Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   189 / 731
(#) szergey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Hát nem mindegy, hogy sorosan, vagy párhuzamosan... Bár a párhuzamosnak még vam létjogosultsága pl. a prelu B31 váltót tuningolták egy párhuzamos 22 ohmmal, ami rendre elolvasztotta a mellette lévő jó kis Remix PE kondit..

De én úgy érzem cc a két négy ohmot párhuzamosította, majd ezt sorosan a hangsugárzóval.

(R || R) + Z

és így azért emelkedik az impedancia, de egyéb változások miatt (T-S, érzékenység) rosszabbul érzi magát az erősítő.
(#) szergey válasza highand hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Nem hinném, hogy ezt mondanák. A BME-n az első hónap végén megtanulják, hogy a négyzetes összegzés, vagyis a +3dB, CSAK (és ezt jó nagy betűkkel aláhúzva írják fel) akkor igaz, ha a két hangforrás független.
Azonos frekvenciájú, és fázisú!! (itt lép be a távolság) jelek esetén simán összeadjuk a hangnyomásokat, tehát megvan az a +6dB.
(#) highand válasza szergey hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Igen, a te megfogalmazásod ilyen letisztultan, tökéletes és érthető.

Hát ha én is ezt találtam volna azokban a BME- s dolgoztokban amiket találtam és olvastam, dehát mindegyikben kifejezetten azt írták hogy egyforma hangforrásokra igaz a CSAK +3 dB..

Mindegy mostmár, így hogy kiszenvedtem a magyarázatot, legalább értem is, ha valakit esetleg megbántottam sajnálom, akkor majd megbocsát és közben titokban örülhet annak, ha akar, hogy nem neki kellett az ellentmondást kibogoznia.

Az emberek többségét inkább a dolgok hogyanja érdekli, és nem mindenkinek van cérnája arra, hogy végigjárja, ha esetleg nem tiszta a miért.

Én meg úgy sikeredtem, hogy inkább a miértek érdekelnek. Ha tudom a miértet, akkor már önállóan jutok el a hogyanig. Ezzel az baj, hogy ha rosszul tudom a miértet mondjuk, mert rosszul értem, vagy mert rosszul van megfogalmazva, mindegy, - nos akkor rosszul fogom tudni a hogyant is, amint ez most meg is történt.
(#) cc_rider válasza szergey hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Idézet:
„De én úgy érzem cc a két négy Ωot párhuzamosította, majd ezt sorosan a hangsugárzóval. (R || R) + Z”

Így történt igen.
(#) szmola hozzászólása Okt 1, 2009 /

Tudna valaki segíteni hogy mekkora és mijen dobozt hozzak össze SAL SRP 3040-nak?
Előre is köszönöm!
(#) yanika86 válasza szmola hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Helló. Ezen az oldalon alul megtalálod az SRP 3040 hangfatervét.

http://eurobeat.hu/vazelin/Leirasok/hangszorok/hangfalepites.pdf
(#) szmola válasza yanika86 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

el tudnád mondani kicsit jobban mert csak most találtam ezt az oldalt a linket meg nem tudom meg nyitni
(#) ptesza válasza yanika86 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Jaj csak azt ne...
(#) szmola hozzászólása Okt 1, 2009 /

na akkor valaki eltudná mondani hol találom?
(#) Kovidivi válasza szmola hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Először kezdd a mondatot nagy betűvel, és akkor talán szóba állnak veled a fórumtársak :S
(#) ptesza válasza szmola hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

itt

[i]A képet mellékletként kéretik beszúrni. Sebi

capture.jpg

(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Kicsit sok a 90 liter még, zártból nem kell csak 60 környéke.
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Tesza, ez milyen coffver, amivel te dolgozol?
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Nem használtam, csak belekerestem ebbe a fóruma. Bassmaster korábbi képét tettem be.
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Nagyon sajnálom ,pedig úgy tetszett...
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

ez a pici bassbox, jbl is osztogatta ingyen a hangszóróihoz.
(#) freedumb hozzászólása Okt 7, 2009 /

Én egy régi videoton 8 ohmos erősítőhöz szeretnék hangfalat "frissíteni". Elég kicsi a doboz, mélytányér átmérő: 20cm, közép: 10 cm csipogó: 6cm, kérdésem lenne, olcsó árkategóriában hol keressek, miket ajánlotok. + hangváltó is érdekelne, milyen legyen magasat vágjam csak és a mély mehet full sávszélen, vagy azt is vágni ajánlott, ha igen milyenek legyenek a keresztezési frekvenciák? Ha tudtok jó oldalt v fórumot ami ezzel foglalkozik megköszönném, vagy itt egy választ. Illetve, a 3 utat hogy szokták kötni, hogy kijöjjön a 8 ohm eredő, illetve hogy célszerű. Válaszokat előre köszönöm.
(#) szergey válasza freedumb hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Miféle doboz?
(#) freedumb válasza szergey hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

szél:24 hossz:42 mély:18 cm egyszerű 3 utas videoton
(#) Bassmester válasza freedumb hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Ha a meglévő dobozodba szeretnél más tipusú hangszórókat, akkor az felejtős dolog. Inkább újítasd fel a régieket, ha valami bajuk van. Így jársz jobban.
Ha új dobozt építesz, akkor mindenképpen kétutassal próbálkozz :yes:
(#) szergey válasza freedumb hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Furcsa, nem tudok ilyen Videoton dobozról ilyen hangszórókivágásokkal, és mérezetéssel. Egyébként típuszsámra gondoltam volna. Mert kell a belső térfogat legalább h. megtudjuk, érdemes-e vele foglalkozni.

Bassmesternek annyiban igaza van, hogy csak kétutasként fogod tudni jól megoldani, tehát valószínűleg a magashsz helyén csak a légmentes lezárás miatt lesz hangszóró. És az is igaz, hogy a legtöbb zárt Videoton dobozban, csak az eredeti 200mm-es mélyhangszóró működik jól, tehát szerezned kéne egy HA20-402 vagy /1018 típusszámú hszt.
(#) wtc hozzászólása Okt 7, 2009 /

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne, hogy egy 100W-os quad 405-el hajtott mélyhangszórónak milyen relé kell, késleltető áramkörhöz (hogy késleletetéssel kapcsolja a hangszórót)? elég 250V/6A?
Köszi előre is!
(#) szamóca válasza wtc hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Igen elég. De sztereó esetén két áramkörös kell. (jobb bal csatorna)
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Még annyit ,hogy a legjobb ha 4 áramkör , és kettőt ,kettőt párhuzamosítod csatornánként. Az sem baj ha nemesgázzál töltött. Nagyon sokat ronthat egy recsegő relé...
(#) trionaudio hozzászólása Okt 8, 2009 /

http://logotech.hu/index.php?module=termekek⊂=termekek.php&ak...csid=0 Sziasztok. innen megéri hangszórót rendelni? Vagy honnan rendeljek , olcsó és jo is legyen ? TL doboba milyen hangszórót érdemes tenni ?
(#) szergey válasza trionaudio hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Attól függ, melyiket. Van egy pár, ami jó vétel, és vannak használhatatlanok is.

TL-t bármilyen hangszóróhoz lehet (a nagyon szélsőséges esetektől eltekintve) méretezni. A doboz és a hangszóró főleg a T-S paramétereken keresztül van kapcsolatban, tehát azokra érdemes figyelni, választani pedig úgy kell, hogy a mélyátvitel illeszkedjen nagyjából a szobához ahol hallgatod.
(#) trionaudio válasza szergey hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Köszönöm szépen, még nyár elején, mikor benne voltam ebben a nagy erősítö és hangfal építésben, elszántam magam, hogy tl dobozt csinálok, na igen ám, csakhogy mikor megláttam egy leirást hogy , hogyan is kell méretezni ketté ált a fülem. Nagyon sok számolás volt benne. Ez egy angol nyelvű pdf volt. Egyébként arrol az oldalrol hogy tudok rendelni ?
(#) mhatalyak hozzászólása Okt 9, 2009 /

Üdv mindenkinek, adott egy RockFord autós mélynyomó, aminek az adatlapján az van írva, hogy zárt ládába való, én szobába használom és beletettem egy reflex ládába, nincs csúnya hangja és sokkal nagyobbat is szól. Az lenne a kérdésem, hogy ez tönkreteheti-e a hangszórót?
(#) enree válasza mhatalyak hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Szia!

Nem, nem teheti tönkre, ha normális keretek közt használod, hallgasd csak nyugodtan
(#) mhatalyak válasza enree hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Köszi szépen az infót!!!
Következő: »»   189 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem