Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   187 / 731
(#) szamóca válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Srácok, a hangsugárzók soros párhuzamos kapcsolása esetén változik a teljesítmény. Ezért hallja egyikőtök hangosabbnak, (4ohm) másikotok halkabbnak (8ohm) ugyanazt a végfokot.
De itt másról van szó. Ugyanakkora, tehát változatlan hangsugárzókra jutó teljesítmény mellett értik az érzékenység növekedést. A térfogategyenérték, és a hatásos membránfelület növekedés okozza a pozitív változást.
(#) tfecus hozzászólása Szept 26, 2009 /

Üdv!
Kaptam egy házi gyártmányú hangfalat amiben van egy működöképes 38cm-es 4Ohmos 350W-os M.N.C- hangszóró. Kétutas a hangfaldoboz. milyen magassugárzót és hangváltót illene bele tenni???
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Én is így látom a dolgot . Sőt megpróbáltam végigolvasni ,és megérteni a vitát ,de inkább feladom.

Az a lényeg , én tudom kitől lehet tanulni!
(#) ptesza válasza LordAdriano hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Mér? Nem?

Versenyre akarod vinni ,vagy csak simán be a verdába és szóljon jól?

(#) flaci76 válasza highand hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Idézet:
„Nos, hogy tudja-e, azt bárki kipróbálhatja, ellenőrizheti 10 perc alatt.”

Üdv! Nem kellett hozzá 10 perc és tökéletesen ugyanzt az eredményt kaptam mint Gliszki. Két kis 100mm-es mélyhangszóróvan szerelt zárt doboz szorosan egymás mellett kb 10 cm-es mikrofontávolsággal a két mélyközép között elhelyezve. 4 görbe, amiből kettő a két hangsugárzó külön-külön vett görbéje, a 3-ik ezekkel egybeeső a soros, a 4-ik halál pontosan 6dB-el magasabb járó görbe a párhuzamos kapcsolás. A mérés minden esetben ugyanakkora bemenőfeszültséggel készült, vagyis soros kapcsoláskor fele, párhuzamosnál kétszeres teljesítményt vett fel.
(#) highand válasza szamóca hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Szamóca!

Azt állítják, hogy azonos teljesítmény mellett, növekszik a hangerő, több hangszóró használata esetén.

Ennek folyományaként azt állítják, hogy ha két 4 ohm-ost sorba kapcsolnak, akkor dacára annak, hogy csökken a teljesítmény a felére, akkor is megmarad a hangerő, mert két hangszórót használnak. "forrás"

Én ez utóbbit ellenőriztem kísérlettel és nekem nem igazolódott.
(#) ptesza válasza tfecus hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Sajnos ilyen nagy átmérőjű hsz-el , már nem lehet normális 2 utas hangdobozt építeni. Talán annyit lehetne tenni , hogy érzékenységben és "ohm-ban" hozzá illő Dóm magassal összetenni . A magas elé sorosan egy kondit , hogy vágja le róla a káros mélyeket. A mély elé egy tekercs , hogy ne kinlódjon a magasakkal. (ezeket méretezni kell ) Erőteljes hangszínszabályzással még lehet belőle valami.

(#) highand válasza flaci76 hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Erre nem tudom csak azt mondani, hogy sztohasztikus jellel nem ez jön ki nekem, de mostmár meg fogom mérni szinusszal is.

MIndenestre nagyon figyelemre méltó az, hogy a te eredményed még jobb, mint Gilszkyé, hiszen még az elmélet hirdetői is azt állítják, hogy az effekt csakis addig a frekvenciáig igaz, ahol még a hullámhossz fele nem kisebb, mint a két hangszóró közepének távolsága.

S lám a te kísérleteddel, az jött ki, hogy akár 20kHz-ig megnőtt a hangerő, holott ez 3-4 kHz felett még az elmélet hirdetői szerint sem lehetséges.
(#) highand válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Szia!

Ha sztereo jellel, mondjuk zenével hallgattad, akkor az természetes, hogy a te kísérletedben megnőtt a hangerő, mivel a különbségjelek, nem erősítik egymást ( ez az az eset, amikor a bal és jobb csatornán is van hangszóró), viszont amikor átkötötted a két hangszórót egy oldalra párhuzamosan, akkor már egyforma volt a jel mindkét hangszóró számára.

Amennyiben időd és kedved engedi, akkor azt próbáld ki, hogy ha csak az egyik oldalon van bekötve egy 8 ohm-os, ahhoz képest változatlan marad-e a hangerő, ha kettő 8 ohm-ost sorbakötsz és úgy hallgatod az egyik oldalt csak, - mert az elmélet hívei azt állítják, a hangerő ebben az esetben változatlan marad.

Pedig szerintem megérné, ki kell jönnie, biztos hogy ott volt valami gond, elrendezéssel például, a zaj sem túl jó, mert alacsonyfrekin érvényesül jobban a hatás, azzal lehet megfogni jobban, szerintem pl. egy 50-100Hz körüli szinuszjellel pont a két doboz között mérve azzal a hangnyomásmérővel, az is ki fogja mutatni hogy sorosnál nem változik. Visszaolvasva azt írtad hogy két azonos hangforrás 3dB-el kelt nagyobb hangnyomást, itt lehet a hiba a gondolatmentben, 2 azonos hangorrás kétszeres hanghullámokat, azaz 6dB-el nagyobb hangnyomást kelt. Ha ez teszem azt két hangsugárzó amik történetesen 1W-ről mennek, akkor ezt a +6dB (2x-es) hangnyomástöbblethez összesen 2x-es teljesítményt vesznek fel, ami viszont +3dB. Ha ezután 3dB-el csökkented a bevitt teljesítményt, akkor 3 dB-t halkabban fog szólni a két hangszóró, vagyis visszaáll az 1 watt (fejenként 0,5W) de a 6dB-ből csak 3 jön le, vagyis marad 3dB nyereség az akusztikus oldalon.

Először is köszönöm az együtt gondolkodást.

Tökéletes a levezetés, csak egy dologban beszélünk el egymás mellett, te hangnyomás( feltételezem -szintről) beszélsz én pedig hang intenzitás szintről.

Az intenzitás szint képlete 10lg W1/A//W2/A

Az egyforma zajforrások esetében e szerint ha kettő egyforma zajforrásról van szó, akkor az eredő intenzitás 3 dB-el nő. Minden általam ismert forrás ezt a definíciót tartalmazza.

De érzékenység megadásánál hangnyomást használnak, minden általam fellelt irodalomban. Az pedig 20*lg-vel kezdődik.

Idézet innen a HE lexikonból:

" Hangintenzitás

A levegőben terjedő hanghullám energiájának leggyakrabban használt kifejezési formája: a terjedés irányára merőleges egységnyi felületen másodpercenként áthaladó hangenergia."

Vagyis ez egy energia jellegű mennyiség. A hangnyomás meg nyomás. Kb olyan analógia ez mint a feszültség-teljesítmény viszonya (pneumatikában amúgy is a nyomást a vill.fesz. analógiájának veszik) A nyomás meg önmnagában nem teljesítmény, akkor válik azzá ha a nyomás hatására (mint potenciál) anyagáramlás indul meg a nyomáskülönbség kiegyenlítésére,vagyis ha munkát végez. A hangnyomást viszont Pa-ban adják meg (nem energia jellegű hanem potenciál jellegű mennyiségként) ill. ezt egy normálszinthez (20uPa=0dB) viszonyított dB értékben használják. Tehát nem használhatsz hangnyomás helyett hangintenzitást, mert az már nem ugyan az a fizikai tartalom.
(#) Kovidivi válasza highand hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Volt időm, és kedvem
Első lépés: Egy hangfal jobb csatornán, fix hangerő, fix zene. Mivel soros kapcsolásnál a magashangjaim eléggé torzultak, és a mély tartományban lehet érzékelni igazából a változást, ezért raktam rá mélyet rendesen.
Érdekes, hogy sorosan 2x8ohm ugyanazt a mélyet nyomta, mint ha csak egy db. hangfal szól 8ohmon. Egyszerű volt tesztelni, sorosan kötöttem a hangfalakat, és a vezetékek "közepét" érintgettem a +-hoz, és a --hoz, ergo rövidrezártam egy-egy hangfalalt. Ha párhuzamosan kötöttem, duplaakkor mély jött ki a hangsugárzókból, mint egyébként. Elég korrektül lehetett hallani a változást, és a nem változást, megbízhatsz a fülemben, ha nem lett volna ilyen szembetűnő a változás, inkább nem írtam volna semmit! Üdv!
(#) tfecus válasza ptesza hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Köszönöm a választ. Esetleg magassugárzót tudsz ajánlani?

Jól írtad, a hangintenzitás az a felületegységen áthaladó hangteljesítmény, azaz egységnyi idő alatt áthaladó hangenergia.

De pontosan az ilyen mértékegységekkel kapcsolatos elértések miatt választottam azt kísérletet, ahol nem kell semmit sem megmérni, pusztán csak indikálni valaminek az egyenlőségét.

Az én kísérletem megismétli Gilszky kísérletét, aki azt állítja, ha változatlan kapocsfeszültség mellett egy darab hangszóró helyett kettő ugyanolyat kötünk rá az erősítőre sorbakapcsolva, akkor visszaáll az eredeti - hangnyomás(?) görbe.

Azt nem tudjuk, hogy Ő melyik használatos mennyiséget vitte fel a grafikonjára,( a nyomást egészen biztosan nem, ez kiderül a szövegből) azt viszont lehet látni, hogy picit keverednek ezek a mennyiségek nála.

Tulajdonképpen mindegy is ebben az esetben hiszen az "eredeti" fog visszaállni, és mivel mindegyik mennyiség arányos kell legyen a hangerő érzettel - ezért mondhatjuk úgy, hogy vissza kellene állnia az eredeti hangerőnek.

Nos az én kísérletem nem igazolta ezt az állítást.

(#) highand válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

OK, elfogadom te ezt tapasztaltad.

Én most fogok előállítani 500Hz-en sávhatárolt fehérzajt mp3 formátumban és azt felteszem ide linkbe, hogy bárki megmérhesse egy közönséges mikrofonnal, igaz-e ez az elv.

Annyit tudok még hozzáfűzni, hogy ezek szerint azok, akik az autós hangnyomás versenyekre építik a cuccaikat, nos ők elmentek a lehetőség mellett, mert 16 db egyforma hangszóró felhasználásával annyit érhetnének el, mint ha egy 800W-os erősítő helyett egy db 6400W-os erősítőt tennének abba az autóba....

Ezzel én kifújtam, több érvem nincsen.
(#) szamóca válasza highand hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Nem mennek el, alkalmazzák, nézz utána. :yes:
(#) Kovidivi válasza tfecus hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Szia!
Nekem van egy tapasztalatom, ha nem gond, megosztom veled: Ez az mnc dome meghallgatás alapján a középtartományban nagyon erős, mellé még kell egy normális magas. Normális magas alatt egy Videoton magasat gondoltam, pl. ezt. Mindkettőt teszteltem füllel, talán elfogadható eredményt szolgálna, megfelelő váltóval. Csatolom az mnc gyárilag megaott frekvenciamenetét!

A felületegységben van az eb elhantolva! Az általad írt képletben is benne van, ugye számlálóban munka volt, nevezőben felület. Azonban a több hangszóró esetében pont a sugárzó felület az ami megnő, 2 hangszórónál kétszeres felületen lép ki a hang ezért a törted feleződik. Ez a 10lg-ből adódóan -3db. Viszont pont az a lényeg hogy nem ezt a fizikai mennyiséget kell használni, az SPL sem intenzitást hanem nyomást használ, Gliszki is nyomást mért, egyszerűen mert a programja ezt méri. A mikrofonja hangnyomást alakít arányosan feszültséggé (rokonmennyiségek is) és ezt grafikonozta neki ki a spectra. Én még mindig azt mondom hogy tegyél mégegy kísérletet, lehetőleg minél kisebb hangsugárzóval alacsonyfrekvencián, füllel is próbálhatod, meg azzal a műszerrel is. Az elhelyezésre nagyon kényes a dolog, pillanatok alatt interferálnak a hangszórók, alacsonyfrekiken a szoba állóhullámaiból adódó helyi egyeletlenségek is, ezért fontos hogy nagyon közel legyenek a hangszórók. Nálam a kicsi méret és a szimmetrikus mikrofonozás miatt lett olyan jó, azért nem interferált be magastartományban.

Itt az 500Hz-s zaj, jó kísérletezést mindenkinek.500Hz-s zaj

Nézd én részemről lezártam a témát.

A képletben található felület, nem a hangszórók felületét jelenti, hanem egységesen 1 m2-et, egyszerűen ez a megállapodás a mértékegység használatáról.

Én egy időben sokat mértem hangszórókat, soha nem sikerült olyan elhelyezést találnom, hogy kettő hangszóró 20kHz-ig 10 dB-es belengések nélkül együtt mérhető legyen, egyszerűen ez nem megy nekem. Ez a te mérésed világviszonylatban egyedülálló szerintem, büszke lehetsz rá komolyan.

Én és a személyes ismerőseim megismételtük ezt a kísérletet, nekünk nem jött be, ettől még másnak igazolódhat.

Jó építgetést mindenkinek.

Köszönöm.
(#) tfecus válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Én EZT a ringet nézegettem. Mi a véleményed róla. Freq képet nem találtam hozzá, pedíg érdekelne.
(#) Kovidivi válasza tfecus hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Nem hallottam még. Hallgasd meg, és utána dönts! Amit ajánlottam hangszórókat, őszintén nem hallgatnám szobában, de egy falusi buliban hangnyomás terén megállná a helyét Lehet, hogy igénytelenül szólna, sőt Viszont lenne 3kHz-es közép, és magas is. Egyébként az odaírt adatokkal ne nagyon foglalkozz...
(#) tfecus válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

köszi szépen. akkor már csak a hangváltó problémám maradt. Utána érdeklődők néhány üzletben mit ajánlanak.
(#) szergey válasza highand hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Sajnos ez nem így működik, hacsak nem hitelesítik a hallásod naponta a mérésügyiek, illetve a zajszintmérővel sem derül ki semmi számunkra lényeges.
Valószínűleg valamit elrontottál, mert ha jól ismételted volna meg, akkor a T-S paraméterek alapjainak megalkotójával azonos eredményre jutottál volna.
(#) szergey válasza highand hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Nem, hibás a megközelítésed, nem értetted meg az elméletet. Ugyanis attól a ponttól kezdve ahonnan összemérhető a hangszórók közötti távolság a lesugárzott frekvencia hullámhosszával, hallgatási pozíciótól függő kioltások, fázishibák tapasztalhatók, ezért nem alkalmazható a sokszorozás egy bizonyos frekvencia fölött, pl. magas-, vagy szélessávú hangszóróknál.

A mérőjel pedig lényegtelen milyen bármi lehet (akár zene is), ugyanaz lesz az eredmény.
(#) szergey válasza flaci76 hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Idézet:
„két azonos hangforrás”

Nem mindegy, miylen hangforrás. Elektrodinamikus hangszórók esetén, néhány feltétel mellett biztosan igaz, amit írsz.
(#) szergey válasza tfecus hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Igen, pont ez a kérdés, hogy mi a célod vele.
(#) szergey válasza LordAdriano hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Keress hozzá a neten T-S paramétereket, arra akart kérni ptesza.
Következő: »»   187 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem