Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   41 / 55
(#) tothbela válasza gyorgyh hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Üdv. Az eddigiekből már kiderülhetett, hogy kikapcsoláskor hangerő le, gain le, váltás torz csatornára, kábel kihúz, lekapcs. Sajna ha lenne egy készenlét kapcsoló, jobb lenne a helyzet. Bele lehetne applikálni egy mute kapcsolót, de én ellene vagyok mindenféle szétfúrkálásnak. Álltalában úgy szép ahogy van. A nyomógomb szétszedéséhez azt hiszem ki kellene forrasztani a helyéről, amit csak akkor szabad ha van hőszabályzós pákád és elég gyakorlatod. Ez a panel nem tűri a forró pákát sokáig, könnyen leválik a fólia róla. Én úgy szoktam, hogy ónszívó harisnyával felitatom a megolvadt forrasztóónt, az alkatrész utána már kijön. Ha már ki tudsz forrasztani egy papír alapú nyákból egy IC-t úgy hogy utána mind az alkatrész, mind a panel sértetlen marad, akkor hajrá. Forrasztópisztollyal ne ess neki. Az effekthurok, az a hangerő után van, tehát csak kikapcsolt erősítő mellett dugj oda bármit is. Nem akarlak ilyesztegetni, csak most is van nálam egy negyedmilliós EBS kombó. Egy külső hangkártyát akartak rádugni, nem is kezdő fiúk, pattant egyet,búgott, majd 2 db eminence gamma 10a, 6 db drága audio mosfet, meg egy kis smd opa bánta.
(#) gyorgyh válasza tothbela hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Szia!
Hát ezzel a lekapcsolási sorrenddel még együtt tudok élni Azonban valami oka csak van, hogy egyik napról a másikra koppan kikapcsoláskor.
Nincs hőfokszabályzós pákám, keresnem kell egy szervízt a környéken, sajnos ahogy nézem te elég messze laksz Esetleg ha ismersz valakit Szolnok környékén, üzenetben elküldenéd az elérhetőségét?
Mindenesetre köszi az eddigi segítséged!
(#) tothbela válasza gyorgyh hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Nem igazán tudok neked arrafelé ismerőst, Borsodban is kihaló faj vagyunk. Én is már szívesen letenném a lantot, de nincs utánpótlás. Azt meg nem tudom elviselni, hogy lehúzzák szegény gitárost 60 ezerrel, két EL34 csere miatt. Most néztem itthon egy HIWATT tranyós kombót, gazdája még nem jött érte (német melós), A főkapcsoló érintkezői át vannak hidalva 2,2 nf 1,5 kV Y kondikkal. Az Y jelzés fontos, nézz utána Skori oldalán. Na ez a kombó nem pukkan kikapcsoláskor. Kíváncsiságból megnéztem, mi van, ha nincs ez a kondis szűrés. Nem vettem ki belőle, hanem egy kapcsolós hosszabbítóval áramtalanítottam. Hát pukkant az rendesen. Valószínű, hogy a kialakuló villamos ív okozza. Nálad van egy kondi a trafó primer oldalán a kapcsoló előtt. Esetleg ez szálhatott el. De ez csak tipp. Szívesen belenéznék a cuccodba, de sok ez a pár kilóméter.
(#) gyorgyh válasza tothbela hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Szia!
Köszi a választ! Megnéztem a jelzett kondenzátort, kutya baja. Az említett 1,5 kV-os kondikat beszerzem valahonnan, nem veszítek vele, ha azokkal is próbálkozom.
Azért a 60 ezres csőcsere elég durván hangzik, de amíg van rá piac meg van "gazdag" gitáros, hát... Nyilván a zenélés nem olcsó mulatság és meg van az a bája az egésznek, hogy az ember mindig kitalál valamit, mit kellene cserélni újra, szebbre, hangosabbra, profibbra, ez egy olyan körforgás, amiből nehéz kiszakadni. Nekem is van pár dolog, amit szívesen megvennék, ha lenne rá zsetonom, de az a helyzet, hogy a drágább cuccoktól sem leszek Slash sajnos
Közben szereztem egy zajzár lábkapcsolót, csodákat művelt!
(#) zut hozzászólása Júl 26, 2015 /
 
Hello!
Tud valaki ajánlani egy 12-20 voltról működő előfokot?
(#) granpa válasza zut hozzászólására (») Júl 26, 2015 /
 
A téma képei közt akad.
(#) sad_Vamp hozzászólása Aug 5, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!

Még új vagyok itt, azért regisztráltam, mert kacérkodom csöves gitáerősítő építésének lehetőségével.
Viszont minél többet olvasok róla annál jobban összezavarodom és elbizonytalanodom.

Eredetileg a TubeDepot JTM45-ösét szerettem volna összerakni, mivel elég jól megírták a manualt hozzá.

Viszont egyből elakadtam a tápegységnél esélyem sem lesz megfelelőket venni készen? Vagy ezt gyártatni szokás? vagy venni nagyobbat és mókolni vele? (esetleg valami ilyen un-ortodox pogány dolog, hogy vlmi IC-s táp, vagy az science fiction?)

Hajlandó lenne valaki segíteni a kezdetekben?
(#) granpa válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
A KIT tartalmaz mindent (tápegységet is), ha meg akarod(tudod) venni. ~250eFt, ez alatt nem úszod meg, ha magad rakod is össze (hacsak nincs hozzá meg nagy része az anyagnak, szaktudásnak). Ha már a tápegység kérdés, komplett vétel javallt.
(#) majerlaszlo válasza Something hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
Szia!
Az amit lefotóztál elkót az 2 db egyben azért van több lába mint 2. Akkoriban ilyen dupla elkókat készítettek. Lehet még ma is készülnek ilyenek. Teljesen jól helyettesíthető 2 db 400V-os 47µF-os elkóval, és ott ahol 2 db van párhuzamban oda berakhatsz egy 400V 100µF-osat. Ahogy a kapcsolást nézem, a DC feszülségszint 300V körül van, berakhatnál 350V-os elkókat, is de ha nagyobb feszülségtűrésűt raksz be attól csak az élettartama lesz hosszabb. Véleményem szerint ha egyéb baja nincs az erősítőnek akkor a nem polarizált kondenzátorokat nem szükséges cserélni. A C13, C14,C15 kondiknak nincs nagy jelentősége, kicsit más lehet a frekvenciaátvitele az eredeti kapcsoláshoz képest. Ha mégis úgy döntesz, hogy cseréled a nem polarizáltakat is figyelj oda hogy megfelelő feszültségűek kerüljenek a helyükre.
Remélem tudtam segíteni.
(#) sad_Vamp válasza granpa hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
Igen, tudom, hogy a táp a kitben van. Az a baj, hogy a kit nem olcsó (játszhatnám, hogy nem számít a pénz, de azért számít). Ehhez még számoljunk számítási költséget (állítólag még USA-n belül is simán hajlamosak 200dolcsin felül számlázni) és a vámot meg az adót... irreálisan dárga, egyszerűen nem éri meg. A másik hogy én építeni szeretnék (lehetőleg csövest), csak valamivel el kellene kezdeni ugye...

Láttam ilyen olyan tápokat 40-70€-ért természetesen nem pontosan ilyeneket, nem tudom egy custom mennyibe kerülhet, mert nincs tapasztalatom. Szóval ezért nem játszik számomra az 1in1 megvétel. Úgy már nagyon túlárazott a dolog, ha magam rakom össze azt lehet apránként, és úgy nem is nagyon fáj annyira. Ha csak egy csöves erősítőt akarnék, akkor vennék egy bugerát.

Lehet hogy akkor kezdeném azzal ami itt volt cikkben, de ...minő meglepetés ...ahhoz sincs tápom. Vagy ha tudtok még egyszerűbbet amihez nem gond itt HU-SVK-CZ körben beszerezni az alkatrészeket szívesen fogadom azt is.

Szóval, ki hogy oldja vagy oldaná meg az ilyen táp dolgokat/gondokat?
(#) granpa válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
A téma (meg a csöves erősítős) képei közt válogatsz; amilyen alkatrészhez hozzájuthatsz, vagy van neked, ahhoz kinézed a kapcsolást. Legegyszerűbb lenne a Puskás börzén beszerezni a dolgokat, de az elektronika boltok is beszámíthatók. Figyeld a hirdetéseket, néha jó áron lehet kapni csöveket, trafókat. A tápegységet én mindig magam készítettem (trafó tekercselés), az a legolcsóbb, legjobb (pont amihez kell). Határold be, hogy mekkora teljesítmény kellene (kb. tól-ig), ahhoz nézd a beszerezhetőséget. Leglényegesebb a végcső, a többi könnyebben összejön. Gitárerősítőhöz nem nagy 'szentségtörés' a félvezetős táp (abból találsz bőven a képek közt).
Sok anyagot lomiztam, de az ismerősök közt körkérdés; sok helyen hányódnak régi készülékek, ami kiváló anyag forrás.
(#) sad_Vamp válasza granpa hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
Más alkatrészekhez hozzájutni szerintem nem lesz probléma, létezik csomó üzlet meg online shop is (mouser, farnell, TME, SOS, distrelec, GME stb.) A csöveknél sem látok problémát itt van a JJ gyár nálunk Szlovákiában Trafót készíteni viszont biztos nem tudok.

A félvezetős tápokról hol lehet találni valami bővebb infót (bevezető félét)? Mert igazándiból csak annyit tudok róluk, hogy léteznek, de ezenkívül 0.
Egyáltalán hogy lehet megsaccolni/kiszámolni, hogy egy áramkörnek mekkora teljesítményű táp kell?
Gondolom hogy ezek nagyon alap meg prosztó kérdések.... de okosodni (mert jelenleg érdekel a dolog) ezért kérdezem.
(#) akos70 válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
Én elsőnek mindenképp valami kisebbel kezdeném, mondjuk valami 5W körülivel, akár régi rádióból bontott trafókkal, csövekkel.
De ha ragaszkodsz a nagyobb teljesítményhez, ahhoz is találhatsz alkatrészt, én pl épp nemrég kaptam egy Regent 60-at (nem eladó ) , egy ilyenből épp kinyerhetőek a fontosabb szükséges alkatrészek. Próbálj valami hasonlóra vadászni olcsón.
(#) lefituta válasza Something hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
A kondikat nyugodtan cserélheted mezeiekre, mert azok. Az elkók is egyszerű nyákos kivitelűek 50+50µF-osak. Tehetsze bele modern 400V-osakat de egy ilyen régi darabnál már felmerül, nem kellene-e az eredeti állapotot megtartani és a régit kipreparálni, úgy, hogy kibelezed és bele teszed az újat. A csatoló kondikat én kicserélném, mert ennyi idő után már nyugodtan átvezethetnek és ez megváltoztatja az adott cső munkapontját. Ami persze nem jó.A hálózati fesz. is megnőtt a kondik szigetelése meg romlott...
(#) sad_Vamp válasza akos70 hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
Kezdeném én kisebbel is 5-20W között mondjuk, csak legyen benne EQ. Mert amiket láttam mind 1 hangerő, max 1 hangerő + 1 gain... ennyire a múltba viszont én nem szeretnék visszamenni.
(#) Cavalier válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Szerintem most üljél le szépen, vegyél nagy levegőt, és gondold végig, mit is szeretnél.
Először is, miket építettél eddig? A csöves gitárerősítő nem kezdő projekt.
Találd ki, mire van szükséged, és nagyon alaposan nézz utána. A JTM, vagy bármi hasonló egy csatornás Marshall jó kezdetnek, megépítheted 6V6-okkal is akár 20W-osnak.
A sasszi, doboz legyártásához vannak szerszámaid? Van itthon, aki gyárt egyedi cnc-zett sasszit, és trafószettet is tud készíteni. A gravírozott elő-hátlap, sasszi, trafók már egy 50ezres költség, a csövek, potik, gombok, satöbbi még kb. ennyi, plusz még a dobozolás. Olyan 100-150e-ben lehet számolni egy igényesen megépített cuccot, amit egyébként boltban 400e alatt nem kapsz.
Ellenállásoknak szénréteg 1-2W-osakat, csatolókondiknak minimum wima MKP, de inkább valami Mallory, ez a pár ezres plusz kiadás megéri. Ha nekiállsz, és jól akarod csinálni, akkor legyen olyan, ami nem kompromisszumos...
Akár kétcsatisban is lehet gondolkodni, pl. a Soldano SLO-100 50W-os verzióját sokan utánépítették már, lehet hozzá kész nyáktervet találni, 100%-ban körül van dokumentálva, fórumokon, képekkel stb. majdnemcsak LEGO kategória.
(#) Longa György válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Szia.Próbálkozz ezzel:AX 84 EL84 ECC83. SE.
(#) akos70 válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Hát, pedig a csövekkel igencsak visszamész a múltba.
Először azt kéne eldönteni, mire kell. Koncertezni vagy panelba gyakorolni. Hangszínszabályozást ugyanúgy tehetsz 5W-osba, mint a 100-asba (aztán valószínűleg első alkalommal tekergeted egy kicsit, és örökre úgy marad).
(#) sad_Vamp válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Na, a nagy levegő megvolt, azt hittem világos mit szeretnék.
El szeretnék kezdeni foglalkozni az egésszel. Láttam már alkatrészeket, de nem vagyok űber-szaki.

Chasis legyártáshoz nincsenek szerszámaim, de barátom van hozzá
(amúgy azon is filozofáltam nem lenne e elég rézfólia üveg- vagy szénszálon? nem agyonütni, csk kérdés, elméletben ugyan úgy árnyékolna meg földelne nem?)

A JTM-et azért gondoltam hogy jó lehet, mert azon az oldalon szépen dokumentáció van hozzá (hogy miért nem rendelem meg 1az1ben a KIT-et azt már leírtam):
schematicwiring diagrammanual

A teljesítmény jelenleg mind1 lenne viszont a 3sávos EQ-nak örülnék az előfokon.

Szóval, tényleg valahogy el szeretném kezdeni, próbáltam/próbálok könyveket is beszerezni a témában de eddig inkább csak Hi-end-audiofil zene erősítőkről találtam eddig.
Szertném ezeket a dolgokat is kipróbálni amit irtál (drága vs olcsó alaktrészek). És igen lehet. hogy előbb legózni lenne jó, már volnalesz belőle tanulság is. Sőt az lehet, hogy ha előtte csak 1 sima tranyós előfokot raknék össze gyakorlásképp az is sokat segítene?
(#) sad_Vamp válasza Longa György hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
ez így egy nekem kezdőként egy kicsit túl tömör. azt látom, hogy 2 fajta cső, meg A osztályú (SE - single ended azt jelenti ugye?). Tovább nem tudok mit kezdeni vele.
(#) sad_Vamp válasza akos70 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Tanulni kell (nem gitározás, hanem építés ügyben). Én nálam biztos, hogy nem marad úgy az EQ. Ebben az 1 dologban vagyok csak biztos az egésszel kapcsolatban.
(#) Cavalier válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Ha ennyire kezdő vagy, építgess pedálokat elsőre, aztán ha az megy, egy csöves előfokot, ha az is, akkor hozzá egy végfokot.
A lego-val is sok baj lehet, a hibakereséshez kell szakértelem, ha elköt valamit az ember, vagy gerjed, sípol. Arról nem is beszélve, hogy előfoknál is 150-200V van, végfoknál 4-500, az nem játék. (kisfesz csöves dolgokat nem ajánlanék.. tudom, hogy létezik)

Ha van aki személyesen tud segíteni, akkor belekezdhetsz valami nagyobba, de ha egymagad csinálod, végig kell járni a létrát.
(#) Cavalier válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Angol nyelvű szakirodalom van, ha érdekel.
(#) sad_Vamp válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Term. érdekel. Ha érthető és nem Laplace-Carlson transformációk vannak már az 5. oldalon (a praktikai része érdekel, integrál számításból volt elég fősulin, el is felejtettem az egészet úgy ahogy volt)

Nem tudom mennyire vagyok kezdő gitár elektronikákat szoktam bektöni, készítettem már 3-9V-ra ezt azt...
Hát kezdhetem akár ezzel is:AK bass preamp ez tranyós előfok. Ahogy nézem elég jól ki van dolgozva.
Azt látom hogy van ehhez valami táp rajz... de szerintem a táp érdekesebb lenne, ha félvezetős/kapcsoló üzemű lenne ..... ebben sincs tapasztalatom azt hol kéne kezdeni?

De a pedál téma nagyon nem érdekel. (általában ott kezdődik, hogy végy 1 germánium tranzisztort/diódát ami már 15+ éve nem létezik, aztán csak zúg-búg... anno próbálkoztam 1-2-vel)
(#) proli007 válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Hello! "Láttam már alkatrészeket, de nem vagyok űber-szaki. " A kettő között azért, hatalmas szakadék tátong. Nos, ezt kell betömni, de nem dózerrel, hanem lapáttal, hogy tudj is a végén valamit. Ha elfogadsz egy tanácsot, egyenként részleteiben foglalkozzál a témával. Ha csövekkel szeretnél dolgozni, ismerd meg a lelki világukat. A kapcsolóüzemű tápot, meg hagyd a végére. Csöveknél úgy is arra van a legkisebb szükség..
(#) Cavalier válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Egy csöves torzítópedált pl. csinálhatsz egy-két ECC83-al, ahhoz akár egy kapcsolóüzeművel elő tudod állítani a 200V pár mA tápot. Vannak ahhoz is kész rajzok, 12Vdc-ről eljár az egész.

Az echo base nevű érdekes visszhang/chorus/modulátor pedálhoz tudok küldeni EAGLE nyáktervet, ahhoz minden alkatrész beszerezhető. A TS9-hez van minden alkatrész ma is, nem muszáj Ge fuzz-t építeni.

Ha rendes csöves erősítőt akarsz, ott csak trafós, eredeti tápban gondolkozz. Én általában az egyenirányítást is átkapcsolhatóra csinálom, diódás/csöves között, az is beleszól a hangba.
(#) sad_Vamp válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 7, 2015 /
 
Akkor úgy döntöttem, hogy kezdeném az AK bass preamp-al ehhez le van írva minden a lényeges alkatrészek szintén beszerezhetőek. Amiben segítség kéne az a táp: +15V/GND/-15V. Hajlandó lenne valaki segíteni benne?
(aztán jöhet egy tranyós végfok, utána egy csöves pedál és akkor ezek után próbálkoznék egy rendes csöves fejjel ...talán így jó lesz a sorrend)


Hát több helyről hallottam, hogy ilyen tápokkal is oldották már meg a csöveserősítőket. Felokosítanál, hogy szerinted miért nem megfelelő/lehetetlen/eretnekség? Az egyenirányító kapcsolhatósága jó 5let az nekem is megfordult a fejemben h milyen különbségeket eredményezhet.
(#) Cavalier válasza sad_Vamp hozzászólására (») Aug 7, 2015 /
 
Veszel egy 2x12V-os trafót, kb. 6-10VA-est, ráraksz egy graetz-et, pár kondit, stabkockát, kb így:

erősítő táp

Az alsó rész kell az előfokhoz, a felső a végfokhoz. Neked most nyilván csak egy kisebb trafót kell venni csak az előfokhoz, így a felső rész nem kell.

Csöves erősítőhöz lényegesen bonyolultabb jó kapcsolóüzemű tápot csinálni, mint hagyományosat. Sok zavart, zajt okozhat, ha nincs jól megcsinálva. És a vintage cuccoknál ráadásul a hagyományos táp (hibái) is beleszólnak a hangba, amit persze valaki szeret, valaki nem. Kihajtva pl. kb. kompresszorként is működik. Metálosok nem szeretik, rock, blues-ra előnyös lehet, de úgyis a fül dönti el.
(#) genius89 hozzászólása Nov 12, 2015 /
 
Sziasztok!

A következő kérdésem lenne: Van egy Marshall 3520-as basszus erősítőm, az a gondom vele, hogy kikapcsolás után kb 5 másodperccel még "kirúgja" a hangfalakat, reccsen, csattog, "huppog" még párat, mielőtt elhallgat. Odaadtam egy elektroműszerésznek, hogy nézze meg, az ő 40 centis mélynyomóját simán kivitte, de az erősítőt megcsinálni nem tudta. Állítása szerint mindent /tápot, kondikat, diódákat/ leellenőrzött, de hibát nem talált.
Vidéken lakom, messze Pesttől, itt embert nem találok, akire rá merném bízni.
Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a gond? Egyenfesz megy a hangszórókra? De mért csak kikapcsoláskor? Valamelyik végfok tranyó? De amúgy az erősítő gyönyörű szépen szól, "menet közben" semmi baja, csak ha kikapcsolom, az egy kicsit durva.
Egyenlőre azt találtam ki, hogy előbb kihúzom a hangfalat, aztán kapcsolom ki... Igen, de ha egyszer elfelejtem.... Nem tudok másik mélynyomót venni.
Olvastam a modern végfokokba beépített csillapításokról, ami leveszi a hangerőt, de ez, még '88-ban készült. Amúgy, feltételezem, hogy fénykorában még csendesen kapcsolódott ki, tehát valami csak elszállt benne..
Még valami... Bolotnyikov - Hifi kapcsolások könyvében látok olyan tápot, amiben a 2 pufferkondival párhuzamban van kötve egy-egy 1 kilós ellenállás, hogyaszongya, azok kisütik a kondikat lekapcsoláskor, vagy ha nincs terhelés a végfokon. Elég sok táp-rajzot megnéztem, de ilyet sehol máshol nem láttam... Merre keressem a hibát?
Bocsi a hosszú szövegért... A segítséget előre is köszönöm!

üdv:
Várnai Ferenc
(#) ZSozsóó válasza genius89 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Szia!
Egy hangszóró védő DC protekt áramkör kellene bele, amiben van "loss of AC" figyelés is, ahogy nézem nincs ilyesmi a végfokban. Kapcsolási rajz.De ha a DC figyelés nem fontos (hiszen 88 óta nem volt benne úgysem), csak annyi, hogy kikapcsoláskor azonnal lekapcsolja a hangszórót, akkor abban is tudok segíteni, 1 tranzisztor ,meg pár alkatrész az egéz egy relével! Ha hazaérek megrajzolom neked, ha érdekel!Ezt kellene a hangszóró elé betenni, így mikor kikapcsolod, egyből leválasztja egy relén keresztül a hangsugárzót, aztán a végfok, hogy mit művel magában, az már legyen az Ő baja Nekem ez lenne a javaslatom! Szép napot! Zs.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
Következő: »»   41 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem