Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hát mindent értelemszerűen. Először megnézed vele, hogy milyen módokban működik a hangkártya, melyik az a max. mintavételezési freki és bitmélység, aminél még működik a hangkártya.
Aztán ebben a módben futtass végig egy tesztet rajta, hogy meglásd mennyire lin. az átvitel, mennyi a torzítás.
Nos, nem kis harc árán, de sikerült valami eredményt produkálnom. Érdekes módon ha line in-be dugtam akkor nem volt jel (-80db) hiába volt minden tökig tekerve. A megoldás a mikrofon bement lett. Igazából nem tudom mire vagy kíváncsi ezért felteszem a mentéseket. A supported soundcard modes-ban ha jól vettem ki akkor támogat mindent a hangkártyám. Elmondanád, hogy ez miért kellett és, hogy mit látok a grafikonokon?
Most látom lehet ezt szemléletesebb módon is meneni HTML-be.
Ok, megnézem. De a mikrofonbemenet nem jó, két csatorna kell ha egyszerűen akarunk impedanciát mérni.
Egyébként még úgy látom, jó lenne, ha a line int működésre bírnád.
Hja, egyébként azért kellett, hogy lássuk a hangkártya képességeit, nincs-e valami durva hiba, ami akadályozná a mérést. A grafikonokon a hangk. saját átvitelét, torzításra (intermod, harmonikus) utaló méréseket, dinamikatartományt láthatsz, illetve látszik a két csatorna együttfutása is.
hmm dehát ha összeköti a kimenetet a bemenettel, akkor azt fogja látni hogy mit produkál zaj és linearitás tekintetében a kimenet+ bemenet.
biztos jó ez így? T/S paramétert mérni lehetséges hogy jobb lenne ha.. úgy mérné hogy -mondjuk- a winisd beépített jelngenerátorát használná, és elsőkörben egy kisebb tűrésű fix ellenálláson nézné meg a várható FS körül hogy ugyanakkora feszültséget ad le neki a felhasznált erősítő, s ha nem addíg ügyködne a hangerővel (feljegyezve melyik frekvencián mekkora hangerővel kapja ugyanazt a feszültséget) hogy valamelyest használható legyen. utánna a szokásos módon felveheti az impedancia görbét, FS csúcsot ugye impedancia csúcson fog mérni, jósági tényezőket is megmérheti így. Ha hozzá tud jutni egy MEREV és ismert térfogatú dobozkához meg némi ismert súlyhoz akkor Vas -t is megtudja mérni. nem mondom, nemsok de végülis Qts /Vas/ Fs megkapható vele, abból azért már lehet számolgatni ezt-azt. Az a baj hogy a laptopoknak a hangkártyája eléggé zajos, és a bemenet is (ha van rajta) szintén nagyon zajos, ha össze köti őket akkor ezek a zajok összeszorzódnak, elég hamis eredményt kapna vele. legoptimálisabb lenne ha egy valódi jelgenerátorhoz tudna hozzájutni, és egy 5 watt körüli erősítőhöz.. (no meg egy pontos ellenálláshoz, 5W és 1% os tűrésű jólenne nagyon..) ha mégis a lapotopos megoldás marad EQ-t windowsban és minden egyébben ki kell kapcsolni mert belerondít a dolgokba elég rondán..
de várjunk csak, ha mikrofonbemenet, akkor hogy lehet két csatorna?
Ha az erősítését le lehet húzni megfelelő szintre a mixerben, és valóban külön kezeli a bal-jobb oldalt, akkor tudjuk használni. Idézet: „biztos jó ez így?” Teljesen. Idézet: „T/S paramétert mérni lehetséges hogy jobb lenne ha.. úgy mérné hogy -mondjuk- a winisd beépített jelngenerátorát használná” Biztos, hogy nem lenne jobb. Idézet: „Az a baj hogy a laptopoknak a hangkártyája eléggé zajos, és a bemenet is (ha van rajta) szintén nagyon zajos, ha össze köti őket akkor ezek a zajok összeszorzódnak, elég hamis eredményt kapna vele.” Látjuk mennyire zajos. Még elmegy. 70dB dinamikatartományú mérés hangsugárzóknál még nem számít nagyon rossznak. Mégis mi volt hamis a mérésekben? Semmi. És ha véletlenül tisztában volnál a szoftveres impedanciamérések menetével, akkor tudnád, hogy a méréseket ennyi még nem hamisíthatja meg. Idézet: „legoptimálisabb” legoptimálisabb nincs. Az ellenállásos módszer viszont nem pontos, és nincs szükség feltétlen 5W-ra. Idézet: „ha mégis a lapotopos megoldás marad EQ-t windowsban és minden egyébben ki kell kapcsolni mert belerondít a dolgokba elég rondán..” Ez egyértelmű. Mindig csak egy bementről veszünk fel méréskor.
No probléma megoldva. Igazából én is csodálkoztam, hogy miket művel mikrofonnal és az is meglepő volt, hogy mikrofon bemeneten volt és a win keverőben hiába húzogattam/némítottam a mikrofont nem történt semmi változás a spektrumban, csak ha a fő hangerőt és a hanghullámot piszkáltam. Most kivettem minden szabályzót a win keverőből csak hangerő/hanghullámot hagytam meg és a hangkártya progijába szoftveresen lehet átállítani, hogy melyik dugó mi legyen. Na ezt hiába tettem én line in -re, mert az ott lévő keverő fülön még mindig a mikrofon volt benyomva (elég nagy hülyeség ha már átállítom a I/O -t akkor ez miért nem változik meg magától, na mindegy), átállítottam vonali hangerőre és most sikerült a mérés. Eredmény mellékelve:
Óh ez tökéletes lesz nekünk.
Közben megkerestem a programot is hozzá, mindjárt próbálok valami letöltési lehetőséget is adni mellé, meg kipróbálom én is, mennyire megbízható, és mik lehetnek a buktatói.... kis türelem.
Nekem a néhai laptop-hangkártyám bemenete egy dugaljban tudott fogadni elektrétmikrofont és sztereó vonali jelet, persze szoftveres átkapcsolással.
Noszóval, akkor folyt. köv.
Második lépésként linkelek egy programot, azt letöltöd feltelepíted, és utána folytatjuk. http://rapidshare.com/files/248143961/arta.zip[link][/url] Addig én eszem vmitt. Ui: a Limp nevű részt kell majd elindítani. A zip jelszava a felhasználónevem.
Nagyon jó.
Elsőnek válaszd ki a hangkártyád a Limp programban. Setup menü, Audio devices pont. Beállítod, utána ok. Keresd meg a loop kábelt, kösd össze megint a bmenetet a kimenettel, majd nyomd meg a CAL gombot a program eszköztárán. Kalibráni fogjuk kicsit a programot a hangkártya hibáinak kiküszöbölésére. Kinyitod a windows mixert, jöhet az alapállás, csak a Wave out, és a fő kimenet engdélyezve (nem tudom a hangkártyád pontos szintjeit, de valószínű, hogy az működőképes lesz, ha a fő kimenet max. álláson van, a Wave out meg 50%-on, lényeg, hogy ugyanezt az állapotot később is bármikor be tudd állítani), a bemenetek közül meg csak a line in. A programban megnyomod a Generate gombot, és a mixerben beállítasz egy olyan szintet a Line in-nél hogy a Limp-ben -10 körüli szintet láss. Ezután Generate kikapcsol. Calibrate megnyom, és ha kész, azt látod a Status ablakban. Most jön a legbonyolultabb része. Csatoltam egy képet a mérőkábelről, amire szükséged lesz, egyszerűen összeforrasztható, egy ellenállás, és némi madzag szükséges hozzá, nem kell h. rányékolt legyen, egy 0,5mm^2 körüli keresztmetszetű hangszórókábel pont elég hozzá. Az ellenállás értékét valahova 10 és 100 ohm közé kell megválasztani, teljesítményre a 0,6W elég. Én épp 10-et találtam, azzal raktam össze. Lényeg, hogy tudd a viszonylag pontos értékét. Tizedek is számítanak. Következő lépés a mérési beállítások, ez a Setup menü Measurement pontjánál érhető el, vagy az eszköztáron a CAL melletti sávos gomb. Amin változtatni kell, ha a csatolt képen látható mérőkábelt készíted el: Ref. channel: Left Ref. Resistor: ide kerül az ellenállás értéke Low Cut-Off: 2 Sampling Rate: a hangkártya által még támogatott legmagasabb érték. FFt-size: 65536 Averaging: Linear Max. averages: 10 Kezdetnek ennyi elég is, csatlakoztatod a mérőkábelt, a végére hangszórót akasztasz, megnyomod az eszköztáron a piros háromszöges gombot, és indul a mérés. Amikor pedig már nem hallod a zajt, akkor kész van. Elvileg egy impedanciamenetet kell látnod, ami idővel az átlagolás miatt fokozatosan kisimul.
Ok, értek mindent, de ma nincs időm sajnos a tényleges mérésre (holnap vizsga). Holnap délután megcsinálom és jelentkezek az eredménnyel. Köszi az eddigi segítséget is.
Szia
Szeretnék építeni egy 2.1-es, aktív hangváltós rendszert. A mélyláda elkészült (amiről beszélgettünk). Most keresnék egy normális közép hangszórót. Szétnéztem az FS-audio-nál, találtam is ezt. Ez szerinted jó lenne? 100W-os erősítőről menne, a hangfalba amibe belemenne abba 16cm-es hangszóró fér el. Vagy tudnál ajánlani egy jó érzékenységű, 16cm-es, olcsó hangszórót? Csatolom az aktív hangváltóm karakterisztikáját. Köszi
Elkészült a mérés. Eredmény a képen. A görbe alakja megegyezik az adatlapon közölttel csak hozzá képest el van tolva. Következő lépés?
Ez egy 10 ohm-os ellenállással készült, az ellenállást nem közvetlen az ellenálláson mértem hanem a jack-en így lett 10.4 ohm. Lehet még majd próbálkozok más ellenállásokkal is 20,47,68,100 ohm majd excel-be importálom őket aztán átlag, szórás, hiba stb...
Ok, mondjuk annakidején én is hasonlót mértem, azért előbb ellenőrizd ref. ellenállásokkal, pl. 6,8 10, 33, 68 ohm, hogy tényleg pontos-e (a hangszóró helyére kötös, és rámérsz). Aztán menjünk tovább.
De ha DM-el mérted, akkor a vezeték ellenállását le kell vonni (lehet hogy tudod, de azért szóltam).
Tetszik nekem ez az ARTA. Ki fogom próbálni én is , legalább összevethetem az LSP-lab os méréseimmel.
Azért az a 30 Hz-es Fs nem olyan rossz.
Láttam már 25Hz-eset is, de 0,6 volt a Qts.
Elivleg mindkettőnél ugyanazt kell kapnod.
Igen de ebben az esetben nem kell külön mérőerősítő mint az Lsp-Lab-nál. Illetve ott is van egy JIG amit meg is építettem , de nem egészen olyan mint amit várnék.De ez a görbe már olyan volt ami tetszik.
Csak annyit fűznék hozzá ,hogy egy érzékenyebb hsz , gyengébb a mélytartományban ,illetve fordítva is igaz. Pont úgy mint a dobozodnál , amit a hétvégén csináltál. Vesztettél a mélytartományból ,mivel 52 Hz-re hangoltad , de 2 dB érzékenységet nyertél.
Így már biztosan tudni fogod mire van szükséged.
Középhangszórónál mióta számít a mélytartomány?
Tomi, majd átnézem, ezek nem olyan kérdések, amikre kapásból tudnék válaszolni. Egyébként zárt kosarasnak tűnik a képen ,de mégis van VAS...
Kiszámolható a tömegből és lengőrendszerből, de nincs sok értelme... Pl. membránnal befelé beépíteni egy zárt kosaras középhangszórót.
Ha kész leszel engem is érdekelne a végeredmény. Az elképzeléseim szerint aktív ládánál a jobb érzékenységűt választanám, hogy kisebb teljesítményen használhassam az erősítőt. A közép Hsz -t milyen frekvencia tartományban akarod használni? Üdv. V L
|
Bejelentkezés
Hirdetés |