Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   243 / 316
(#) Gab04 válasza Gab04 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /

Tudnátok ajánlani egy csöves gitár előerősítőt? Csak Tiszta csatorna érdekelne, és hangszínszabályzás.... (meg a bemenet mert aktív és passzív gitárom is van) Köszönöm előre is!
(#) univerzum válasza Gab04 hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Építesz egy ECC83+EL84 kombót. Vagy EL34 is jó cső.
Tiszta csatorna kell akkor ez.
(#) peti333 hozzászólása Nov 6, 2013 /

Sziasztok!
Kaptam egy felkérést egy analóg oktáv pedálra. Olyan kérés volt ezzel kapcsolatban, hogy az oktávval emelt jelet hozzá lehessen keverni az eredeti jelhez. Eddig találtam ezt a kapcsolást, annyi lenne a kérdésem, ha el akarom hagyni belőle a drive fokozatot, a C6 konditól, akkor kell-e elé buffer? Sajnos nem tudok éppen modellezni, mert meghalt a gépem.
Univerzum: Fogalmam sincs, de könnyen találsz angol nyelvű oldalakat, ahol építettek Mini Moogot, ha nem találsz rá információt, akkor írj nekik e-mailt.
(#) Rafael válasza peti333 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Szia!
- Első körben jó lenne tisztázni, hogy mit jelent a számodra, illetve a megrendelő számára az oktáv pedál. Számomra az oktáv pedál pl.: Boss Pitch Shifter (PS-3, PS-5, PS-6 stb.) vagy Boss Octave pedal (pl.: OC-2, OC-3), ezekkel ténylegesen emelhető, mélyíthető a tiszta gitárhang akár egy oktávval is pedáltól függően. Tehát nem torzítanak és méltóan viselik az oktáv pedál nevet. Egyszer BOSS OC-2 -ről jóval régebben linkeltem ide leírásokat, meg rajzot is, de nagyon bonyolult megépíteni, rengeteg alkatrésszel.
- De az általad kiszemelt Roger Mayer pedálnak és hasonló ezernyi társának igazából köze nincs ahhoz, hogy fel vagy le mozdítsa el a gitár hangját egy oktávval! A fene se tudja miért nevezték el őket octavia meg octavo pedáloknak. Ezeknél maximum 1-2 vagy jobb esetben 4-5 (fél)hangot transzponál arrébb az effekt és általában, lehet keverni az eredeti hanggal.
- Ezek igazából fuzz félék; és szerintem nem tudod kihagyni a drive fokozatot, legalábbis ahányat néztem youtube-on, mind úgy működik, hogy minél erősebbre tekered a gain-t vagy drive-ot annál erőteljesebben szólal meg egy megpendített hang mellett egy mélyebb vagy magasabb hang, mintha fuzz+kórus szólna vagy mintha valami szinti is belekeveredne a hangba.
- Legjobb példa az általam is megépített Ampeg Scrambler ami szintén octavo pedál. Van benne négy dióda, tehát ott eleve nem fogsz drive nélküli hangot kapni. Tehát elég torz, ellenben a magasabb hangokon érdekesen szól, mint a "Vizipók csodapók" zenéje, a mély hangokat pedig erőteljesen lemélyíti! De hosszú távon nem valami használható effekthang. Ami mellette szól, a jópofa hangzás és könnyű megépíteni, komplett rajzokkal a tonepad.com -on.
- Kérdés, hogy mi a pontos igény. Az utóbbi fuzz/octavo-kból rengeteg félét találsz.
(#) peti333 válasza Rafael hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Szia!
Nézegettem ezeket a pedálokat is, de szigorú kikötés, hogy analóg legyen, mint pl. az OC-2, de szinte az összes ilyen analóg pedál különlges (értsd: beszerezhetetlen) IC-ket tartalmaz. Régebben láttam a Demton stúdió oldalán egy rajzot, egy multifunkciós pedálról (oktáv fel, drive, tone), itt is szerepelt többször, emi rávilágított, hogy oktáv fel pedált lehet csinálni 2 diódával is.
A Roger Mayer pedál is valahogy így működik, meg sok más, pl. a tonepadon található kapcsolás is, de azokba kell a trafó, ami szintén nehezen beszerezhető. Elviekben, legalábbis első ránézésre, javítsatok is ha tévedek, a két dióda hasonlóan üzemel mint egy egyenirányító, és a Q3 tranzisztor környéke váltja ki a transzformátor galvanikus leválasztását. Így elvileg ez egy oktávot emel. Állítólag kevésbé torzít gemánium diódákkal, ha eljutok addig, akkor majd kipróbálom azokkal is.
A pedálnak valahogy úgy kell kinéznie, hogy az eredeti hangot egyszeres erősítéssel, azaz azonos hangerőn átengedi, és egy potival lehetne állítan, hogy mennyi oktávval emelt hangot keverjen hozzá.
A kapcsolást azért választottam, mert megtetszett a trafó nélküli oktáv stage, a drive staget azért szeretném lecsapni, mert ide éppen felesleges, és nem szeretnék erre is alkatrészt pazarolni, mellesleg a meglévő pedalboardban, amibe menni fog, így is van 3 torzító, és 4 egyéb effekt, és még be van tervezve 3 torzító, szóval már így is túl sok benne a gain
(#) ZSozsóó válasza Rafael hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Szia!
Azért vigyázz azzal a kjelentésel, hogy:
Idézet:
„vagy Boss Octave pedal (pl.: OC-2, OC-3), ezekkel ténylegesen emelhető, mélyíthető a tiszta gitárhang akár egy oktávval is pedáltól függően. Tehát nem torzítanak és méltóan viselik az oktáv pedál nevet.”
, mert az bizony nem lesz tiszta. Pontosan ugyanúgy működik pl a Roger Mayíer Octavia is.Pont az történik az oktáv fel pedálok esetében, mint a 2 ütemű egyenirányítók esetében, pufferelés nélkül. Képzeld el színusszal, vannak hullám hegyek és völgyek. A völgyeket meg "fel fordtjuk". Mi történik? A hálózati 50Hz 100Hz-é alakul. Mivel a jel már nem 20ms-onkánt változik, hanem 10ms-onként. A dupla frekvencia pedig pontosan egy oktávot jelent. Az OC2-t nagyon régen átnyálaztam, ha jól emlékszem ott kapukkal és jfettel triggerelik a jelet, gyakorlatilag azt csinálják ,mint az előbb említettem ,csak itt "kivesznek" a "púpok" közül. Itt nem sűrűsödik a el, hanem ritkul, így "felezik" vagy "negyedelik" a frekvenciát. Az egészet aztán megszűrik mindent áteresztő szűrővel meg aluláteresztővel persze, de akkor is egy torz jel lesz a végeredmény, mondhatni pont olyan torz, mint az RMO meg az Ampeg scrambler, a kettő gyakolratilag pont ugyanúgy működik, van egy meghajtó fokozat ,egy fázisfordító, ahol ellenfázisú jellel hajtunk egy 2 ütemű egyenirányítót. Csak a scramblernél egy differenciál erősítővel "összegez". Ezt teljesen tisztán csak DSP-vel lehet megoldani, de ott is nagy fejtörést okoz, hogy pl együtt pengetett hangok, akkordok esetében megfelelően kell korrigálni a fel- vagy lenyomott oktáv tartalmat! Szép napot! Zs.
(#) ZSozsóó válasza peti333 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Szia!
Pontosan, a Q3 egy fázisfordító gyakorlatilag. A helyzet analóg azzal, mint amikor tápegységben 2 utas egyenirányítást szeretnél, ahhoz is közép leágazásos (vagy 2 szekunder tekercsű) transzformátor kell. Ha megnézed, a kollektor és az emitter ellenállás is azonos, tehát bármilyen kollektor áram változás is van, az emitter áram sem lesz sokkal több (leszámítva a bázisáram plusszt, de a nagy béta miatt ettől eltekinthetünk), így R13-14-en pontosan ugyanakkora változást fog létrehozni ez az áram. Növekvő áram esetén a földhöz képest az emitter ellenálláson nő a feszültség, a kollektor ellenálláson pedig csökken (mivel Ur13 egyre nagyobb ,belátható, hogy a kollektoron csökken a feszültség, Uc= Ut- Ur13). Ennyi a lényeg, ez hajt egy -egy diódát,rádolgozik R17-re,mint terhelésre, és létrejön az amit fentebb már ecseteltem. Egyértelmű, hogy a Q3 fokozatnak le kell "győznie" a iódák nyitófeszültségét, ugyebár addig semmi nem történik a kimeneten, tehát a Ge diódás dolog azért fontos, hogy alacsony nyitófeszültséged legyen, kevesebb amolyan "keresztezési torzítás. Kis schottky dióda is megfelel, pl BAT46, BAT85 stb... Egyszerűen lehetne legyőzni a problémát aktív egyenirányító használatával (egy műveleti erősítő vcs körébe befogni a diódát, így a nyitófeszt a műveleti erősítő kb 100-120dB nyi nyílthurkú erősítése kompenzálná, gyakorlatilag nyitófesz nem is lenne). Így egyszerű lenne hozzá meghajtó fokozatot is csinálni, a műveleti erősítők kellemes erősítés/fázis fordítás lehetőséget hordoznak magukban és nem kell elé a "torzítás", "torz" meghajtó fokozat sem. A hangja persze nem mondom, hogy szép tiszta, ezen nem fogunk összeveszni, mert nem lehet az, itt nem az eredeti jel dupla frekvenciáját kapjuk vissza, ezt vegyük észre, hanem a jel egy félperiódusának a dupla frekvenciáját. Nem mindegy, nomeg ottmarad továbbra is az akkordok és együtt pengetett hangok kérdése! Ez ilyen bicikli! Szép napot midnenkinek! Zs.
(#) peti333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Köszi a leírást, az egyenirányítás, trafó, nyitófeszültség és még pár hasonló problémát és megoldást, már magamtól is végiggondoltam. Közben lemodelleztem, és elvileg a Q3 elé a drive fokozat helyett egy olyan buffer stage kell, ami úgy 10*-es erősítést ad. Egyelőre próbaképpen összerakom így, aztán majd a leendő tulaj eldönti, hogy mire van szükséglete. Egyébként szólókhoz szeretné használni, hogy picit színesebb, vastagabb legyen a hang.
Az IC-s megoldásokról már volt egy másik topikban egy kisebb vitánk, de szerintem leszögezhetjük, hogy egy jól összeválogatott alkatrészekből felépített tranyós cuccban lehelletnyivel kevesebb a zaj, mint ha ugyanoda műveleti erősítőket tennénk. Persze itt az is közrejátszik, hogy elemről, illetve agyonstabilizált, zajmenetes tápról járnak. Azóta persze voltak jó tapasztalataim különösen a tl072, és hasnló műveleti erősítőkkel, de itt azért nem tennék bele szívesen, mert már magában elég zajos a pedálboard, amin nem is lehet csodálkozni ennyi pedál, mellett, persze zajzár nélkül, és kompresszorral a végén (érdekes, de a szintén házilag barkácsolt micro amp pedálból kevesebb zaj jön, mint a legtöbb gyáriból, és ez pont ellenpélda a tranyó-IC kapcsolatra). Bár nem változtatna sokat, de egy nyomós érv, hogy van itthon egy fióknyi tranyóm, tl072 meg már alig van, a pedál meg sürgős.
(#) Pottyos1 hozzászólása Nov 26, 2013 /

Sziasztok, segítséget kérnék. Megépítettem a Magnus Modulus nevű delay-tremolo-modulation pedált.
http://www.gamal.com.br/MagnusModulus.pdf
A gond az, hogy a depth potméter csak teljesen kitekert állásban működik, tehát a max. "mélységnél". Ha lejjebb tekerem kb. negyed fordulatot, a hang teljesen "kisimul", lágy tremoló nem állítható be. A többi funkció teljesen jó, csak ez nem. Egy barátom mondta, hogy a J201 fet munkapontja nem jó, de érdekelne, Ti mit mondtok. Tehát mi a működés alapja, és meg lehet-e oldani a problémát? Még annyi, hogy fordított log-os potmétert ír a rajz, én lineárist raktam bele, ez okozhatja a hibát?
Előre is köszi: István.
(#) Szpisti válasza Pottyos1 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Üdv!
Tegyél be a féltápfeszre menő 100k helyett egy 220K trimmert, és próbálj állítani.
Kényes lehet a modulációról a gatere menő elkó minőségére is, ha átvezet elviheti a munkapontot. A rajz C vagy B tip. potit ajánl, tehetsz bele sima logaritmikusat is .
Az hogy csak a végén szabályoz, lehet a lin. potitól is.
(#) Gab04 hozzászólása Dec 6, 2013 /

Üdv! Gitár effekt pedál projectekhez, hol lehet találni dobozokat? Tudnátok ajánlani ahonnan rendelni lehet?

Köszönettel!
(#) bodnar00 válasza Gab04 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Szia! pl.
(#) peti333 válasza Gab04 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Sok félét használnak, a legelterjedtebb a Hammond cég alu dobozai 1590A, 1590B és az 1590BB. Ha van ebayes tapasztalatod, akkor onnan a legolcsóbb beszerezni (a taposókapcsolót is), de a Tme.eu-n is találsz. Illetve ha pedálboardon akarod használni, akkor nem sokkal drágábban kapsz 1590 BFL-t amit könnyebb lefogatni a boardra.
(#) teddysnow válasza Gab04 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Köszönöm szépen a gyors válaszokat!

És effekt project ügyben milyen oldalakat érdemes még nézegetni? GGG -n kívül?
(#) akos70 válasza Gab04 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Pl. tonepad.com.
Én többet is megépítettem onnan.
(#) peti333 válasza Gab04 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Experimentalists Anonymus, rengeteg rajzzal, Beavis Audio egyedi ötletekkel, saját tervezésű cuccokkal, Muzique, rengeteg cuccal, Geofex, szintén sok cucc, Diystompboxes, a legjobb része a fórum és a kapcsolási rajz linkgyűjtemény. Ha véletlenül olyan rajz linkjáre bukkansz, amit eltávolítottak, ne ess kétségbe, van ez az ügyes kis oldal.
Már pár éve tanulmányozom őket, de nem fenyeget a veszély, hogy elfogyna az olvasnivaló.
(#) Gab04 hozzászólása Dec 7, 2013 /

Köszönöm a válaszokat!

Akkor biztos ismertek jó néhány ilyen effektet...
Volna pár kérdésem:
(noisegate..) 2n5952 mivel helyettesíthető (próbálta már valaki)? (BF244A, BF244B, BF245C, ezek vannak itthon n csat. J_fetekből.)
Van néhány effektben elég ritka dióda pl.: 1n100 (Orange comp), azt mivel érdemes helyettesíteni?

Valamint mik a tapasztalatok a j201 terén? Érdemes méregetni, ha igen milyen értékűeket válogassak össze (olvastam pár dolgot ezekről de mindenfélét írogatnak)
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
(#) Zenner hozzászólása Dec 9, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy effekt loop-ot a következő erősítőmbe. Kerestem rajzokat, de egyik sem felelt meg. Kritérium, hogy az 250-260V körüli feszültségről üzemeljen és lehetőleg ECC83 legyen benne. Néztem az ENGL erősítő rajzait, ott ECC83-at használtak, de sokkal nagyobb anód feszültség mellett.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2013
(#) ZSozsóó válasza Zenner hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Szia!
Megeszi a 250-260V-ot is.
Zs.
(#) Zenner válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Nagyszerű! Elég egyszerű felépítése van, talán még nekem is sikerülni fog elsőre
(#) MrBrown hozzászólása Dec 10, 2013 /

Sziasztok,
Adott a mellékelt kapcsolás.
Ugye a tone és a volume potik logaritmikusak (a rajzon A mint audio) a gain pedig lineáris?
Az 1mikroF-os kondi elkó legyen vagy fólia?
Ha fólia akkor MKP mindegyik vagy jó ide az MKS is?
Gondolom, hogy nem egy bajnok kapcsolás, de az 50K-s poti kivételével minden van hozzá otthon a fiókban és karácsonyi figyelmességnek/apróságnak (szó szerint ) szánom.
köszönöm.
(#) MrBrown hozzászólása Dec 10, 2013 /

...közben találtam egy enhanced verziót (a fűtés így nyilván nem jó, azt majd egy soros 10ohm/2W-on keresztül kapja).
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) akos70 válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Épp most csinálok egy ilyet. A rajz szerint elkó, én azzal szereltem.
A fűtéshez ne tegyél semmit sorba, mert így is kevesebb, mint az adott kapcsolás szerint lennie kéne.

DSCF5782.JPG

(#) granpa válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Aminek az egyik fele kicsit íves, az elkó.
(#) MrBrown válasza akos70 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Szia,
9V-ból a kb. 6,3V 300mA mellett megköveteli a 10ohm/2W-ot.
A matsumin verziót építed?
Log vagy lin a gain poti?
A másik két poti gondolom logaritmikus.
Mekkora kimenő jellel számolhatok, meg tud hajtani egy hifi bemenetet (1V-os érzékenység)?
Elnézést a sok kérdésért.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) akos70 válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

A rajz szerint kötés szerint 12,6 kellene neki. (6,3 akkor kell, ha 4.-5- lábat egybekötöd, és a 9. a másik pólus.) így a 2 fűtőszűl sorba van kötve, úgy párhuzamosan.
Igen, a Matsumin verziót. a gain lineáris, a másik 2 logaritmikus. Ezekre várok még, ezért nincs befejezve.
Szerintem a hifi bemenet felejtős, gitárerősítő kell ezután (bár ilyen tapasztalatom nincs).
(#) mofesa válasza akos70 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Azért én csak kipróbálnám ezt a matsumin -t egy 12V 1A -es adapterrel is.
(#) MrBrown válasza akos70 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Ja én leragadtam a 9V-nál. Elég kevés dolgot tudok a csövekről, de fűtés bekötéssel azért nem lesz gond
Létezik ebből egy twin caster verzió ami tulajdonképpen két egyforma egység egymás után. Esetleg majd megpróbálom azzal hátha erősít eleget. Vagy megemelem a tápfeszt 18V-ra és ECC81/83-al.
Azért 18-ra, mert a külföldi fórumtársak szerint a 83-as onnan "indul" , ás 9V+9V...
Jó lenne ha megmaradhatna pocket verziónak még ha rövid ideig is bírná az elemes táplálással illetve a kimenő jel elegendő lenne egy mezei erősítő meghajtására (amolyan nincs nálad a gitár erősítő és nagyon játszanál, vedd ki a zsebedből a hordozható verziót ).
Gondolkoztam még 6111-es subminiatür csővel is, hátha előnyére változik a dolog.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
Következő: »»   243 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem