Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   242 / 316
(#) mark.budai hozzászólása Szept 30, 2013 /
 
Sziasztok! Bocsi, ha volt már, de nem tudjátok, hogy a 2N5458 típusú fetet mivel tudnám helyettesíteni? Ha van valakinek tapasztalata, annak megköszönném a válaszát. Ezt szeretném megépíteni. Már az IC-vel is gondok voltak, de NE5534 lesz helyette. Jó lenne, ha lomexben, vagy hestoreban kapható darabbal tudnám helyettesíteni a fetet.
(#) kadarist válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Szia!
Helyettesítők: Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Szia!
Ebben a kapcsolásban nem kritikus a fet típusa, hiszen csak egy source követő. Feladata, hogy a kimenetet kis impedanciásan jelenítse meg, egy illesztés. Mivel a bemenetén a jelszint úgysem lehet nagyobb 5-600mV-nál (D1-D2 diódák limitelése miatt), így biztos, hogy sem a cut-off sem a gate klippelése nem vesz részt a hangzásban. A fet munkapontja itt elég lineáris ezeken a feszültség szinteken, meg nagy a visszacsatolás is a source követő kapcsolás miatt. Ne stresszeld túl a típust, ami kéznél van, jó lesz oda! Szép napot! Zs.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) mark.budai válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Köszi szépen!
Köszi Zsozsóó, ha a fentiek nem lesznek kéznél, nekem is vannak ilyen kis fetjeim, majd kipróbálom..
(#) torzito hozzászólása Okt 1, 2013 /
 
Üdv. mindenkinek!
Egy kis segitségre lenne szükségem. Megépitettem az alábbi előfokot, és az lenne a kérdésem, hogy nem lehetne az erősitését növelni (csak annyira, hogy ne torzitson), és ha igen akkor melyik fokozatban, a bemenetnél vagy a fetnél?
Válaszotokat előre is köszönöm.

bass.pdf
    
(#) ZSozsóó válasza torzito hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Szia!
Én lehet a fetnél kísérleteznék. Ha előtte tiszta marad a hang, a hangszínszabályozó emelések és vágások ellenére, akkor a boost potival tudsz hangerőt növelni. Azt tenném, hogy R39-et kapásból kivenném és átkötném, így eleve nagyobb tápfeszültséggel indulna a fet (vagy esetleg C24-et, akkor kapásból 12k + 4,7k lenne a drain ellenálás). Az R38 esetleges növelésével lehet az erősítést növelni épeszű határok között. Ha így sem elegendő, akkor ennek a fokozatnak a tápfeszültségét emelni lehet akár 30-35V-ig is, a J113 bírja addig. Így R38-at tovább lehet növelni, nagyobb lehet a "tiszta" erősítés. Zs.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) konyak6 hozzászólása Okt 1, 2013 /
 
Sziasztok!
Szerintetek ez hogy működhet?
http://guitarheads.net/products/electronics/underdrive.html
Két, vagy négy dióda a testre?
(#) ZSozsóó válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Helo!
Valószínű valamilyen nem lineáris elem, igen. Ahogy hallgatom az oldal alján a hangot, a torzítás elég nagy is lehet, már- már fuzzos, meg van sustain is nem is kevés, tehát kizártnak tartanám, hogy több diódáról lenne szó, valami germánium vagy schottky esetleg egy- egy ,de abból sem tudnék elképzelni egykönnyen ilyen nagy torzítást. Ki kell próbálni, végülis semmeddig sem tart. De én inkább az 1-1 diódák irányábe mennék el! Elképzelhető még, hogy van egy kicsi párszáz ohmos soros ellenálás is még az ellenpárhazumos diódákkal. Mondjuk nekem nem igazán tetszik a koncepció, de valószínűleg táplálás nélkül ez így működhet! Zs.
(#) kefe13 hozzászólása Okt 2, 2013 /
 
Üdvözlet.
Szia ZSozsóó


Kiskombó ujjabban fura hangot ad halk pengetés közben, mitől lehet ? Elég nehéz lenne körülírni, megmutatom. Csak ez a cucc csinálja, másikba dugva nem sistereg.
Bővebben: Video Link
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Hello!
Rég láttunk errefelé! A kombájn csak kis hangerőn csinálja ezt? Nem lehet, hogy valami kontakt lesz, vagy lazuló forrasztás és ahogy rezeg úgy csinálja? Próbáld meg esetleg más hangszóróval, hogy ne rezgesse a dobozt. Esetleg kapd szét, a belsejében az alkatrészeket kocogtasd meg valami szigetelő anyaggal, ceruza vagy bármi és fülelj. Potikat, jacket is. Esetleg még a táp puffernél, előfokozat szűrésnél lehetne körül nézni, nem-e száradt vagy púpos. Esetleg áthallás a torz és tiszta csatorna között? Bár ,ha jól rémlik ez ilyen egymást túlhajtós torz csatornájú. Az lenne a jó, ha meg tudnád szkópolni. Zs.
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Hát, fülessel is megvan ez a hang az a gondom :S. Potik nem recsegnek, nem nyöszögnek, de a hétvégén azért átfújkálom őket. Ígyvan ez ilyen túlhajtásos, nincs csativáltó.
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Nézd át a forrasztásokat, alkatrészeket, lehet hogy valamelyik csatoló elektrolit -ha van- az vezet át kicsit jobban, lehet, hogy DC munkapont változás jön létre valahol...Annyit lehet még mondom, hogy valamilyen szigetelő eszközzel végigkocogtatni a nyákot, alkatrészeket...Az is segíthet adott esetben, hogy a hangszínszabályzót tekergeted és úgy próbálod és próbálsz a susogásra fókuszálni, hogy annak is változik-e a tónusa? Ha igen ,akkor a probléma a hangszín előtt (is) lehet már vagy globálisan az egészen ül ,de akkor meg valószínű a táp hibája. Ha nem, az már jobb hír, mert valahol a hangszín után lesz a galiba. Ugyanígy ez a gainra is érvényes. Ha nagyobb gainen nem lesz nagyobb a dolog volumene, akkor valószínű a torzítás után lesz ez a probléma stb stb. Csak kreatívan! Less rá a forrasztásokra, hajlamosak elengedni. Kísérletezni kell okosan! Zs.
(#) elektrorudi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Hi!
Én pedig az egész FET-es részt kihagynám, és helyette egy IC-s feszültségkövetőt tennék be, 1 szeres erősítéssel. A készüléke erősítését az Ic2A-val növelném a kellő szintre. Ez a kapcsolás amúgy is egy zajgenerátor a sorbakapcsolt IC-k miatt... A kimeneten, a Zener-es dolognak sem látom értelmét. Ti tudjátok mi a célja?
(#) ZSozsóó válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
És a végére mi a bánatnak kell feszültség követő, mikor az IC3b műveleti erősítő kimenetéről jönne a jel alacsony impedancián? Az elejének erősítés növelése meg azért nem tetszik, mert akkor egyszerűen a hangszínszabályozónál ha emelsz jópár dB-t ,akkor már ott beklippelhet. Ha az elejét tisztán tartod, a hangszínszabályozó midnen állásában a tápfeszültség alatt maradsz és nem klippel, majd a végén annyit erősítesz amennyi tetszik, esetleg egy jóval muzikálisabb és lágyabb fettel kcisit megcsípeted a szandot, azzal mi a baj? Zajgenerátor...ugyanmár...ez nem higain előfokozat, az erősítés kicsi, a jelszintek relatíve magasak, szerintem itt a zajjal semmi baj nem lesz. Én a zener-es résznek is tudom éppenséggel mi az értelme, de azt is le lehet venni...Jó, ha valaki úgy oszt tanácsot, hogy tisztában sincs dolgokkal...
(#) ZSozsóó válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
De amúgy nem az én készülékem, szóval azt csinál vele a gazdája, amit szeretne, lehet a Te javaslatod a nyerőbb. Én mondjuk a jelútból az összes műveleti erősítőt száműztem jópár éve. A nagy visszacsatolások tönkrevágják az egész hangképet, persze ez is privát vélemény, mindenki építsen azzal ,ami neki tetszik. A zener meg szerintem egy kicsit kerekebben klippel, mint az előtte álló műveleti erősítők. Mivel a tápfeszültségük 15V körül van, a maximális kimenetük sem lesz nagyobb 13V max 14V nál. Ha egy- egy erősebb odacsapásnál el is érné a jel a clip-et, akkor maga az átmenet a zenereknek köszönhetően lágyabb lesz. Persze így sem lesz szép a hang, de ez már egy elég szélső eset, ezért mondtam, hogy akár le is lehet venni...Nem vitatom, hogy nem egy szép és jó megoldás, de a kérdés az volt, hol avatkozzon be, hát szerintem a végén ,ha nem elegendő a jel. Mert mondjuk az sem mindegy milyen a fet, mert akármilyen fettel nem lesz jó a munkapont, az erősítés meg kicsi és az erősítőből mindjárt gyengítő lesz...Én az EQ előtt továbbra sem erősítenék nagyobbat, mert azzal csak azt éred el, ha emelnél pl egy kis magasat, az egy szint után nem nő, hanem egyszerűen klippelni fog...Ezért jó a végén az a fet, hogy ha éppen úri kedved úgy kívánja, azzal akár torzíthatsz is, azért van utána is egy hangerő poti. Ha azt jól megvezérled az elejével és megtorzítod, akkor nagy jelszintű torz jel lesz a fet drainjén, így azt le lehet osztani a kimeneten. Tehát egy kis boost- tól az overdrive-ig minden beleférhet (hiszen kaphat akár 12V + 0,6V -nyi csúcsot is a jfet a zenerek miatt!). A boost-ot meg addig tekered ,míg az áhított hangerő/hangzás előjön, aminek lehet része akár az is, hogy betorzítod a kiemelt magasat pl...Nekem ez szimpatikusabbnak tűnik. De persze ezek csak az én gondolataim, lehet tévúton járok! Zs.
(#) torzito válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm a segitséget, sikerült megoldani a problémát, C24-et kivettem, R39-et kivettem, átkötöttem, az R38 helyén egy trimerrel behúztam a megfelelő erősitést (torzitás és zajmentes) majd a trimert helyettesitettem egy megfelelő értékű ellenállással és most szépen és hangosan szól a kombó.
Még egyszer köszönöm a segitséget.
(#) ZSozsóó válasza torzito hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Szia!
Örülök, ha tudtam segíteni! Esetleg képet/ hangot stb tudnál róla majd lőni? Érdekelne! Esetleg egy egyedi kombó vagy csak előfokozat csere, mesélnél róla? Zs.
(#) torzito válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Egyedi kombó, itthoni gyakorlásra, nem egy nagy szám. 12 colos hangszóró, a végfok quad-405 (ez volt itthon összerakva a fiókba, még 1989-ben épitettem), már csak egy hangszóróvédőt kell összedobjak és készen is van. Képeket holnap teszek fel.
(#) Longa György hozzászólása Okt 7, 2013 /
 
Sziasztok.Adtak javításra ARTEC márkájú Noise Gate zajszűrőt.Nem mondták mi baja csak hogy rossz.A próbán kiderült,hogy a visszajelző két színű LED rossz.Hang csak a direkt átmenet kapcsolóállásba szól.Az lenne a kérésem hogy ha valaki javított ilyet ossza meg velem tapasztalatát.
(#) jani1987 hozzászólása Okt 8, 2013 /
 
Ennél a kapcsolásnál 1 IC-t Kell használni, vagy kettőt? A héten kettőt rakok egymás után egy TDA-s Ic-vel 1-2W-ig fejhallgatóhoz.

fuzz3.gif
    
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Ez két OPAM egy tokban, látszik a lábszámozásról is (meg a nevéből). Persze rakhatsz szimplából kettőt.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Egy IC, két erősítővel: Bővebben: Link
(#) jani1987 hozzászólása Okt 8, 2013 /
 
Köszi fiúk.
(#) Zenner hozzászólása Okt 9, 2013 /
 
Üdvözletem!

Olyan kérdésem lenne, hogy lehangolt gitárhoz(minimum drop B vagy drop A) milyen kimenő trafó kell csöves erősítőnek? Beszéltem Fleta kollégával, Ő azt mondja SM85B-re tekert kimenő is jó, mert lehangolt gitárhoz is elég. Én elkezdtem SM102B-re tekerni egyet. Az erősítő egyébként EL34 PP lesz.

Hamarosan lesz egy 7 húrosom is drop G#-re hangolva, ezért gondoltam, hogy szükséges a nagy vas, de Fleta szerint attól nagyon hifis lesz a hangja. Most nem arról van szó, hogy nem hiszek neki, nyilván tudja mit beszél, hiszen rengeteg trafót tekert már, csupán érdekel, hogy Ti mit gondoltok?
(#) mofesa válasza Zenner hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Szerény tapasztalataim szerint, nem csak "hifis", hanem mélyebb is. (Azért nem kell oda olyan széles frekvenciatartomány sem.) Példának, ha már a vas "nagyságát" nézzük, a Balaton és a Velence rádiók kimenőit tudnám mondani. A Balatoné basszus, utóbbi szólógitár erősítőhöz jobb inkább.
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 9, 2013 /
 
Sziasztok!
Vettem, egy pár 15'-os ,felmágnesezett, izmosabbra tekert RFT L3701-et.
Hanggerslivel megnéztem, egy 6kHz-ig símán átvisz...
Láda méret kellene nekem hozzá, hátha okosabbak vagytok, e téren. A lényeg, hogy gitár ládának is jó legyen, de, ha hangosítani kéne vele, arra is alkalmazhassam!
A segítséget előre is köszönöm!

Pityu
(#) Gab04 hozzászólása Okt 19, 2013 /
 
Üdv! Érdeklődnék valaki épített -e Urbán féle csöves gitár előerősítőt?
(#) jani1987 hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Érdekelne a Strauss Steiner féle torzító panel terve. Valakinek nincs meg véletlenül?
(#) EcoPityu válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Szia!
Rákerestél egyáltalán?
Az első, amit gugli kidobott!
(#) jani1987 válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Ezzel csak az a baj, hogy a netem napok óta .....kodik, és nem akar betölteni egy csomó oldalt.
Következő: »»   242 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem