Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Az elemes módszer teljesen jó.
Még annyit tennék hozzá, hogy a hangszórónak nem okoz gondot ha a "+" a "-" , csak megfordul a fázis. Ha csak egy hangszórót hallgatsz, akkor tökmindegy, de ha kettő akkor is, lényeg, hogy egymáshoz képest azonos fázisban kell bekötni, különben a hanghullámok "kioltják" egymást, és elég béna lesz a mély, nem lehet nem észrevenni, ha rossz
bigbrother; zoka : KÖSZI SZÉPEN!
Még egy kérdés! Van itt egy "felujított" 30cm-es mély. Szerintem otthon, egy vállalkozószellemű ember ujíthatta fel, mert az egész membránrész le van festve feketére, de olyan vastagon, hogy egész végig meg van folyva. Cseréltek rajta peremet is, ez egy egész masszív, új gumiperem lett, de a perem és a membrán illesztését jó vastax xiloplast-al oldották meg... Lehet az, hogy túl a hangszóró tekercse "mélyebbre" került mint az alap állás, és emiatt szarabbul szól? Tehát amikor elkezdem nyomni a membránt, akkor be tudom nyomni vagy 3-4 mm-t, és ott eléro a tekercs a mágnes alját. Húzni viszont akár 1-1,5cm-t is tudom... Remélem érthető lett a leírás! Üdv!
Sziasztok, lenne pár kérdésem az olyan emebrekhez akik értenek, az ilyesmi dolgokhoz amit majd kérdek..
nekem lenne 2 "4 ohmos" 400 wattos hangszóróm.. és azon gondolkoztam meg kérdeztem már pár embert hogy azt hangfalnak valahogy megcsinálni, nos nagy százalékban azt mondták hogy ha ezzel a két hangszóróval akarok épitkezni akkor ugy csináljam hogy egy 4 ohmos és vegyek egy 8 ohmos hangszórót, és épitsem 1 ládába + magas hangszórót.. ugyan igy a párját is.. hallotam és láttam már ilyen hangfalat és szépen szolt, nagyon tetszett, az lenne a kérdésem hogy szerintetek jó ötlet?? lehet igy csinálni, a másik emg az hogy nem vágom ezt a 8 ohos hangszórókat, hány wattos lenne jó? ahogy mondtam a 4 ohos 400/600 as előre is kössszi!
Hát ez a "felújítás"nem igazán sikerült
Jobb lett volna, hogy aki csinálta, hozzá sem nyúlt volna, mert csak rosszabb lett Eleve az a "vastag" ragasztás nagyon durván hangzik, akkor már simán fel is szegezhette volna De hogy nagyon eltolta a paramétereket az eredetihez képest, az biztos. Ami a benyomást illeti, ez a hangszóró így használhatatlan szerintem Ha még menthető, jobb volna valaki "hozzáértővel" megnézetni Üdv!
Hát igen... Én már így kaptam, mostmár tudom, hogy miért!
Szerinted mennyibe kerülne egy rendes felujítás? Mert ha csak a munkabért számoljuk, már az 3-4 ezresen fellül van szerintem... Annyit meg nem ér meg... Úgyis itt van egy 30cm-es, 250/1000Wattos JBL, az csak elég! Mostmár csak egy rendes láda kéne neki, mert ebben a mostaniban borzalmasan szól... :S
Fogalmam sincs, mennyi lehet a felújítás, de "néhány" ezerbe biztosan belekerül
És most mekkora ládában van a JBL és zárt vagy reflex ? A borzalmas alatt mit értesz? Nem elég mély, nem elég hangos, döng, vagy mi baja van ?
Úgy látom egyesek még mindig keverik a szezont a fazonnal. A hangfal nem hangdoboz, a hangdoboz pedig nem hangfal!
Most egy Magnat ládában van, reflex. Alakra a ládám méretekkel De szerintem kicsi neki. Nözel se megy olyan mélyre mint elvárható lenne, és a hangerővel is gondjai vannak... Meg egy elég széles hangsávban rezonál, mint a fene!
A felujítást meg inkább nem feszegetem, mert most pénzem sincs túl sok... Majd ha lesz, meg a szükség is úgy hozza, akkor újraépíttetem az egészet egy ehhez értő emberrel...
igen észre vettem mikor elkültem és bocs mindenkinek de azért aki tud az pls valamit rijon rá.
Hogyha a tekercs belever ,akkor már nem sok lehet hátra, Ha sikerül neki úgy deformálódnia , hogy nem szakad el , vagy ujjra összeér valahol máshol ,akkor előfordulhat , hogy 1-2 ohm is az impedanciája, és az erősítő is bánkódni fogja.
Egyébként a H2000 honlapján kint vannak az alkatrész árak hangszóró javításhoz. De úgy tudom ,hogy meg is csinálják.
Muszaly valaszolni mikor nem is erted mirol van szo azok utan hogy reszletessen leirtak neked ?
letezik egy par alap megoldas : hangfal ---------kerek---teglalap alaku --neyzet alaku nyitott hatu doboz ( ami ugy is veheto hogy behajlitott falu hangfal , csakhogy a keletkezo ureg rezonalni fog egy adott frekvencian ) csukott doboz bassreflex doboz iranyitolocseres tolcseres +nyomokamra helmholz rezonatoros dobozok kb enyi jut eszembe mint alap megoldasok. Anyit tennek meg @szamoca rovid leirasahoz hogy: A hangszorot aszimetrikussan kell a "falra" szerelni igy a lesugarzott tartomany egyenletesebb lessz .Nem lesznek olyan mely lyukak vagy kiemelesek a hangsavban.
Ez a doboz szerintem is kicsi, ahogy számolom, kb. 32 liter lehet (1,6 anyaggal).
Valószínű, hogy a reflexcső hossza sem megfelelő, de ilyen kicsi dobozban amúgy sem fog nagyon mélyre menni. Legalább dupla ekkora láda kellene neki, megfelelő hangolással. :yes: A hangszóró valódi érzékenysége 86,5 dB /W/m. Nem tudom mekkora erősítőd van. Legyen 100W (nagyobbat úgysem érdemes), akkor a max spl: 106,5 dB. Ha ezt meghallgatod szabadtéren akkor nem lesz valami nagy durranás. (Én próbáltam, igaz kisebb teljesítménnyel). Ha szobában van, és nagy hangerő a lényeg, még úgy lehet segíteni rajt, ha a ládát bepakolod valamelyik sarokba, ennek következtében hirtelen nagyon hangos lesz Nem tudom, igaz-e de akár 12dB-t is növelhet a sarok, így 118,5 dB / m ami már elég hangos. Viszont nem lesz szép hangja (döng) Szerintem nagyobb ládában sem lesz hangosabb, csak mélyebbe megy.
Zart doboznal a minimalis megengedheto terfogaot ertik az "ajanlason'.Tehat logikusan ertelmezheto hogy mi lenne jobb.
Zart doboznal a kozep tartomanyt szoktak csillapitani , melynyomo zart-nal doboz falak sajat rezonanciait hogy ne zorogjon a basszus hang mellett..
Nem így van. A mélysugárzóknál is lehet, és van amikor kell is hangolni a doboz+hangszóró páros jóságát csillapítóanyaggal. Ennek nincs sok köze a középtartományban keletkező félhullámú rezonanciákhoz, mégis szükség van rá.
Nem véletlenül írtam az előbbi hozzászólásban azt, amit. A gyári terv meg nem a minimumtérfogat, hanem a szerintük megfelelőnek tartott.
TE még mindig a zárttal használod a JBL-edet? Vagy tudsz hozzá jó doboztervet?
Az nem kell, hogy nagyon hangos legyen, de az igen, hogy ÜSSÖN a basszus!! Az erősítőm most jött meg hozzá, egy ilyen.... Még tápot kell tennem az erősítőhöz, és kész is! Meg persze a láda...
Most éppen reflex
Tudom variálni. Arra már rájöttem, hogy rövid volt a cső az átmérőjéhez képest, és nem megfelelő frekvenciára volt hangolva. Most meg van hosszabbítva - igaz, csak kartonból - és így már sokkal jobb. A pontos hangoláshoz azonban be kell mérni a hsz-t. Nem tudom mikor lesz rá időm. A jó doboztervre itt az enyém, ettől jobbat nem nagyon tudsz tervezni, a kisebbel a mély csökken, nagyobbal meg az imp.válasz nő. Már csak hangolni kell, és szerintem megfelel Az erősítőddel szépen ki is tudod hajtani, csak egy jó táp kell hozzá :yes: Hát, ütni üt, de csak ha elé ülök Bár majd kipróbálom nagyobb teljesítményről. De ez főleg az érzékenységtől függ szerintem, és az elég gyengusz, szóval csodát nem várok, mert a 86,5 dB nagyon messze van egy igazi PA hsz érzékenységétől. Szerintem, ha ütni akarsz, nem ez a hangszóró a megfelelő (vagy növelni kell a darabszámot
Jó ez a HSZ, amire kell, arra tökéletes! Ráadásul amennyi pénzért hozzájutottm....
Ha be merek hozni még egy hangszórót a házba, akkor valószínűleg gomoly galibák lennének, úgyhogy most egy kis ideig elég az, ami van! A tápot most tervezem, egy 500VA-es toroid lesz az alapja... Szerinted az elég, vagy jobb lenne egy 600-as? Ha e-mailben el tudnád küldeni a mostani dobozod pontos tervrajzuát, azt nagyon megköszönném! A hangolás közben min változtatsz? Csak a reflexcsövön?
Sziasztok!
Egyik nap találtam a padláson egy 19 Cm-es hangszórót(semmit nemtudok róla annyit tudok, hogy 8 Ohm-os) Barkácsolni volt kedvem és csináltam neki egy ládát az egyik szobabútoromból(kép1) Azt szeretném kérdezni hogy megfelelő méretű lehet-e ez a láda ennek a hangszórónak valamint, hogy érdemes e körberagasztani, légmentesen lezárjam-e, és még hogy rakjak e bele vattát vagy valami egyebet. A hangszórót apám ezeréves Videoton erősítőjéről hajtom(típusát nem tudom, de azt hiszem 45 W és 8 Ohm)(kép2,3) És még annyit fűznék hozzá hogy bizonyos frekvencián nagyon furcsán berezeg a hangszóró kicsi hangerőn is (ami szerintem azért van mert nagyon kileng de nembiztos), de a többin viszont úgy szól mint egy állat. Ez szerintetek mért van? Köszi előre is mindent
Így mi sem tudtunk meg többet a hangszóródról. Nagy általánosságban 30 liter lehet a max egy ekkora átmérőjű Hsz esetében ,de csak akkor ha építesz bele reflexcsövet. Zárt doboznál akár 15 liter is jó lehet neki ,csillapító anyag kell bele ,és lehet megszűnik a rezonancia.Vatelin vatta ,de akkor gézlapokkal ,vagy tül-lel le kell fedni nehogy elszabaduljon.(tűzőgép)
Valaki tudna nekem ezzel a hsz-el kapcsolatba adatokat közölni? Sajnos neten nem találtam róla semmit
oks. De gondolom körberagasztani se ártana nem?
Idézet: „e-mailben el tudnád küldeni a mostani dobozod pontos tervrajzuát, azt nagyon megköszönném!” Khmm! F.SZ. I.Pont: A fórum arra van, hogy írjunk bele, nem pedig társkeresőként szolgál. A fórumba írt kérdéseket és válaszokat mások is olvashatják és tanulhatnak belőle, már csak ezért is jobban megéri az ilyen jellegű segítségkérést publikusan intézni.
OK, bocsi! De ez egy eléggé hangszórófüggő dolog, és nem sok olyan ember van szerintem, akinek ilyen hangszórója van, és dobozt szeretne hozzá készíteni. Ami kérdés volt, azt itt fórumban tettem fel, de szerintem a tervrajzot egyszerűbb elküldeni is és értelmezni is e-mailen keresztül.
De rendben, akkor megkérlek ZOKA, hogy ide töltsed fel a TE ládádnak a tervrajzát. Amúgy a hangolás következtében valamilyen nagyobb dolog változik majd rajta? Üdv: Gábor
Úgy tudom, hogy a reflexcsőben lévő levegő a villamos helyettesítő képben induktivitásnak, a dobozba zárt levegő pedig kapacitásnak fogható fel (hallottam fordított hozzárendelésről is, úgy tudom mindkettő megállja a helyét). Így alkotnak úgymond egy rezgőkört, aminek köztudottan van egy rezonancia-frekvenciája. Ez a rezonancia-frekvencia a hangolási frekvencia, amely a cső hosszának vagy átmérőjének módosításával változtatható. A Klinger-könyven található egy táblázat, amely útmutatást ad, hogy a hangszóró bizonyos T-S paraméterei alapján hogyan lehet kiszámolni a megfelelő hangolási frekvenciát. Sem túl magasra, sem pedig túl alacsonyra nem érdemes hangolni. Valamint a különféle programok által kiszámolt csőméretek sem adják mindíg azt a hangolási frekvenciát a valóságban, amit kellene. Ezért mindig érdemesebb kicsit alacsonyabb frekire méretezni a csövet, majd impedanciamenetet mérni, meghatározni belőle a valós hangolási frekit, és ha kisebb mint kellene, reszelni a csőből egy keveset, újra mérni.. és így tovább. Egészen addig, amíg jó nem lesz.
Idézet: „A Klinger-könyven található egy táblázat, amely útmutatást ad, hogy a hangszóró bizonyos T-S paraméterei alapján hogyan lehet kiszámolni a megfelelő hangolási frekvenciát.” azt nem kell halálosan komolyan venni.
Nah helóka!
Körberagasztottam közbe rájöttem valamire, a hátulját mikor levettem úgyis berezgett meg mikor felraktam akkor is, de viszont most úgy van rajta h alul teljes hosszába fél centis rés és így nem is rezeg és sokkal jobban szól nem tudom mért van de mind1 nagyon baba így ÜDV! most kínzom egy kicsit
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy mélyládát, de nem tudom eldönteni hogy az mnc-nek a 30 centis Pa hangszóróját vegyem meg vagy a 30centi reflex r150est. Szerintetek melyik lenne a jobb?
Inkább ezt vedd. Sokkal több segítséget kaphatsz.
Kisebb bulik hangosítására kell ugyhogy egy reflex R-150 minimum kell...... csak most a kettő közül nem tudom eldönteni hogy melyik a jobb a reflex R150es vagy az MNC-nek a 30 centis hangosítási hnagszórója az öntvénykosaras..... Erre lennék kiváncsi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |