Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   37 / 55
(#) xrock12 hozzászólása Okt 19, 2012 / 1
 
Sziasztok!
Elég fontos lenne a segítségetek! Na ott kezdeném, hogy van egy fullcsöves Laney Cub12 gitárkombóm és a problémám az, hogy bekapcsolom és pár percen belül magától kikapcsol (kialszanak a csövek). Na most nemtudom, hogy a csövekkel van-e baj vagy talán a trafóval vagy ne adj isten más alkatrész hibásodott meg. Paraméterek: 15 Watt teljesítmény, A/B osztály,12" Celestion hangszóró,8 Ohm impendancia, Gain, Magas, Közép, Mély, Hangerő és Tone szabályzók,3 x ECC83 előfokcső,2 x EL84 végfokcső, effekt loop.
http://elektrotanya.com/laney_cub-12_2010_sch.pdf/download.h.. az alul látható Get Manual-ra rákattintva le lehet tölteni az erősitő kapcsolási rajzát és alkatrész jegyzékét .pdf formátumban.
Előre is megköszönném a hozzáértő emberek segítségét.
Bővebben: Link
(#) mindenes válasza xrock12 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Multiméterrel ellenőrizd hogy F1 PTC előtt és után meg van e a 3 V, úgy ahogy a rajzon szerepel, nekem ügy tűnik hogy ez lessz a csövek fűtese. Ha a mért értkek nem egyeznek akkor a blöki itt lessz elásva.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
(#) mindenes válasza mindenes hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
A mérésnél csak óvatosan! az sk4 csatlakozón ott figyel egy jóval nagyobb feszűltség is ami már veszélyes lehet.
(#) xrock12 hozzászólása Okt 19, 2012 /
 
Köszi a választ.De még lehet,hogy F2/F3 Polyswitch hibája lehet, ami egyfajta ideiglenes hőkioldós biztosítékszerűség és úgy néz ki, mint egy kerámia kondenzátor,mert olvastam a neten arról, hogy ebből volt egy hibás sorozat beépítve ezekbe az erősítőkbe.Ha a mért értékek nem egyeznek a 3V-al,akkor érdemes kicserélni ezt az alkatrészt egy jobbra???Bővebben: Link
(#) mindenes válasza xrock12 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Amit linkeltél PTC jó lessz, ez egy önregenerálódó típús. Ha a 15V táprésszel is baj van akkor érdemes azok PTK it is cserélni.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
(#) mindenes válasza mindenes hozzászólására (») Okt 19, 2012 / 1
 
Közben kicsit utána néztem ennek az F1 PTC nak (mert a cub12 könyvében nincs adat róla), a Laney egy másik típusában is egy ilyen alaktrészt alkalmaznak a fűtés szekunderében , e rajz szerint ez egy 6A elviselő PTC, a pontos típúsa RUEF600 Bővebben: Link Ilyet próbálj meg beszerezni vagy hasonló típust.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
(#) xrock12 hozzászólása Okt 19, 2012 /
 
És ha például kicserélem azt az F1-es PTC-t és még mindig nem küszöbőlődik ki a hiba,akkor próbálkozzak a 15V-os táprésznél??
(#) ZSozsóó válasza xrock12 hozzászólására (») Okt 20, 2012 /
 
Szerintem először meg kellene mérni, hol tűnik el a feszültség akkor, mikor hiba van, mielőtt feltételezésekbe bonyolódunk. Földhöz képest feszültséget mérj a gyanús ptk,bizti stb mindkét végén, ha ott a bibi, az még nem azt jelenti, hogy a cseréjével megoldódik az ügy, mert valami oka van, hogy az kimegy! Meg kell mérni minden tápfeszt, minden kimegy-e vagy csak adott esetben a fűtés, stb, ha igen, előcsöveket egyesével ki, lehet valamelyik fűtésével van a baj. Ha minden előcső kinn van és a fűtés akkor is kimegy (értsd: megmérsz mindent és csak a fűtés fesz megy ki), akkor kikapcs és mindkét! végcsövet vedd ki, bekapcs. Ha ilyenkor megmarad a fűtés fesz, akkor mehet vissza az összes előcső, ha akkor is megmarad, akkor valamelyik végcsővel lesz a gond->kuka, beszerez egy pár EL84-et. Ezt a teszet akkor is meg lehet tenni, ha globálisan megy el a villany, mert akkor lehet bármi gebasz. De korrektül tanácsot adni csak akkor lehet, ha tudjuk, hogy meg van-e a nagyfesz, kisfesz elektronikáknak, fűtés. Műszer egyik zsinórját beleszúrni a sasszéba valahol és csak egy kézzel mérni a másikkal, így nem érhet áramütés nagy. Az F2 F3 meg a kisfesz tápon van, annak aztán végleg semmi köze a fűtéshez elmeneteléshez ("kialszanak a csövek"). Szerintem konkretizáljunk, ne a levegőbe lövöldözzünk... Zs.
(#) xrock12 hozzászólása Okt 20, 2012 /
 
Köszi a tanácsokat,mihelyst lesz időm nekiállok.
(#) xrock12 válasza mindenes hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Na megrendeltem Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza xrock12 hozzászólására (») Okt 21, 2012 / 1
 
100%-ig meggyőződtél róla, hogy az a hibás alkatrész? Teszem azt kiforrasztottad és betettél 2 vezetékkel pl egy 6A-es olvadó biztit és azt is leverte? Nem piszkálódás miatt mondom, de azon elgondolkoztál, hogy valami okozza azt, hogy az kimegy? Lehet, hogy az az oka, hogy hibás az alkatrész, de ha nem és a hiba máshol van, akkor lesz egy felesleges ilyen alkatrészed, meg egy csomó elszúrt időd. Ha úgyis ki akarod cserélni, akkor úgyis ki kell forrasztani, akkor meg csak 2 perc bedrótozni oda egy biztit és letekerni szigszalaggal míg kipróbálod. Persze könnyen lehet, hogy valóban valami széria hiba, de akkor az új ugyanolyan alkatrész majd mitől lesz jobb? Csak kérdés...
(#) xrock12 hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
Neten azt irják,hogy azt kell cserélni.De igen,lehethogy egy idő után megint cserélhetem.A lényeg az,hogy nekem jövő hétre sürgősen kell a kombó koncert miatt.Persze utánna kiküszöbölöm a hibát.
(#) ZSozsóó válasza xrock12 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Tényleg nem kötözködés...de, ha a hiba nem a kérdéses alkatrész, hanem mondjuk egyik cső fűtése vacakol vagy akármi, akkor kicseréled az alkatrészt és mivel leszel előrébb??? Én értem, hogy neten azt írják, de írnak a neten sok dolgot...Én inkább a józan észre szoktam hallgatni. Remélem beválik az alkatrész csere! Majd azért oszd meg velünk a tapasztalatokat! Zs.
(#) xrock12 hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Na kicseréltem a PTC-t és tökéletesen megy.Már 2x3 orát próbáltam.
(#) ZSozsóó válasza xrock12 hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Szia!
Örülök, hogy összejött, sok sikert a koncerthez! Nem kötözködni akartam feljebb ,csak a korrekt hibafeltárásra akartam rámutatni ! További szép napot! Zs.
(#) teddysnow válasza mezei dávid hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Szia

Gitár - egy ilyen - PC hangfal.
(#) jani1987 hozzászólása Dec 9, 2012 /
 
Ha valaki tudja, hogy hol találom azt a linket, ahol TDA 7294-ből építettek gitár erősítőt, akkor azt ossza már meg. Holnap jön meg az építő készlet és egy gitárkombót akarok kihozni belőle.
(#) Adamos hozzászólása Jan 11, 2013 /
 
Üdv mindenkinek, és bocs, ha rossz topic-on zavarok, de van egy megoldatlan problémám az új tranzisztoros erősítőmmel (Vox). A gond az, hogy még input nélkül is halk, de így is zavaró - nem mélyen búgó, inkább folyamatos zizegésnek mondható - alapzaja van, mely egyes - a combóba szerelt - effektek mellett (pl. Flanger) még fel is hangosodik. A lakáson belüli helytől és konnektortól függetlenül észlelhető.

Ugyanez volt jellemző az adott céghez visszaküldött Harley Benton combóral is, de ott komolyabb, már sistergő alapzaj volt (szintén input nélkül, letekert master mellett is).

Szintén egybevág a két erősítőnél, hogy a legelső bekapcsolásnál alapzaj nélkül, a beépített effektek feltekerése mellett is tisztán szólaltak meg, csak fél-egyórás használat után léptek fel az említett hibák, viszont pihentetés után is fennálltak. Mindkét erősítőnél megfigyelhető volt, hogy míg az első bekapcsolást nem kísérte hang, később erősebb "pattanás/roppanás" kísérte a be- és kikapcsolást.


Miben lehet a hiba? Hogy küszöbölhetném ki? Esetleges hálózati eltérés miatt károsodhat egy tranzisztoros erősítő? Előre is köszönöm a tippeket.
(#) ZSozsóó válasza Adamos hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Szia!
Első lépésben be kellene határolnunk a hibát. Nem tudom szegény erősítő bemeneti jackje milyen, de az lenne a jó, ha rövidre tudnád zárni a bemenetet gitár kábel nélkül.A legtöbb erősítőben a jack így van kötve, kihúzott kanóc mellett földelődik. Ehhez elég szétszedni az erősítőt, jacket egy fogóval vagy rövid drótdarabbal összezárni és fülelni, ha nem földelődik automatikusan. Hangerőt és minden lehetséges potit feltekerni. Ha ekkor is csinálja, akkor biztosan az erősítőben van a baj. Érdemes ilyenkor megkeresni a végerősítő bemenetét és azt is rövidre zárni (vigyázni kell, hogy ac vagy dc szempontból akarunk- e rövidre zárni, egy típust ha mondasz és találok hozzá rajzot, ebben is tudok segíteni, hogy hol és mit). Ha ekkor is hallani, akkor már közeledünk a hibához, mert vagy a végfokozatban van a baj (pl ha diszkrét tranyós, akkor akár a nyugalmi áram is elmászhatott, erre szokott ott lenni egy trimmer, ha Ic-s akkor más is lehet) vagy ami a leggyanúsabb ,ami mindent táplál, a tápegység. Érdemes ellenőrizni a pufferkondenzátorok állapotát, esetleg mérlegelés nélkül cserélni. Akár nagyobbra is, nagyon nagy divat ezen spórolni.Púposodás, lába bizonytalanul forrasztva stb, ugyanígy az egyenirányító diódákat átnézni, mást nem átforrasztani. Az erősítő a kimenetet a hangszóróra a tápegységből "rajzolja ki" ,tehát ha azon valami anomália van ,akkor kikerül oda is...Nem tudom hálózati eltérésen mit értesz, de ha arra gondolsz, hogy egyik helyen vagy másikon pár V-al eltér a hálózati feszültség, az legkevésbé sem okoz végzetes problémát, ha nagyon ki van centizve pl egy előerősítő stabil tápja, stab kocka, zener és ennek elfogy az a feszültség különbsége a bemenete és kimenete között,ami a normál működéshez kell, akkor előfordulhat ilyen. Ilyen szempontból lehet köze a hálózati feszültségnek ehhez. De károsodni nem fog! Más kérdés még, hogy van -e védőföld a konnektorodban, de ez is kipróbálható, ha máshol nem csinálja a hibát az erősítő, akkor valami lokális probléma van!Jó lenne egy szkóppal végig nézni, esetleg, ha Győr közeli vagy, hozd el, megnézzük! Szép napot! Zs.
(#) edison14 hozzászólása Jan 11, 2013 /
 
Hali.

Éppen erősítőt tervezek venni és általában mindegyiknek megnézem a kapcsolási rajzát. Van egy rész amit sehol sem értek hogy miért úgy csinálják. Ez a képen látható kettő és négy darab LED dióda. Ez az overdrive csatornán van és ezekkel a ledekkel van megoldva a jel torzítása gondolom. De miért pont LED diódákat használnak? Kicsi a nyitófeszük?

dioda.JPG
    
(#) kadarist válasza edison14 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Szia!
Idézet:
„Kicsi a nyitófeszük?”

Nem, éppen hogy nagy a nyitófeszültségük, és még látványosak is, ha folyik áram rajtuk.
(#) edison14 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Értem és ezt komolyabb erősítőkben is így csinálják? Gondolok én itt pl a marshall tranzisztoros nagyondrága erősítőkre.
(#) kadarist válasza edison14 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Nézd meg a nagyon drága erősítő rajzát és meglátod. De elképzelhető a dolog.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
(#) Adamos válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Kedves ZSozsóó!

Köszönöm az alapos választ, várakozáson felül informáltál. Majd ez alapján küzdök, ahogy tudok. Sajnos, külföldi vétel volt az erősítő, jelenleg is "idekint" próbálgatom, de azért köszönöm a győri lehetőséget is!
(#) vikipapa hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Sziasztok. Valaki tudna segíteni? Lenne néhány kérdésem ezzel a kapcsolással kapcsolatban. Az egyik kérdésem, az az lenne, hogy a pentóda résznél a 9-es lábnál lévő kondi mekkora? A másik kérdésem az, hogy a kicsatoló kondi 10nF-os? Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy mekkora a tápfesz? 300V körüli? Segítséget előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza vikipapa hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Szia!
A segédrács hidegítője 10 uF, a csatolókondi 10nF és az anódfeszültség 240V.
(#) vikipapa válasza kadarist hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Szia. Köszönöm a segítséget! Még egy kérdésem lenne: a 10µF-os kondinak hány voltosnak kell lennie?
(#) kadarist válasza vikipapa hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Nagyobbnak, mint az anód-tápfeszültség.
(#) vikipapa válasza kadarist hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Rendben, köszönöm a segítséget.
(#) JnCon hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Egyébként ha jó félvezetős cuccot akartok készíteni, érdemes a Tech 21 (Barta András féle) holmik rajzait nézegetni, nem túl bonyolult és nagyon jól szól. Én használok egy TM 30-ast, 10"-os hangszóróval is nagyon hangos és élethű csöves hangja van.
Egy tré Frontman-be is bele lehet építeni, akár két független csatornával is.
Egy próbát megér.
Következő: »»   37 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem