kéne), hardver támogatása pedig nincs hozzá. Megoldási lehetőségek: - olyan mikrokontrollert használni, amiben van kijelzőhöz hardver támogatás, - olyan kijelzőt használni, amiben van memória meg vezérlő, - a mikrokontroller és a kijelző közé egy memóriával rendelkező vezérlőt iktatni (pl. SSD1963), - a mikrokontroller és a kijelző közé diszkrét alkatrészekből (pl. valami FPGA) egy külső áramkört építeni, ami ellátja a memória + vezérlő funkciót. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Köszönöm a gyors választ. Az adatlapban szerepelt néhány meghajtó ic, gondolom az is megfelelne. Mindegy akkor ezt a projectet egy kicsit majd halasztom. Mindent kösz.
Hali. Az lenne a problémám hogy szereztem egy 128*36px felbontású OLED kijelzőt egy Sony Ericsson W380 telefon előlapjáról. Ezt a kijelzőt szeretném meghajtani. A kérdés a lábkiosztás és a vezérlő IC lenne, esetleg SPI-n vagy I2C tud e kommunikálni AVR-rel? Ha esetleg még valaki tudná van egy másik OLED kijelzőm is egy Sony NW_E005-ös mp3 lejátszóból amit szintén AVR-rel vezérelnék. Előre is köszönök minden hasznos infót.
A szöveg oda vissza megy először jobbra majd balra . valószínű hogy hardverhiba van
Kis elöre lépés történt a dologban, gondoltam leddel kivizsgálom hogy Az LCD lábára megy e jel, és megjelent vmi szöveg
"J''jj bhbddl hdlln fnbld" Szóval ezekszerint kéne mindegyik Data lábra, és talán a többi E,RS egy 4k lehuzó ellenállás?
A E és RS lábak jok voltak, a data lábakon kelett modositanom, de még mindig csak zagyvaság jelenik meg.
Akkor még mindíg nem jó a bekötés , de már látod a fényt az alagút végén
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
De ha a bekötés nem lenne jo, akkor nem jelenne meg semmi, mert a parancsok is rosszul mennének ki, meg nem is mozogna, vagy rosszul gondolom? És csak akkor irt ki akármit is mikor hozzá értem a leddel a legalsó databit lábához.
Az mclr lábat 10k val húztad fel + ra ? Az is csinálhat furi dolgokat
A program jó, áramköri hibád van. Nem csak a bekötés számít, de ez már tényleg nem ebbe a topicba való, keress egy LCD-s topicot!
Igen ugy van felhuzva, de mi a megoldás rá, hogy kéne h jó legyen? más kapcsolásnál is igy jártam el, nem fordult elő semmi gond
Kompatibilis-e az LCD kijelző? Van-e esetleg másik kijelző amivel ki tudnád próbálni?
Miért ne lenne kompatibilis a kijelző??? De azt hiszem csatlakozási hiba lesz mégis, méghozzá a lcd leg alacsonyabb bitja és a pic RD3 lába között.
A kijelzok belso felepitese nem teljesen egyforma. Vannak tobbfele chippel szerelt tipusok, es meg ezen belul is vannak kulonbsegek, pl a display RAm cimek is elterhetnek. Meg egy fontos dolog: a fel nem hasznalt labakat le kell kotni a GND-hez. Valamint a kontrasztfeszt is be kell allitani. Ebben az a csavar, hogy keszulnek kijelzok amihez negativ kontrasztfeszt kell adni. Ugy -4-5 voltot. Ugyhogy talan ezeknek kellene utananezni, hogy biztos lehess a kompatibilitasban. Keresni kellene egy adatlapot a kijelzohoz, es azon megnezni ezeket a dolgokat. Ja meg kerdes: 4, vagy 8 bites uzemmodot hasznalsz, es hasznalod-e a BUSY jelet. Esetleg valami kapcsolasi rajz a bekotesrol lehet hogy kozelebb vinne a megoldashoz.
No, végre müködik. A probléma az volt h az LCD tűs csatlakozója nem volt, teljesen rendben, a egy bit nem csatlakozott, cinezés közben kicsit tul let melegitve, majd meghuztam lefelé és nemérte el az LCD tűi. Mostmár minden okés
|
Bejelentkezés
Hirdetés |