Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   141 / 731
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Szerintem vágja
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Attól függ, kinek mi az előnyös.
(#) cc_rider hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Hali!

Kérdezném, biztos megvan elöttetek a kép a kis Somogyi Építsd Magad! kis füzetecskéjéről?!
Na abban kinéztem az MS 25S/A ILL AZ MS30S-ET.
Van netán valakinek tapasztalata ezen tervek alapján épített ládákról?Mennyire pontosa?Hogy szólnak? stb ...

csak parázok a membránanyag miatt, bár lehet ha SAL hangszoróval kezdek akor szinte mindegy h mit tesze bele?????

Avagy 45l-es zárt ládába SBX2030 V SBX2530?
Mondjuk nekem ami szimpi lenne az SRP2540.

A WINISD meg kiviszi a hajam, mert ilyen 1300l ládát hoz i örökké!!!!! áááááá

Szedd össze a gondolataidat, és egyben megfogalmazva írd le. Mert így úgy tűnhet, önmagaddal beszélgetsz.
-szamóca
(#) cc_rider hozzászólása Ápr 1, 2009 /

SZÓVAL!

Szeretnék összehozni egy olyan ládát ami szépen szól és megremegteti a melkasom ha zenét ill filmet nézek, csak basszuss minél több emberrel beszélek annál nagyabb zavar lesz a fejemben:

-**** a SAL hangszoró.... egy másik témában v üzletben:

-tegyél zárt ládába 80-100l-be 40cm SRP-t egy TDA7294-el és jó lesz, a másik aztmondja h kevés ez, minimum kell egy Quad ......

-utána aztmondják h nem kell 40cm elég bőven 25cm.......
Kezdetben biztos voltam a dolgomban, de ez szertefoszlott......

Szóval elfogadok egy épkézláb ötletet olyan embertől aki már megépített cucról tud leírást adni stb...

előre is köszi!

jav. szamóca
(#) ptesza válasza cc_rider hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Khm. Ha egy kicsit visszaolvasnál , bármelyik hangdobozos topikban akkor nem terveznél SAL hangszóróval . A kis füzetke említése is szentségtörésnek számít.Nincs mögötte igazi hangdoboztervezés. Hogy lehetséges ,hogy ugyanahhoz a dobozhoz passzol 4-5 különböző hangszóró.
(#) anonym1s hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Sziasztok!
Tudna valaki nekem dobozmeretet szamolni ehhez a hangszorohoz? Bővebben: Link

En mar probaltam winisd-vel meg a jbl tervezo programmal, de mindketto tobb szaz literes dobozt ajanlott, ami irrealisan nagy.
Van az adatlapjan is dobozmeret ajanlas, de en azt gondolom az nem az optimalis terfogat, hanem a leheto legkisebb amivel meg melynyomokent lehet hasznalni, mert kocsiba valo es ugye a helyhiany miatt.

Elore is kossz!

Ja, eddig ugy nez ki hogy 8 ohm-ra lesz kotve a hangszoro.
(#) szamóca válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

A Közölt pdf-ben ott az ajánlott doboz, csupán át kell váltani az angol köbmértékegységet. átváltóátváltó2
(#) anonym1s válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Idezet az elozo hozzaszolasombol:

Idézet:
„Van az adatlapjan is dobozmeret ajanlas, de en azt gondolom az nem az optimalis terfogat, hanem a leheto legkisebb amivel meg melynyomokent lehet hasznalni, mert kocsiba valo es ugye a helyhiany miatt.”

Amugy 1koblab=28.3L, szoval ehhez nincs szuksegem atvaltora, de kossz a linkeket, mashoz lehet jo lesz majd
(#) szamóca válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

A JBL zárt dobozra 66,53l számol, 36,7Hz F3-al.
(#) V L válasza cc_rider hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

És a két legfontosabb kérdésre mi a válasz, Mennyiből gazdálkodhadsz, és mikorra működjön? Pl.
Unokaöcsém három napon belül akarta, és 100EFt-t költött az akciós SLI 2x 38cm-es láda+ 500W( 280W tartósan)végfok- kész cuccra + még a hozzá szükséges 15V-os tápra.
Már két szomszédja is kérdezte mikor akar elköltözni...! ( szerintem is ez lakásba már túl sok, legfeljebb majd átszereli az autójába.)
Üdv. VL
(#) Zupp87 válasza cc_rider hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

"...nem kell 40cm elég bőven 25cm......."
Hát igen, egy jó 25 centis hangszóró képes megszégyeníteni némely 40 centiset.
(#) Szipee86 hozzászólása Ápr 2, 2009 /

Sziasztok. Nagyon nagyon nagyon nagy segítségre volna szükségem! Van egy Blaupunkt VPW 380-as mély autós hangszóróm. karbon-betétes, 2x2 Ohm 4500/1500W 40 centis, meg van vagy 25 kilo. Lassan autóstali és addig mindenképp meg szeretném neki csinálni a ládát. Ja azt hozzáteszem hogy a hangszórót kifejezetten hangnyomásra tervezték. Hatalmas mágnes stb. Csak van egy baj. A gyár a leírásban 45Les ládát javasol neki 10x65mm-es reficsővel. Szerintem ez nagyon irreális!! Bassbox proval számolgattam és 32Hz-re 75Les ládában számoltam. úgy olyan 24 centi hosszú cső kell bele.
Sokallom a méretét. Légyszíves segítsetek hogy mekkora ládában és hány Hz-re hangolva a jó neki. Nagyon fontos lenne. Már csak bennetek bízok ilyen téren. De légyszíves csak olyan írjon már aki tényleg ért is hozzá mert profi hangosításról lenne szó és nem kéne vele beégnem kiállításon.
Válaszotok előre is köszönöm.

Csatoltam a hangszóró adatait!

Mégegyszer köszi.
(#) pl13 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Na ez az, amivel nem kell foglalkozni.
(#) Szipee86 válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Ha jól tudom akkor ezek a Boss Audio hangszórók free air-esek. tehát láda nélkül is használhatóak. De cáfoljon meg valaki ha tévedek!
(#) Szipee86 válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

A helyedben 75L-re számolnám ki a reficsövet 36Hz-re hangolva. De ez csak egy tipp ...nem vagyok nagy zseni e téren. Az viszont bizti hogy ennél lesz kiemelése.
(#) agressiv válasza deagle hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Elég valószínű, hogy (ha b.reflex a láda) a légnyomással van a probléma. Próbálj nagyobb nyílást vágni a hangfalra (persze ha home made).
(#) Zupp87 válasza cc_rider hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

"...-tegyél zárt ládába 80-100l-be 40cm SRP-t egy TDA7294-el és jó lesz..."
Hát ne tudom, nekem is van 7294-esem, de szerintem kicsit levegősek a mélyei, mintha nem lenne bennük elég erő. Ha mélyládáról van szó, akkor szerintem inkább egy izmos kis tranzisztoros. Az alacsonyabb frekvenciákon is jobban megfogja a hangszórót. Legalább is én így tapasztaltam.
(#) anonym1s hozzászólása Ápr 2, 2009 /

Kossz a valaszokat!

pl13!
Tudnal ajanlani valamit? Vagy az adatlapon levo ajanlas jo szerinted?

Szipee86!
Ez nem kocsiba lesz hanem lakasba, szoval mindenkeppen kell doboz. Kiszamolnad nekem 75L-re 36hz-re hangolva?

Ja, azon az adatlapon amit belinkeltel, nem 10x65mm hanem 10x65cm van irva.
(#) ptesza válasza Szipee86 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Nagyon nem vágom ,de kicsit többet várék egy ekkora állattól. Mivel a Qts optimális basreflexben gondolkodnék . Az érzékenység egy kicsit elvette a kedvem... Szerintem csak egy módon tudsz nagyobb kiemelést elérni a mély tartományban ,úgy hogy a dobozméretet növeled , az xmax elérsén túlra is , attól függően menyit bírsz beválalni.

Az biztos ,hogy már nővekszik a torzítás , és kevésbé lesz terhelhető .

Remélem elindítottam egy egészséges vitát és összehoznak neked valami igazán jót.
(#) bancsi15 hozzászólása Ápr 3, 2009 /

Sziasztok!

Most jött meg a mélysugárzóm! ( SRP 2030) Mélynyomóba menne a két kis 8-8W-os hangdobozaim mellé( de ezt már írtam korábban is). Szerintetek elég lenne a mélynyomóba egy hidalt TDA2030A-s végfok ( 36W) ?
Jó lenne, mert már szűkösek a keretek, meg a trafóm is 2*12V-os tehát egyenirányítva( 2*17V) nem elég egy mondjuk TDA7294-nek.

Köszi
(#) martin96 válasza bancsi15 hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

elégnek kell lennie mert én egy pc tápot alakítottam elő erre a célra.
(#) ptesza válasza bancsi15 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

A 7294 is szólni fog csak , módosítani kell a mute stby részen ,mert ellenálásokon állítják be a feszültségeket.

Késöbb meg majd lehet jobb táp.
(#) zoka válasza honyike hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Helló!

Nekem is ilyen JBL GT4-12 hangszóróm van.
Most már a második dozot készítettem el neki.
Az első egy 120 l-es reflex láda volt, de helyhiány, illetve egyéb problémák (hanyag módon csinálták meg a dobozt), úgy döntöttem, újat készíttetek neki.

A mostani doboz is reflex-láda, a képen láthatod. Azzal a kiegészítéssel, hogy van egy olyan reflexcsövem, amivel be tudom zárni a dobozt. Most éppen az van benn.

A láda egy 3,5 x 2,5 m-es kicsike szobában van. A belső térfogata kb.: 70 liter, nem emlékszem pontosan.

Én zárt ládaként használom, mert így szól a legpontosabban. Az alsó freki kb.: 38 Hz ebben a dobozban. Ami nem tűnik valami mélynek, de lehet akármilyen a láda, ha rossz az elhelyezése, a világ legjobb ládája sem fog szépen szólni.

Csak az elhelyezés annyit számított, próbáltam, hogy 5 mm membránkitérés megfelelt 1 mm-nek egy másik helyen, és azonos hangerőt adott egy bizonyos frekin 30Hz-en nézve.

A reflex doboz esetén nagyon pontosan kell megválasztani a cső átmérőjét/hosszát, mert könnyű elszúrni, és akkor kellemetlenül döngeni fog. Ugyan ez a helyzet ha sarokban van elhelyezve, a hangnyomásnak jót tesz, de a minőségnek nem

BP ládát én nem építenék, mert azt szintén könnyű elszúrni. De ennek ellenére nem akarlak semmiről lebeszélni, mert lehet jó attól még.

A legkevesebb hibalehetőséget a zárt láda adja, de ott is figyelni kell a megfelelő méret megválasztására.

A gyári adatlap, amit mellékeltek, azon egy doboz sem megfelelő méretű, mert a szoba nem kocsi.

Ha olyan nagy mélyet akarsz, hogy kiverje az ember fogsorát, arra nem biztos hogy alkalmas 1db ilyen hangszóró, mert az érzékenysége 90 dB. Ha ilyen mély kell, szerezz egy 46cm-es 100dB PA hngszórót, és tedd bele egy mélyhűtőbe

Ui.: egyébként nagyon jó kis hangszóró ez, ha minden jól van eltalálva neki.

Üdv!

JBL.JPG

(#) bancsi15 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Szia!

Szólni fog, persze, de az eredeti kb. 70W-os teljesítmény, amit +-34V-on lead elenyésző ahhoz mérten, amit +- 17V-on lead.
(#) ptesza válasza bancsi15 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Viszont attól függetlenül érdemes megfontolni ,mert a hangminőség 2 külön kategóia.
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

A standby és mute ellenállásai az ezeken lévő elkókkal egy RC integrátort alkotnak, így ezeken a lábakon idővel így is úgy is a plusz tápra töltődik fel a kondi. Ha kisebb a tápfesz, akkor maximum lassabban, és picit később éled az erősítő, de szerintem ez nem észrevehető. Ezek a lábak hiszterézisesek, 3,5V-tól nagyobb feszültségen lesz normál üzemmódban az IC, és ha ezeken a lábakon a feszültség 1,5V alá esik, akkor kerül standby vagy mute állapotba.
(#) bancsi15 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Hangminőségben lehet, hogy más kategória, de +-17V-on a TDA 7294 teljesítménye csak kb. 18W. Az meg mélynyomó szempontból nem valami sok. A hidalt TDA 2030A meg azért meg csak kb. 36W.
(#) Zupp87 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

A 38 Hz még egy mai tüfftüff elektrós zenében is elég mély hangnak számít.. az átlag az 50-60.
(#) pl13 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Egy-két gondolatot hozzátennék azért, ennek a hangszórónak az érzékenysége 86dB, az alsó határfrekvencia pedig 70literes zárt dobozban 45Hz körül alakul. Nem kifejezetten zártba való a hangszóró, de kis méretű helyiségekben jó kompromisszum lehet zárt dobozként is, viszont kisebb térfogatban, max 50 liter körül. A hetven már sok, annyi a b-reflex verzióhoz kell.
(#) zoka válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Üdv!

Egyet értek, a JBL speakershop-ba beírva az adatokat valóban nem 90 dB és ráadásul az adatlapban meg még nagyobb parasztvakítás megy, ott 2,83V mellett adják meg a 93 dB-t, de ez 4 Ohm-os, így az 2W-nak felel meg, tehát ezért vontam le 3-at. De valóban csak 86-87 dB

Ebben a jelenlegi dobozban egész jól szól, csak sajnos a szoba nem valami optimális. Ha reflexcsövet teszek be, megnő a hangnyomás, de egy kicsit erőltetettnek hangzik (döng) Hiába, próbáltam mindenféle csőhosszal. Én szeretem, ha a zenében a legmélyebb frekiket is hallani, de sajnos azért meg kell küzdeni, ami egy ilyen kis helységben nem is olyan egyszerű feladat, vannak tartományok amik felerősödnek, másokat nem is hallani. Talán csak az segítene, ha hangelnyelőt tennék az egyik falra
Következő: »»   141 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem