Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Tökre nem teszi, és előfordulhat, hogy autóban zárt, szobában b-reflex dobozt kíván inkább a hangszóró, de ilyet azért mérések, és T-S paraméterek nélkül nem szabad csinálni, mert ha egy valóban zárt dobozhoz készített hangszórót méretezetlen reflexbe teszünk, annak egy rezonáns, pontatlan mélytartomány lesz a vége, amitől mozog majd a berendezés.
Hát igen, és az a PDF, még nagyon csak a kezdet. Nem a méretezés a legfőbb gondja a TL-eknek, sokkal inkább a megvalósítás, a rezonanciáik megfelelő kezelése utólag. Rengeteg idő, energia és mérés.
Gondolom van valami link oldalt, "rendelés" felirattal. Esetleg egy megrendelőlap. Ilyesmire emlékszem. Mit vennél pontosan?
A T-S csak az alja, a mélytartomány, 1-300Hz-ig kb. A többi még utána jön. De pl. egy szub méretezéhez tökéletesen elég.
Kompromisszumban mire gondolsz? Mérésre? Valami egyszerű megoldás, program + hangkártya + madzag? Esetleg valami biztosabb mélysugárzó tervre?
HJa. Hát majd egyszer csinálok olyat is. De nekem fontosabb az információk-ismeretek terjesztése, mint a tüctüc. Ha megküzdöttem a Wordpressel valaha (segítség nélkül az sem könnyű), akkor majd irkálok mindenféle hasznos és haszontalan dolgokat, aztán lehet olvasni. Esetleg ha valaha gyártanak még megbízható hangszórót, akkor lesz terv is belőle.
Helosztok. Van egy ilyen tipusu hifis erősitős cuccom: Philips 9600 -as HiFi torony
És szeretnék hozzá hangfalakat csinálni. 4 csatornás erősitője van neki 100W van ráirva. Várom az ötleteket. Itt megtekinthető a hifi de itt van hozzá hangfal nekem sajna nincs http://www.vatera.hu/kivalo_philips_hifi_torony_kis_hibaval_olcson_...2.html
Inkább venni, valami olcsó, de jó használtat.
Okés. És milyenre gondolsz. ha tudsz linkelj valamit.
Üdv
Ezzel az áramkörrel meglehet mérni egy hsz T/S paramétereit, vagy csak az impedanciamenetét?
Eladó,egy PRELÚDIUM B-32-es hangfalpár,eredeti gyári állapotban,a mélyek pereme elöregedett,még nem lett szélezve.Ára:13 000-ezer ft.
Itt találtam Egy kicsi alku biztosan belefér, a javítatást itt megoldhatják.
Hangfalkárpit milyen anyagból van? Ahol eddig néztem nem volt valami olcsó, és gondoltam megnézem egy méterárú boltban.
Sziasztok!
2 utas hangdobozt szeretnék építeni otthoni zenehallgatásra. A fórum olvasása során arra jutottam, hogy ár/érték arányban számomra megfelelő mélyközép HA17-634, illetve Monacor DT99 lenne. Van esetleg egy kész terv ehhez a kombinációhoz? Ha nem: Hány l-es dobozt használjak, illetve milyen váltót építsek ehhez a kombinációhoz? Mit szóltok esetleg a HG2,5-639 magashoz, mennyiben lenne használható a fenti célra? Még egy kérdés. A fenti hszt, paraméterei alapján reflex dobozba érdemes beépíteni. Ekkor hány Hz-re érdemes hangolni a reflexcsövet? Ez ugye azt jelenti, hogy a hosszát változtatom. Mivel tudom kiszámolni, hogy x Hz-hez mekkora hossz tartozik adott esetben?
1.
HA 17-634 4 vagy 8 ohm a 6 ohm -os nem jó. Terv szerintem nincs ,de vannak pontos mérési adatok ,amivel bátran tervezhetsz.A doboz oldal méretekre kérdezz rá mielött nekiállsz vágatni! 2. azt monták egy H2000 dóm-nál többet érdemel egy HA17-634. Pl DT99 vagy DX25 3.Minden bizonnyal reflex lesz , a doboztervezésnél a csőméretek is számolva lesznek. A végleges méreteket impedancia méréssel lehet beállítani.
Nézz körül a System Fidelity kész dobozok között. El lehet csípni 20.000 alatt egy-egy párat és az készen van.
Sziasztok.
Szeretnék építeni egy hangfalpárt otthoni zenehallgatáshoz. Teljesen kezdő vagyok, még nem csináltam ilyesmit. Valaki le tudná írni, hogy kezdjek hozzá? Kell hozzá 2 doboz, 2magas, 2közép és 1 vagy 2 mélynyomó. Ezen kívül ?
Legelőször ki kell találnod milyen zenére szeretnéd, mekkora a budget, mekkorák a maxinális méretek, amivel még együtt tudsz élni.
Mindenféle zenéhez, tiszta, telt hangzást szeretnék de kis szobába, tehát nincs szükség nagy teljesítményre.
Olyan 15-20 rongyot szánnék rá.
Hát nem tudom, a mostani produktjaik egyáltalán nem bizalomgerjesztőek. Te melyikre gondolsz?
Mindegy milyen zene. Egy hangsugárzó, ha jól csinálják meg, mindenféle zenén egyformán jól teljesít. Ne süllyedjünk már az újságírók szintjére.
Vagy van a picike http://www.audionl.hu/oscommerce/catalog/product_info.php?cPath=21_...id=151[XT25][/url] is, az is egy egész jó magas, hasonló, 5000,- körüli áron.
A doboz max. 25 liter, 36Hz vagy afölötti hangolással, ebben az esetben a mélyátvitel is innen indul, 36-tól.
Örülök ennek a topicnak. tekintve, hogy alig lehet olyan hangszórót kapni, ami eleve nem hangfalba lenne jó, hanem dobozba. El is döntöttem, hogy a legközelebbi project az hangfal lesz.
Hát sztem meg ma szinte csak olyat lehet kapni, ami dobozban használható. Te melyikre gondolsz? Hátha csak én nem vettem észre.
Bár belegondolva egy-két eminence-ről tudok, ami jó lehet.
15-20 nem lesz elég, a ráfordított időt , tanulást stb ne is említsem..
1. Meg kell tanulni impedancia menetet mérni , ez alapján számolhatóak a T-S paraméterek. (a mérőmű sem 2 Ft) 2. Megismerni a T-S paramétereket , és a hangszóró további kb 20 fajta paraméterét. 3. Tanulmányozni a dobozfajtákat , kiválasztani a hangszóróhoz legjobban illő típust. 4. Dobozméretezés , mérés ,mérés mérés stb 5. öszedbod a dobozt 6 váltótervezés , mérés , mérés , váltótervezés , és ez a sorminta megy jó sokig 7 . meghallgatás , és ugrás a 6. pontra KIhagytam pár dolgot biztosan , de erre egy év nem elég az tuti.
Ma vettem 2 db HA 13-478-as hangszórót az S2000-től, most méregetem. Mellette meg fogom mérni a vehető leggagyibb 13-as SAL-t is, az is itt van.
Hát kíváncsi vagyok.
Bejáratás nélkül nem lehet nyilatkozni. A SAL szórása 20-50% . Nehéz 2 egyforma darabot találni.
De mire is vagy kíváncsi?
Nem ismertem ezt a 478-as 13 cm-es Hsz-t. Az adatlapot nézegetve nagyon jó kisméretű 2 utas hangdoboz építhető belöle. Szemtelenül mélyre megy , MNC hangszórók ezt kb 20 cm-es átmérőnél tudják . Ez az előny meg is látszik a 88 dB -es érzékenységen is.
10 liter körül próbálkoznék elsőre kb 40 Hz-re hangolva. Házimozihoz jó lehet frontba , és háttérnek is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |