Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   31 / 81
(#) bbatka válasza ODU hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
A sav tartalmú folyasztószerek nem csak korróziót okoznak. Vezetővé válik tőle a nyák üvegszövet anyaga. A nyákok többsége mint a szivacs felszívja magába. Másodlagos hatása lehet hogy nem megfelelően működik az áramkör emiatt.
Használj fenyőgyantát nagy töménységű alkoholban feloldva. SMD alkatrészekhez a "flux" elnevezésű termékeket keresd.
(#) ODU válasza bbatka hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Igen. Sok helyen olvastam, hogy a sav az nagyon rossz a NYÁK-nak illetve a tiszta fenyőgyanta a legjobb, mert annak nincs semmilyen mellékhatása. Ez igaz? Tényleg semmi káros hatása nincs? Akkor nem is fogok venni folyasztószert hanem a jelenlegi gyantás oldatomat betöményítem elég rendesen, hogy olyan legyen mint a méz. Az remélhetőleg jó lesz. Csak forrasztás után nagyon macerás a tisztítása.
(#) skopy hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Sziasztok, tudnátok segíten ?
Forrasztó ónt szeretnék vásárolni, vastag sodort réz forrasztásához.
Tippeket , ötleteket szívesen várnék, milyen ónt érdemes venni.
(#) jenebala válasza skopy hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Érdemesebb valami vastagabb 1 vagy 1.5 mm eset venni vastag kábelhez, mondjuk az is kérdés menyire vastag az a kábel.. mindenkinek más a vastag..

Érdemes oda figyelni hogy SN/PB: 60/40 % os legyen (ez az ón ólom arány) Sima réz kábel forrasztáshoz nem kell a legeslegjobb minőség és drágább, de ha 230 V kábelt szeretnél forrasztani amit hálózatban használnálnál annak forrasztása nem ajánlott, arra vannak speciális csatlakozók, csokik wagok..
(#) ODU válasza skopy hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Bármilyen Sn60Pb40-es jó(ólommentessel szerintem jóval nehezebb forrasztani). Lényeg, hogy legyen benne folyasztószert. A legjobb a gyantás. A réz vezeték átmérőjétől függően kell ón átmérőt választani. De egyetértek az előző hozzászólóval.
[OFF] Én úgy szoktam kábeleket ónozni hogy mindig összegyűjtöm a maradék ónokat vagy a már elhasznált ónokat. Beolvasztom. A réz kábelt belemártom a folyasztószerbe majd az olvadt ónba. Ez a legegyenletesebb ónozási módszer, gyárakban is így csinálják.
(#) Baliszoft válasza skopy hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
60/40, kb 1mm, ahogy a többiek mondják. Az ólommentest kerüld el, nehéz vele forrasztani, ráadásul ha nem olyan a pákád / pákahegyed, az ólommentes folyamatos használata azt is tönkre teszi.
(#) El_Pinyo válasza ODU hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Kiegészítésképpen hozzáfűzném az előttem szólókhoz, hogy a páka teljesítményének is elegendően nagynak kell lennie ahhoz, hogy megfelelően fel tudja melegíteni a vezetéket, valamint a páka hegye is befolyásoló tényező. Túl vékony heggyel csak szenvedés az egész.
(#) ODU válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Ez pontosan így van. Én 60W-os pákát javaslok. Egy kép sokat segíthet ezt eldönteni.
[OFF] Nem akarok reklámot csinálni de mindenkinek ajánlom a préselt szalmiák használatát. Nagyon kevés hozzászólást találtam a szalmiákkal kapcsolatba pedig egy "csodaszer" számomra. Szívesen beszélgetnék erről a témáról is. Szerintem sokakat érdekelne ez is és megkönnyítenék a kezdők és a haladók életét is.
(#) DJ Tacki válasza ODU hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Én alkohol helyett nitróhigítóban oldom a fenyőgyantát, jóval könnyebben oldódik. Forrasztás után szintén nitrohigítós ecsettel, fogkefével törlöm át, 10 másodperc alatt leviszi a fölösleges (akár égett) gyantát is. Bár tény, hogy jóval büdösebb, lakásban nem biztos hogy szerencsés.
(#) Marczilla válasza DJ Tacki hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Sziasztok! Pont ezt akartam megkérdezni én is, hogy melyik a legjobb anyag, amivel tisztítani lehet a forrasztópáka hegyet, hogy jól rá tapadjon a cin, vagy az ón.Én forrasztóvízről hallottam.
(#) icserny válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
A forrasztóvizet csak bádogosmunkákhoz használd!
(#) Frankye válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
A forrasztóvizet, forrasztózsírt, és hasonló "csodaszereket" gyorsan felejtsd el az elektronikában! Igen erősen korrozatívak, tönkre fogják tenni a NYÁK felületét (réz részeket)!
A forrasztópáka hegyét nedves szivaccsal (tengerivel, nem pedig mosogatóval!), esetleg nedves ronggyal lehet tisztítani.
(#) ODU válasza Frankye hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
És a ráégett gyantát hogy kell leszedni? Ami semmivel se jön le. Én ilyenkor használom a préselt szalmiákot. A helyes használatról itt egy jó videó.
(#) Frankye válasza ODU hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Ha nagyon rá van égve, akkor jöhet a szalmiák-kocka, de a későbbiekben inkább a megelőzésre célszerű gondot fordítani. (A mechanikai tisztásról, mint a reszelés, mindenki mélységesen felejtkezzen el, bár logikusnak látszik, de tönkreteszi a pákahegy bevonatát!)
(#) san398 hozzászólása Feb 12, 2012 /
 
Ki milyen kézi ónszívót használ és ajánl? Van egy régi, már nem igazán jól működik és le szeretném cserélni.
(#) ODU válasza san398 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Én azt mondom hogy 3 szempontot kell szem előtt tartani.
1. Minél vékonyabb legyen a teflon hegye (nagyon fontos hogy hőálló legyen) a könnyebb munka érdekében. Kisebb helyekre is odafér és precízebben lehet felszívni vele az ónt. Csak egy kis adott helyről szívja ki
2. Robosztus kialakítás. Ha lehet fémvázas legyen. Túl sok magyarázatot nem igényel. Nekem az összes műanyag szétesett a meneténél
3. Ha legyen akkor dupla tömítésű dugattyúsat válassz. Ez azért fontos hogy az idő elteltével is megőrizze a jó tömítését. Ne engedjen a dugattyúnál mert akkor elveszíti a szívóképességét.

Sajnos konkrét márkával és típussal nem tudok neked szolgálni mert rengeteget kipróbáltam már de egyik se volt nyerő. Ha van valakinek bevált típusa az engem is érdekelne.
(#) Doncso hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Sziasztok, kaptam egy tekercs 500g-os forrasztóónt, Márka : MBO tipus Sn96.5Ag3Cu0.5 , a kérdésem az lenne, hogy ez miféle ón lehet? Mert Végül is lehet vele forrasztani, de mintha magasabb hőfokon olvadna mint a sima ón, és nem is terül olyan jól, illetve felhasználás előtt fényes, majd ha forrasztottam vele, lehül akkor bemattul, miféle cucc ez? Bővebben: Link
(#) waterbear válasza Doncso hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Melting teperature --> olvadási hőmérséklet

Kicsit magas, a Lötstop is általában 230-160°C-ig hőálló, így nem csoda, hogy ilyeneket tapasztalsz.
Na de ajándék ónnak....
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Ólommentes forrasztóón. Amatőr felhasználásra nem ajánlom, mert különleges bánásmódot igényel.Ólommentes topik
(#) san398 válasza ODU hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Köszi a választ.A szempontokkal nincs is problémám inkább egy konkrét típus kiválasztásával.Hátha lesz valakinek valami bevált típus.
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Hát de István , én profi vagyok. Akkor használhatom?
Köszönöm a választ. Akkor továbbadok rajta, nem jó ez nekem.
Üdv.
(#) speed008 hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Kezdő vagyok panelforrasztás témában. A boltos mondta, hogy a Kalafonia nevű folyatószert ha denatszeszben feloldom és ecsettel felviszem az oldatot tökéletes folyatószer a panelhoz. Érdeklődnék, hogy szerintetek is így van?,a forrasztás után a panelra folyt maradékot eltávolítsam?, nem okoz e ez valami károsodást a panelba?
(#) kadarist válasza speed008 hozzászólására (») Feb 14, 2012 / 1
 
Szia!
Keresd úgy a kolofóniumot, hogy fenyőgyanta vagy hegedűgyanta. Nem károsít és kellemes illata van.
(#) speed008 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Köszönöm a segítségedet! Legközelebb megfogadom. Az lenne még a kérdésem ,hogyha már megvettem akkor használhatom azt is "mellékhatás nélkül"?
(#) kadarist válasza speed008 hozzászólására (») Feb 14, 2012 / 1
 
Igen, ha ezt a gyantát feloldod tömény alkoholban, akkor kapsz egy korrozióvédő, jó ónfolyást biztosító anyagot, ami természetesen nem károsítja a fémrészeket sem.
(#) speed008 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Köszönöm a segítségedet!
(#) speed008 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Bocs, hogy értetlenkedek, de a Kalafoniára gondoltam. Ha azt feloldom denszeszbe és felviszem a panelra forrasztás előtt akkor nem lesz károsodás semmiben?
(#) ODU válasza speed008 hozzászólására (») Feb 15, 2012 / 1
 
Nézd meg a szótárban. A kalafónia, kalafónium azt jelenti hogy fenyőgyanta
(#) kadarist hozzászólása Feb 15, 2012 / 1
 
Hasznos forrasztási oktatóvideó: Bővebben: Link
(#) speed008 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Köszönöm nektek a segítségnyujtásokat! Nagyon hálás vagyok érte!
Következő: »»   31 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem